22 Nisan 2018 Pazar

Alanyaspor 2-3 Galatasaray, deplasmanlarda biraz daha kontrol?


Deplasmanlarda kötüyüz ve bu sezon içinde çözülebilecek bir durum gibi görünmüyor. 13 - 14 kişilik rotasyonla şampiyonluk mücadelesi vermek zor. Bu 13 - 14 isim arasında beklentiyi karşılayamayan, yeterliliği düşük, özellikle deplasmanda kayıp futbolcular var. Ekstra performanslar gerekiyor, Fatih Hoca'nın rotasyonu eleştirilirken bu göze alınmalıydı. 

Şampiyonluğa oynadığımızdan söz ediyoruz. 16. dakikada 2-0'dan bu maçın 2-2'ye gelmemesi gerekir. Hatta öyle bir rüzgar oluştu ki kaybettiğimiz diğer deplasmanlara doğru döndü. Alanyaspor'un 2-2'nin ardından daha net pozisyonları var. Bu maçı kazandıran Muslera oldu ve olası şampiyonlukta da konuşulacak bir hikaye. Bu ekstra bir performanstı, belki Muslera için olması gereken ama uzun zamandır göremediğimiz.

Sinan Gümüş de diğer ekstra. Hamle şansımız yok, bu yüzden de ezber hareket ediyoruz. Eren Derdiyok'un oyuna girdiğinde "yine mi doldur boşalt" diyoruz da başka bir çaren kalmıyor ki. Bir tane yaratıcı oyuncun yok mesela, Belhanda veya Feghouli kötü olduğunda kimi alabilirsin. Mevcut isimler arasında Sinan Gümüş'e güvenebiliyorsunuz, ortaya fark koyabilecek, en azından gol anında orada olacak tek isim. Konyaspor maçını kurtarmıştı, buradaki geri dönüşü çok daha büyük.

Galatasaray'ın deplasmanlarda iki büyük sorunu var. Oyun felsefesi gereği stoperleri orta sahaya yakın oynatıyor ve önde karşılıyoruz. Bunun doğru işlemesi için hücumda hata yapmamak gerekiyor. Biz ise rakip ceza sahası civarında top kaptırmakla meşgulüz. Belhanda ve Feghouli'nin bu noktada ortaya fark koyması gerekiyor ama Alanyaspor maçının kayıplarından oldular. Garry Rodrigues zaten akıl koyamıyor, bu durumda Gomis'i kim besleyecek.

Galatasaray'ın hücumu Mariano'nun etkisine bakar oldu. Başakşehir maçında da bu böyleydi, gol sonrası açıldık. O maçın anahtarı rakibi iyi durdurmak oldu, Alanyaspor karşısında ise alınan riskler ile Akhisar kupa maçının farkı yoktu. Denayer'in hızı önemli bir artı olsa da yetmedi, hücumda kaptırdığımız her topta rakip etki etti. En azından 2-0'ın ardından biraz daha kontrollü futbol diyebilirdik.

Maçı bitirecek anlar da elimize geçti aslında. Gomis'in kafasında 3-1'le soyunma odasına girsek görüntü değişebilirdi. 2. yarıda Garry Rodrigues'le de 3-1 imkanı geldi ve yine beceremedik. Dönüşü 2-2 oluyor, Mariano'nun pas hatası, Serdar Aziz'in kontrolsüz girişi derken oluşan hata zinciri. Savunma noktasında da sorunlar var, arkayı hız üzerinden de kurguladığımızda görüntü değişmiyor. Denayer'le kafa topu alamıyoruz mesela, büyük bir noksan.

Fernando'yu eleştiremem, büyük maç eksiği var. Şu aşamada orayı Donk iyi bir şekilde tutuyor. Ocak ayının transferi demiştim, üzerine koyarak devam ediyor. Donk / Fernando / Belhanda üçlüsünde Fernando biraz daha topla çıkmaya, 8 gibi oynamaya çalışsa da o özelliği yok ve zorlanıyor. Savunma kısmında da doğal olarak eksi gücünde değil, yoksa orayı çok daha iyi tutacağız. Belhanda'nın da etkisizliğini ekleyince yaratıcılık büyük bir sorun olarak karşımıza çıktı.

Gomis'i hücumun odağı olarak düşünmek doğru olandı, biz bunu unuttuk. Onu odak olarak kabul etmek ise yaratıcı oyuncuların farkını ortaya koymasından geçecek. 4 hafta kaldı Feghouli kayıp, ne kadar övsem de Belhanda'nın deplasman oyunu iyi değil. Selçuk İnan'a dönsen bu sefer de başka sorunlar ortaya çıkıyor. Şu rotasyonla şampiyonluk yarışı vermek gerçekten zor. Hocanın oyun tarzıyla alakasız birçok isim var.

Yine de bir şekilde kazanmak önemliydi. İyi oyunun konuşulmayacağı günleri yaşıyoruz. Kazanmak ve maç maç ilerlemek lazım. Alınacak tek deplasman galibiyetinin diğer deplasmanlar adına anahtar olabileceğini düşünüyordum. Sorun şu, savunmayı önde kurarken rakibin hızlı oyuncularına karşı teslim olmak. Özellikle deplasmanlarda biraz daha kontrol gerekebilir. Şimdi Beşiktaş maçını konuşabiliriz, her maç en önemli viraj..

21 yorum:

  1. sinanı fizik olarak iyi gördüm, alanyalı sackey olabilir yanlış hatırlamıyorsam sırtında taşıdı taşıdı faul aldı,orta saha da donk ve fernando ile oynuyoruz,bu ikili aynı işi yapan adamlar ve bir türlü pas alması beceremiyorlar çünkü fernando savunma önünde top almasını bilen geride istasyon olan bir oyuncu ama donkda aynı tip oyuncu olduğu için topla çıkmaktan zorlanıyoruz,garry sol da olmuyor ama hoca hala ısrar ediyor, sağ da oynayınca bari sıfıra inip gomise pozisyon hazırlıyordu,belhandayı bu sefer beğenmedim,feghouli zaten istenileni hiç veremiyor, o da sol da oynaması lazım ordan 10 numara gibi oyun kurabilir,sezonu çok erken açtığımız için gomiste bir yorgunluk var bu çok normal,mariano ve muslera maçın adamları kesinlikle, yani sağ bek takımın gol atmasını sağlıyor,bi caner var böyle mesela bu kadar dominant müthiş hücum yönü olan bide mariano

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çalışıyor belli ki, fizik ve mental anlamda kendini hazır tutuyor.

      Sil
  2. mariano 2 gol attırdı ama 1 tane yedirdi. ilk devrede de aynı hatayı yaptı. adam hem bize hem rakibe asist yapıyor.
    serdar'a çok üzüldüm. ama maçı öyle bir hale soktuk ki. 3 puanın bedeli serdar olacak deseler kabul ederdim.
    tüm hata mariano'ya aitken serdar'a kızanlara gülüyorum. görürsünüz bjk maçında maicon'u..
    fernando hala çok kötü oynuyor. sanki sakatlıktan sonra ikiz kardeşi geldi.
    selçuk çok eleştirilir ama bu takımda başka lider yok. bugün oyuna girmeliydi bence. gomis lider falan değil.
    belhanda döküldü. saçma sapan top kayıpları hep tehlike olarak döndü.
    SEVİMLİ HAYALET FEGHOULİ YİNE MÜKEMMELDİ(!!)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapacak bir şey yok, şu aşamada hücumda ayakta kalan tek isim Mariano.

      Sil
  3. arkadaşlar ben garry'e tahammül edemiyorum. hayatım boyunca tüm futbolcuların zekasına baktım. huyum böyle değişmez. bir adamın her tercihi nasıl yanlış olabilir? işte garry. kaçırdığı golde zerre heyecanlanmadım. o kadar belli ki gol olmayacağı. çalım atmayı akıl edemez çünkü. rakibi sıkışmışken faul yapar. pas tercihleri zaten acı acı güldürüyor. bu adamı 20'ye satacakmışız! hahaha. mustafa cengiz de hatalı. bence onun açıklaması garry'e zarar verdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de gol olmayacak diye düşündüm ve yükselmedim :) O açıklamalar bence de zarar verdi ve ayrıca fabrika ayarlarına dönüyor sanki.

      Sil
  4. Belhanda falan değil asıl Feghouli'nin ne oynadığını birisi bana açıklasın. Kaçak dövüşenler gibi 2 pas sonra yat yat yat bir tane beleş sonra gene kaybol. Sene sonu gidecekler listesinde olmalıdır Galatasaray'ın kanat oyuncusu böyle oynamaz. İnşallah Beşiktaş maçında bizi yanıltır. Rodriguez de bir havalara girmiş olacak pastan çok şut düşünür oldu. O yüzden Nagatomo ile verkaç oyunu oynayamıyor. 2 libero da uzun ve kesici oyuncular. Ağırlar. hücuma çıkmazlar. Belhanda da 8 gibi oynayıp geriye sürekli top almaya gelince bizim bütün hücum anlayışımız Gomis'e kalıyor. O topu tutacak da takım yetişecek de ölme eşeğim ölme. Eğer Feghouli böyle oynamaya devam ederse sola TOLGA sağa Garry geçmeli. En azından serseri topları toplayan bir oyuncumuz olur. Beşiktaş maçı final maçıdır. Alırsak şampiyonuz. Alamazsak 4. bitiririz. Hayırlısı olsun. İnşallah şampiyon oluruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feghouli felaket durumda. Belhanda yine mücadele noktasında ön plana çıkıyor ve iç sahada da iyi oynuyor. Feghouli kayıp, geri dönebilir mi bilemiyorum.

      Sil
  5. Mariano neredeyse tek basina aldi maci ama mac genelinde kotuyduk, 2 farkla one gecip maci zora sokan baska buyuk takim yok su an ligimizde. Belhanda yine etkisizdi, Serdar yine sacma bir hata yapti oyuncuyu takip etse yeterdi. Mactan sonra Ali Ece ve Tugay Kerimoglu'nun programini izledim Feghouli'nin etkisiz olmasini bile Belhanda'ya bagladilar sahsen bana mantiksiz da gelmedi, su takimda Emre Akbaba olsa Belhanda sure alamaz dediler ki ben de aynisini dusunuyorum, umarim haftaya boyle oynamayiz. Unutmadan yine guzel yazmissin hocam, eline emegine saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maç genelinde çok kötüydük. Muslera ve Mariano'yu ön plana çıkarıyorum, biri hücum biri savunmada maçı kazandırdı. Çok teşekkür ederim ayrıca :)

      Sil
  6. Yedek kulübesine dönüp bakamamak çok acı bir durum... kenarda veya sahada Emre Akbaba tarzı bir oyuncumuz olsa bu mac çok daha rahat biterdi. Garry Rodrigues durdu... Feghouli veya Belhanda ise sene boyunca hiç sorumluluk almadılar nerdeyse sezonu bu şekilde buralara kadar getirebilmemiz bile büyük başarı... Haftaya büyük maçlarda çok iyi is çıkaran bir Fatih Hoca ve tam tersi Türkiye içindeki büyük maçlarda eli ayağına dolanan bir Şenol güneş karşılaşacak. Bahsi geçen oyuncular biraz kipirdanirsa alırız maçı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kulübede yaratıcı bir ismin olmasını öyle önemsiyorum ki. Akbaba çok kıymetli olurdu.

      Sil
  7. Eren Derdiyok'tan israrla birşeyler bekliyor hoca ama olmadigi bekleneni veremedigi belli. Son haftalara girmisken israr etmenin anlami yok. Gençlerbirligi maçından ders alinmamis. Forveti sinan ile ikile kanata göbeğe baskasini al.
    Donk ve fernando ikilisi ile de cok zorlaniyoruz ancak ibb ve alanyadan uc puan almamiz, gs taraftarinin donk fetişi gercekleri gormemizi engelliyor. Mariano ve sinanin supriz golleri olmasa oyun kuramadan top yapamadan maci bitirmis olacagiz. Gobege Selçuk şart. al ver ver yapacak oyunu kuracak hareketlilikten hem donk hem fernando uzak. Kondisyonu ile 70e kadar selcuk oynada zaten skoru alirsin. Sonra donk ve fernando ile duvar ör. Donku hoca iyi kazandi ama ideal göbek Fernando veya donktan sadece biri ile Selçuk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Veremiyor ama başka bir alternatif olmadığı için denemek zorunda kalıyor. Yapacak bir şey yok, hoca orada haklı.

      Sil
  8. bjk olsa maç 0-4 biter. fb olsa alanya kaleye gelemez 0-2 biter en kötü. gs maçları korku filmi gibi. böyle olmaz.. "ben önde basarım" gibi klişelerle olmaz.

    YanıtlaSil
  9. Belhanda,Gomis,Feghuli bu üçlüye artık rakipler önlem alıyor yakın oynayıp top yaptırmıyorlar. Dün Belhanda ya resmen kroşe vurdu rakip oyuncu. Feghuli de aynı muameleyi gördü. Sertlikle mücadele edemeyen oyuncu ikisi de, ya yılıp bırakıyorlar ya da aynı şekilde karşılık verip oyundan atılıyorlar. Gomis'te aynı sertliğe maruz kalıyor ama yine de oynayarak isyan edebiliyor duruma. Terimin bu iki futbolcunun oynama bölgesi ya da şeklini gözden geçirmesi gerekli. Kolay bir üç puan olmadı. Yine oyunun önde olunan kısımlarında açmaza girdik. Mariano futbol görüşü ile fark yarattı ancak halen geriye panik saçma paslar atmaya devam ediyor. Serdar'ın neden üst seviye stoper olamayacağına yine şahit olduk.Uzatmayalım, bir şekilde üç puan ile döndük bu da yeterli..BJK maçı için sözüm ŞG ye olacak.Kendisine yapılan büyük terbiyesizliktir kınıyorum ancak Kadıköy'de kolay yolu seçip mücadeleden kaçtı.Hissiyatım Seyrantepe'den aynı kolaylıkla çıkamayacağı yönünde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kırılganlar, o açıdan handikap yaşıyoruz.

      Sil
  10. Gece uzun bir yorum yazmıştım.Sanırım yine bir problem oldu yorum ulaşmamış :) uzun bir yorumdu şimdi aynısını tekrar yazmak zor:) Kısaca kolay bir maç olacağını öngörmüştüm ilk dakikalarda öyle bir maç oldu ama çok extrem durumlar ortaya çıktı kaçan pozisyonlar , iğne deliğinden geçen bir gol oldu vs vs. Oyunun bu kadar eksiye doğru evrilmesi Beşiktaş maçı için olumlu olarak yansıyacak bence, 4 maç kaldı! Allah yardımcımız olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben görmedim o yorumu, blogger eklememiş sanırım :(

      Sil
    2. Bunlar hep kumpas:)) Hükümet bu işi de el koysun:))

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir