16 Şubat 2019 Cumartesi

Peki ne yapar Fernando?


Bir futbolcu 32 yaşında da kontağı kapatabilir, 35 - 36 yaşında da. Fernando'nun geçmiş kariyerini paylaşmayın, hepimiz ne yaptığını zaten biliyoruz. Buradaki konu kalitesi değil, gün itibariyle içinde bulunduğu konum. Kötü durumda olduğunu kabul etmek gerekiyor.

Eleştirilemez bir isim de değil. Hatta kimsenin böyle bir lüksü yok. Muslera'sından Fernando'suna kadar herkes yeri geldiğinde eleştirilebilir. An geliyor Fatih Hoca'yı dahi eleştirebiliyoruz, burada isimlerin bir önemi yok.

Haliyle de Fernando için bazı arkadaşların yaptığı korumacılığı anlamıyorum. Belhanda'yı çok savunan biriyimdir ama yeri geldiğinde onu da sert şekilde eleştirebiliyorum. Kötüyse kötü, bu kadar basit. Fernando'nun şu aşamada Brezilya Ligi'nin temposunu dahi kaldıracak durumu yok.

Keşke toparlasa ve kalitesi dahilinde hareket etse. Ben o ışığı maalesef alamıyorum. 22 - 23 yaşında bir isim de değil ki "kazanalım" diyerek hareket edilsin. Galatasaray orta sahası genel anlamda sorunlu ve değişmesi gerekiyor. İlk sıraya da Fernando'yu yazıyorum.

Dün de yazdım. Klasik bir 6 numarayla devam etmek istemiyorum. Temposunu, sertliğini kaybeden, mücadele dahi kazanamayan bir isim olmasını geçtim. Zaten eksik olan özellikleri vardı ve Fatih Hoca'nın kurgusunda da böyle bir 6 numaraya yer olmadığına inanıyorum.

Bunları söylemek ayıp değil. Fernando eleştirilir, eleştirilmesi de onun geçmişini kötü kılmaz. İyi durumda olsa mevcut özellikleriyle de ligin üzerinde bir isim ama iyi durumda değil işte. Büyük bir değişimden bahsediyoruz, ilk sıraya yazılacak isim de Fernando.

Benfica maçındaki ısı haritasını paylaştım. 85 kez topla buluşmuş ve tablo ortada değil mi. Bir noktaya sıkılmış kalmış, orada da herhangi bir varlık gösterememiş. Geriden oyun kurmaz, orta sahayı desteklemez. Peki ne yapar Fernando?

34 yorum:

  1. Melo ile kıyaslayanlar gereken dersi çıkarmıştır umarım. Sene sonu 3'e 5'e bakmadan ilk teklifi kabul edip göndersinler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bambaşka isim isim, hiç alakaları olmadı bile.

      Sil
  2. Ama bu durumdan stajyer kondisyonerle çalışanların suçu yok mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Stajer değil, bu Mourinho'ya tercüman demek gibi bir şey. Elbette o kararda hoca hatalıydı ve hatasından döndü ki Ocak ayında hamle geldi. O durumu çok yazdık.

      Sil
  3. İyi olduğu dönemlerde takımı orta sahadan idare ediyordu ama şu anda o formu yok. Şu haliyle Selçuk bile daha iyi katkı sağlar takıma.
    Fatih Hoca böyle oyunun bir yönüne sıkışıp kalan oyuncularla oynamayı pek sevmez. Hocanın da ondan böyle bı şey istemeyecegi çok bariz belli.
    Bu şekilde devam ederse maaş vs durumları da göz önüne alınarak yollar ayrılir ve Fatih hocanın istediği tarzda bir orta saha ile Marcao-Luyindama ikilisinde olduğu gibi yeri doldurulur.
    Emre Akbaba da iyileştiğine göre Badou-Belhanda-Emre Akbaba üçlüsünü orta sahada görebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru yorum. Fernando tek tip kaldığı gibi, kaldığı tek tipte de iyi olan tüm özelliklerini yitirmiş gibi hareket ediyor.

      Sil
  4. Fernando Benfica maçi boyunca girdiği 17 ikili mücadelenin 12'sini kaybederken, rakibin tek bir atağını bile uzaklastiramamis ve sezon boyunca 11 sari kart görmüs, bu veriler cok yavas oldugunu anlatiyor bize ve Benfica macinda da gördük ki o seviyeler icin tecrübesi de kendisini kurtarmiyor artik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunları da yapamayacaksa neden Fernando, ben de bunu sorguluyorum.

      Sil
  5. Burak bazen düşüncelerin konusunda ısrarcısın ve bu senin gerçeklerini görmeni engelliyor. Fatih Terim'in sisteminde klasik 6 yok diyorsun devamlı ama 6 numarasız hiçbir maça çıkmadı. Hatta Trabzon maçı öncesinde Selçuk oynamalı dedin, alttaki yorumda Selçuk asla olmaz Donk ile baslar dedim ve hoca her zamanki gibi 6 numarayla başladı ki doğru olanı yapıyor. O senin bahsettigin 6 numara yani defansif orta saha günümüz futbolunun olmazsa olmazıdır,önemli olan kalitelisini bulmaktır. Fernando olayına gelirsek, ben devamlı savunanlardanim (ki savunan yorumlarin cogu bana ait). Belhanda'yi eleştirdim diyorsun da hatayspor maçı dışında eleştirdiğin bir yazı gormedim. Fernando formsuz olabilir ama kıymetlidir, birkaç maç formsuzluğu bu gerçeği değiştirmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogu daha iyi takip etmeni öneririm, sen başlıklar üzerinden takip ediyorsun anladığım kadarıyla. Hocayı dahi eleştirdiğim tonla yazı vardır.

      Yeni sezonda göreceksin kurguyu. Melo gibi isimler senin için klasik 6 ise bilemem tabii, o bambaşka bir şey olur ki beni aşar.

      Ben Selçuk İnan'la başlamasını bekledim, hala da oradayım. Donk müthiş iş çıkarmadı, özellikle ilk yarı. Ama her hali Fernando'nun çok önünde.

      Konu Fernando'nun içinde bulunduğu hal. Yorumumda yanılabilirim, kim yüzde 100 biliyor her şeyi.

      Anlatmak istediğim anlaşılmıyor maalesef. Tek tip 6'lardan bahsediyorum. Onazi de 6 oynar mesela ama tek tip değildir. Josef de Souza böyleydi, geçmişte Melo böyleydi.

      Sil
    2. Ilk yorumu yapan arkadasa katilmiyorum malesef. 6 numara olmazsa olmaz degildir. Onazi-Sosa ikilisinde hangisi 6 numara? Onazi cift yønlu 8. Ballack-Essien bircok basari yakaladi beraber. Hangisi 6? Ikiside 8. Gunumuz futbolunda saade tek tip 6 numaralar pek kalmadi.Xabi Alonso, Melo, Casemiro, Busquets, bunlar daha teknik oyuncular. Sadece 1-2 gørevi degil, bircook gørevi ayni anda yerine getirebiliyorlar oyun icinde. Bu farklilik ønemli. Sizce niye Guardiola daha yasli Fernandinho'yu tutup Fernando'yu birakti? Cunku Fernando oyununu degistirip gelistiremedi diye. Ve 6 numara olan Fernandinho 8 numara diye anilir ingiltere'de.

      Sil
    3. Aynen öyle. 6 numaradan kasıt tek tip, sadece savunmanın yükünü çekecek isim olmamalı. Oyunun her iki tarafında katkı, topla dripling ya da pas özellikleri mühim.

      Sil
    4. Yukardaki arkadaşın yazdığı yorumdaki isimler üst düzey isimler! Burak sen kalkmış Ts macindan once Selçuk diyorsun bi de üstüne aynen öyle diye arkadaşa cevap veriyorsun. Selçuk Belhanda N'diaye üçlüsünü aynı anda 11de düşünmek futbol cehaletidir. Atiba örneği var elimizde, 6 mıdır 8 midir? Tabi ki 6dir ama öyle üst düzey performanslar göstermiştir ki hem hücuma hem savunmaya katkı vermiştir. Ben Fernando formsuzluk yaşamiyor demiyorum, şu an formsuz ama bu onun kötü oyuncu olduğu anlamina gelmez. Onu gönderen kulüp City. Dünyanın en zengin 2 kulübünden biri. Bana yukardaki ismi geçen oyuncularla ya da City gibi kulüplerle gelmeyin. Örnekleriniz bizim takımımıza ve ülkemize uygun olsun. O saydığıniz tarzda 6 numaralardan dünyada sayılı var, onlar da bizim stadlarımıza anca deplasman maçı için geldiler veya gelirler( Melo özeline inersek ise, ya Melo son 1 yılda ne verdi? Çoğumuz çıldırmadık mi son 1 yılki performansından? Eğer sizleri de saha içindeki sadece hırçın hali memnun ediyorsa zaten bu konu üzerinde konuşmaya gerek yok.)

      Sil
    5. Bizim ülkemize uygun olsun diyorsun, Galatasaray bu ülkenin en büyük takımı. Tek tip defansif orta sahalarla önlem amaçlı kadrolar kurmamalı.

      Selçuk İnan ligin 2. yarısına iyi başladı, ben günü konuşurum. Ne yapayım 1 yıl öncesini. Ben de eleştiriyordum ama bugün elindeyse eğer katkı alacaksın, çok basit.

      Melo'nun son 1 yılı şampiyondu, Hamit Altıntop'la birlikte Hamzaoğlu şampiyonluğunda iyi iş çıkardılar. En kötü hali dahi sertliktir, özellik olarak farklı isim. Bunu anlayamıyorsunuz.

      ÜSt düzey isimlerden kasıt örnek vermeye çalışması, kimden versin. Tarzı ortaya koyuyor.

      Sil
  6. " Hayat fena halde futbola benzer futbol şahsi beceri gerektiren ama aslında toplu oynanan yani insanların bir takım halinde oynadıkları bir oyundur hayatta öyle değilmi..." (Dar alanda kısa paşlaşmalar)...seyredilmeli..
    " Hayata ve ahlaka dair ne varsa futboldan ögrendim çünkü topun hiçbir zaman nereden gelecegi belli olmaz.." (Albert Camus) okunmalı

    Hayat ve futbol sadece istatistik veriler degildir yada manager oyunlarindaki gibi takım kur. al ,sat degildir.. o soyunma odalarınin ruhunu, kavgaları sevincleri ,üzüntülerimi o idman sonrası maç kadrosunda olabilecekmiyim gerginliğini acaba paralar yattımı bekleyışini takım içindeki cekişmelerde nerede durucagım düşüncesini , ev ilişki hallerini hiç bir istatistik ve managerlik oyunu anlamaz anlatamaz.. burak bey yanlış anlamayın derdim size mesaj vermek değil mesele eski nesil yeni nesil taraftar olmakta değil mesele insana onu neden nicini ile anlamaya çalışmaya dairdir.. iyikle kalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkür etmekle birlikte maalesef konuyla alakası nedir çözemedim :)

      Sil
    2. Ben de 2 kere okudum, kacirdigimiz bir yer mi var acaba diye ama yok galiba :)

      Sil
    3. Fernando ile ilgili arka arkaya yazdın degerli kardeşim yazdikların ,tesbitlerin dogru ama tekrara düşmeni anlayamadim bende.. kendi adima defalarca yaşadığım üzüldüğüm ,sevindigim bildiğim yerlerden ortamdan deneyimlerinden öğrendiğim bir şey var sadece sahada gördügun değildir futbol ve futbolcu, aynı oyunun kendisi gibi oyuncununda bileşenleri vardır kendi içinde..Fernando yazıların arka arkaya gelince (tabiki bana soracak degilsin).bunları yazdım. Bu oyunu anlamak için sadece ısı haritaları, veriler (asla degersizlestirmiyorum önemli buluyorum) yetmez .sizde, bende biliyoruz ki hayat ta hersey neden sonuç ilişkisine bağlıdır.. siz bu ilişkinin oyun yönunu ele aldınız bende saha dışının neler getirdiğini. gayet güzel analizler yapıyorsunuz takip edenler açısından degerli ve yeni ufuklar oluyor yazdiklarınızı okuyanlar ve "anlamaya" çalışanlar için .siz yazmaya devam edin ama tekrara düsmeden ve sadece anlamaya çalışarakta..hoşçakalın ..

      Sil
    4. Abi tamam, duygusuna ben de katılıyorum, bazı şeyleri istatistiklerle açıklamayayız ama görünen köy de kılavuz istemez. Fernando tempo ve güç olarak kendini sıfırlamış durumda. Anlatmak istediğim bu. E gelecek doğal olarak, çünkü yazdığım bazı arkadaşlar tarafından anlaşılmıyor. Ben derdimi anlatma derdindeyim. Yorumun için de teşekkür ederim ama bu post için yazdığını konuyla pek alakadar bulmadım sadece :(

      Sil
    5. İkimizinde ortak paydası ne tabiki galatasaray bizler ne isteriz galatasaray bayrağı en yukarda olsun tabiki oyunuda. Bunun için düşünüyoruz üretiyoruz sen buralarda yazıyorsun bende trübunden görünmeyen yönünde neler olduğunu ve bunların nedenlerini anlatıyorum çevreme klasik klişe bir tabir ama hiç bir oyuncu galatasaray dan büyük değildir eleştirilmez değildir bunu sende yazıyorsun elbette ben anlamsız buldugun yerde tekrarları başlıklar halinde görünce üzüldum maç analizinin önüne geçti, tıpkı hayat gibi bir yere takılı kalınca neleri kaçırıyoruz , neleri ıskalıyoruz burdan bakmanı istedim. şuda var herşeyi mekanik anlatamayız bazen şiirle, bazen müzikle bazen empati, bazen ironi ile olabilir denemek lazım degerli kardeşim bu degerli ama kısa yolculukta ..ha " dar alanda kısa paslasmaları" yabana atma seyretmedi isen mutlaka seyret "albert camus" real kalesini de çok kısa bir süre korumus harika bir düşün adamıdır.. tekrar iyilikle kal, hoşçakal

      Sil
    6. İzledim filmi, yazdıkların doğru da, bir şey diyemem. Benim tek meramım var, değişim yaşanmalı ve ilk giden isim Fernando olmalı. Anlatmak istediğim tek şey bu :)

      Sil
    7. Hocam Fernando'nun sirf sari kart sayisina bakarak yavas kaldigi icin kart gördügünü söylemek mümkün zira kendisi birak Melo kadarini, Atiba kadar bile hircin degil bu kadar kart görmesinin tek nedeni fiziksel olarak yetersiz kalmasi ve faul yaparak müdahale edebilmesi bunun baska bir aciklamasi yok.

      Sil
    8. Aynen öyle. Atiba daha yaşı üstelik, bu açıdan bakabiliriz.

      Sil
  7. Bircok yorumcudan elestiri aliyor Fernando su an. Haziran'daki degisim bence Fernando-Ndiaye' ve kulube olacak.

    YanıtlaSil
  8. Stoperlerin arasına girmediği her an kayıp olarak yazılıyor. Ödenen bonservis, verilen maaş, kendisinden beklenen performans değerlendirildiğinde bu sene tam anlamıyla bir hayal kırıklığı. Keşke PSG’nin teklifi kabul edilip yerine bir scout transferi yapılsaydı. Donk ile bile oynamaya razıyım şu haline göre.

    Umarım sene sonunda Feghouli, Belhanda, Fernando, Mariano gibi bir maç olup bir maç olmayam ve maaşları 15 Milyon Avro’yu bulan bu dörtlüden tamamen kurtuluruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Stoperleşmesi, direkt orada oynaması belki kariyerini uzatabilir ama bunu da düşünmüyor gibi. Orta saha için temposu ve gücü çok düştü.

      Sil
  9. fernando city'den geldi! yeni nesil taraftarlar çok nankör! fernando melo'dan iyi tamam mı?

    bu yorumları görmemek ilginç. fernandospor taraftarları bu başlığı daha görmedi galiba.

    atiba > fernando.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de Atiba daha yaşlı, belki de yarı ücretini kazanıyor.

      Sil
  10. yakında fernando futbolcu değil yorumları gelirse şaşırmam.bunlar basit temelsiz problemlerin derinine inmeyen yorumlar hafız.bu senin enteresan yorumlarını portolular ve m.city liler okusa gül gül ölürler :)

    senin oyun sistemin doğru olacak hafız.sistem doğru olursa oyuncudan verimi alırsın.yıllarca bu oyuncu ilk 11 lerde oynamış.herhalde bu oyuncuyu oynatan teknik adamlar futbolu falan bilmiyorlar.yada sen diyeceksin ki formu düştü.abi niye formu düşsün.bunu sorgulayacaksın.iki şık var.ya terimin sistemi arızalı.yada maaşlar yatmıyor.ki fernando profilinde emeği ile oynayan bir oyuncunun maaşa kafayı takacağını hiç sanmam.o zaman sistem arızalı hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya da sezon basindaki kondisyoner sorunu en cok Fernandoyu etkiledi ve hemen geri dönemedi bu da kuvvetli bir ihtimal ve bana göre bizim ligde hala oynar ki oynuyor da ama Benfica ayarinda ya da CL maclarinda arizalari kabak gibi cikiyor, formda bile olsa bu seviyelerin adami degil sanki artik.

      Sil
    2. Senin temele indiğin dünyada ben yüzeyde kalmaya razıyım :)

      Ben formu düştü demiyorum, güçsüzleşti diyorum, temposu sıfırladı diyorum. Bunu söylemek ayıp değil. Fernando çok özel bir 10 numara değil ki düzeni üzerine yapasın. Klasik bir 6'dan bahsediyoruz. Çağa ayak uydurmanı bekliyorum adsız hafız, günümüze geldiğinde tekrar konuşuruz.

      Sil
  11. Bundan sonra Donk oynamalı kesinlikle.Evet oynarsa sözleşmesi otomatik uzayacak ama bu arkadaşı oynatmak takıma zarar veriyor artık.Bir defansif orta saha bu kadar geçirgen olamaz, olmamalı.Donk bu yıl iyi durumda olmamasına rağmen yine de şu Fernando'dan daha iyi.En azından defansif orta sahanın yapması gerekenleri yapabiliyor öyle boş boş dolaşmıyor sahada.Bi kaç maç kesik yesin de aklı başına gelsin Fernando beyin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de Donk oynamalı. En azından sertlik katar, fiziğiyle iş görür dersin.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir