11 Nisan 2019 Perşembe

Çekdar Orhan'ı da yetenekli gençler arasına almak gerekiyor


Her fırsatta gençlerimizi konuşmaya çalışıyorum. Yeni sezonda, A takımda boy göstermeye aday birçok isim var. Bu futbolcular da alt yaş gruplarında farklarını ortaya koyuyor ve herkesin konuştuğu isimler. Çekdar Orhan'ı da o isimler arasına almak gerekiyor.

98 doğumlu, 21 yaşında olan bir futbolcu. Celil Yüksel'le aynı yaşta ama henüz A takım kadrosunda yer almadı. 21 yaşın U21 için fazla olduğuna inanırım, yaş 20 - 21 olduğunda futbolcuları oynayabileceği ve gelişim göstereceği takımlara kiralık olarak gönderme taraftarıyım.

Eğer bir Ozan Kabak değilseniz, Galatasaray gibi takımlarda kadroya girebilmek için beklemek durumundasınız. Bir futbolcu için de resmi maça çıkmak için 20 - 21 yaşları çok geç. Gelişim gösterebilecekleri, ısrarla şans bulacakları takımlarda forma giymeleri daha sağlıklı. Doğan Can Davas bunun en iyi örneklerinden.

Çekdar Orhan'a dönelim. Kendisi, geçtiğimiz sezonun Ocak bölümünde Galatasaray'a katıldı. Profesyonel sözleşme imzalaması ise 2018'in son günlerini buldu. Son zamanlarda U21'in vazgeçilmez isimlerinden biri oldu. İlk etapta rotasyon içinde yer alsa da şu aşamada U21'in olmazsa olmazlarından.

U21'in ağırlıklı olarak 4-3-3 gibi oynadığını görüyoruz. Orta sahadaki 8 numaralar da Atalay Babacan ve Çekdar Orhan. Her ikisi de 10 numara özellikli, teknik kapasitesi yüksek futbolcular. Çekdar Orhan da tekniğinin yanında dripling özelliğini barındıran, yaratacılığı ile fark yaratabilen, sorumluluk alan bir futbolcu.

Her geçen zaman da takım oyununa uyumu artıyor. Ahmet Sivri için de sorun buydu. Çok yetenekli isimler ama takım oyunu için problem yaşayabiliyorlardı. Her ikisinin de uyumu yükseliyor, son aylarda katkıları çok daha arttı. Çekdar Orhan'ın bu yetenek seviyesiyle en azından kamp döneminde şansı olacak. Celil Yüksel gibi isimlerin çok daha önünde.

Futbolu da keyif veriyor. Bazı futbolcuların seyir zevki yüksektir, Çekdar Orhan'ın bu heyecanı var. Topla dikine müthiş çıkıyor, seri çalım atabiliyor ve rakip ceza sahası çevresinde yaratıcılığı yüksek. Kendisi için geç kalınsa da özel bir yetenek, mutlaka üzerinde durmalı.

11 yorum:

  1. Savunma yönü ne durumda? Yani hücuma dönükse eğer, merkezde zorlanacaktır. Kendini çift yönlü geliştirebilse keşke. Fiziksel özellikler de etken tabi bunda.

    YanıtlaSil
  2. bu çocuğun adı ve soyadı yer değiştirmiş sanki.. orhan çekdar olsa çok daha mantıklı..

    YanıtlaSil
  3. terimin bazen 10 bazende 11 yabancı ile sahaya çıktığı bir ortamda alttan gelen gençlerin süre alacağını sanmıyorum.

    birkaç istisna ve zorunluluk dışında terim genelde tercihini yabancıdan ve hazır oyuncudan kullanır.yetiştirici özelliği yoktur.

    zaten muhtemelen onunçün bu 14 yabancı kuralına sarılmıştır.

    genç yetenekler için bu yabancı kuralı oldukça olumsuz sonuçlara neden oluyor. 1 i çıkıyor 20 si kaybolup gidiyor.süre alamıyorlar kendilerini göstermek için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ozan Kabak tesadüfen CL stoperi oldu demek, çok haklısın. Sizi gidi kriptolar sizi :)

      Sil
    2. Bazı ezberler var. Laf olsun diye söylenen ama gerçekle alakası olmayan. Senin Terim gençlere şans tanımıyor iddian da bunlardan biri. Efsane 2000 kadrosunun çekirdeği Akdeniz Oyunları kadrosudur. Bunlara altyapıdan Kerem İnan, Fatih Akyel(Terim tarafından stoperden sağ beke evrilmedir), Emre Belözoğlu Terim'in özel antrenmanlarıyla çift yönlü bir orta sahaya dönüşmüştür. 2. geldiğinde Arda ve Cafercan'ın ön planda olduğu 87liler için bir yapılanma düşündüğü sırada hayırlarsanız Hakan Ünsal, Bülent Korkmaz vb isimleri kadro dışı bırakıp gençlerle devam kararı almıştı onu yapamadan rahmetli Canaydın kendisini görevden aldı. Aysal döneminde Semih Kaya, Emre Çolak son döneminde fizikal gelişimine kadar ilgilendiği Ozan Kabak'ı ekle, şans verdiği ama olmayan Aydın Yılmaz, Alper Tezcan gibi isimleri de kat buna, ardından düşün bakalım şampiyonluk kovalarken bu kadar gence şans tanıyan kaç hoca var? Bu arada uzamasın diye Antalyaspor 3. kalecisiyken kadroya aldığı Rüştü gibi isimler üzerinden milli takımda şans tanıdığı gençleri saymadım.

      Sil
    3. artık 20 yıl ozan kabak dersin :)
      o ozak kabak ıda 5 ay oynatıp sattın.kendin faydalanmadan.
      terim maicon u beğenseydi gene ozan kabakı oynatmazdı muhtemelen.yani maicon yerine misal luyindama transfer edilseydi ozan kabak şu anda u21 de takılacaktı.
      özetle terimin ilk 11 de 10-11 yabancı oynatması gelecek sezon için bunun devam edeceğini gösteriyor.buda alt yapıdaki genç yetenekler için büyük kayıp olacak maalesef
      14 yabancılı sistemde alt yapı romantizmi yapmak saçmalık.

      Sil
    4. 35 yıl da derim. Fatih Hoca'nın Galatasaray'da tüm teknik adamlık kariyerine şahit oldum, üzerine konuşmama dahi gerek yok :)

      Kimse bir yerde takılmaz, iyi olan oynar. Bu hep böyle olmuştur.

      Hala Fatih Hoca'ya düşman takılayım romantizmi kaldı mı ya.

      Sil
  4. Çok yetenekli gencimiz var. Yunus kadroda. Kadroya zaman zaman giren Celil, Günay var. Girmesini beklediğimiz Atalay, Abdussamed, adı geçmeyen ama potansiyeli yüksek Ali Yavuz, Ahmet Sivri, Malik, Mutlu, Recep Gül,senin yazdığın Kaan var. Kısaca bolca genç yetenek var. Bunların hepsine şans veremeyeceği için 19 yaşına gelen ama A takıma alamayacaklarını yakından takip edilmek kaydıyla oynayabileceği Avrupa kulüplerine kiraya vermeli. Bizim kaçırdığımız 87, Beşiktaş'ın 90 ve 95 jenerasyonundan daha iyi bir 2000 jenerasyonu var elimizde. Bir Ozan'la yetinmeyelim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok isim var. Hak eden de o formayı alır, buna inanıyorum. Hoca şans vermekten geri durmaz.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir