14 Şubat 2019 Perşembe

Galatasaray 1-2 Benfica, Fernando ve diğerleri


Galatasaray için Fernando'nun büyük bir sorun oluşturmaya başladığını düşünenlerdenim. Geçmişi, kalitesi, yapabilecekleri değil konu, bugünü konuşuyorum. Ligin 2. yarısı için "kondisyon" yükselişi diyoruz ya, bundan nasip almamış tek isim kendisi. Oyun anlamında bazı defoları mutlaka var. Tempo ve sertliğini ondan aldığımızda geriye ne kalacak.

Trabzonspor maçında takımın en büyük silahı orta sahasıydı, Benfica karşısında ise en zayıf tarafı orta saha oldu. Florentino ve Fernandes orta sahayı tüm maç boyunca süpürdü. Biz ise buna yanıt veremediğimiz. Özellikle bu ikiliden baskı yenen her an top kaybı beraberinde geldi. Fernando zaten bitmiş durumda, Badou Ndiaye ve Belhanda'yı da tempo noktasında sahada göremedim.

Gol yememek, biraz temkinli başlamak iyidir ama bu takımın olmazsa olmazı özellikle kendi sahasında temposudur. Maça bu coşkudan çok uzak başladık. Düşük tempo içinde de pas oyununu istediğimiz gibi oynayamadık. Belhanda, Feghouli, Badou Ndiaye ya da Fernando, hiçbiri o sorumluluğu alamadı. Beklerden de gelemediğinde geçiş oyunu diye bir şey kalmıyor.

Penaltı yanlış bir karar olsa bile o ana kadar futbol oynadığımızı söylemek imkansız. Oyun kurma işi tamamen Luyindama / Marcao ikilisi üzerindeydi ve olmayan orta sahamızla baskı yendiğinde top kayıpları beraberinde geldi. Bu ortamda hücumda kalabilmek ve Diagne'yi beslemek imkansız. İlk yarıdaki tüm etkimiz ya hızlı hücumlarda Onyekuru'nun bireysel çabaları ya da duran toplar.

Diagne'nin mutlaka daha hareketli olması lazım ama böyle bir futbolcu hiç olmadı ki. Rakip ceza sahası içinde iyi bir bitiricidir, sen o servisi yapmazsan kendisinden etkili olmasını bekleyemezsin. 4-1-4-1 oynuyoruz ama rakip ceza sahası içine hiç futbolcu sokmuyoruz. Onyekuru'yu koşturarak, top taşıyarak hücumda etki yaratmasını bekleyerek bu maçı kazanamazdık.

Fatih Hoca da söyledi. Luyindama ve Marcao'nun bazı bireysel hataları olsa bile bu maçın bizim adımıza en iyileriydi. Orta sahan yok, rakip akın akın üzerine geliyor. Bu ikilinin arasına atılacak toplar da doğal olarak büyük tehlike. Trabzonspor da kaybetmesine rağmen bu şekilde pozisyonlar buldu, Benfica ise cezayı kesti. Seferovic'in golü her şeyin özeti.

Kendi sahamızda Porto'ya kaybederken oynanan futbol noktasında mutluyduk. İsyan vardı çünkü, takımın coşkusu çok yüksekti. Benfica karşısında bu isyanı, coşkuyu görememek beni üzdü. Kaybedebilirsin yoksa, buna takılmıyorum. Sorumluluk almasını beklediğim, fark yaratması gereken yıldızlarımız sahada bile yoktu. Galatasaray adına iyi oynadı diyebileceğim futbolcu sayısı 2'yi geçmez. Haliyle bu seviyede maç kazanman pek mümkün görünmüyor.

45 yorum:

  1. Gecis donemi bunlar,luyindama ve marcao bu baski oyunu icin en ideal stoperler,sabir lazim hocanin dedigi gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bekleme yanlısıyım, değişim devam edecek. Hocanın felsefesini oturtması için zaman gerekiyor.

      Sil
  2. Yorumuna katiliyorum. Ama bence Fatih hoca da biraz sinifta kaldi bu mac. ilk 11 tamam.ama oyuna mudahele edebilirdi erkenden.Oyunu bizim kadar kendi de gøruyor. Ilk degislik Donk-Fernando olmaliydi ikinci yari baslarinda. Donk daha formda, Trabzon maci ve bu macin bence en ønemli farki Donk'tu. Ilk yanlis buydu. Ikincisi ise Mariano'nun 70lerde degil 60'da alacakti oyuna. Ikinci gol yemeden. Cunku Mariano bindirmeleriyle etkili oluyor. Mariano oynarken de Fehgouli' kendini ice daha fazla atiyor ve bøylece rakip sahada sayimiz artiyor ve daha baskili oynayabiliyoruz. 3uncu hata ise Badou'nun cikmasi ve Sinan'in girmesi. Evet iyi gununde degildi ama en isabetli pas yapanlarin basinda geliyordu opta verilerine gøre. Tempo, baski, dribling, ve gol aradigimizda Badou cikmamaliydi. Evet kulube kisitli. Ama Onyekuru-Diagne cift forvet olup. Arkasi Nagatomo-Belhanda-Badou-Feghouli-Mariano'yla desteklenecekti. Kim Sinan'in sonradan oyuna giripte maca hareketlilik getirdigni gørdu olmadan oldum havasina girdiginden belli? Yorgunluk yuzunden Badou cikacaksa, veyatta biri, Selcuk'la orta sahayi yine kalabalik tutup, topla cikislarimiz daha rahat olmaliydi. Madem onlarin iki orta sahasi kaliteleri ve tempolari sayesinde bizi supurdu, bizde ayni kalitede ve tempoda olamiyorsak sayisal ustunluk kurmamiz gerekirdi. Dogru taktik budur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyunu iyi okuyamadığı doğru. Benfica dersine güzel çalışmış ve maç içinde 1-2 dokunuşla işi bitirdi. Yalnız bir sorun var, o da alternatif sayımızın düşüklüğü. Hocanın da bazen eli kolu bağlanıyor.

      Sil
  3. fernando savunucuları nerede? yalvarıyorum yorum yazın sabaha kadar okumak istiyorum. uzun uzun anlatın fernando'nun mükemmel performansını ama ona ayak uyduramayan arkadaşlarını ne olur lütfen!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarın bu konuda müthiş bir yazı yayına girecek.

      Sil
  4. Fernando'nun adı PSG ile geçtikten beri kendisi ortalarda yok. Keşke satsaydık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de adı orayla anıldı mı bilemiyorum.

      Sil
  5. bir insan top oynamasa bile kavga eder. "en azından kavga çıkarıyor, agresif" falan deriz. hiçbir şey yok fernando'da hiçbir şey.

    287 senedir tribünde maç izleyen futbol uzmanları fernando'nun muhteşem performansını izah etsinler okuyalım. bilgiye açız biz hadi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saydığın o özellikleri kendisinden aldığında da geriye bir şey kalmıyor.

      Sil
  6. 2 stopere de gık demem. evet hatalar yaptılar. ama 2 kişi aslan gibi mücadele ediyorlar yazık günah.

    muslera: sen oyun kurma kardeşim. düz degaj vur.
    ndiaye: derhal 6 numaraya geçmeli bu adam.
    belhanda: bence benfica iyi önlem almış.
    feghouli: tam yükselmişti ama 2 maçtır yerlerde.
    diagne: yahu adam beslenmiyor ki. icardi olsa o da böyle oynar.
    onyekuru: rakip sağ beklerin oyun tarzını çözmesi 5 dakika.

    fernando: eleştiri yasak. city'den geldi. başkomutan!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalemizde ayağı temiz pas yapan bir kaleci görmek istiyorum. Diğer isteğim de dümdüz 6 numara görmememiz. İkisi de bizde mevcut.

      Sil
  7. Ikinci bir yorum daha yapacagim. Nagatomo ve Linnes cikip, Selcuk ve Mariano girip 3-5-2 yapilabilirdi. Sag Mariano, sol Belhanda. Belhanda-Selcuk-Badou-Feghouli-Mariano is gørurdu. Hemen arkalarinda Donk ve hizli ve atletik Marcao -Luyindama. Bu iki stoper ve Donk'la 3lu savunma mumkun. Sol ayakli stoperimiz var artik sonucta. Bu plan ise yariyabilirdi. Fatih hoca malesef oyunu okuma ve mudahelesi køtuydu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoca 3lü oyunu pek düşünmüyor. Belki mümkün ama şu aşamada mevcut düzenini yükseltme peşinde.

      Sil
    2. Ama dusunmesi lazim. Benfica 4-2-4, 4-3-3- 4-4-2, ve son dakikalar da 4-5-1 oynadim adamlar bir macta 4 formasyonla oynadi. Biz malesef cok sabit kaliyoruz.

      Sil
    3. Bunun için önce kadro kaliten ve alternatif düzeyin değişmeli. Mevcut isimlerle böyle bir değişimi zor görüyorum.

      Sil
  8. huysuz ihtiyar gibi gözükeceğim ama yazacağım. henüz sahaya bile çıkmadan, 2 gol bile atmadan saçıyla başıyla uğraşıp abuk sabuk modeller yapan adamlardan hiç hoşlanmam.

    diagne de saçma sapan bir saç yaptı, bütün gün instagram'da. bu tip profiller korkutur. işin ilginç yanı eski saçları bence gayet güzeldi. ha takım onu iyi beslemiyor bu kesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O konuda ben de hoşnut değilim. Saha içinde değil, işin şov tarafında sürekli ama beklemek lazım, 2 maçtan erken yargılar bunlar.

      Sil
  9. Kazanırken söylediğimiz gibi bu sezon tüm hedeflerde nerede olacağımıza orta sahamız karar verecek.. ne yazikkı bu akşam oturun yerinize sıfır diyoruz çok doğru bir tesbit özellikle fernando oyunun kendisi için önceligi olan defansif ýönunde hiç yoktu ofansif beklentimiz olan feguili de aynı trabzon maçı gibi soluk sorumluk almaktan uzaktı belhanda baskı karşısında etksiz,
    n diaye yorulana kadar eh ışte oynadılar ama bütün bunlara biraz da yol açan rakibin maçı önü dedigimiź gibi taktik disiplin konusunda çok üst düzey olan oyuncularıydı harika bir disiplin içinde oynadılar üstelik bir çoğu genç ve ilk defa oynamalarına rağmen alt yapı hocalarının şimdiki hocalarına olması kendi adlarına şanstı. Bu orta saha perfonmansı maçı kazanmaya yetmezdi müdafa ya çok zorluk çıkardılar.Bu sene birsekilde bitecek bence fernandao ve feguli kesinlikle hocanın oyun planında olmayacaklar gelecek sene. Biz yinede enseyi karartmayalım lige ďönelim şimdiden..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trabzon maçında en iyi tarafımız orta saha olurken Benfica karşısında en kötü tarafımız olabiliyor. Bu noktada istikrar sağlamak gerekiyor ki mevcut isimlerle zor gibi.

      Sil
    2. daha öncede yazmıştım burak kardeş.futbol rakiple oynanıyor diye :)

      Sil
    3. Orta saha ayni orta saha, hatta bugün yer yer daha bile güzel adam eksilttiler ama yetmedi zira Benfica baska bir seviye, biz sürekli sisirme oynarken adamlarin her topu ayaga oynaniyor ve yukarida da söylendigi gibi dinamik.bir formasyonda oynayabiliyorlar bizim ne yapacagimiz cok belli, önlem almak kolay. Benfica elbette bir Real degil ama adamlarin ölüsü bile yetti, ben turdan degil ama gelecekten ümitliyim. Luyindama'yi begendim, Belhanda da bir seyler yapmaya calisti baska güzel oynadi diyebilecegim kimse yok.

      Sil
    4. Aynen öyle. Bu seviye bambaşka ve hata kabul etmiyor. Bir an olsun temponun düşmemesi gerekiyor. Buralarda oynamayı maalesef unuttuk.

      Sil
  10. Açıkçası pek kolay bir kura değildi onu da geçtim formunu son zamanlarda güzel bir bulmuş bir ekiple oynadık belki 1 ay sonra aynı maçı oynasak bizde bu kadar yavaş kalmayabilir zorlardık fakat kabul edelim fernando yerine donk da oynasa mükemmel alan kapattılar penaltı büyük saçmalıktı 2. Gol zaten klasik ikramlarımızdan olunca geriye pek bişey de kalmadı. İğrenç bir hakem performansı demek ağır olmaz bunlar ayrı konu. Hocanın değişimin devamı diyerek kasttetiği bana kalırsa ortasaha ve kanatlarımız ile alakalı. Bu seviyede bu şansızlık ve geç transferler ile birlikte hazır olamamış olmanın da faturası bir nevi bazı mağlubiyetler güzel başlangıçları beraberinde getirir böyle zamanda hemen mükemmele yakın olabilmek çok kolay değil stadta bakıyorum çok sabırsız bir kitle var arkadaş rakip iyi takımını ayakta tutmak gerek pas hatalarına böyle anlık homurdanırsan bu bizi olumsuz rakibi olumlu etkiler gene de güzel Destek vardı fakat tribününde temposu maçın karmaşasına kapılmacak burda biraz hataya düşebiliyoruz çok zaman önemli bir Kasımpaşa maçımız var rotamız iyi futbolu kısa zaman da ve 90 dakikaya mümkün olduğunca yayarak oynayabilmek olacak kritik zamanlar umarım ders alınmıştır ve ciddiyeti hiç elden bırakmadan mücadeleye devam edenleri de doğru kadrolayarak maçına göre sonuca gideriz. Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu seviyede hataları rahatlıkla cezalandırıyorlar. Biz de bunun acı faturasını yaşamış olduk.

      Sil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocanın kastettiği değişim bu işte. Onun için de yaz dönemini beklemek gerekiyor.

      Sil
  12. galatasarayda en büyük eksiklik merkez stoperin olmaması ve çift stoperle oynamak.marcao ve luyindama genelde kanatlara açılan stoperler.skertel tarzı tecrübeli merkez stoper olsa ve üçlü defans oynasan seferoviç in golünü yemezsin.çünkü marcao ve luyindama kanatlara açıldığında göbek boşalıyor.

    bu iki stoperle yani luyindama ve marcao ile olmayacak.merkez stoper ve üçlü savunma ile oynanırsa ideal isimler olur marcao ve luyindama.

    üçlü stoper ve önlerinde fernando defansif açıkları en aza indirir.

    ideal sistem şu olabilir

    3-4-2-1

    muslera

    luyindama--skertel--marcao

    mariano--fernando-belhanda--nagatomo

    ----------feguli--onyekuru----------

    --------------cagne--------------

    tabi skertel tarzı merkez stoper halihazırda kadroda yok.ne semih ne de ahmet çalık bu tipte değiller.yaz transferinde merkez stoper alınmazsa marcao ve luyindama gelecek sezon çok daha fazla eleştirilir.arkayı toplayıcı defansı organize edeci tecrübeli bir stoper.

    kanat açıklarında oynayan onyekuru dan ve feguli den defansta birinci bölge kanatlarında kanat beklerine yardıma gelmesini beklemek safdillik olur.vede bu oyuncuların boşa enerji sarfetmelerini manasına gelir.onun yerine rakip kanat hücumlarında sol stoperin sol bekine sağ stoperin sağ bekine yardımı ikili sıkıştırmalarını beklemek daha doğru bir stratejidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hocanın 3lü savunmaları pek deneyeceğini düşünmüyorum. Kalan süre zarfında en azından lig için 4-1-4-1 iş görür. Yazın da yaşanması gereken değişiklikler gerçekleşir.

      Sil
    2. evet donk u unutmuşum.yukarda arkadaş yazmış.donk belki merkez stoper rolünde oynayabilir.denemek lazım.yani luyindama-donk -marcao üçlüsü ve önlerinde fernando ön libero olarak.

      Sil
    3. ben kariyerli oyuncuların form düşüklüğünü eleştirmek için iki kez düşünmek gerektiğine inanırım.bunlar yüksek profil takımlarda oynamış profesyonel oyuncular.fernando misal.eğer bir sorun varsa üst düzey bir oyuncuda ya sistemden kaynaklanır yada saha dışı maddi konulardan.yani maaşların ödenip ödenmemesi durumu.doğru bir sistemde fernando takıma yarar sağlar.bunu kariyerinde yıllarca göstermiş bir oyuncu.

      şuraya bak.yıllarca cl de ve porto da oynamış

      https://www.transfermarkt.de/fernando/detaillierteleistungsdaten/spieler/51174

      galatasarayda genelde terim eleştirilemediği için oyuncular hedef tahtasına yerleştirilir.bu medyada da böyledir.oyuncuların verimini yükseltecek sistemi teknik adamlar ortaya koyması lazım.işleri bu.oyuncu verimi düşüyorsa teknik adam sorgulanır.

      marcao ve luyindama bunlar merkez stoper falan değil.haliyle sistemi bunların verimli hale sokacak bir yöntem uygulaman lazım.buda üçlü stoper sistemidir.

      Sil
    4. hocanın hatası 4-2-3-1 den nefret etmesi. oysa bize en uygunu o şu anda.

      "kafamdaki futbol" yok. "kadroma göre futbol" olmalı.

      Sil
    5. 4-2-3-1 oynadığında da Belhanda kayboluyor. Fernando / Badou göbeği o düzen adına yetersiz.

      Fernando için ise şunu söyleyeyim. Form değil, kalite düşüşü var. CV'sini ben de biliyorum, Sneijder de dönsün o vakit. Hala futbol oynuyor ve kalitesi ortada. Söylemek istediğim şu, bir dönem gelir ve bitersiniz. Çok basit bir yorum yapıyorum ama doğru.

      Sil
    6. bir dönem gelir ve bitersiniz cevabı oldukça basit ve kolaya kaçan bir söylem.daha 87 li bir oyuncu bu burak kardeş.nereye bitiyor.
      sorunların problemlerin çözümü bu kadar basit olursa hiçbir yere varılamaz.o gitsin bu gelsin mantığıdır bu.

      Sil
    7. Basit değil. 28 yaşındaki isim de bitebilir, 36 yaşındaki isim de.

      Sil
  13. kasımpaşa maçı bin kat daha önemli. galip gelirsek moraller de yerine gelir. ben zaten elenmekten yanayım. lig önemli, fb ile farkı açmak önemli, para önemli.

    uefa muefa boş hayaller bunlar. eskidendi bunlar. ffp zaten bizim gibileri yok etmek için icad edildi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne olursa olsun. Avrupa'da unutmaya başladığımız bir gelenek var ve bu da bizi özel kılan olandı.

      Sil
  14. Takımda formsuz olan ve dün sahada bir çok hata yapan, etkisiz bir çok kişi varken maç yazısını Fernando'ya bağlamak hatta maçın başlığını bile Fernando üzerinden kurmak, üstüne bide iyi gün dostu taraftarların maçla ilgili yorumda sadece Fernando'dan bahsedip diğer oyuncuları boş geçmesine destek verip, şu anki durumu sadece formsuzluk olan bir oyuncumuzun değersizlestirilmesine destek vermek bence hiç doğru değil Burak. Fernando'yla ilgili yazı yazacam demişsin, bence yazının içeriğini iyi düşün çünkü burası artık takipçisi fazla olan bir platform ve yeni nesil taraftarın bir kısmı oyunculara ve takıma günlük baktığı ve burada yazılan yazılardan bile etkilendiği için sana düşen sorumluluk bence giderek artıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etkisiz birçok isim var, en etkisizleri de Fernando. Ben bunu anlattım ve müthiş bir yazı olduğunu düşünüyorum, kusura bakmayın :) Kötü olanı eleştiririm.

      Sil
    2. Müthiş bir yazı olduğuna okuyucuların karar vermesi gerekmez mi sizce de? :) Başakşehir yazısı ne kadar iyiyse bence bu da o kadar basit ve tek düze olmuş. Iyiye iyi kötüye kötü demek gerek.

      Sil
    3. Çok doğru dediniz. Tam da bu yüzden Fernando kötü ve bu konunun ciddi şekilde ele alınması gerekiyor. Kendi üzerime düşeni az çok yapmaya çalışacağım :( İyiye iyi, kötüye kötü demek gerekir.

      Sil
    4. kötü gün dostu taraftarlar bu görsel hakkında yorum yapsınlar zevkle okuruz https://twitter.com/Aslanews/status/1096469198174248960

      Sil
    5. Koca yorumdan çıkarttığınız şey bu fotoğrafı paylaşarak cevap vermek mi oldu? Yorumun neresinde Fernando iyi oynadı diye bir şey yazmışım da siz bana bu görseli paylaşarak cevap verdiniz? Ben bu maçın ihalesinin sadece Fernando'ya kalamayacagindan bahsettim. Adamlar çoluk çocukla geldiler top göstermeden kazanıp gittiler. Önce Fatih Terim sonra da sahada hiçbir şey yapmayan bir çok oyucu bunun sorumlusudur. Ama Fernando'ya kafayı takmış bir grup insan mac yorumunu sadece onun üzerinden yapıyor. Neden diğerleri de Fernando kadar detaylı konusulmuyor? Örneğin Belhanda bir trabzon maçı çok iyiydi bu yüzden mi Benfica maçından sonra konuşmuyoruz? O zaman ben de Fernando'nun geçen sene şampiyonluğu getiren Beşiktaş maçındaki efsane performansından bahsedeyim artık Fernando'yu da konuşmayalım!! İşin özü bir maçla ilgili eleştiri yapılacaksa, teknik heyet de dahil olmak üzere kim sorumluysa hepsi üzerinden konuşulmalı.

      Sil
    6. Koca yorumdan çıkan bunlar maalesef, görüntüler ve istatistikler. Maçla değil, sezonun geneliyle alakalı eleştiri. Maçla alakalı da konuşacaksak en kötüsü Fernando, acı gerçek budur.

      Sil
  15. Fernando adlı arkadaş resmen takımı sabote etti.Keşke Donk olsaydı.Ayrıca Emre de ikinci yarı girmeliydi

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir