16 Mart 2019 Cumartesi

Böyle bir ilk de Fırat Aydınus'a yakışırdı


Bu tarz bir yazı yazmamı beklemiyor olabilirsiniz. Mutlaka şaşıranlar olacaktır ama tarz artık bu. Her konuya gireceğiz, eleştiriden, tepkiden geri durmayacağız. Fırat Aydınus konusunu da enine boyuna konuşmak lazım. Türk hakemlik tarihinde ayrı bir yeri var, çok özel karakter.

Bundan yıllar önce beğendiğim, hatta en iyisi olduğunu düşündüğüm bir hakemdi. Hakemlik konusunda büyük bir potansiyel vaat etse de o daha çok işin şov kısmına yöneldi. Maç içinde yaptığı hareketleri ayna karşısında çalıştığına dahi inanır oldum. Her maç sonrası ayrı bir konuşulan görüntüsü var.

İşin şov kısmı ön plana çıktıkça da performans düştü, kötü yönetimler beraberinde geldi. Fırat Aydınus'un iyi yönetti bir Galatasaray maçı hatırlamaz oldum. Son Fenerbahçe derbisinde yaşananlar da tümüyle ona yazdı. 2 sarı kartla olayı bitirebilecekken o kavganın baş kahramanıydı.

Yine bu süre içinde vukuatlar var. Çoğunun da temelinde küfür var, çekinmiyor. Başka örneği var mı bilmiyorum ama disiplin kuruluna sevk edilen başka bir hakemimiz olmuş muydu? Ben hatırlamıyorum ve bu seviyede başka bir örneğine denk gelmedim.

Mesela x futbolcu hakeme küfür ettiğinde 7-8 maçtan cezalar başlıyor. Fırat Aydınus ise kendi yardımcısına küfür etti, 3 aydan fazla ceza alsa hakemlik kariyeri bitecekti ama 30 günle kurtardı. O 30 gün de Milli Takım ve seçim arasına denk geliyor, haliyle ceza verilmedi gibi bir şey. Çok büyük bir eyyam değil mi?

MHK'nın selası okunuyor gibi konular da apayrı. 45 yaşına geldi, hakemliği mutlaka bırakacak. Çok daha büyük bir ceza almalıydı ve bu tarzda sonu hak ediyordu. Hakemlikten sonra işinin hazır olduğuna inananlardanım. Ahmet Çakar olabilir mi bilmem ama o potansiyeli var, Türk televizyonları büyük bir şov yıldızı kazanmak üzere.

11 yorum:

  1. kesinlikle doğru söylüyorsun. tv dünyasına şov için mutlaka geçiş yapacaktır. ama keşke saha içerisinde biri haddini bildirseydi şu kendini artist sanan eyyamcıya. aklıma melo geldi ama kurban olduğum şimdi çok uzaklarda. had bildirmede üzerine yoktu. allano lima şu fırat'a o malum pozisyonda bi tane koysaydı keşke, bakalım o zaman artistliği, havası kalır mıydı ? ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Firat Aydinus'u bende begenmesem de yine de oyunculara da haddini bildirmesi gereken hakemler gerek. Ingiltere yapsinlar el kol hareketi bu oyuncular gørururuz. Firat Aydinus'un Allano'ya da, gecmiste Osmanlispor oyuncularina da yaptigni dogru buluyorum. Hemen karti cikarti. Futbolcular da haddini bilecek. Herseye el kol hareketleriyle itraz ve artistlik yapan Caner Erkin'lerden, Mustafa Yumlu'lardan biktim. Tabi Aydinus'un yardimcisina kufur de yanlisti.

      Sil
    2. Futbolculara böyle had bildirilmez, o vakit sahadakinden farkın olmaz.

      Sil
  2. bence de iyi hakemdi bir zamanlar. beyaz futbol evine muhabir gönderince dengesi şaştı.

    aydınus için her şeye rağmen "gs düşmanı" demem. cüneyt çakır a da demem. benim gözümde "kesinlikle gs düşmanı" olan 3 hakem var.

    1- ali palabıyık. hasta fenerli.
    2- mete kalkavan. çocukluğu gs kompleksiyle geçmiş bir bjkli.
    3. halis özkahya. sebebini bilmiyorum ama düşman. genel olarak da sorunlu bir tip gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünüyorum da sevdiğim hakem yok gibi :(

      Sil
  3. Halis Özkahya, Fırat Aydınus, Cüneyt Çakır. Bu saydıklarım tescilli Galatasaray düşmanı. Yabancı futbolcu gibi yabancı hakem de lazım bu ülkeye.

    YanıtlaSil
  4. Sert hakemler olmustu Avrupa'da geçmiste ama bu biraz terbiyesizlik olmuş.

    YanıtlaSil
  5. Bu kabahat hakemlerin değil sistemin bizzat kendisinin ben herşeye herkese eşit çalacağım diyenler şuan süperli de maç yönetemiyor haberiniz olsun imkanı yok bunun çünkü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adil yönetmek isteyen yine yönetebiliyor, Bşakşehir - Kayseri maçının hakemi gibi. Bence de asıl problem sistem.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir