1 Ağustos 2018 Çarşamba

Malik Karaahmet Galatasaray'da


Galatasaray'ın son günlerde çok önemli genç futbolcu transferleri var. Bunun yanında mevcut çok önemli gençleri de var. Son günlerde Yunus Akgün'ü konuşuyoruz mesela, en öne çıkan isim o oldu. Oysa o jenerasyonda Yunus Akgün gibi birçok isim var. Galatasaray'ın futbol akademisinin önemli bir yapılanmaya ihtiyacı vardı ve şu an onu yaşıyoruz.

Çok konuşulmuyor bu hamleler. Beşiktaş'ın Güven Yalçın ve Dorukhan Toköz gibi hamleleri övülüyor, Fenerbahçe'yi Barış Alıcı ve Berke Özer transferleriyle göklere çıkarıyorlar. Elbette önemli hamleler. Ben burada bazı Galatasaray taraftarının bakış açısını yazıyorum. Soru da "biz neden almıyoruz" oluyor. 

Alıyoruz işte, gayet potansiyelli isimler. Son günlerde çok iyi genç hamleler yapsak bile bunları kimse konuşmuyor. Ya da gelen isim üzerine "kim bu" deniyor. A takımı ayrı konu, onun eleştirisi ayrı yapılır. Genç futbolcu transferi ise apayrı konu ve 1-2 sene içinde göreceksiniz ki meyvelerini toplayacağız. Ufukta olan yabancı sınırı ya da Türkiye'deki x yerlinin anlamsız rakamlarından sıyrılmaya çalışıyoruz.

Malik Karaahmet'i aldık mesela. Ardından gelen soru ise "kim bu, ne yapacak ki" oluyor. Atalay Babacan, Recep Gül, Ozan Kabak ve Yunus Akgün gibi isimlerin oluşturduğu 2000'li grubunun Milli Takım'daki forveti. Tarz noktasında komple bir forvettir ve özellikle de fizik gücüyle ön plana çıkar. Şöyle diyeyim, 1-2 ay içinde A takımın forvet rotasyonuna dahil olması benim için şaşırtıcı olmaz.

Beşiktaşlı Güven Yalçın'a göre daha iyi bir potansiyel olduğuna inanıyorum. Elbette gelişim göstermesi gerekecek ama ona inanan bir yapıda büyümemesi için sebep yok. Ercan Şahin ve Mirza Cihan da 2000'li gruptan futbolcular. 2002'li Emircan Seçgin'i zaten konuştuk, 2003'lü Murat Şenel ve Ata Öztürk de diğer hamleler. Detaylı bilgileri Gökay Akpınar veriyor, ondan okuyabilirsiniz.

Elde olan gençler var bir de. Yunus Akgün'ü bugün, Ozan Kabak'ı dün konuştuk. Daha bu işin içine Atalay Babacan ve Recep Gül gibi isimler girecek. Celil Yüksel, Doğan Can Davas gibi potansiyeller mevcut, Abdulsamed Karnucu'su var, Ali Yavuz Kol ve Ahmet Sivri'si derken iyi bir yapımız var. Fatih Hoca da şans vermeye başladı. Bunları görmek ve konuşmak gerekiyor. X takımların hamleleri üzerinden çıkarım yapmak yerine "elimizde ne var" diye bakmalıyız.

17 yorum:

  1. Malik'i genç mili takımda izleyip begenmiştim ümit karan vari bir oyuncu hatta daha teknik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Komple özellikleri var. Benim beklentim yüksek.

      Sil
  2. Altyapıda baya bir potansiyelli oyuncu grubu oluşturuyoruz. Hem de geniş bir yaş aralığında 99-00-01-02-03-04 yelpaze baya geniş. Yukarıda saydığın isimlere Mustafa kapı Süleyman luş Ramazan Emirhan civelek mutlu Aksu doğan gibi isimleri de ekleyebiliriz. Fatih hocanın olması da büyük bir şans umarım uzun süre kalır. bu gençler ile bir iskelet oluşturur. Zaten konuşmalarında bunlarda bahsediyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem ekonomik durum ortada. Hem olası yabancı sınırı ve ülkedeki yerlilerin rakamları. Kısa vadede büyük yarar sağlayacağız.

      Sil
  3. Bunlar hep cok dogru hamleler. 2 senede bir A takima bir rotasyon oyuncusu sokabilsek sirtimiz yere gelmez. Iclerinden biri ikisi yildiz olursa ne ala...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarz oyuncuları denemekten kaçınmamak gerekiyor.

      Sil
  4. malik önemli bir transfer.

    u17 milli takımını topluyoruz adeta.

    göztepeye transfer olan kerem atakan kesgin ve akhisarlı hasan ali adıgüzel de dikkat çeken diğer isimlerdi.

    muhtemelen terim yeni bir projeye başlıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de. 2 sene içinde bunun meyvelerini toplarız..

      Sil
  5. bu arada barış alıcı ve berke özer de fazla birşey göremedim.misal yunus akgün yeteneğe baktığımızda çok daha parlak bir görüntü sergiledi barış alıcı dan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence iyi isimler, potansiyellerine sözüm yok. Demem o ki bizim elimizde de iyi potansiyeller olduğu.

      Sil
  6. Terim etkisi diyorum ve bu mantığı alkışlıyorum. Umut verici gelişmeler bunlar. Umarım bu gençleri toplamanın ötesinde uzun soluklu bir planı da vardır kulübün. Bu gençlerin hepsini oynatamayacağımıza göre oynayıp, gelişecekleri bir oluşuma da ihtiyacımız var. Böylesi ülkemizde yok. Hollanda, Belçika ve Avusturya'dan bir alt lig takımı ile anlaşıp düzenli oynamalarını sağlarsak çok karlı çıkarız. Türkiye’de futbolcu yetişmiyor diyenleri Altınordu tekzip etti. Sorun yetenekleri işleyip, şans vermekte. Bu yolda bastır Cim Bom diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o dediğin ülkelerde de kulüpler kendi menfaatleri olmadan senin oyuncun yetişsin diye süre vermezler hocam.

      bence en ideal çözüm bu gençleri 23 kişilik kadroda alternetif isimler olarak bulundurmak.yani 1 as oyuncun olarak misal belhanda onun yedeği yunus akgün olacak.ve her sezon toplamda 1000+ dakika süre almaya başlayacak.hem ekonomik hemde oyuncu gelişimi için ideal bir çözüm.biz şu anda ne yapıyoruz?donk fernado ilk 11 oyuncusu yedeği selçuk inan .maaşı 3 milyon avro.yanlış.

      Sil
    2. Al, oynat bana yetiştir dersen elbette olmaz ama “kazan kazan” mantığında proje ile gidersen sonuç alabilirsin. Avrupa’da nüfus yaşlı bu nedenle bütün dünyadan yetenekli gençleri topluyorlar. Üst düzey takımlar bu işi zaten devlerle yapıyor, bize bakmaz. Ama örneğin St. Truiden, Haarlem, Mattersburg gibi takımlara gitsen bu takımların oyun sistemlerini inceleyip, onlara uygun gençleri “al sana yetenekli genç maaşını biz ödüyoruz, 2 sene oynat istediğim zaman alırım. Alırsam da sana şu kadar prim. Zaten bu çocuğun maaşını ödüyorsun onlara bedava yetenek, bize de takımda yer veremediğimiz gençlerin oynayıp gelişme fırsatı. Bu işle ilgili bir ekip kurup yerinde zaman zaman izlediğini düşün. Hocasıyla, yöneticileriyle uyum vb konularda temas kurduğunu. Bir diğer çözüm 1/2 milyon avroya bu ülkelerden takım alabilirsin. Tamamen kendi projenler yürürsün bu şekilde. Yeter ki istesinler bu iş kolaylıkla olur. Bu işte zarar da etmezsin. 10 gence 1 milyon avro harca biri çıksa olmayanların bir ikisini 3 e 5 e satsan kar bile edersin. Senin takımda yer verme fikrin en iyisi ama nasıl yapacaksın. Atıyorum Yunus’u aldın, Ozan’ı, Celil, Recep ne olacak? Diğerleri ? Futbolcularımızın en büyük eksiği fizikal. O da oynayarak gelişir, İdmanda ya da paf liginde değil. Bu arada bunları senin dediğin 1000 dakikayı bırak 4 -5 maç oynatsa Terim öp başa koy. Kazanamadığın her maç giyotin kafanda. Yönetemeyenler iki maç kaybettik ama Ozan pişiyor gelecek bizim der mi! Adamlar geleceğin gelirlerini kullanarak takımı yönetiyor.

      Sil
    3. 1-ilk 11 e direk koy demedim.ilk 11 in alternetifi isimler olacak gençler.haliyle üzerlerindeki baskıda azalmış olacak.

      2-dediğin avrupanın küçük takımlarında maaş sorun değil.zaten çok düşük ücrete oynuyorlar.adeta yarı amatör takımlar bunlar(st.truden mattersbug vs)haliyle bu kulüplere maaşını ben veriyorum oyuncuyu oynat işlemez.

      3-kulübün sahibi tanıdık ise ancak oynatabilirsin.avrupa işi biraz sıkıntılı aga.onlar kendi aralarında anlaşıyorlar.bize kalmaz.

      4- 1000 + dakika süre vermek çok zor değil.çünkü avrupa süper lig ve türkiye kupası maçlarının toplam süresi yoklaşık 4000 dakika.sinan gümüş 1200 dakika oynamış.üç kulvarda toplamda.ki avrupadan erken elendik.yani bu gençlere 1000 dakika süre vermek zor değil uzun maratonda üç kulvarda.

      5-gençler üst seviye oyuncularla beraber oynaması daha hızlı bir gelişime neden olur.antremanda görecekler maçta görecekler .yunus akgün belhanda dan feguli den oyun bilgisine dair bişeyler kapacak.ama düşük seviye takımlarda bunun olması biraz zor.

      bu önerdiğim çözüm hem ekonomik hemde yetiştirici bir çözümdür.

      bu arada gençlerin en büyük eksiği fizikal değil.onun çözümü kolay.gençler oyun bilgilerini geliştirecekler.bunuda üst seviye as kadrodaki oyuncularla beraber antreman yaparak gerçekleştirebilirler

      Sil
    4. Şöyle diyeyim. Futbolcuların belli bir yaşa kadar üst seviye oyuncu ve hocalarla çalışmasını ben de isterim. Futbolcuyu 17 - 18 yaşında kiralamak o kadar doğru değil. 20'lere geldiğinizde ise hala tecrübe sahibi değilseniz kiralama doğru mantıktır. Yunus Akgün için değil de Celil Yüksel için diyebilirim.

      Sil
  7. Sampiyonlar ligi santrforumuz kadroya girmeli baska care yok :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir