10 Ocak 2019 Perşembe

En büyük sıkıntı "kontrol"


Twitter'da Sedat Çıtrak'ın Marcao için yapmış olduğu görüntülü analiz videolarını izlemenizi öneririm. Marcao'yla alakalı bilgi almak isteyen birçok kişi var. Herkesin çok tanıdığı bir isim değil, bu noktada böyle paylaşımların değeri büyüyor. Ben de aşağıya o linkleri bırakıyorum.

https://twitter.com/sedatctrk/status/1083317602204741632
https://twitter.com/sedatctrk/status/1083323911767502849
https://twitter.com/sedatctrk/status/1083330505922220032
https://twitter.com/sedatctrk/status/1083337636494872576
https://twitter.com/sedatctrk/status/1083384545817313281
https://twitter.com/sedatctrk/status/1083394049086799872

Kendimce yazmıştım, bu görüntülerden de hemen hemen aynı sonuç çıkıyor. Güçlü ve hamleli bir futbolcu, yapısı da son derece agresif. Maicon'un en büyük eksiklerinden biri. Dışarıdan baktığımızda iyi bir fizik ve güçlü yapı görüyoruz ama o kadar agresif bir stoper değil. Buradaki agresiflikten kasıt topa ve rakibe.

Havadan da hiç fena değil diyebiliriz. Sedat, oyun kurma becerisi için ortalamanın altında dese de ben pas ve teknik özelliği iyi buldum. Geriden oyunu iyi kuruyor ama oradaki sıkıntı da riski denemekten kaçmaması. Çok fazla uzun top deneyebiliyor, ısrarla dikine oynuyor ve topla çıkışları var. Burada kontrolü kaybetmemesi önemli.

En büyük sıkıntı "kontrol". Denayer de böyleydi ama o gelişim gösterdi. Ön alanda sürpriz baskısı var. Eğer rakibe geçilirse arkada büyük sorun olabiliyor. Topla çıkışlarında da kaptırdığı toplar sorun. Yine de Fatih Hoca bunu istiyor, eminim ki Marcao transferini isterken bu özelliği en önemli etmenlerdendi.

Diğer sorunu da çok fazla kayarak müdahalesi var. Robinho gibi teknik isimler karşısında bu kontrolsüz kaymaların sorunu büyük olabilir. Tabii yaşının 22 olduğunu atlamayalım, mutlaka gelişim sağlayacaktır. O potansiyeli olduğuna inanıyorum.

29 yorum:

  1. maicon da kontrolsüz oyuncu ama ağır, eğer hızı olsaydı hoca çok önemsemezdi kontrolsüz olmasını,örneğin dany de kontrolsüzdü ama acayip hızlıydı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ++bu transfer tamamen hızı,hamle gücü yüksek olması,top tekniğinin iyi olması ve sol ayaklı olmasından dolayı yapıldı ve tabi ki 22 yaşında olması,3.5 milyon euro adam gibi izlenmeden takip edilmeden verildiğini düşünmüyorum,hoca nın istediği tarz stoper olduğu için ben bunu geliştiririm diye düşündü bence o yüzden aldırdı

      Sil
    2. Katılıyorum yorumuna. Üzerine ekleyebileceğim bir şey yok, teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Yönetim halkla ilişkiler fukarası olduğu için iş hocaya düşüyor. Sosyal medyadan da olur etraflıca anlatmalı. Bu delikanlı yarınlar için alındı. Uyumu, gelişimi için zamana ihtiyaç var. Ayrıca el mecbur bundan sonra bu tür transferler yapılacak. Siyaset elinden tutmasa(keşke tutmasaydı gerçi) borç çevrilemez düzeyde. Belki Maicon oynayacak belki Donk. Marcao yedek de kalabilir Ozan gibi kıvırırsa sürekli de oynayabilir. Taraftarın bütün bu ihtimallere açık olması gerekir. Bunlar etraflıca anlatılmazsa olası bir kötü başlangıçta giyotin hazır bekleyen bir grup var onların önü kesilmeli. Anında olur, zamanla bilemem ama umutluyum bu transferden. Ligler farklı, kültür, dil, din vb ayrı noktalar var ama çocuğun birebir savunmada yenilmiyor olması etkiledi beni. Hava topuyla beraber en çok eksikliğini hissettiğimiz konu. Bir sonraki scout hamlesi daha uygun bonservisle olursa bu yol doğru yol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben elimden geldiğince değerlendirmeye çalıştım. Bu konuda bilen arkadaşlardan da birçok fikir aldım, hepsini yansıtmaya çalışıyorum.

      Sil
    2. hava topu ve birebir savunmada eksiğiz diyorsun ama serdar hava topu konusunda en iyi 3 stoperden biri ki diğerleri m.yumlu ve skrtel, onlarında boy avantajı var, serdar onlardan 7-8 cm kısa olmasına rağmen inanılmaz bir zamanlaması ve sıçrama yeteneği var(sktrelin üzerinden vurup donk a asist yapmıştı),bire bir savunmasına gayet iyidir bu arada yani hoca ile arası kötü olduğu için düşünülmüyor yoksa ligin en iyi yerli stoperi

      Sil
    3. Ben sence farklı bir şey mi yazıyorum yıllardır :)

      Sil
  3. olması gereken maicon'un satılması ve bu arkadaşın gelmesiydi. 2 de forvet aldık mı iş biterdi. peki neler oldu?

    araplar maicon yerine da costa'yı aldılar.
    hocamız egosu uğruna serdar aziz'in kellesini kopardı.
    forvetler hala ortada yok.

    ağlamak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen inanilmaz amatör ve plansiz bie yönetim var, eski transfer sorumlusu Albayrak olan bir yönetimden bahsediyoruz. Üzerine hocanin da egolari eklenince ileriye degil geriye gidiyoruz sürekli.

      Sil
    2. Ego söylemi hata, Serdar Aziz konusunda haklı hoca.

      Sil
  4. Serdar çok defa sakat olmadığı halde sakatım diyerek oynamamış. Bu durumu hocanın egosu olarak değerlendirmek ne derece doğru! Unutmayalım ki hoca futbolcularına her zaman sahip çıkar. Serdar için bu kararı alıyor ardından da eleman FB ile anlaşıyorsa bir düşünelim derim. Öte yandan Serdar'ı gönderip yerine genç stoper alarak riskin büyüğünü aldığını bilecek kadar deneyimli hoca. Serdar FB de iyi oynasın Marcao teklesin, takım kaybetsin Abdır dahil yönetim arkasına saklandığı hocayı anında taraftarın önüne atar. Bütün bunları bilerek gönderiyorsa hoca egonun ötesinde haklı gerekçeleri var demektir.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 maç var öyle, hepsini de sayarım. Hoca ilk hatada kesip atmıyor yani.

      Sil
    2. Terim sahaya kalecisiz çıksa Burak arkadaşımız hoca çok haklı der. Ha aylar sonra takım gümleyince hocamız o süreçte hatalıydı yazabilir tabii. o yüzden dawkins e cevap vermek istiyorum.
      Fener e gitmesinde ne sorun var anlamıyorum. Yok yere kovulan bir adam intikam hisleriyle her yere gidebilir. Minik bir ceza ile kapatılacak şey ego uğruna ne hale geldi.
      Ayrıca mücadeleden kaçan adam mı kırık burunla onca maç oynadı?

      Sil
    3. Minik şey nedir adsiz arkadaşım. 3 oldu bu, Serdar Aziz ile alakalı ilk vukuat değil.

      Fenerbahçe'ye gitmesinde sorun yok. Yeter ki bonservis gelsin.

      Ben geçen sezon takım şampiyonluğa giderken de puan kayiplarinda bu maç hocaya yazar diyebilen biriyim. Kötü gördüğüm an söylerim , eleştiriden cekinmedigim için vicdan rahat. Neyse ki kayıtlar var, iskembeden sallamiyoruz adsız arkadasim.

      İyi geceler dilerim:) yazdıklarımı tekrar okumani tavsiye ederek.

      Sil
    4. Serdar çok defa sakat olmadığı halde sakatım diyerek oynamamış.yalniz terimin aldırdığı emre tasdemir icin de bursalılar aynı şeyi söylüyor. Fark emre adami serdar degil.

      Sil
    5. olayın serdar ali çelikler'in anlattığı gibi olduğuna adım kadar eminim. 65 yaşındaki terim'i hala tanımayanlara şaşıyorum. bu hocayı sevmek ya da sevmemekle alakalı bir durum değil. fatih terim ölene kadar takımın başında kalması gereken isimdir. o ayrı. ama bu adamın karakteri bu işte kardeşim bu. 30 yaşındayken de böyleydi şimdi de böyle. savunmak adına 40 takla atmaya gerek yok.

      albayrak'ın gazetecilere "serdar yaptı bir hata ama iyi oyuncu, çekeriz kulağını affederiz" şeklindeki açıklaması terim'in egosunu devreye soktu. o sırada abd'deydi. "ben yokken kim kimi affediyo bakalım!" dedi ve serdar'ın ipini inadına çekti.

      ha şunu önemle belirtmek gerek! terim'in en yakını olan 3-4 kişi esas sorunlu olanlar. hocayı ciddi anlamda gaza getiriyorlar. "sen yokken nasıl affederler hocam!" diye ne yangın yapmışlardır var ya...

      Sil
    6. Savunmaya gerek duymuyorum ki, ölene kadar kalmalı dediğin an konu kapandı zaten :) Bu adamı özel ve değerli kılan bazı özellikler var, bunlar da değişmemeli zaten. Serdar Aziz konusunda hoca haklı, yine yazıyorum. Bunun egoyla falan alakası yok, herkes saygı duymalı bu karara.

      Sil
    7. savunmak için 40 takla atmak dediğim şu,
      bi kriz olur, serdar hatalı
      bi kriz olur, feghouli hatalı
      bi kriz olur, belhanda hatalı, eren hatalı vs vs vs

      yahu tamam da hocamız gayet gıcık ve yüksek egolu biri. 2x2=4.

      Sil
    8. Feghouli hatalı demedim, aksine hoca hatalı dedim orada. Böyle bir lüksümüz yok yazan benim. Belhanda da hatalı demedim ki öyle bir hata olmadı zaten. Ben eleştirilecek noktada eleştirdiğim için vicdanen rahatım.

      Sil
  5. Bu transfer mantığı çokiyi.
    Nisbeten yüksek bonservis, düşük maaş, scout hamlesi genç futbolcu
    Lakin, sözleşme süresi kısa olmamış mı
    Bu yılı sayma 2 sene içerisinde adam avrupanın sayılı takımlarının veya yüksek bonservis verebilecek takımlarının dikkatini çekse sözleşmesinin bitmesine 1 yıl kalmış olacak ve haliyle sözleşmesinin son yılına giren adam için daha düşük bir bedel belirlenecek
    veya adam performansı sürekli yükselse (ki inşallah öyle olur) daha kısa sürede daha yüksek bi ücret talep edebilecek sözleşmem bitiyor bedavaya giderim diyebilir.
    öte yandan tutmayabilirde (yani takıma uymayabilir!) o zamanda zaten ücreti düşük olacağı için elden çıkarmak nisbeten daha kolay olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bonservis yükseliyor belki ama dediğin gibi gelen ismin maaşı düşük oluyor. Bu sayede de futbolcuyu satarken en kötü zamanda bile zarar etmiyorsun.

      Sil
  6. Denayer de savruk bir oyuncuydu ama hoca ondan yarım sezonda müthiş katkı aldı ve bence Lyon'a da geçen yarım sezonluk performansıyla gitti.Marcao da eksikleri olsa da gelişebilir bir stoper.Stoperler geç olgunlaşıyor çünkü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Savruktu ama hızlı ve atletti, haliyle de kapatıyordu o açığını. Marcao'da da bence bunu izleyeceğiz.

      Sil
  7. Önemli olan maaşının dusuk olması. Tutmazsa emniyet subabı düşük maaştır.

    Misal feghouli 4.2 bonservis verdik cok uygun gibi gelse de bonuslarla 5m bulan maaşı ayrilmamasinin nedeniydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kötü ihtimalde dahi zarar etmeyeceksin işte. Ben hep Cavanda örneğini veririm mesela. Beğenmeyiz, hayal kırıklığıdır ama o maaş düşüklüğü sayesinde adamı satarken kar elde ettik.

      Sil
  8. Dünkü maçını seyrettim. Kişisel görüşlerimi paylaşayım.
    Öncelikle olumlu görüşlerden başlarsam maça %100 konsantre olduğunu söylemeliyim. Maç içinde bireysel hata yapmayacağını belirtmeliyim. Uzun zamandır stoperlerimizin bu konuda kötü olduğunu düşündüğümüzde büyük bir artı. Bir başka artısı rakip yarı sahaya çıkıp şok pres uygulamadı oldukça iyi. Muhakkak topa müdahele yapıyor. Bu konuda oldukça cesaretli. Üçüncü artısı oldukça hızlı olması. Şampiyonlar ligindeki santraforlar ile kapışabilecek bir hıza sahip. Bir önceki madde ve bu madde önde oynamayı düşünen takımlar için bulunmaz fırsat(Anadolu takımları gibi kontra düşünen takımlar için iyi bir panzehir ama biz önde oynamıyoruz).

    Sıra geldi kötü taraflarına. Pozisyon bilgisi zayıf. Rakibi nasıl karşılaması gerektiği konusunda pek iyi olduğu söylenemez. Kanat ataklarında bu özelliği başımıza iş açabilir. En önemli zaafiyeti tabi ki sertliği. Ben hayatımda böyle dan dun giren bir oyuncu görmedim. Her hamlesi riskli. Özellikle ceza sahası dışında. Sert oyuncu çok gördük ama bu bildiğin topa vurayımda gerisine bakarız. Valla bu konuda umarım teknik heyetin bir planı vardır yoksa baya bir sarı ve kırmızı görür.(Şunu belirteyim herhangi bir art niyetli bir hareket yok hatta sert bile diyemeyiz ama hareketleri kontrolsüz) Bunun yanında yaptığı müdaheleler yüzünden iki kez yerde kaldı, dedim aha sakatlandı diye. Bu hareketleri kendi sağlığı içinde zarar.(Aynı Serdar Aziz)

    Oyun kurma konusuna gelince; ben pek birşey görmedim. Daha doğrusu takımın defans hattındaki oyuncu hiç oyun kurma belirtisi görmedim. Kaleci aldığı topları havaya dikti. Yani bu konuda bir fikrim yok.

    Özet: İyi bir oyuncu ancak 4 milyon euro bonservis hak edecek bir oyuncu değil. Takımlarında 2 milyon euro dan daha fazla hak edecek oyuncu yok. Son bir detay. Chaves bile bir takım oyununa sahip. Takım topluca hücuma topluca savunmaya dönüyor. Savunmada hiç kimse birbirini bozmuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avrupa'da piyasa bu maalesef. Fiyat bize büyük geliyor, Avrupa'ya değil :)

      Sil
    2. Bu bahane değil. İyi pazarlıkla 2 ye alabilirdik. Avrupa da bu paraları göremezlerdi. Sonuçta Avrupa'da her oyuncu için kapıyı 4 ten açmıyorlar. Hatalar hatalar hatalar. Şuan Dursun Özbek'i aratıyorlar.

      Sil
    3. 2ye alamıyorsun işte, olay o :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir