4 Kasım 2018 Pazar

Adı geçtiğinde beğenilmemişti, bu yazının ardından da beğenmeyenler olacaktır


Galatasaray'la adı geçtiğinde de beğenilmemişti, bu yazının ardından da beğenmeyenler olacaktır. Gol sayısına bakılacak burada, içinde bulunduğu Bordeaux kariyeri eleştirilecek, Atalanta günlerine atıf yapılacak ya da. Oysa konu tamamen "forvet tarzıyla" alakalıydı. Cornelius tek başına istenmiyordu ve iyi bir plan yapılmıştı. Bunun gerçekleşmemesini eleştirebiliriz.


Lyon karşısında attığı golü paylaşarak başlayalım. Bitiriciliğiyle çok öne çıkmayan bir isim olsa da muhteşem bir vuruş. Bu tarz golleri Atalanta günlerinde de vardı. Şapkadan tavşan çıkarabilecek, kendi emeğiyle yarattığı birçok gol var. Mücadele özelliği çok yüksek ve forvetinden "mücadele" bekleyecek takımlarda iyi iş çıkarabileceğini düşündüğüm bir forvet.

Şu da var. Galatasaray'ın forvet rotasyonu öyle bir durumda ki ortalama isim dahi fark yaratabilir. Forvette büyük bir boşluktan bahsediyoruz. Ne bir bitiricimiz var, ne ön alanda mücadele eden bir isim, ne de duvar olabilecek bir pivot. Eren Derdiyok tarihin en istikrarsız isimlerinden biri, Onyekuru orada olmadı, Sinan Gümüş'le de olmayacak. Farklı bir dokunuş diyoruz, mevcut yapıyla onu da sağlamak imkansız.

Bugün Beşiktaş taraftarı Vagner Love'yi eleştiriyor. Haklılar, ayakta kalacak durumu bile yok. Yine de oraya uymayan bir tarzı olduğunu transfer edildiğinde de yazmıştım. Galatasaray'la adı anıldığında sıcaktım, transferi gerçekleşseydi emin olun ki Alanyaspor günlerini konuşacaktık. Cornelius / Vagner Love ikilisi bahsedildiği gibi bir arada gelseydi çok daha iyi iş olacaktı. O vakit birbirini tamamlayacak bir ikiliden, maçına göre doğru kurgulardan bahsedecektik.

Eren Derdiyok'un belki de tek iyi performansı Lokomotiv Moskova karşısındaydı. Tarzı pivot ama çok güçlü bir isim değil, mücadele gücü de düşük. Fatih Hoca onu o maçta bir tehditten öte düzeni yükseltecek "sahte 9" gibi kullandı. Çok dolaştı, hareketliliği etkiliydi. O maçta Eren Derdiyok'un oyun tarzına bakınca Cornelius'dan ne bekleneceğini az çok tahmin edersiniz.

Cornelius da bir numaralı gol ayağı olmayacaktı. Sistemi yükseltecek, mücadele gücüyle ön plana çıkacak bir tarz belirlenmiş. Duvar olması, mücadele özelliği, servis yeteneği ve hareketliliği üzerinden Cornelius'u konuşacaktık. Elmander de gol özelliğinden ziyade bu tarz farklılıklarıyla ön plandaydı. Cornelius'un yaşı da 25'di ki yükselebilir bir futbolcuydu. Galatasaray'a gelmesi kendi kariyeri açısından artıydı, Bordeaux'la zaman kaybettiğini düşünüyorum.

Sol ayaklı bir de. Gelişebilir, 25 yaşında olsa da potansiyel sahibi bir futbolcu. Ocak ayında transfer konuşulurken yine bu tarzda bir isim bekliyorum. Tabii bitirici bir ismin eksikliği daha büyük hissediliyor, o yönde de adım atılmak zorunda. 2 forvet gerekliliği olmazsa olmaz, kadromuzda alternatif olur diyebileceğimiz bir isim bile yok..

12 yorum:

  1. bu adamı beğenmeyenler = futbol cahili. gelse şu anda liderdik. derbide oley çekerek takımını yakan şımarık gs taraftarı neymar gelse "messi gelmeliydi" der gerçi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cornelius bu düzen içinde büyük iş görür ve duvar olabilme özelliğiyle de Garry / Onyekuru gibi isimleri çok yükseltirdi.

      Sil
  2. Hızlı çalışkan bir adam Cornelius hatta Diagne Cornelius birlikte bile oynayabilir. Saffet Sancaklı Hakan Şükür gibi 94 Saftig dönemi...

    Cornelius keske olsaydi yine de hata Terim in...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diagne iyi bir bitirici, güçlü oyuncu. Sıkıntı şu, transfer söylentileri çıkalı çok fazla kendine oynar oldu ve Trezeguet'le aralarında sanki bir mesele var. Diagne için bonservis sorun olur.

      Sil
  3. 2016'da da, yaz döneminin son günlerinde de adı bizle anıldığında gelmesini çok istemiştim.2016'da Cornelius yerine Eren diye birini aldık.Bu yaz dönemi kimseyi alamadık.Cornelius gelseydi tek başına bile çok iyi katkı sağlardı diye düşünüyorum.Belki Gomis kadar gol atmazdı ama sezon sonuna baktığımızda tüm kulvarlarda attığı gol sayısı da 25'i zorlardı bence.Gol atmak dışında arkasındaki futbolculara da bol bol pozisyon yaratırdı bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cornelius / Delaney'li paket. O Delaney bugün Dortmund forması giymekte ve iyi bir bonservise gitti.

      Sil
  4. Şu ortamda çok rahatlıkla fark yaratabilecek bir oyuncuydu hatta yanında sinan veya mugdatdan herhangi biriyle birlikte daha farklı da olabilirlerdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren'den pivot olmasını bekliyoruz. Cornelius o oyunu hayli hayli oynardı. Gelmediği için çok üzgünüm.

      Sil
  5. Fransa ligini takip etmem benim ustalığım Premier League dir. Adamların küme düşme hattındaki takımlarda bir oyuncular var ki can yakan cinsten. Şampiyonluğa oynayan takımlarımızın premier leagute düşen takımlara çökmemesini anlayamıyorum.(son yıllarda Ayew ve Lens geldi, Ayew in daha iyi olacağını düşünüyorum).
    Ben Fulham düşerse oradan Mitroviç ve Schürle nin gelmesini isterim. Bunun dışında Watford da Isac Success, Crystal Place ta Townsend ve kardeş Ayew(Ayew in gelme ihtimali var biraz düşüşte olsa da fizik ve teknik anlamda üst düzey).
    Bu saydığım oyuncuların gelme ihtimali düşük ama bizim satacağımızı düşündüğümüz Garry Rodriquez gibi oyuncuların bu saydığım adamlardan ne kadar geride olduğunu görmek gerek.
    Bu arada bizler niye Manchester United, Chelsea gibi takımların kadroya giremeyen yada altyapıdan yeni çıkmış oyuncularına çökmüyoruz. Bu iki takım bu sezon kadroyu kullanma konusunda çok sıkıntılı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fransa Ligi'nden gelen isimler genelde burada tutar. Atlet isimler çünkü, Türkiye'de farkları büyük oluyor.

      Sil
    2. Benim pek böyle kalıplarım yoktur. :D Alman hoca, İtalyan stoper, İngiliz ortasaha gibi. Fransanın şöyle bir sorunu var. Rekabet çok olmadığı için oyuncuların kendini geliştirmesi için bir nedenleri yok. Takımlar arası rekabet olmadığı içinde oyuncuları kıyaslayabileceğimiz bir ortam göremiyoruz. Aynı şey İtalya ve Almanyada da var. Ama iyi oyuncu ise gelsin tabi. Pek son yıllarda açık renk te Fransız görmedik.

      Bu arada 'sahte 9' biraz ayaklara mı düştü? Benim bildiğim sahte 9 gol özelliği olan 10 numara oyuncularına deniyordu. Burada senin bahsettiğin şey günümüzde her santrafor un oynaması gereken. Boşa kaçmak için kanada giden, pres oynayan takımda rakip stoperlere baskı yapan tip.
      Katılır mısın bilmem ama bence sahte 9 Messi, Salah, Ronaldo dur. Firmino, Suarez, Benzema ise modern santrafordur. Higuain ise şişman, eski tip, sahalarda değil Burger King de görmek istediğimiz santraforlardır.

      Sil
    3. Benim de kalıplarım yok ama Fransa Ligi yorumu çok doğru.

      Sahte 9 ayaklara düşmedi. Bizde bu kalitede isim elbette yok ama yatkınlığı olabilecek isimler var. Podolski mesela forvete yazıldığında böyle oynardı. Hem oyun kurabilecek, hem topla dikine çıkabilecek isimlerden bahsediyorum.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir