19 Eylül 2018 Çarşamba

Galatasaray 3-0 Lokomotiv Moskova, hız ayağında Garry Rodrigues var


Lig maçlarında Galatasaray'ın sorunu ilk golü bulmaktı. İlk golün geldiği maçların ardından kilidin açıldığını izliyorduk. Organizasyondan uzak, baskılı ama kontrolsüz başlangıçlardı. Lokomotiv Moskova karşısında ise baskıyı bekliyordum, beni şaşırtan organizasyon oldu. İlk 20 dakikayı müthiş geçtik ve erken golün yanında 2. gol imkanını da yakaladık.

Sorun ilk 20 dakika sonrasında. Tempo düştü ve rakibin baskısını hissettik. İlk 11'lere baktığımızda rakibin son derece defansif bir kadrosu vardı ve buna rağmen o pozisyonlar geldi. Fernandes temelli baskıyı denediler, yer yer de pozisyonlar geldi. Galatasaray'ın 11'i ise daha topa sahip olmaya ve pas oyununa yatkın bir takımdı. İlk 20 dakikada bunu mükemmel şekilde izlesek bile o baskı bir yerde kırıldı.

Galatasaray hızlı bir takım ve açık alanı bulduğunda cezayı kesecek birçok ismi var. Sadece Garry Rodrigues'le geçiştirmeyin. Badou Ndiaye'nin de tempo silahı olduğu kadar bir hücum silahına dönüştüğünü görüyoruz. Topla dikine çıkışları her zaman etki yaratıyor ve etrafını bütünüyle yükseltiyor. Sıkıntı sadece bu iki isme bakmak. Belhanda'yı beklediğimden uzak gördüm, en azından yaratıcılık noktasında. 

Emre Akbaba ise fizik anlamda toparlanamadı. Özellikle ilk yarıda çok düştü ama atılan 3 golde de bir şekilde imza sahibi. Frikik ve duran topta faulü alan o, bir de asist ekliyoruz. Bunun yanında kaçırdığı 3 net pozisyon da var. Bu adam bitirici ve bunları bitirecek. Belhanda bu yüzden önemli diyordum, Emre Akbaba'yı bitirici noktada kullanma ve onu desteklemek için önemli. Özellikle Şampiyonlar Ligi için.

Donk'un stoperdeki varlığı muammaydı ki kritik bir hata olmamasına rağmen bu seviyede sırıttığını düşünüyorum. 2. yarıdaki Maicon'un stopere geçişi sürpriz değil, Donk'un orta sahaya geçmesiyle biraz daha orayı tuttuk ve oyun tamamen bize bakmaya başladı. 2. yarıdaki başlangıcımız iyi olmasa da yavaş yavaş hakimiyeti ele alarak rahat bir maç çıkardık. Eren Derdiyok'un golünün sonrası ise tamamen bizim hakimiyetimiz.

Badou Ndiaye'nin temposu bu takımın yüzde 60'ı. Yediği kırmızı kartın gereksizliğinin izahı yok ve yokluğunu Porto deplasmanında net şekilde arayacağız. O tempo sayesinde bu oyun yükseliyor. Harika bir Fernando performansı izledik, emin olun ki bu temponun kıymeti büyük. Bu tempoyu sadece onunla da sınırlamayalım, Galatasaray bekleri sayesinde kanatları müthiş kullanıyor. Özellikle de Nagatomo'nun ne kadar önemli bir bek olduğu ortada. 

Dersimize iyi çalıştık ve rakibin güçlü kalabileceği tüm unsurları durdurduk. Onların da olabildiğince savunmacı kadroyla çıkması ekmeğimize yağ sürdü. Galatasaray'ın ilk golü bulmakta yaşadığı sorunu düşünmüş olabilirler. Baskıyı organize ataklarla süslemek ve erken gol bir anda şartları değiştirdi. Fatih Hoca'nın da Fernandes ve Farfan gibi isimler için aldığı önlemler işe yaradı ki bu noktada Mariano yerine Linnes tercihi ön plana çıktı.

Bir Eren Derdiyok yazısı da yazmak gerekecek. Eren Derdiyok'un tehdit unsuru olduğunu düşünmüyorum ama düzen içinde tehdit unsuru gibi de kullanılmıyor. 7 maçta 5 golü olsa da önceliği gol atmanın dışına çıktı. Kasımpaşa karşısında da mücadelesini fena bulmamıştım, burada da devam etti. Gol anında orada olmaması ya da tehdit unsuru diyememek sorun olsa da arka tarafın gol özelliği Eren Derdiyok'u iyi kılacak. İş iyi mücadele etmesinde yatıyor. 

Garry Rodrigues için de Şampiyonlar Ligi seviyesinde acaba diye düşünürken kaldığı yerden devam ettiğini görmek mutlu ediyor. Bu seviyede performans göstermesi mühim. Mücadele unsuruydu, devamında iyi bir sol açık oldu, onun devamında bir sol forvete evrildi, şu an ise yıldız bir kanat statüsünü kazanmak üzere. Harika bir bitirici, bunun da üstüne tekniği özelliği eklemeye başladı. Tempo ve hız en önemli silahımızsa işin hız ayağında Garry Rodrigues var.

Skor olarak öne geçtiğimizde bunu korumak önemliydi. Daha da önemlisi son yılları hayal kırıklıklarıyla geçen Avrupa maceramızı böyle bir maçla başlatmak oldu. Şampiyonlar Ligi'ne kazanarak başlamak önemliydi, biz ise hem skor hem de oyun noktasında bu mesajı verdik. İç saha mühim, grupta taraftar en büyük kozumuz olacak..

30 yorum:

  1. Rodriguez'in gecesiydi. Böyle birkaç maç daha oynasın tutamayız. Sözleşmesini iyileştirirken süre olarak uzatmamak başımızı ağrıtmaz umarım. NDiaye'nin bu kadar iyi oynadığı maçta kırmızı kart görmesi talihsizlikti. Umarım bir maçtan fazla ceza almaz. Belhanda şansını iyi kullanamadı. Selçuk çok ballıydı girer girmez penaltıyla skor yaptı. Harika bir gece, harika bir başlangıç oldu. Devamı da böyle olur inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Garry Rodrigues'in bu düzende çok daha gol atacağına inanıyorum. En ileri uçta o var ve gol beklentisi onun üzerinde.

      Sil
  2. abi serdardan hiç bahsetmemişsin bence maçın en iyi 3 oyuncusundan biri idi, donk sırıtırken tek başına savundu neredeyse

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muazzam bir maç çıkardı. Kasımpaşa karşısında da Ozan Kabak'ın performansında direkt etkisi vardı. Lider stopere evrildi, bu net.

      Sil
  3. Iyi oynamadık. 15-65 arası topu saklayamadık top ceviremedik.

    Nagatomo ve linnes cok iyiydi. Linnes su an icin Marianodan daha iyi. Mariano savunmada eziliyordu bknz trabzon maçı.
    Fernando formsuz belhanda islevsiz.

    Hoca cok bekledi. Golü yeseydik gorurdum hocayı. Hoca cok şanslı.

    Maiconu alip Donku one atabilirdi. Belhanda yerine Selçuku alıp topu saklamaya calisabilirdik. Onyekuruyu alip garry onyekuruyla kontraya donebilirdik.

    Eren full oynarsa 20 gol atar gecende de yazdım. Hocam Muğdati da bi sekilde rotasyona sokmalıyız.

    Porto deplasmaninda Erensiz bi sistemi denemeliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren Derdiyok'un ön alan mücadelesi ve oradaki varlığı kıymet kazandı diye düşünüyorum.

      Sil
  4. Kırmızı kart kötü oldu ama biraz da sakatliklar kartlar ile rotasyona sebep oluyor iyi de oluyor. Porto deplasmaninda hedef kaybetmemek. Selcuku rotasyona dahil etmemiz lazım belhanda dahil en iyi top saklayan adam selçuk.

    Ilk 11 başlasın demiyorum ama 30 dk oynayabilir.

    Ndiaye onemli onemsiz her topa kayarak giriyor. Karta davetiye çıkarıyor. Bunu degistirmesi lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama alternatifi yok işte, o tipte 2. bir adamın olmaması sorun. Badou Ndiaye'nin temposu bu takımın yüzde 50'si.

      Sil
  5. ndiaye kadar suçsuz atılan bir oyuncu görmemiştim. ilki tamamen belhanda'nın suçu, ikinci sarı da tamamen emre'nin saçma sapan attığı kornerin suçu.
    ayrıca emre ligde bile fizik olarak yetersiz, cl'de tam ezildi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ateşinin kurbanı aslında. Kayarak topu alabilirim diye düşündü ama yetişemedi. Yapmaması gerekiyor, o an için anlamsız bir risk.

      Sil
  6. belhanda inanılmaz kötü. selçuk inan oynasın bence. saçma sapan oyundan atılmaz, saçma sapan top kayıplarıyla arkadaşlarını yakmaz, penaltı falan atar.
    porto bizi zaten yenerdi. ndiaye iç sahada oynasın daha iyi. dikine top sürüşleri müthiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selçuk İnan orada oynayamaz, onun yapabileceği en iyi işler 60 - 70 sonrası. Ama Belhanda'nın iyi görüntü vermediğine katılıyorum.

      Sil
  7. Mücadeleci varını yoğunu ortaya koyan bir takım izledim bugün. Belhanda hariç. Attığı şut dışında yoktu. Sezon başından beri diyorum. Yine diyeyim devre arası gidici. Feghouli ile birlikte gider. Onların maaşının yarısını alan futbolcuların gösterdiği mücadele ortada onlarınki ortada. Başka söze gerek yok.

    Diyoruz ya Garry'nin maaşı moral için iyileştirildi. Bu yüzden işte. Son 2 maçtır takımı uçuruyor. Rakip savunmayı darmaduman ediyor. Çoğu kulüp formda oyuncularına böyle iyileştirmeler yapar. Bu da haklı bir iyileştirmeydi. Hele ki takımda Belhanda ve Feghouli gibi kötü örnekler varken. Sadece sözleşmesi uzatılmadı onda hata buluyorum.

    Bu maçta en sırıtan mevkimiz orta sahaydı. Ndiaye tek başına yırtındı. Adam eksiltip hızını kullanarak hücum yapmamızı sağladı. Şimdi kırmızı yedi. Gelecek maç yok ki gruptaki en zor maçımız Porto deplasmanı. Schalke ile 1-1 kaldıklarına bakmayın Schalke'yi ezdiler. Kazanamamaları şanssızlık. Onların dinamik orta sahasına karşı ne yapacağız bilmiyorum. Çok zor bir maç. 1 puan alsak kafi diye iyimser yaklaşıyorum şimdilik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Moral için iyileştirilse de en azından sözleşme süresi en az 1 yıl daha ileri atmalıydı. Orada büyük bir hata var. Dediğine katılıyorum.

      Sil
    2. Gs için bu maç iyi bir gösterge yol haritası oldu.Badu mutlaka tekrar alınmalı müthiş faydalı olmazsa olmaz ideal 8 no. Ha, parası çok diyorsanız belhanda ve feghuli yükünden kurtulması yeterli olacaktır.Gs özellikle Belhanda yı, yasin öztekin vakasına dönüşmeden taraftar nezninde hala az da olsa bir yeri varken satması şart oldu. aksi taktirde sosyal medyadan gördüğüm gibiyse hakaretler yiyip, ıslıklanma seviyesine doğru hızla gitmekte.Sürekli kilit pas bilmem ne pası istatistiklerini artık kimsenin umurunda değil.500 bin euroya alınmış olsa inan bukadar sorun etmezdim.Badu gibilerini satmaya mecbur kalmışken Böyle büyük bir para kontenjanını doldurmaya hakkı yok.
      onun dışında takımın gerisi tıkır tıkır maşallah.Forvet de bekleniyor onda da sıkıntı yok.

      Sil
    3. Badou'yu alamayız, her geçen gün fiyat daha da yükseliyor :) Ama bu tarzda en az 2 isim gerekli.

      Sil
  8. Garry nin alternatifi şimdiden bulunmalı! Yine Garry gibi scout işi transfer yaparsak çok güzel olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece onun değil, alternatif üretilmesi gereken birçok isim var.

      Sil
  9. Devre arası umarım bir yabancı daha yollayıp (ki bu iki isim Feghouli veya Belhanda'dan biri olmalı) açılacak boşluğa Badou gibi tempolu birini almalıyız.Badou kiralık hadi bunu da geçtim yedeği yok ve bu büyük sorun olabilir özellikle Avrupa maçlarında.Atıldığı pozisyona ben de kızdım gerek yoktu çünkü ama ilk sarı kartı da Belhanda'nın kaptırdığı ve sonucunda tehlikeli pozisyona dönüşecek atağı kestiği için gördü.Herif hem kötü oynuyor hem böyle toplar kaptırıp gerideki futbolcuları zor durumda bırakıyor.Hoca buna son şansı verdi bence ve görüyoruz ki bu herif Galatasaray formasının ağırlığını bilmiyor.Böyle futbolcuların Galatasaray'da işi olmamalı aidiyet 0 bile değil o derece kötü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum. 2. bir Badou gerekiyor, çünkü yokluğu sorun olacak. Kulübeden orta saha için getirilebilecek enerjinin kıymeti var.

      Sil
  10. Emre ortada oynayıp sağda başka bir oyuncu olduğunda daha iyi olacak gibiyiz ama porto maçında işimiz çok zor N'diaye orta sahada yapılması gereken her şeyi yapıyordu. Onun yaptıklarını iki isim birlikte yapmak zorunda kalacak sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağa Onyekuru geçer en fazla. Oradaki düşünce biraz daha topa sahip olmaktı. Emre Akbaba bir bitirici, üreten değil. Haliyle onu desteklemek için Belhanda'nın 11 başlaması mantıksız değildi.

      Sil
    2. Sorun belhanda'nin üretmemesi ama... onu da N'diaye yaptı büyük bir kısmında maçın

      Sil
    3. Ben kağıt üzerini yorumladım, maçı değil :)

      Sil
  11. Son gol bence Onyekuru'ya yazar, gerçekten müthiş bir potansiyel var çocukta. Bruma'yı bile geride bırakacağını düşünüyorum. Onun haricinde Emre iyi oynamasa da 3 gole de etki etti. İlk golde asist yaptı, ikinci ve üçüncü gollerde faul aldı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Forvet özelliği daha ön plana çıkıyor. Bence de daha büyük bir potansiyel.

      Sil
  12. Orta saha değişmeli, takımın top çevirmesi dahi sorunlu hale geliyor emre ve belhanda ilk yarı o kadar top ezdiler ki resmen oyun kilitlendi. Emre ve belhanda dan bekleneni fernando ndiaye zorluyor, tabi oyuncu grubunun birbirine alışması sonrası daha akıcı bir futbol anlayışı doğabilir ama bu yapı umarım seviye atlar yoksa işimiz zor olur. Hiç memnun olmadım ilk yarı yirmili dakikalar sonrası, takımda gelişmesi gereken toplu ve topsuz oyun yapısı. Emrenin penaltı posizyonunda kalecinin zamanlama hatasını fırsata çevirme sezdim ama bildiğin atmış gibi oldu kendisini devamı gelmemeli yakışmaz ona bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre Akbaba henüz tam anlamıyla işe başlayamadı, o mutlaka yükselecektir.

      Sil
  13. feghouli'ye değinmemişsin. hoca sildi mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka bir yazıda değindim aslında. Tamamen silmiş görünüyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir