11 Kasım 2018 Pazar

3-5-2'yi beklemesem de gördüğümde mutlu oldum


4-2-3-1 ve 4-3-3 gibi düzenlere sıkışıp kaldık. Eldeki mevcut futbolcuları da ısrarla bu formasyonlara uydurmaya çalışıyoruz. Gomis varken görüntü daha farklıydı, ona odaklı bir hücum düzeninde şampiyonluğu kazandık. Gomis sonrası ise elle tutulur bir forvetimiz yok, kim denense istikrarlı katkı alınamadı. Düşünülen alternatifler de oluşturulamadı derken bu noktaya geldik işte.

Maçlarda 1-0'ı zor bulduk mesela. Ligin ilk haftalarında 1-0'ı bulduktan sonra fark açılsa da son döneme doğru o özelliği de kaybettik. Porto deplasmanı ışık yaktı, hızlı oyuncularla en azından bu tarz deplasmanlarda etkili olabiliriz diye düşünüyorduk ama bitirici etkimiz düşük kaldı. Schalke 04 maçının ilk yarısında olan da bu.

Top tutamıyoruz, daha doğrusu pas yapamıyoruz. Tempomuz düşük ve her şeyi Belhanda'dan bekler olmuştuk. Formasyon dokunuşu gerekiyordu haliyle, bu klasik düzenlerle yürümüyordu çünkü. Forvetinin olmaması en büyük etken, haliyle yeni bir şey denemek gerekiyor. Bu değişimi de çok daha öncesinde gerçekleştirmek lazımdı. Neredeyse her hafta ısrarla yazdım.

Kayserispor karşısında belki zorunluluktan gerçekleşti ama doğru bir değişimdi bu. 3-5-2'yi beklemesem de gördüğümde mutlu oldum. Çoğu futbolcunun performansını yükselttik, hatta doğru yerlerini bulduk diyeyim. Mariano / Ömer Bayram'ın etkisi çok daha yükseldi, Onyekuru oynaması gereken yere geçti, bir de Feghouli gibi kazanımımız var.

4'lü savunmanın beklerinde Mariano ve Ömer Bayram'ın savunma tarafını çok eleştirdik. Hücumdaki etkileri de çok iyi değildi, savunmada ise yoklardı. 3-5-2'nin kanatlarında ise sağda Ozan Kabak, solda Serdar Aziz savunma tarafında arkalarını iyi topladılar. Bu isimler de daha fazla hücuma odaklanabildi ve çok iyi katkı aldık. Özellikle de Mariano'nun teknik özelliğinin tadını unutmuşuz. Ömer Bayram'ın da ideal yeri 3-5-2'nin sol tarafı sanki.

Onyekuru'yu da özel olarak konuşuruz. Yine de kısaca değinelim, bu adamın asıl pozisyonu forvet. En kötü ihtimalle sol açıkta oynar ama sağ tarafta asla denenmemeli. Hem bitirici etkisi var, hem savunma arkası adına iyi bir koşucu, hem de açık alanda ceza kesiyor. Tek forvet oynamamalı ama, altı çizilesi nokta bu. Tek olarak oynadığında kaybolur. Yanında oynayan isim Sinan Gümüş olmasına rağmen nasıl yükseldiğini gördük. Bir de daha etkili bir forvetle düşünsenize.

Feghouli de en büyük kazanım oldu. Belhanda'nın yalnız kaldığını ısrarla yazdık. Oyun aklı olarak Feghouli'nin bu takımda daima olmazsa olmaz olduğunu düşünüyorum. Geçen sezon en iyi performansları da serbest bir rolde oynadığındaydı. Bugün biraz daha 8 gibiydi ama Belhanda'yla birlikte takımı muazzam yönlendirdiler. Onu sağ kanatta sınırlamamak gerekiyor.

Fernando ve Nagatomo'nun dönüşleri de büyük fayda sağlayacak. Nagatomo da yıllarca 3-5-2'nin kanatlarında oynamış ve etkili olmuş bir isim. Fernando'yu da 3'lü savunmanın ortasına yazardım, bu hamleyle de kariyerinin uzayacağını düşünüyorum. 3'lü savunmada en azından bir ismin topla çıkabilmesini, orta sahalaşabilmesini beklersiniz. Maicon / Serdar Aziz / Ozan Kabak üçlüsüyle bunu sağlamak zor. Bunu Donk da iyi oynar bu arada.

Badou Ndiaye'de Selçuk İnan'ın yerine yazılır. Bu sayede tempomuz daha da yükseldiği gibi Badou Ndiaye'de böyle yaratıcı isimlerin arasında biraz daha rahatlayabilir. Birkaç hafta oynamamasının ona da artı sağlayacağını düşünüyorum. Bazı formsuz isimler vardı, biraz beklemeleri iyi olacak. Garry Rodrigues de 3-5-2'nin kanatlarında ya da ön tarafta oynayabilir.

14 yorum:

  1. Bi kaç sorum var umarım cevablarsın
    1- Sence Selçuk kayseri maçında nasıldı
    2- Selçuklu sözleşme uzatılmalımı
    3- devre Arasına kadar 3-5-2 devam etmelimi sistem
    NOT: Reklamlara tıkladım bi kaç kez :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- Ortalamaydı.
      2- Uzatılmamalı
      3- Bence etmeli. Sadece devre arasına kadar da değil.

      Teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Fatih hocanın bir farkı da buydu aslında... Sürekli farklı seyler denemesi. Bugün onu görmek çok önemliydi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gecikti, tek sorun o. Haftalar önce bekliyordum böyle bir dokunuş.

      Sil
  3. önümüzdeki maçlarda şu olmalı bence:ozan-fernando-serdar nagatomo-selçuk-belhanda-feghouli-mariano onyekuru-eren, muğdat da olabilir ama oynatmıyor hoca,he tabi selçuk ağır temposuz deyip fernando o bölgeye geçebilir maicon stoperde oynamaya devam edebilir ama ben selçuğun oynayabileceğini düşünüyorum tamam tempo olarak bitik fizik olarak bitik ama tecrübesi,zekası,top tekniği hala var,şu derin oyun kurucu için en uygun çabukluğu ve temposu gereği aslında celil ama o da uzun süre oynayacak bir kondisyona ve fiziğe sahip değil, yoksa hoca çoktan oynatırdı, ozanı gözü kapalı ş.liginde 11 e koydu celili mi oynatmayacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de beklediğim 11 bu. Eren Derdiyok'un kötü hali bile Sinan Gümüş'e göre daha farklı olacaktır. Badou Ndiaye dönene kadar da forma Selçuk İnan'ın olacak belki. Belki Fernando orada denenir, Maicon'la bir süre daha devam ederiz.

      Sil
    2. Sinan Gumus gibi bir yetenege nasil laf edersin sen ya(!)
      Fatih Hoca Baskan oldugunda Sinani da Ceo yapsin belki rahatlar. Lutfen HzSinan Gumuse laf soylemeyin

      Sil
    3. Sinan Gümüş'ü sevmiyorum, beğenmiyorum. Umarım yanıltır diyorum her seferinde ama değişiklik yok.

      Sil
  4. Tudor döneminde de bu tarz sistemleri çok denemiştik ama hiç iyi olmamıştı daha da kötüye gitmişti takım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru oyuncularla, doğru profilde denemek önemli. 3-5-2 öcü değil, yeter ki doğru kurgulansın. Tudor'un o an iyi bir düzeni vardı ve onu bozdu. Bugün iyi düzen yok, bu yüzden de deneme gerekiyordu.

      Sil
  5. stoper sayımız yetersiz ama. sürekli aynı 3 adamla devam etmek zor.
    2 stoperi 3 kişi bir şekilde idare ediyor ama bu zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fernando ve Donk'u da oraya yazabiliriz. Donk'un cezası var gerçi. Ocak ayına kadar idare edeceğiz bir şekilde.

      Sil
  6. Ocak transferinde feghouli ayrilmayacak gibi duruyor belhanda belki. Maicon ayrilcak buyuk ihtimal. Satmaya mecburuz baska talibi olan para eden gitmeye razı olan oyuncy yok.

    Gidince stoperde Serdar Ozan Ahmet kalacak millet 3 yabanci stoper varken bizde olmayacak. Bonservissiz yada dusuk bonservisli/kiralık orta kalite yabancı stoper bulmak lazım. Aksi halde stoper rotaayonu ligi taşıyamaz. Bence Ahmet Çalık da satilmali. Maasi dusuk ve tl cinsinden. Bu nedenle satip para kazanabiliriz. Rizespor istiyordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrılmayacaksa ayrılmayı zorlamamak ve katkı almak gerekiyor. Bu yaz dönemini böyle kaybetmiştik, Ocak ayında bu yaşanmamalı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir