25 Eylül 2018 Salı

En iyi sahte 9 elinizde dahi olsa çevresindeki bu hareketsizlikle etki gösteremez


Beşiktaş'ın da Galatasaray gibi sorunu forvetsizlik. Şansı ise ellerinde Babel gibi bir isim olması. Eren Derdiyok'un olmadığı maçlarda 4-6-0 hayalleri kuruyoruz mesela. Maalesef ki Akhisarspor karşısında bu oyunu oynayamayacağımızı gördük. Hazır değil ve yeterli alternatiflerimiz yok. Beşiktaş'ın ise böyle bir durumda kullanabileceği Babel var.

Fenerbahçe maçının ilk yarısında bunu kısmen de olsa uyguladılar. 4-6-0 gibi bir düzende hücum oyuncularınız mümkün olduğu kadar seri oynamalı ve yer değiştirmeli. Babel, Quaresma ve Lens de bunu kısmen uygulayabildi. Babel'in yer yer pivot özelliği de gösterdiğini gördük. Top sakladı, birçok kafa topu indirdi. Fizik avantajı var çünkü, bunu oynar.

Biz ise bir ara 1.70'lik Onyekuru'ya hava topu atıyorduk. Hücum oyuncularımız statik kaldılar ve hiç seri değildik. Dünyanın en iyi sahte 9'u dahi elinizde olsa çevresindeki bu hareketsizlikle etki göstermesi imkansız. Haliyle de konu "Eren Derdiyok'suz olmaz" noktasına geliyor. Ya da o olmadığında bambaşka bir formasyon izleyeceğiz.

Eren Derdiyok'u da sahte 9 gibi kullanıyoruz ve bu oyuna da iyi cevap vermeye başlamıştı. Kasımpaşa ve Lokomotiv Moskova maçlarını bu anlamda beğendim. Ondan gol anlamında tehdit unsuru olmasını beklemiyorum, takımı oynatan yapıda oynayacak. Beklenti de o olsa da alternatifinin olmaması büyük sorun. Cornelius gibi transferler bu yüzden istenmiş.

Eren Derdiyok sahada olmadığında ise top tutacak, pivot özelliği gösterecek 2. bir ismin yok. 4-6-0 gibi de oynayamayacağını gördük, bu noktada ben de yanıldım. Çünkü Onyekuru gibi bir ismi en önde kullanmak iyi hücum setleri gerektirir, biz ise doğaçlama hareket ettik. Eren Derdiyok olmazsa yeni bir düzen gerekecek ve oturmuş hücum setleri.

4-4-2 olabilir, en önde iki hareketli hücumcuyu kullanabilirsin. Başka da bir formül aklıma gelmiyor. En önde oynayan isim tek başına yalnız kalacak ve onu koşturmanız gerekecek. Pas yapmakta zorlanıyorsunuz ve hücumda organizasyon yok. Haliyle zorlanacaksınız. En önde iki hareketli isim olursa en azından o hareketliliğin altını çizebilirsiniz.

Zamanında yine bu tarzda bir forvet kıtlığında Kewell'ı oynatabiliyorduk. Bugün ise böyle bir futbolcumuz yok. Fatih Hoca eminim ki yeni bir dokunuş düşünüyordur ve bunun denemesi de Erzurumspor karşısında kalabilir. Emre Akbaba keşke güçlenebilse ve 9.5 numara gibi oynasa. Etrafını da besleyebilirdi ki Garry Rodrigues ve Onyekuru adına büyük imkan doğardı..

16 yorum:

  1. işin kötüsü gerçekten alternatifsiz bir kadro var,mesela bence en önemli oyuncumuz ndiaye ama ona birşey olsa bittik,elimizde tek santrafor eren başka bir isim yok,belhandadan başka da yaratıcı diyebileceğin bir tek feghouli var ama orda ki durumda karışık yani işimiz hakkaten zor ne diyeyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı pozisyonların hiç alternatifi yok. Bu da takım ne kadar geniş olursa olsun bir şey ifade etmemesi demek.

      Sil
  2. liverpool benim için dünyada 4 6 0 oynayan en iyi takım. geçen maç salah sahte 9 oynadı mesela. mane sağ firmino sol. herkes kendi yerinin dışında. bakınca yine aynı performans. anlatabiliyo muyum? bizim de olur böyle. orta saha yok işte. liverpool orta sahası ileri 3lüyü besliyo ama bizde ndiaye'nin yanına koycağımız öyle bi isim yok. selçuk koysak tempo gidicek. kimi koycaz ki başka. donk koysak fizik var ama akıl yok. belhanda bi türlü oynayamıyo. yani biz 4 6 0ı oynarız oynamasına. bi henderson ne biliyim bi milner tarzı oyuncu lazım. bi de bak şimdi terim var ya belhandayı ısrarla denemesi erenden kurtulmaktı. belhanda bi otursa 4 6 0 oynatıcaktı da tutmayınca olmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim için de öyle. Orta sahayı geçtim, ön alanımız çok statik kalıyor ve Emre Akbaba'nın güçlenmesi gerekir.

      Sil
  3. Hemen olmadı demek yanlış olur.4 6 0 kolay bir sistem değil ve pratik gerektirir.Biz ise bu sistemi bazı hazırlık maçlarının belli kısımlarında ve Akhisar maçında denedik.Ayrıca Lokomotiv maçının sonlarında da bu oyunu oynadık.Sistem zaten zor ve bunu uygulayamazsan bir anlamı kalmaz.Biz de uygulayamadık Akhisar maçında ama bu uygulayamayacağımız anlamına da gelmez.Uygulayamadık çünkü Onyekuru, Sinan ve Garry yerlerinden ayrılmadılar.Oysa hu sistemde öndeki üçlü sabit oynamaz hareketli olur.Biraz daha denense olumlu sonuç verecek bir sistem öyle tek maçla olmadı demek çok yanlış

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malzeme de pek uygun değil gibi ve alıştırma yapmaya zamanımız olmayacak.

      Sil
    2. Önümüzde 2 seçenek var ama.Birinci seçenek Eren'i oynatmak.İkincisi ise 4 6 0 sistemini uygulamak.Şimdilik Eren idare ediyor gibi bakalım

      Sil
    3. 4-6-0'ı uygulamak adına pratik lazım, o ortam da yok.

      Sil
    4. Eren kötü oynarsa mecburen onu uygulamak zorunda olacağız ama ben bunu diyorum.Avrupa'da 5 maç kaldı devre arasına kadar.Lig için 11 maç var toplam 16 maç ve kariyerinin genelinde istikrar problemi yaşamış bi Eren var.Şu an Eren hep iyi oynasın diye ümit etmekten başka çare yok ama olası kötü durumda 4 6 0 denenir

      Sil
    5. Mecbur değiliz. 4-4-2 de oynarsın, önde iki hareketli forvetle.

      Sil
  4. Simdi bi pandev olsaydi fatih hocanin elinde izleseydik.. Ama bize geldigi yasta olacak 30-31.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika bir sahte 9 olabilirdi. Bize fizik olarak bitmiş geldi, yoksa değerli futbolcudur.

      Sil
  5. Bu arada Onyekurunun sahte9 oynayabilecegini sanmiyorum. Sahte9 hareketliligin yani sira teknikte gerektiriyor ancak onyekurunun paslari essek gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre Akbaba o işi iyi kurtarır ama bu fizikle imkansız.

      Sil
  6. bazı şeyler de gelenek işi. her kulübün geleneği olduğuna inanırım. gs geleneğinde forvetsiz oyun yok hatta çift forvetli oyun var. 4-6-0 falan olmaz bize. bunun pratiği ile uğraşacak zamanımız da yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir ama uzun zaman, sabır ve uygun malzeme gerekiyor :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir