6 Şubat 2019 Çarşamba

Marcao, Galatasaray’ın yıllar önce geçmesi gereken bir oyuncu profiliydi


Sıradaki isim Marcao. Galatasaray'da forma giydiği ilk maçtan bu yana övdüğümüz ve "scout ekibinin" önemini dile getirdiğimiz bir transfer. Bu konuda da Topsuz Oyun'dan Mehmet Köksal bizleri kırmayarak transferi değerlendirdi.

Ocak ayı transferlerine baktığımızda bizleri en mutlu eden hamlelerden biri. Hatta gösterdiği performansla şu aşamada 1 numaraya yükselmiş dahi olabilir. Ön yargıları kırması sadece 1-2 maç sürdü ve an itibariyle herkes kalitesini konuşuyor. Marcao'nun Galatasaray'da oynadığı 3 maçı konuşmak gerekirse neler söylemek istersin?

Mehmet Köksal: Oyun kurabilen sol ayaklı bir stoper, dahil olduğu takımın oyun yapısını değiştirebilir. Marcao transferini bireysel olarak değil de futbolun gelişimiyle paralel olarak yorumlamamız gerektiğini düşünüyorum.Teknolojinin gelişmesiyle beraber takımların çok daha iyi savunma yapmaya başladığını gördük. Önceden savunmalar daha çok bireysel olarak oyuncular üzerinden okunurken şimdi ise takım üzerinden okunuyor. Artık teknik ekipler data programları üzerinden dünya üzerindeki herhangi bir takımın nasıl savunma yaptığını inceleyebiliyor ve onu rahatlıkla kopyalayabiliyor. 

Guardiola gibi hocaların tüm kariyerini kapalı savunmaları açmak üzerine yönlendirmesi de bunun başka bir sonucu. Oyunun gelişimiyle beraber artık takımlar daha çok yaratıcı oyuncu oynatmak ve bu oyuncuları tehlikeli bölge dediğimiz ceza alanı çevresinde topla buluşturmak zorunda. Yani top çıkarmak için -sürekli olarak- geriye desteğe gelen her oyuncu ön alandan bir kişinin eksilmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla ön alandan eksilmemek ve dar alanda oynamayı bilen ayakları önde topla daha rahat buluşturmak adına büyük takımların oyun kurma becerisi olan stoperler ile oynaması bir zorunluluk haline geldi. Bu konuda Marcao, Galatasaray’ın yıllar önce geçmesi gereken bir oyuncu profiliydi. Güncel takıma dönersek stoperlerin oyun kurmaya başlamasıyla beraber sarı-kırmızılı ekibin iç bölgelerde pozisyon almayı bilmeyen ve yaratıcı olmayan iki oyuncuyla oynama gibi bir lüksü kalmadı. 

Başka bir değişle artık Fernando veya Ndiaye’nin(aynı anda oynadıkları zaman) ofansif katkı anlamında sahada takıma kattıklarının bir değeri kalmadı. Çünkü bunları arkada iki stoper yapabiliyor. Birkaç oyuncunun topu çıkarmak için geriye gelmesi veya stoperlerin arasına girmesi takımın ağırlık merkezini geriye çekmeye başladı. Yani sonuç olarak oyun kurabilen stoperleri kullanmak için merkezde daha yaratıcı oyuncular ile oynamak gerekiyor. Yoksa Alanyaspor maçında olduğu gibi stoperlerin sürekli öne doğru oynamak istediği fakat takımın bir türlü kendini rakip sahaya atamadığı maçlar oynanmaya devam edecektir. Uzun vadede ise oyun kurma konusunda etkili iki stoperle oynamak Galatasaray'ın rakiplerine karşı dominant oyununu daha da yukarıya çekmesini sağlayacaktır.

Geldiği an itibariyle büyük bir ön yargı oluşturmuştu. 4 milyon avro'luk bonservisi eleştirildi, geldiği takımın konumu hakkında yorumlar yapıldı. Bir yandan da o insanlar "scout" hamleleri olması gerek diyerek kendileriyle çeliştiler. "Scout ağını" sormak istiyorum, bu konuyu Marcao üzerinden bizler için biraz açar mısın?

Mehmet Köksal: Ülkemizde özellikle kulüplerin kendi kullanımları için kurmuş oldukları scout ekiplerinin yanlış değerlendirildiğini düşünüyorum. Scouting ağı genellikle gelecek vaat eden oyuncular bulmak ve keşif üzerinden değerlendiriliyor. Halbuki scoutların çalıştığı takımı çok iyi tanıması, takıma uygun maliyette ve doğru oyuncuyu transfer etmesi gerekiyor. Örnek vermek gerekirse baskıdan çıkmakta zorlanan bir takıma geleceği ne kadar parlak olursa olsun bu konuda iyi olmayan bir ön libero aldığınız zaman bu iki taraf için de hatalı bir seçim olacaktır. Ya da oyun görüşüne ihtiyacı olan bir takıma yönlendirici bir on numara değil de skorer bir on numara almak bizi yine aynı sonuca çıkaracaktır. 

Scout ekibinden bağımsız olsa da Maicon-Mariano gibi yan yana oynaması uyumsuz iki oyuncunun doğurduğu sonuçlara hepimiz şahit olduk. Örnekleri artırmak mümkün fakat temelde anlatmaya çalıştığım şey teknik ekip ile scout ekibinin tamamen koordineli çalışması gerektiği. Scoutların takımdan bağımsız olarak -takıma uymayan- bireysel yetenekleri bulması hiçbir işe yaramıyor. Dolayısıyla Galatasaray gibi sezonda oynadığı maçların %75-80’ini rakip sahada oynayan bir takım için süpürücü ve bilekleri iyi bir oyuncu transferi doğru olandı. Bu konuda emeği geçenleri tebrik ederim.

Sence Marcao hangi özellikleriyle daha ön plana çıkıyor ve Galatasaray'daki geleceğini, olası Luyindama uyumu için ne düşünüyorsun? Gerçekten de büyük bir gelecek kendisini mi bekliyor yoksa özellik itibariyle ihtiyaç duyulan bir isim olduğundan mı ön plana çıktı?

Mehmet Köksal: Marcao’nun komple bir oyuncu olduğunu söyleyebiliriz. Rakibe karşı agresifliği, hızı, bilekleri ve hava toplarındaki etkinliği ortalamanın çok üzerinde. Geride kalan maçlarda etkileyici bir performans gösterdi ve takımdaki diğer oyuncular arasında performans olarak ayırt edici bir noktada durdu. Fakat henüz iki yanında oynayacak oyunculardan Nagatomo ile hiç oynamadığını, Luyindama’yla ise sadece tek maç oynadığını da eklememiz gerekiyor. Yuto ile çok dengeli bir uyum yakalayacaklarını ve bu birlikteliğin ikisinin de performansını bir kademe yukarı çekeceğini düşünüyorum. Luyindama ile uyumuna gelirsek henüz çok erken fakat bence birkaç yıl beraber oynamaları durumunda Galatasaray tarihinin gördüğü en etkili stoper ikililerinden biri olacaktır. Taraftarların Marcao tarzı bir oyuncunun hasretini yıllardır çektiği yadsınamaz bir gerçek. Fakat ben önündeki potansiyeli çok yukarıda görüyorum. Öne çıkmasının en temel sebebi bence bu. Hatta eklemek gerekirse takımın yerleşim problemleri sebebiyle oyun kurma meziyetlerinin henüz çeyreğini bile gösteremediğini düşünüyorum.

Henüz 22 yaşında ve stoperlerin biraz daha geç olgunlaştığını düşünürsek önünde uzun bir gelecek var. Kariyerinde geleceği maksimum nokta sence ne olacak ve Galatasaray bu transfer için hangi rakamları hayal etmeli?

Mehmet Köksal: Marcao’nun 2-3 sene Fatih Terim gibi bir ismin himayesinde düzenli olarak forma şansı bulduğunu düşünürsek bence Avrupa’nın başaltı takımlarına rahat bir şekilde transfer yapabilir. Galatasaray’ın alacağı bonservis ise bence tamamen zamanlama ile alakalı olacaktır. Marcao için Galatasaray bir zıplama tahtası mı olacak yoksa bir sonraki zirve kulübüne geçeceği bir geçiş takımı mı olacak? Aradaki farkı bu belirleyecektir. Kısa bir sürede 11 milyona transfer yapan Ozan Kabak ve transfer tekliflerine rağmen 2-3 yıldır Ajax’ta kalmayı tercih eden de Ligt örneği verilebilir. Şimdi Ajax, de Ligt’i istediği fiyattan Avrupa’nın elit kulüplerine satacaktır. Oysa birkaç sene önce satmış olsa Monaco ve Leipzig gibi bir ara kulübe çok daha ucuza bırakacaktı. Ayağı yere sağlam basan stoperlerin 8-10 milyon bandına geldiğini düşünürsek Marcao’nun çift haneli basamağa rahatlıkla çıkabileceğini söyleyebiliriz. Hatta top tutma konusunda takıntılı bir menajerin dikkatini çekmesi durumunda çok daha yüksek bir kariyer yapabilir. Sarri-David Luiz ilişkisi gibi.

6 yorum:

  1. Cok kaliteli paylasim, daha önce böyle dogru ve teknik yorum cok az okumusumdur, Mehmet beyi ve seni tebrik ederim Burak.

    YanıtlaSil
  2. şu izlediğim marcao nun transfer piyasasında bonservisi 30 milyon avrodan başlar.bazı yorumlarda 4 e aldık 10 a satarız gibi garip yorumlar yapılıyor.
    4e alıp 10 satacaksan satma aga.3,5 değilde 5,5 yıllık sözleşme yapılsaydı daha mantıklı bir hamle olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10'a satmayız elbette. Yine de ülkenin bazı gerçekleri var, buradan çıkacak futbolcunun maksimum fiyatı belli oluyor.

      Sil
  3. Sol Ayaklı stoper diyoruz ama Liverpool da sol ayaklı stoper yok. Manchester City de Laporte sol ayaklı ama geçen sene Otomendi onun yerine oynuyordu. Yani biz bu sol ayak meselesine fazla takılıyoruz gibi geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok ama profil yüksek, olay o. Böyle profilin olsa sol ayaklı aramazsın tabii. Bence de olmazsa olmaz değil ama olması da iyi bir şey.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir