17 Kasım 2018 Cumartesi

Türkiye 0-1 İsveç, Lucescu'yla kaybetmekten daha doğal ne var ki?


Sempatik ve keyifli bir takım olduğumuzu düşünüyorum. Kaliteli gençlerimiz var ve geleceğe umutla bakmamak için sadece bir sebep var. Bu takım potansiyelini "Lucescu'yla yolları ayırarak" gösterir, 2. bir yol göremiyorum. Gençleşmek Lucescu'nun ortaya çıkardığı bir olgu değil. Zeki Çelik'in Lille'de oynaması, Çağlar Söyüncü'nün Leicester City transferi ya da Cengiz Ünder'in yükselişinin Lucescu'yla bir alakası var mı?

C Ligi'ne düştük, yapacak bir şey yok. Avrupa Şampiyonası elemeleri adına Lucescu'yla zaman harcamanın bir anlamı da kalmadı. Daha çok düşeceğiz yoksa, bunlar bir şey değil. Hala basın toplantılarında Arda Turan ve Burak Yılmaz gibi isimlerden bahseden bir teknik adam kendisi. Takımın yaş ortalaması düştüyse bu zorunluluktan gibi görünüyor. Tabii Lucescu'nun mantığıyla baktığımızda.

İsveç deplasmanında güzel bir galibiyet almıştık. Muhteşem geri dönüş sonrası sinerjinin de oluştuğuna inanmaya başlamıştım. Bu takımın keyfi ve sempatisinden o gün bahsetmiştik. Tüm bunlar sadece o maç özelinde kalmış, bunu görüyoruz. Takıma hakim değil, ortada iyi bir düzen yok ve anlık parlamalara bakıyoruz belli ki. Maç sonunda "Umut Bulut'un dışında forvet bulamadık, Emre Akbaba'ya ihtiyacımız var" diyen bir teknik adam, mağlubiyeti böyle açıkladı. Sözün bittiği yeri geçeli çok oldu diye düşünüyorum. Şaşırmadım bu açıklamalara.

İsveç maçına dönelim. İlk yarıda kötü bir oyunumuz yoktu. Sorun bitirememek ve anlamsız "savunma" tedbirleriyle alakalı. Okay Yokuşlu / Mahmut Tekdemir ikilisi aynı tip orta sahalar ve bu isimleri bir arada oynatınca daha iyi savunmacı olmuyorsunuz. Orada daha ideal, dikine oynayabilecek 8 numaralara sahibiz. İsveç dağılmaya müsait bir takımdı ama ilk yarıda gerçek anlamda zorlayamadık. Yine de pozisyonlar var, önde bitirmemiz fazlasıyla olasıydı.

Cengiz Ünder, Yunus Mallı, Hakan Çalhanoğlu hücum hattı ve önlerinde Cenk Tosun'un oynaması iyi bir yapı oysa. Yunus Mallı'nın 11'de başlamayı çok daha öncesinden hak ettiğini düşünüyorum. Gole yakın bir isim çünkü, ceza sahası içindeki etkisi yüksek. Cenk Tosun'u mümkün olduğu kadar topla buluşturamamak ve pozisyon hazırlayamamak sorundu. Hakan Çalhanoğlu ise kötü durumda, bitirememek ise ondan kaynaklı.

Bu görüntüde de 2. yarıda Cengiz Ünder'in ayağına bakacağımız netti. Cengiz Ünder büyüyor, etkisi çok büyük ama tek başına. En büyük farkı İsveç'in oyun anlayışını değiştirmesi oluşturdu. Hücumu düşünmeye başladılar, biraz daha hızlandılar ve pamuk helva gibi dağıldık. Hamleler 1-0'ın ardından geldi ve son oyuncu değişikliği Hasan Ali Kaldırım / Ömer Bayram değişikliğiydi. Bu da sonucu açıklıyor sanırım.

Lucescu'yla kaybetmekten daha doğal bir şey yok. Hala kendi takımlarında oynayamıyor diye bazı futbolculara fatura çıkarmakla meşgul. Şu genç yapıya yazık olacak. Fazlasıyla potansiyel sahibiyiz ve hücum noktasında öyle alternatifler var ki keyif veren bir takım olmamamız yolunda engel yok. Daha derinlere inersek değişmesi gereken bir "federasyon" zihniyeti de var ama yine saha içinde kalmak adına zorluyorum.

10 yorum:

  1. Zorlamak artık çok anlamsızlaştı çünkü saha içiyle pek de meşgul olmayan istesede olamayacağı belli bir yapı bu çünkü elveda denilmesi şart artık tümden organizasyon başından teknik heyetine kadar hepsine hiçbir kalite kattıkları olmadığı gibi daha da dibe yuvarlanıyoruz adeta her anlamda futbolda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama zorlanıyor ısrarla, bu görmezden geliniyor.

      Sil
  2. Sadece Lucescu değil Yıldırım Demirören ve etrafındaki tüm iş bilmezler de gitmeli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum bu yoruma da şu aşamada Lucescu gidebilir gibi görünüyor :(

      Sil
  3. şenol güneş gelir, bjk'de fb'ye inat ersun yanal ile anlaşır bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abdullah Avcı da gayet güçlü aday. Hatta yaz ayları beklenmeyecekse Ersun Yanal.

      Sil
  4. Çok boş konuşuyor.Sürekli bahanelere sığınıyor.Kulüp takımında bu bahanelerden bazılarını üretse haklı dersin ama burası milli takım.Ne demek forvet bulamadım?Bu kadar aciz olunur mu anlamıyorum.Kendisinin gideceği yok ve ben federasyonun da göndereceğine inanmıyorum.Olan şu iyi jenerasyona olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanılmaz bir yorum o zaten. Arayan isim için birçok futbolcu var. Umut Bozok mesela, bir anda aklıma geldi.

      Sil
  5. Yaşı geçmiş hoca kim olursa olsun uzak durulmalı. Hiddink'in ardından Lucescu bu gerçeği kafamıza vurdu. Geleceğe yönelik ışık yok, güven yok. Birbirinden çelişkili bahaneleri var. Hollandalı 2. liginde oynamayan oyuncuyu alması mı dersin, kaleyi gole kapatan Mert Günok'u ısrarla almaması mı, her yenilgi sonrası yabancı sayısı, oynamıyorlar bahaneleri mi? Her biri saçma işler. Gerçi Demirören gibiler federasyonu Cengiz, Orman gibiler takımları yönettiği sürece futbolumuz milim ilerlemez. Versinler Altınordu Başkanına federasyonu, görelim aradaki farkı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşa takılmıyorum da teknik adamın kendini geliştirmesi, çağın şartlarına ayak uydurması gerekiyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir