26 Ekim 2018 Cuma

A takımın sakatlıklar ve kalite eksikliğinden kaynaklı geldiği nokta ortada


Uefa Gençlik Ligi'nde U19 takımımızın Schalke 04 karşısında aldığı galibiyeti izledik. Schalke 04 gibi büyük bir altyapı ekolüne hem skor hem de oyun anlamında üstünlük kurmak büyük iş. Şöyle bir örnek vereyim, Schalke 04 altyapısının başında Norbert Elgert 22 yıldır görev yapıyor. Galatasaray'da ise her dönem değişen bir yapı var. Neyse ki Fatih Hoca'nın göreve gelmesinin ardından Nedim Yiğit gibi bir değer tekrar geri döndü ve altyapının başına geçti.

Schalke 04 karşısında da takımın teknik direktörlüğünü kendisi yaptı. Uefa Gençlik Ligi'ndeki U19 karşılaşmaları bir anlamda Galatasaray'ın Milli Takım'ı gibi. İçinde birçok yaş grubundan futbolcular var ve onların karmasından oluşan bir takımı izliyoruz. Kendi ligimizde U19 maçları daha farklı, dolayısıyla Uefa Gençlik Ligi'nde Nedim Yiğit'i görmeyi çok isterim. Kendisi ülke futbolu ve Galatasaray adına çok büyük bir değerdir.

Elimizde zaten iyi jenerasyonlar vardı ve biz o isimlere şansı çok daha öncesinden vermeliydik. Fatih Hoca'yla birlikte tekrar altyapıları hatırladık diyebilirim. Kendi döneminde temeli atılan 2000 jenerasyonu bugün büyüdü ve Ozan Kabak, Yunus Akgün gibi isimler A takımda. Fatih Hoca'nın 4. dönemi sonrasında da altyapıda çeşitli yaş gruplarına önemli transferler yaptık. Şu an kurulan yapı itibariyle çok özel haller dışında bonservisli yerli almamıza gerek yok diyebilirim. 

U19 takımımızın Schalke 04'ü 3-0 yendiği maça tekrar dönelim. Bugün A takımın yaşadığı sakatlık sorunları var. Ya da bazı isimlerin görüntüsü o kadar kötü ki alttan gelebilecek bazı isimlerle yola devam etmek ne kadar olumsuz sonuç getirebilir ki. A takımda zaten Yunus Akgün var, bir de aynı pozisyonda Schalke 04 karşısında Recep Gül'ü izledik. Zaten bu ismi uzun süredir yazıyorum. Sinan Gümüş'ün kanat performansından daha kötü görüntü vermeyecektir.

Emre Akbaba'nın sakatlığında da gol özelliği olan bir 10 numaranın eksikliği oluşmadı mı? Atalay Babacan'ı en azından kulübede düşünemez miyiz. Maçı çevirebilecek ya da hücum anlamında alternatif olabilecek kimsemiz kalmadı. Bu isimlerin A takımda sırıtacağını çok fazla düşünmüyorum. Uluslararası düzeyde yetenekler bunlar.

Forvete geliyorum. Bugün Eren Derdiyok'un top tutamadığı bir ortamda hücum yapmaya çalışıyoruz. 17 yaşındaki Ali Yavuz Kol'un oynadığı sırtı dönük oyunu oynayamayacak forvetlerimiz var. Elimizde forvet kalmadı, oynayanların da hali ortada. Ben denerim, en azından alternatif olarak kulübede tutarım. Eminim daha kötüsü olmaz. Olan da kenardan geldiğinde etki edemiyor, en azından gençlere tecrübe kazandırırım.

Bu isimler en ön plana çıkanlar. Süleyman Luş, Emirhan Civelek, Mutlu Doğan, Abdussamed Karnucu diye uzar gider bu liste. Daha alt yaş gruplar da var, oradan da çok iyi isimler yetişiyor. 1-2 seneye Mustafa Kapı'yı konuşacağız mesela. Şu aşamada A takımda şans bulabilecek potansiyeller var. Zamanla hepsini, şu an ise birkaçını kazanma gereksinimi doğdu diye düşünüyorum. A takımın sakatlıklar ve kalite eksikliğinden kaynaklı geldiği nokta ortada.

14 yorum:

  1. hoca yakında bunu yapar bence, maç sonrası mesela erene kızmış belli oluyor açıklamalardan, performanstan ziyade sürekli tolga ciğerci gibi sakatım deyip hemen oyundan çıkıyor ya da maça çıkmıyor hiç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tolga Ciğerci ne yapıyorsa Eren Derdiyok da farklı hareket etmiyor. Ocak'a kadar bir şekilde idare ederiz ama sonrasında forma yüzü göremez.

      Sil
  2. ben istiyorum ki ziraat maçlarında uefa gençlik ligi takımı tam kadro oynasın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütünüyle oynatmanın anlamı yok. Bazı A takım futbolcularının aralarında oynamalılar ki tecrübe sahibi olsunlar.

      Sil
  3. Fatih terim artık Riekerink'in Mustafa Kapıyı oynatmasındaki cesareti göstermeli. Hele ki bu kadar sakatın olduğu bir dönemde. Atalay Babacan iş yapar, Ali Yavuz Kol da iş yapar bu takımda rahatlıkla. Sadece biraz sabredilmeli.

    Artık global futbola ayak uydurup gençlere yönelmemiz gerek. Özellikle Orta Avrupa takımları örnek alınmalı. Türkiye'nin hak ettiği milli takım değeri bu değil. Özellikle dıştan yetişen Türk oyuncularla hiç değil. Onlar da olsun ama Galatasaray da 3-4 dünya yıldızı sokabilsin milli takıma.

    Bugün Altınordu'dan yetişenler var biraz da Trabzon Bursa. 3 büyüklerden yetişen bir tane oyuncu yok. Zamanla Ozan girecek elbet ama sadece Ozan'la sınırlı kalmamalıyız. Diğerlerini de adapte etmeliyiz yavaştan. Onları da dünya çapında bir yıldız haline getirmeliyiz. Yarın Real Madrid'in stoperi Ozan dendiğinde Galatasaray'dan yetiştiğini övünçle bahsedelim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Riekerink'in o gün yaptığı şovdu. Bir hazırlık maçı ve 14-15 yaşındaki çocuğu sahaya saldı. Bu doğru değil. O gün ben de heyecana kapıldım ama genç futbolcu kazanmak bu değil.

      Sil
    2. O kadar zaman sonra tekrar geldim. Hala ilk birkaç cümleyi okuyup yorum yapıyorsun. Eğer hepsini okursan yorumumdaki ana düşünceyi anlarsın. Şov mudur tabii ki değildir. Riekerink'in gençlerin hocası olduğunu herkes bilir. Mustafa Kapı hamlesi şovdan ziyade gençlere yöneleceğinin sinyalidir ki elimizde patladı denilen Bruma'ya o hayat vermiştir. Bugün Heerenveen'de de genç oyunculara yer vermektedir ve kısıtlı imkanlara rağmen değeri sürekli artan bir takımdır Heerenveen. İlk birkaç cümleyi okudun ya sadece. İşte orada anlatmak istediğim de Fatih Hoca'nın gençlere oynatmada böyle cesur hamleler sergilemesi. Tabii ki 15 yaşındaki oyuncuyu oynatsın demiyorum. Ama Atalay'dan başlasın...

      Sil
    3. Estağfurullah, ben Riekerink olayını açıkladım sadece. Seninle alakalı değil :)

      Riekerink'in Kapı'yı düşünmesi şovdu maalesef, altı boş. Zaten çalıştığı döneme bakınca da mevcutla devam etmek durumundaydı. Kendisi bir altyapı hocası zaten. Heerenveen'in beklentileri ile Galatasaray bir değil.

      Burada altı dolu örnek Ozan Kabak'ın CL maçına çıkmasıdır. Genç futbolcu böyle kazanılır. Fatih Hoca da cesur değilse bu ülkede genç oyuncu oynatan kimse yok, emin olabilirsin.

      Sil
  4. Akıllara şu soru geliyor. Nedim Yiğit kim? Tranasfermarkt a baktım dişe dokunur bir şey bulamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük bir Galatasaray ve futbol emekçisidir. Uzmanlık alanı genç isimler ve bugün 2000 jenerasyonu dediğimiz ismi 12-13 yaşlarında bulan kendisidir mesela.

      Sil
    2. Anladım teşekkür ederim. Pek uzun bir Galatasaray kariyeri görmediğim için acaba futbolculuk dönemi varda o yüzden acaba seviliyor diye düşünmüştüm.

      Sil
    3. Aksine altyapı konusunda büyük başarıları var. Fatih Hoca kendisiyle Galatasaray ve Milli Takımlar döneminde ısrarla çalışır.

      Sil
  5. celil de şans bulması gereken bir isim. tolga ciğerci oynadı bu takımda, celil onun yanında xavi gibi kalır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu rotasyonda sıra ona da gelecek gibi zaten.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir