29 Nisan 2018 Pazar

Galatasaray 2-0 Beşiktaş, hoş geldin psikolojik üstünlük


Rakibe göre kurgulanmamak, maça favori başlamak, derbi öncesi kazanırız hissiyatını yakalamak, maç öncesi "rakibi durduracağım" adı altında tercihlerde bulunmamak ve o maçı kazanmak. İşte bunun adı psikolojik üstünlük oluyor, nedeni de Fatih Terim. Son yılların felaket bir derbi haritası vardı ve Galatasaray'ın Galatasaray olduğunu unuttuğu zamanları yaşadık. Neyse ki geri dönüyoruz, hedef olarak nitelendirdiğimiz maçları bir bir geçerek.

Hücum kalitemizin düşük olduğunu düşünüyorum ve Belhanda / Feghouli kaynaklı bir durum. Sorun da rakip ceza sahası etrafında hızlı hareket edememek. Belhanda'nın şut tehdidinin olmamasından kaynaklı rakibin onun pas açısını kapatması doğal. Feghouli ise rakip ceza sahası içinde mümkün olduğu kadar fazla bulunmak zorunda ama bulunmuyor. Bu ikili son haftalarda formsuz, Beşiktaş karşısında da görüntüleri iyi değildi.

Neyse ki Gomis ve Garry Rodrigues geri döndü. Uzun bir zaman sonra Gomis'in pivot oyununu hatırladık. Gücünü müthiş kullandı, belki de en çok kafa topu indirdiği maçtır. Pepe'yi bu noktada bitirdi ve Tosic'e kırmızı kartı aldırdı. Garry Rodrigues'in ise oyun aklı noktasında eksikleri belli anlarda kendini gösterse de enerjisi ve patlayıcı özelliğini hatırladı. Çizgiye inmeye başladı, birden hızlandı ve Nagatomo'yla birlikte Gökhan Gönül karşısında büyük bir üstünlüğü vardı.

Maç başında Galatasaray adına kilit noktanın bekler olduğunu söylemiştim. Hücum formsuzdu ve son maçlarda Mariano'nun ayakta tuttuğu bir takım izliyorduk. Mariano sakatlandığında bunu handikap olarak görsem de Linnes'in mükemmel bir oyunu vardı. Quaresma ve Babel önemli kozlar, özellikle kenar ortalarında etki yaratıyorlar. Denayer'in hava savunması eksik ve Negredo oyundayken sorun yaşıyorduk. Negredo'nun sakatlığı da Galatasaray'ın lehine oldu ve tek kafacı olarak Talisca kaldı. Galatasaray bekleri hücumu domine etmeye başladığında da Beşiktaş'ın kanat etkisi kalmadı.

Nagatomo ve Linnes'in büyük etkisi vardı. Mariano'ya hücum, Nagatomo'ya ise Quaresma karşısında güveniyordum. Linnes / Nagatomo'yla ise hem hücum hem savunmada etki ettik. Garry Rodrigues'in de enerjisini eklediğimizde özellikle sol tarafı ilk yarıda çok daha iyi kullandık. Beşiktaş risk almaya başladıkça da Linnes'le de hızlı ve akıllı çıkar olduk. 

Negredo oyundan alındığında Lens'i forvet gibi düşünmek ve Beşiktaş'ın kontraya dönmesini avantajımız olarak gördüm. Vagner Love de bu oyunu iyi oynardı, neden Lens bilmiyorum. Negredo havadan etkiliydi, Denayer'i çok ezdi. İş hıza kaldığında Denayer iyi oynar ve Maicon'u da bir hatası dışında çok beğendim. Quaresma ve Babel'in yerleri değişip, Talisca'yı da bir noktada 8 gibi oynatmak zorunda kalınca ise üstünlüğü bütünüyle ele aldık.

Atiba'nın handikabı büyük. Atiba / Medel ikilisi fazlasıyla atlet ve Galatasaray adına Donk / Fernando ikilisine oranla daha istikrarlılar. Atiba yerine Tolgay Arslan'ı yazdığınızda atletizminizi kaybediyorsunuz ve Donk / Fernando ikilisi fazlasıyla üstün kaldı. Galatasaray'ın maç başından bu yana orta sahada üstün olduğunu söyleyebilirim. Donk'un bu görüntüsü haftalardır devam ediyor ve Fernando da nihayet geri döndü. Hücuma da zorladı, müthiş toplar attı. 8 gibi oynayabildi bu maç, bunu beklemiyordum.

Rakibin Galatasaray yarı sahasında da kalmasına çok fazla izin vermedik. Beşiktaş'ın en önemli kozlarından biri hücum organizasyonları. Atlet hücumcuları var, şut / pas opsiyonları iyi ve topu onlara bıraktığınızda savunmanız zor. Mücadele noktasında çok iyiydik, daha güçlü kaldık ve maç ilerledikçe düşen taraf Beşiktaş oldu. İç sahada bu oyun iştahını hemen hemen her maçta gösteriyoruz, Beşiktaş karşısında da tarzımız değişmedi.

Oynanacak 3 tane maç kaldı. Rakiplere bakmadan kendi işimize bakacağız ve ipleri bırakmayacağız. Ölürüz denilen, ligin ilk yarısından dem vurulan o fikstürden en güçlü şekilde çıkmayı başardık. Hedef diye kabul ettiğimiz maçları kazanıyoruz, Tudor dönemi devam etmiyor, bu unutulmasın. Şimdi Akhisar deplasmanı, en büyük hedefimiz o..

24 yorum:

  1. Öncelikle takımımıza ve taraftarımıza tebrikler.Sahanın yıldızları Muslera Linnes Nagatomo Fernando dörtlusüydü. Bunun dışında Denayer ılk yarıda çok iyiydi, Rodriguez ise zaman zaman etkiliydi. Feghouli ve Belhanda artık sıkmaya başladı. Feghouli için zaten herkes aynı fikirde de siz de artık Belhanda'nın verimsizliğini ve sorumsuzluğunu görün. Maçın basında gereksiz bir sarı kart gördü. 2.yari rakip 10 kişi kaldıktan kısa süre sonra hakemin 2.sarı karttan atabileceği yine gereksiz bir faul yaptı.Ilk yarıdaki fb macinda da kendini zorla attirmisti!! Hücumda çok etkisiz, yanlış kararlar veriyor ve çok ağır hareket ediyor. Ayrıca ilk yarıda Talisca'ya geçildiği bir pozisyondan sonra kovalama zahmetinde bile bulunmadı. Halı sahada futbol oynar havasında.Bu adamdan ne 8 olur ne de 10.Orta seviye liglerin orta seviye takımlarının yıldızı olabilir anca!!Haftaya cezalı olması artı katacaktır. Genel olarak okyanusu geçtik diyebiliriz, son haftaki göztepe maçı çekindiğim tek maç. Ayrıca bu kadar alternatifsiz bir kadroyu şampiyon yaparsa Fatih Terim büyük iş başarmış olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Garry Rodrigues bu maçta en azından çizgiye inmeyi de düşündü, patlayıcı özelliğini hatırladı.

      Sil
  2. arkadaşlar biliyorum çok sevinçliyiz ama itiraf edelim allah korudu. negredo ve babel her iki devrede inanılmazı başardı, maç döndü.
    linnes'in en iyi hali mariano'dan 10 kat kötü diyen sinan yılmaz'a selam olsun. mariano ile özel bir dostluğu var herhalde. her an yarı yolda bırakabilecek bir adam. yazın hemen satalım linnes'le devam edelim. muhteşem oynadı. aynı şekilde maicon da hemen satılmalı ve denayer'in bonservisi alınmalı. serdar ve denayer iki hızlı stoper, önde kurarız hattı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir, her maçta pozisyon veriyorsun. Hatta oyun tarzın gereği bu riski de göze alıyorsun.

      Sil
    2. burak dikkat edersen talisca'nın pozisyonlarından bahsetmedim. işte onlar olabilir. rakibinin de silahları var sonuçta. pozisyona elbet girecektir. atar veya atamaz.
      ancak babel ve negredo tamamen bizim armağan ettiğimiz ve rakibin de inanılmaz biçimde atamadığı pozisyonlar. bitmeyen bu hatalar akhisar maçı öncesi korkutuyor.

      Sil
    3. Veriyorsun, sen de buluyorsun. Talisca'nın vurduğu 2 kafa var ki son dakikada olanı saymıyorum. Orada maç bitmiş.

      Sil
  3. negredo ve babel golleri atsa görürdüm o üstünlüğü de hadi neyse :) şaka bi yana terim sayesinde değişen havayı inkar eden kördür.
    nagatomo sana tapıyorum. asamoah gelmedi diye ağlayacaktım. ama bir japon'a aşık oldum. :) muhteşem oynuyor. "topçunun tillahı" derler ya işte ondan!
    aynı şekilde ben de dahil birçok kişinin beğenmediği donk bu sene uygun bir paraya yeni sözleşmeyi hak etti bence beyler. tekrarlıyorum uygun bir paraya..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nagatomo bambaşka bir aidiyet, böyle açıklayabiliyorum..

      Sil
  4. feghouli kalenin ağzından atamadı. hadi gol kaçar, 3 e 1 atakta pası veremedi! bu kalitede bir oyuncu böyle işleri nasıl yapar anlamıyorum. sinirden tv'yi kıracaktım!
    gomis e de kızgınım. ne atacaksın kardeşim daha? karşı karşıya atamıyorsun, penaltıyı bile atamıyorsun daha ne yapacaksın? kalenin dibinde çizginin üstünden mi vuracaksın?? allah'tan bjk de atamadı paçayı kurtardık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4 e 1 orası ki aynısını kupadaki Akhisar deplasmanında da yaptılar. Gomis yalnız maçın adamlarından biri..

      Sil
  5. garry yine hepimizi hasta etti. penaltı pozisyonunda kaçırdığı gol inanılmaz. feghouli'nin kaçırdığı golde en baştan pası vermedi yine kaleyi denedi. oyun içinde 1-2 yerde daha gereksiz yere kaleye vurdu. şu adam 10 milyona satarsak yemin ederim bayram ilan edilmeli o gün.. attığı golde bal, bacak arasından girdi. şampiyonluk hiçbir şeyi örtmesin. yazın çok işimiz var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Garry bunları hep yapıyor ve en iyi hali de bu maalesef. Göze alacağız..

      Sil
  6. Güneşin Seyrantepe'den kolay çıkamayacağını hissediyordum, takım yanıltmadı çok şükür...Üçüncüyü sıçrayamadı çekirge... GS son iki BJK maçında dört gol yedi açın bakın hepsinde GS lı oyuncunun hatası var devamında gol oluyor hatta birisi barajda oyuncuya çarpıp gol olmuştu..İki maçtır çok şanslıydı BJK bize karşı ama Şenol hoca son bir haftadır futbol tanrılarını çok kızdırdı, kibrine yenik düştü, "başına gelenlerden" dolayı futbola küstü resmen ve tabi ki kendisi için hazırlanan final bugün sahneye kondu..Şenol hocayla ilgili son olarak artık Lucescu düşünsün diyorum :) .... İki bekimiz de bugün asist yaptı finalin özeti bu..BJK orta ikilisini görünce de "Fernando artık birşeyler yapmalısın" dedim içimden yalan değil...Bu sezonun derbilerine çok görkemli bir final oldu bu maç..Detaylarda boğulmayalım zevkini çıkaralım bu akşamın sezon sonu gireriz detaya...Bu takımın yakıtı Taraftar, burada hep dedik taraftar sahneye çıkmalı diye, Terim le birlikte onlarda ruhlarını buldular sağolsunlar...İnşallah taraftarın bu emeğine layık bir final olsun Malatya maçı, İzmir'e şampiyon gidelim...Net ve temiz bir galibiyet sonsuz tebrikler... Allah bu takımın yardımcısı olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Terim etkisi biraz da. Riekerink, Tudor'lar dönemi derbilere rahatlıkla 3 puanı yazabiliyorlardı, bitti o dönem.

      Sil
  7. Fatih Terim klasiği bir derbi izledik! Geçmiş yıllarda büyük maçları izlersek, bu maçların çoğunu Fatih hoca bekleriyle kazanmıştır! Eboue ve riera'yı hatırlayın her kazanılan derbide maçın en iyileridir. Bugün de böyle oldu. Yuto müthişti benim için maçın adamıdır net olarak! Mariano sakatlandığında eyvah dedim ama Linnes te müthiş bir oyun çıkardı. Yuto'dan sonra maçın en iyi ikinci oyuncusu oldu benim için. Gelelim oyun dengesini bizim lehimize çeviren en önemli faktöre! O' da senin de belirttiğin gibi Fernando'nun 8 numarayı çok iyi oynaması! Müthişti, golünü attı, hücumlarda önemli yerlerde çok iyi toplar kaptı! Gomis bu kadar bencil olmamalı. Biraz daha paylaşımcı olsa çok değişik bir skor konuşabilirdik! Gelelim negredo golü atsa, babel dürtse, Ninemin bıyıkları olsa dedem olurdu serzenişlerine :) Tudor ya da riekerink yok artık kenarda malesef:) İşin piskolojik yönü artık bizim tarafımızdadır bu üstünlükte öyle kolay kazınılmıyor! Takım gol kaçırıyor geriye yaslanmıyor, 1 0 öne geçiyor geriye yaslanmıyor, penaltı kaçıyor yine önde basıyor! Bu ligde takım olarak böyle bir derbide öne geçipte 50 den 60 tan sonra geriye yaslanmıyacak takım yoktur! Bir tane var, O' da Fatih Terim' in Galatasaray'ı !! Kendini Barcelona falan sanan, 1 senede Avrupa Fatihi olan takımlar var ya hani? Onlara hatırlattık " İTAAT EDECEKSİNİZ" Allah yardımcımız olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fernando'nun maç eksiği kadar 8 oynamak için de ezberi olmadığını düşünüyordum ama müthiş döndü.

      Sil
  8. Başakşehir maçında da Bjk maçında da kötü olmamıza rağmen bekler kazandırdı. Donk Fernando orta sahası ile pas yapamıyoruz, defanstan çıkamıyorduk ilk yarı ki uzun toptan gol bulduk. Başakşehir maçında da Mariano nun müthiş golü olmasa gol atabileceğimizi sanmıyorum.

    Rodriguez iyiydi eskiye döndü ne kadar hatalı kararlar verse de böyle bi oyuncu, elinden geleni yaptı. Feghouli ise ismine kalitesine yakışmıyor oyunu. İstatistikleri güzel ama koca Feghouli tek yaptığı sağa çekip ortalamak, top sürmüyor kayboluyor. Fernando adil karar verilse 10 defa atılırdı, Belhanda koşuyor ediyor ama üçüncü bölgede yapamıyor, biraz rahatlayonva da uçuk paslar atarak atakları sonlandırıyor.

    Bugün Nagatomo çok iyiydi maşallah, Muslera devam etti geçen haftaki oyununa, Linnes de çok iyiydi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beşiktaş maçında kötü değildik bence, gayet iyi oynadık. Başakşehir karşısında ise doğru oynadık.

      Sil
  9. Özür dilerim DONK! Seni en fazla eleştirenlerden biriyim. Ağır ve hantal bulurdum gamsız olduğunu düşünürdüm lakn sen hem takımdaki uyumun hem çalışkanlığın ile hepimizi utandırdın. Hele soyunma odası fotoğrafındaki kas yığını halin ile de çalışkanlığını perçinledin. Gönlümüze de hoş geldin. Nagatomo sen arayıp bulamadığımızsın seneye kal hatta gerekirse bizde kal sorun değil. Sorunsuz adam Linnes'e de selam olsun. Tolga'nın ayağı ağrırken Linnes'in bileği parçalanır gene ses etmez. Aldığın paralar helal olsun. 270 dakika kaldı ve biz daha şampiyon olmadık. Ama psikolojik üstünlüğü aldık. Rakiplerin umudunu kırdık. İnşallah şampiyon olacağız. Mayıslar bizimdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Donk'u şu ülkede eleştirmeyen kimse yok, ben de dahil :)

      Sil
  10. muslera yeniden döndü. babelin o vuruşu yapmasının sebebi muslera açıyı o kadar iyi kapatıyor ki tek ihtimal uzak direğe ayak içi vurmak kalıyor onu da yapmak zor. muslera defansa o kadara güven veriyor rakibi de endişe bu adam zor gol yer dedirtiyor. mehmet demirkol muslera için önceden demişti muslera etkisi rakip forvetler kolay vuruş yapabilecekleri topa bile muslera var diye farklı ve zor vuruşlar yapıyor diye işte o muslera döndü. bu da bir psikolojik üstünlüktür. dün nagatomo linnes ve donk görevlerini harika yaptı. nagatomo hem savunma hem de hücumda iyi işler yaptı. linnes topla iyi çıkışlar yaptı biri de asist oldu. donk sayesinde dün talisca etkisizdi. bir ara top alabilmek için stoperlerin yanına kadar gitti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muslera o kadar kritik bir zamanda geri döndü ki şampiyonluk ihtimalinin belki de en önemli unsuru.

      Sil
  11. Maç öncesi kazanacağımızdan %100 emindim.Fatih Terim bu güveni veriyor işte

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir