5 Şubat 2019 Salı

Süper Lig de Diagne için bu tanıma uyuyor


Transferler üzerine konuşmaya devam. İşin biraz daha detayına inmek istedim ve çok sevdiğim dostlarıma bu transferleri sordum. Diagne'yle başlıyoruz ve Tansu Gürsel Ağabey her zaman olduğu gibi bizleri yine kırmadı..

10 milyon avro'luk bonservisiyle Türkiye içi transferi adına rekor kırdı. Sezon boyunca da olası transferini, Çin / Katar ya da Suudi Arabistan tekliflerini dinliyorduk. 15 milyon avro'lar ne kadar gerçekçiydi bilmesem de 10 milyon avro'ya Galatasaray'a bıraktılar. Sence de futbolcunun ederi bu mu yoksa geldiğimiz şartlar itibariyle mi buna mecbur kalındı?

Tansu Gürsel: Evet 10 milyon Euro gerçekten de günümüzde kurun geldiği noktayı da düşünürsek çok yüksek bir rakam. Ancak son yıllarda Avrupa liglerinde bu seviyelerdeki rakamlar gördüğümüz kadarıyla ortalama seviye kalıyor. Suudi Arabistan'a daha yüksek bir bonservisle gider miydi diye sorulacak olursa pek sanmadığımı söyleyebilirim. Yine en fazla 10-12 milyon gibi bir seviye söz konusu olurdu gibi görünüyor. Galatasaray son güne kalmanın da etkisiyle bu transferde Arapların seviyesine çıkmak zorunda kaldı denebilir. Mevcut ekonomik şartlarda kulüplerimiz bu seviyelerin yanına bile uğramıyor artık. Ancak Diagne'den alınması muhtemel verimi düşünecek olursak Avrupa'dan devre arasında benzer potansiyel verimi sağlayacak bir oyuncuyu getirmek isteyen herhangi bir Türk kulübünün yine yaklaşık bu rakamları gözden çıkarması gerekirdi. Dolayısıyla verilen parayı şartlar dahilinde çok da anormal görmüyorum.

Geldiği günden bu yana gol atıyor bu adam. Rakip ceza sahası içinde bitirici etkisi çok büyük ve Jardel'den bu yana da pek gelmediğimiz bir tarz. Kasımpaşa'daki çizgisi Galatasaray'da da devam eder mi, bu konuda beklentin nedir?

Tansu Gürsel: Mbaye Diagne gerçekten de Süper Lig'e müthiş bir uyum sağladı. Geçen sezon devre arasında gelip 17 maçta 12 gol atmıştı. Bu sezonun ilk yarısında ise aynı sayıda maçı 20 golle tamamladı. Büyük başarı. Kariyerinin önceki bölümünde böyle bir gol ortalaması yakalayamamış. Her oyuncu için meziyetlerine uygun ligler vardır. Süper Lig de Diagne için bu tanıma uyuyor. 

Ancak Jardel'le bir tutmak ne derece doğru olur, bilemiyorum. Onu izleyenler hatırlayacaktır. Başka türlü bir gol sezgisi vardı. Atletik değildi ve en olmayacak pozisyonda zaman zaman göze de hoş gelmeyebilecek vuruşlarla golü bulmayı başarırdı. Açıkçası o bakımdan Diagne'den öndedir benim gözümde ama Diagne'nin de Jardel'e göre daha iyi olduğu konular var. Mesela oyunun daha içinde bir oyuncu. Yeri geldiğinde orta alana gelip pas trafiğine katılan hatta ters kanada uzun paslar atabilen bir oyuncu. Pierre Webo böyleydi mesela. Emmanuel Adebayor halihazırda bu tarz bir oyuncu. Neyse, konumuz Diagne ve kendisi kesinlikle önemsenmesi gereken bir golcü. 

Kasımpaşa ofansif futbol oynayan bir takımdı. Trezeguet ile Diagne üçüncü bölgeyi başarıyla domine edebiliyordu. Galatasaray'da kendisine bir Trezeguet bulabilirse Kasımpaşa'daki çizgisini bozmadan devam etmesini mümkün görüyorum. Sofiane Feghouli geçen sezon Bafetimbi Gomis'e yaptığı asistlerle dikkat çeken rakamlara ulaşmıştı. Mbaye Diagne ile de verimli bir ortaklıkları olabileceği kanısındayım. Ayrıca sezonun ilk yarısında yarım yamalak top oynayan ve performansı yetersiz görülerek gönderilen Eren Derdiyok'un ulaştığı gol rakamına bakınca Diagne'den çok daha iyisini beklemek yanlış olmayacaktır.

Peki Diagne senin için hangi özellikleriyle ön plana çıkar? Fatih Terim kendisinden Burak Yılmaz'dan beklediği gibi farklı şeyler de ister mi yoksa tüm hücumu Diagne üzerinden mi kurgular?

Tansu Gürsel: Diagne bitiricilik konusundaki kabiliyeti ve Galatasaray'ın bu noktada yaşadığı eksiklik nedeniyle transfer edildi. Dolayısıyla öncelikli beklenti bu olacak doğal olarak. Fakat daha önce de belirttiğim gibi oyun içinde aktif bir oyuncu. Mobil olabilmesi de bir avantaj. Fatih Terim'in bu konularda da katkı almasını bekliyorum. Yine de oyunu tamamen Diagne üzerine kurmak gibi bir durum söz konusu olmaz. Takımda bir de Kostas Mitroglou olacak mesela. Fatih Terim 4-4-2 formasyonunu sever. Özellikle iç sahadaki birçok maçta bu düzeni görebiliriz. Galatasaray'ın artık çok silahı var.

Galatasaray'ın Diagne'den çok daha fazlasını kazanması mümkün mü peki? Piyasası olduğunu düşünüyorum ve yaşının da henüz 27 olması itibariyle böyle bir şansı var sanki. Badou Ndiaye gibi bir satış gerçekleşebilir mi?

Tansu Gürsel: Premier Lig'e satış olur mu diye sorarsan bunu şimdiden öngörmek kolay değil.Tabii ki neden olmasın? Ama bana göre asıl hedef pazar Arap yarımadası olmalı. Zaten Türkiye'deki her oyuncu şu an orası için potansiyel transfer hedefi durumunda. Araplar Süper Lig'e iyiden iyiye dadandı diyebiliriz. Diagne'yi de mutlaka isteyeceklerdir. Çin'de de şansını deneyip çok da ekstra olmayan bir performans sergilediği için orayı Arap yarımadasının önüne koyamıyorum. Getirisi ise en az Galatasaray'ın Kasımpaşa'ya ödediği rakam kadar olur. Fazlası gösterebileceği performansa bağlı. Çok ekstrem bir durum yaşanmazsa Galatasaray'ın Mbaye Diagne'den zarar edeceğini zannetmiyorum.

12 yorum:

  1. oyun olarak artık birşeyler görmeliyiz, örneğin bu kadar baskı yiyen bir Gs olmamalı artık

    YanıtlaSil
  2. Takımın Mevcut Orta Saha Performansı Göz Önüne Alınırsa Oyun Tamamen Onun Üzerine Doğru Gidiyor... Hoca Ayrıca Mevcutun İçinde İyileşen Bir Emre Akbaba Eklendiği Zaman Farklı Arayışlara Da Girecektir. AMA 2.Bölge Performansı Diagne GENEL Durumunda Belirleyeci Olacaktır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitirici etkisi yüksek olacaktır, rakip ceza sahası içinde artık daha etkili oluruz.

      Sil
  3. 14 maçta 14 gol bekliyorum. maç başına 1 golü yakalamalı en az. 10 atsa "başarısız oldu" derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10 - 12 gol bandı benim için yeterli, çok başarılı oldu derim.

      Sil
  4. bu hafta hemen gol atması şart.
    ama oyun olarak yıkmamız lazım rakip sahaya.
    Cagne'nin kontrat detayları arasında sonraki satıştan da pay varmış. Galiba biz bu adamı 20'ye satmamız lazım kar edebilmek için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pay maddesi kap açıklamasında yazmıyor. Haliyle de varlığına inanmıyorum.

      Sil
  5. Onyekuru ve Belhanda iç saha maçlarında çok iyi anlaşabileceğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Garry ile iyi anlaşırdı da Onyekuru'yu bilemiyorum. Kendi dünyasında oynuyor çünkü, Onyekuru'nun kimseyi gördüğü yok.

      Sil
    2. Onyekuruya duvar olabilecek bir forvetle oynamadık 6 ay boyunca. beklentim var ama olur mu göreceğiz.

      Sil
    3. Onyekuru da duvar aramıyor aslında, tek yapmak istediği şey topu kaleye vurmak :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir