21 Ocak 2019 Pazartesi

Breaking Bad'in değerini dizi bittikten sonra anlayabildim


Çok geriden geliyorsun diyenler haklı. Birkaç aydır bu tarz dizileri izler oldum. Benim adıma Vikings'le başlayan bir süreç var ve geçen yıllarda kaybettiğim her şeyi bugünlerde toplamaya çalışıyorum. Doğal olarak da herkesin birkaç yıl önce bitirdiği bir işi ben yeni bitirebilir ve buraya yazabilirim. Bu noktada anlayış bekliyorum.

Tesadüf ki Breaking Bad efsanesi 11 yıl öncesi "dün" başlamış, 1 günle kaçırdım bu yazıyı. Ben ise bu diziyi 15 gün önce bitirdim. Toplamda 5 sezonu var, normalde de hızlı bitiririm ama bu diziyi bitirmem 1 ay kadar sürdü. Yavaş ilerleyen bir dizi, bazen temponun çok düştüğü oluyor ve insanda "bıraksam mı" gibi bir izlenim doğabiliyor. Haliyle de tempolu bir şekilde ilerleyemedim.

Kuzenim bana "bu dizinin önemi bittikten sonra ortaya çıkıyor" demişti. Dediği gibi de oldu. Diziyi izlerken değil de bitirdikten sonra "şu ana kadar izlediğim en iyi dizi" sonucunu buldum. Bu dizi kırılma anlarıyla dolu. İlk bölümdeki Walter White ile finalindeki Walter White arasındaki değişimi düşündükçe dizinin kalitesi o kadar net ortaya çıkıyor ki.

Walter White, kendi halinde başarılı bir kimya öğretmeni. Kimsenin pek takmadığı, görmezden geldiği, kendini geri plana atmış bir insan. Kimya öğretmenliğinin yanında ek işler de yaparak ailesini geçindirmeye çalışıyor. Tabii daha derinde zamanında hisselerini sattığı şirketin geldiği nokta bahsettiğimiz "kariyer değişiminde" önemi büyük. O ise tüm bunları bir kenara itmiş ve öğretmenlik yapıyor.

Bir gün kanser olduğunu öğreniyor, ölüm ve ailesini geride bırakma düşüncesiyle "metilamin" üretme düşüncesi ortaya çıkıyor. Bacanağı olan narkotik polisi Henk Shredder'ın bir operasyonuna katılıyor, orada eski öğrencisi Jesse'yi görüyor ve onu ikna ederek bu işe giriyorlar. İlk etapta tek düşüncesi ailesi için belli bir miktar para bırakmak ve ondan sonra hayatlarına devam etmesini sağlamaları. 


Ama süreç öyle bir ilerliyor ki mecburen işlemek zorunda oldukları cinayetler, öldürdükleri insanların cesetlerini kimyasallarla yok etmeleri, sonrasında büyüyen suçlar ve bir suç makinesine dönüşen, hatta kendi uyuşturucu imparatorluğunu kuran Walter White'ı görüyoruz. Bu süreçte de birçok kırılma noktası var ve her kırılma noktasında daha da "kötü" haline gelen bir Walter White.

Bu süreçte tek zaafı ailesi. Buna "aslında" onun peşinde olan bacanağı Hank Shredder de dahil. Jesse'yi de bu ailenin içine katabiliriz. Jesss'nin farkı vicdanını kaybetmemesi, Walter White kadar yaşananlara "sıradan" bir durum gibi bakmaması. Sonuç böyle olunca da bahsettiğim kırılma noktalarında birçok kez ayrılık yaşayabiliyorlar.

Ucundan kıyısından spoiler vermiş olsam da mümkün olduğu kadar spoiler vermeden anlatmaya çalıştım. Herkesin izlemesi gereken müthiş bir hikaye. Eminim ki çoğunuz da izlediniz, bana "yeni mi" diye soracaksınız. Geç olsun ama güç olmasın, bu dünyaya 31'li yaşlarda ancak girebildim. Dizi önerilerine de açığım, yorum kısmında beklerim.

6 yorum:

  1. Black sails öneririm en iyilerdendir benim için

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle Blindspot'u tavsiye ederim. Son dønemin populer dizisi. Fragmanini izlemeni tavsiye ederim. Thor filmlerinden Sif'i oynayan kadin basrolde. Yaninda da 300 Spartali 2 ve Gangster Squad'dan Sullivan Stapleton. Her bølum yukses tempo'da geciyor.

    Ve tabi Walking Dead'i de tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  3. Friends
    How i met your mother
    Bu ikisini sadece 1er bölüm izle anlayacaksın hic tarif etmeyeyim..

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir