14 Nisan 2019 Pazar

Fenerbahçe 1-1 Galatasaray, Fatih Hocam ve hakemler


Gerçekten de "o sene bu seneydi". Kadıköy'de şartlar ancak bu kadar oluşur. Fenerbahçe'nin puan tablosundaki durumundan bağımsız yazıyorum. Maç içinde şartlar öyle gelişti ki kazanmak adına tüm şartlar oluşmuştu. Önce Fatih Hocamı, sonrasında hakemi konuşacağım.

Fatih Hoca'nın maç planı gayet iyiydi. İlk yarıda daha temkinli, topa sahip olmaya çalışan ve işi biraz daha 70. dakika sonrasına sarkıtmak isteyen bir Galatasaray vardı. Doğru plan, Fenerbahçe'nin 2. yarılarda oyundan düştüğünü sıklıkla izliyoruz. Valbuena'yı 2. yarıda gördünüz, onun gibi birçok isim erken düşüyor ve rakip kovalamayı bırakıyor.

Fenerbahçe'nin 10 kişi kalmasından sonra da çok fazla risk alınmadı. Temkin yine ön plandaydı, bunu da eleştirmem. Eyyam yapmaya müsait bir hakem var ve yaptı da. Belhanda 2. yarıya çıkmış olsa Galatasaray'ın da 10 kişi kalacağını herkes biliyor. 2. yarının Belhanda'ya baktığını ben de söyleyebilirim ama yapacak bir şey yoktu.

Yine savunmayı açmakta zorlanıyorduk, Belhanda / Emre Akbaba değişikliğiyle yaratıcılığımız da düştü ama iyi kötü bir baskı oluşturduk. Maç boyunca Feghouli'nin etkisinden bahsedebilirim, çok iyi oynuyordu ve Onyekuru'ya yaptığı asiste orta demem, pastı o. Sorun ise 1-0'dan sonra başlıyor.

1-0'ın ardından vites neden düşüyor. Tempoyu yakaladık, alan açıldı, rakip eksik ve 2'ye 3'e gidip bu işi bitirmek mümkün. Amansız bir topa sahip olma, pas yapma sevdası bu. Topa sahip ol da, gelecek hamle Selçuk İnan olsun ve sana nefes aldırsın. Sen ise maç 1-1'e geldikten sonra panik oluyorsun ve kontrolü kaybediyorsun.

Burada kazanamamanın en önemli sorumlusu Fatih Hoca, hakemi sonra konuşurum. Neredeyse her kaybedilen puanın ardından aynı şeyi yazıyoruz. Orta sahayı boşaltıp, forveti ikilemek sana ne gibi bir artı katıyor. Üstelik bunu da Sinan Gümüş'ü Feghouli'ye tercih ederek yapıyorsun. Bu forvetlere kim orta yapacak. 1.60'lık Onyekuru'ya kafa golü attıran futbolcudan bahsediyoruz.

Badou Ndiaye'nin çıkışı da hata. Emre Akbaba zaten pas oyununda yok, Fernando desek klasik bir 6. Orta saha göbeğini böyle bırakıyorsun, bir kanadın Onyekuru, bir kanadın Sinan Gümüş ve Diagne / Mitroglou'na gol mü attıracaksın. Fatih Hoca ayarında bir teknik adam bu hataya ısrarla düşüyor ve ben bunu anlamıyorum.


Hakemi de konuşacağız. Hasan Ali Kaldırım'ı haklı olarak atmasına rağmen o kararın altında kaldı, 2. yarıda Galatasaray aleyhine tonla hata yaptı. Fenerbahçe'nin golünün oluşumunda Feghouli'ye yapılan bariz faul, hemen onun öncesinde Onyekuru'ya yapılan bariz faul ya da Mehmet Topal'ı 2. sarıdan bir türlü atamaması. Bu maçta hakem de konuşacağız, sonuca direkt etki.

Kadıköy'de bu sefer kazanamayacaksan hangi maçı kazanacaksın. O şans geldi, kullanamadın. Bunu da bariz hatalarla yaptın. 10 kişi rakibe karşı üretken olamadığımız gibi üretebilen isimleri de kenara aldık. Forveti çiftliyorsun, tek şansın kenar ortaları ama hala rakip ceza sahası etrafında kısa paslarla top çevriliyor. Çok yazık oldu..

24 yorum:

  1. Gol öncesi yüzde yüz faul var ve ayrica Mehmet Topal'in da kesin atilmasi lazimdi senin de yazdigin gibi bütün bunlara bakarak neyi yorumluyoruz hala anlamis degilim, diger baslikta dedigim gibi böyle olacagini zaten biliyorduk ben maci bile izlemedim acikcasi bu lig benim midemi bulandiriyor. Basaksehir sampiyon olsa ne olacak CL'de ya da Avrupa'da ne basarisi var tam tersi tamamen yerel lige odaklanmak icin bilerek elenen bir takim, sahsen hakiminden yöneticisine bu oyunda olan herkes Türk Futbolunun düsmanidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yine de futbolu önde tuttum, önce kendimizi eleştirdim. Her şeye rağmen hakem konuşmadan bu maçın içinden çıkılamaz.

      Sil
  2. fatih terim iflas etmiştir. maçı elleriyle verdi. neyse ki hakem var! yine eleştiri almayacak!

    789 kere deniyor hep hata yapıyor yine aynı değişikliği yapıyor!!

    YanıtlaSil
  3. Aynen katiliyorum. Ilk Hocaya sonra da hakeme yazar.
    Feghouli ve Badou cikmayacakti. Nokta. Mitroglou girecekse cikacak adam Onyekuru, cunku Linnes o kanadi tek basina kulanabiliyor. O ikisi sahada kalsaydi eminim hakeme ragmen ikinci gol gelirdi. Tek basina mac cevirecek iki adam var bu takimda ; Belhanda ve Feghouli. En az biri sahada olmali mac bitene kadar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki tane pivotla oynuyoruz ama kanatları bitiriyor, orayı boşaltıyoruz. O topu pivotlara kim atacak ki?

      Sil
  4. şu maçta yan pas ve bunu bide ağırdan yapmamız, hocanın yanlış hamleleri filan var ama bunlar bana o kadar boş geliyor ki... çünkü adım gibi eminim ki bu maç sabaha kadar da oynansa bize 3 puanı aldırtmayacaklardı. topal'a verilmeyen kırmızı, feghouli'ye golde faul, onyekuru'ya verilmeyen faul, belhanda'ya alakasız bi pozisyonda daha sonra ikincisi ile birlikte kullanılması planlandığı için verilen sarı kart, hasan ali'ye artık zoraki çıkan kırmızı kart vs vs... şu maçta oyuncu-teknik heyet , teknik-taktik nasıl olursa olsun, maçı almamız imkansızdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boş değil, futbol da mutlaka konuşulmalı.

      Sil
    2. elbette ama şu maçta sahada liverpool-m.city karması ve kenarda guardiola-kloop ikilisi olsa yine de bu maçı bu düzene karşı almamız imkansızdı.

      Sil
    3. Onu da yazdım, gece yayında olacak.

      Sil
  5. Bu ülkede tuz bile koktu.artık bütün kurumları ile son yaşadığımız süreçte sözün bittiği yere geldik..gücü iktidarı elinden bırakmayanlar şimdide proje takımına zeval gelmesin istiyorlar dün akşam bunu açık net bir şekilde gördük.'yetis ya ali' nin derdi fb korumak değildi ,fb umurunda bile degildi tek derdi basakcity için düşünülen kurgu bozulmasın kulağına kimler üfledi ise aslında çaldığı çalamadığı dudukleride onlar üfledi.hergün yeni utanılacak bir şeyler ile uyanıyoruz yasatılıyoruz.bu maçın dizilişini kurgusunu, taktigini. oyuncu degisikliklerini konuşabilmek eleştirmek icin oyunun esit, adil koşullarda oynanması gerekir. Elbette ya hic elestirmeyecekmiyiz diye düsunuyor olabilirsiniz.bunada hakkınız olabilir lütfen maçı bir odaya kapanın bir daha seyredin sakin kafayla nasıl hakkınız gasbedildi görün .. "futbol asla yanlızca futbol değildir" guzel bir kitaptır her dönem okunası ve geçerli. Ama herşeye rağmen ensemizi karartmayalim ve tek güvencemiz olan, böyle bir sürü oyunu bozan ilahi adalete inanalım ki "mayıslar bizim olsun"..

    YanıtlaSil
  6. Burak bey ,sizin futbolu konuşalım yaklaşımınızı her zaman degerli, önemli buluyorum doğrusu da bu eleştiri ve özelestiri ayakta tutar insanı, lakin dün akşam takımın en önemli oyuncularından biri hocam beni oyundan çıkar hoca atacak diyor ve tüm sosyal medya lütfen fatih hocam belhanda 'yı devrede çıkar atılacak diyebiliyorsa sadece bu bile ya biz şimdi neyi konuşalım, neyi yazalım demeye yeterli bu maç özelinde..
    Not. önceki görüşümün size bir elestiri olmadığını söylemek için bu ilaveyi yaptım .iyilikle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakemi konuştuğum yazı gece yayında, pas geçmedim asla. Sadece her şeye rağmen kazanabilirdik diye düşünüyorum, hocanın klasik hataları bu maç özelinde değil, genelde aynı. Bu üzdü beni.

      Sil
  7. Benim sahsi dusuncem. Ilk hamle belki iyidir veya yanlis belhanda/emre hamlesi. Ona birsey diyemem. Ikinci hamlem semihi cikartip nagatomo veya selcuku alirdim. Fernando defans hattina cekerdim. Ucuncu hamlem ise mitrogluyu badounun yerine. Bunlarin hepsini 75’den once yapardim. Boylece iki kanattan bindirme olurdu : mariano/feghouli, nagatomo/linnes/ onyekuru. Son 10 dakika defansi uclerdim : donk/fernando/nagatomo. Mariano ve Linnes’i one atardim. Emre ve feghouli ortaya cekerdim forveti uclerdim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selçuk İnan oyuna girse topa sahip olduğumuz anlarda o pas aksiyonu daha iyi olabilirdi. Biz ise Fernando / Akbaba göbeği yaptık, büyük kayıp.

      Sil
  8. yaa tabi hakem var da. terim de artık kafasında sistemi oturtmalı diye düşünüyorum. dünya çapındaki teknik adamların takımları hep belli bi sistem üzerinde. girip çıkacak oyuncuyu tahmin edebiliyosun. mesela dün liverpool maçını izledim gs maçından sonra. ilk yarının aksine ikinci yarı rakibi ısıran bi liverpool vardı. mesela olsaydı da 80e kadar gol olmasaydı. klopp yine de çıkarmazdı salahı veya maneyi. çünkü her an gol atma potansiyeli olan oyuncular ve istiyolar gol atmayı. chelsea hazardla akın akın gelirken 15 dk. falan. wijnaldum veya milner girecek dedim ikisi de girdi. yani biliyosun ne yapacağını seziyosun. terim için bazen diyosun hah tamam böyle oynatıyo. sonraki maç olmayacak sistemde olmaycak oyuncular çıkartıyo hem de fener gibi kritik öneme sahip maçta. 3 puan alsa hem ligte başakşehiri yakalama ihtimali doğacak hem de kadıköy deplasmanı serisi bitecek. mesela şöyle bi hamle beklerdim hasan ali kırmızı yiyince. oyunu kanat oyununa döndürmesini. belhandayı alsın sola. akbabayı da onyekuru yerine on numaraya koysun. hem içten hem dıştan hem kanattan yüklenebildiğimiz kadar yüklenelim. güzel de bi 4-2-3-1 olurdu. fener kalesini ablukaya alırdık. şimdi noldu? onyekuru kanat forvet, mitroglou pivot santrafor, diagne pivot santrafor, sinan kanat forvet. yahu 4 tane forvetle oynamak nedir? dünyanın neresinde görüldü bu olay. bunlardan hangisi oyun kuracak ilerde. sadece akbaba var hangi birine yetsin? fernando zaten 6 numara. yani çıldırmayan yoktur dünkü maçta. hakem zaten bize oynuyo bi de terimin hamleleri iyice çıldırttı. yani iyi adam hoş adam galatasaray için varını yoğunu koyuyo oynatıyo takımı galibiyet için eyvallah da bazen olmaycak yerde böyle heyecanlar araması olmuyor. hep bi kahraman çıkartma peşinde. oynat 4-2-3-1 adam gibi varsın onyekuru 1.60 boyuyla kafa golü atmasın ama adam gibi bi 4-2-3-1 oynayalım. varsın böyle berabere kalalım ama mantıklı oynat be adam. abdullah avcı bize kötülük yapmak istese ve teknik direktörümüz olsa bi maçlık bundan daha kötüsünü yapamazdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sistem az çok belli de futbolcu profilleri alakasız kalıyor. Hocanın da hatası çok, belli hatalarda sabitledi ve ısrar ediyor.

      Sil
    2. aynen kesinlikle haklısınız..
      Galatasaray kendine munasır sistemi olmalı ..
      Bu sisteme uygun kadro kurulmalı
      Alt yapılar ona göre oynamalı
      hedef sadece galibiyet değil oyun olmalı..
      Galatasaray Büyük oynamalı..

      Sil
  9. Burak kardeşim ... bu yorumları şimdi okudum... tamda söylediğin gibi harfi harfi katılıyorum..
    Fatih hoca bu sene entersan aklım almıyor..acemi bir antranör gibi davranıyor .. Benfica macı Erzurum macı Fener macı yazık oldu sezona yazık ..son yılların en kolay sampiyonluğu maalesef bu sefer Fatih hocanın anlamsız ara transfer dönemi faciaları ve o hataların verdiği ezilmelerle gitti gidiyor.. Şuan 2.lik yaşıyorsak hala bu tamamen bu senenin şansınadır....
    İnsanın sinirleri bozuluyor basit bir düzenek bu hale gelince..

    YanıtlaSil
  10. Hocaya şu ana kadar yapmadığım eleştiriyi bu maçtan sonra yaptım.Hak etti çünkü.Feghouli gibi bir adam nasıl çıkar?Mitro giriyor takımda orta açabilecek tek oyuncu Mariano kalıyor ve Donk, Sinan, Fernando üçlüsü sağolsun yan pas geri pas yaparak sanki öndeymişiz gibi süreyi eritiyor.Ndiaye gibi topla dikine çıkabilen bi adam varken ve oyunu rakip yarı sahaya yıkmışken adamı oyundan alıyorsun.Hakem zaten katletmeye çıkmıştı ve kırmızı karttan sonra kontrolü tamamen kaybetti.Bu da atama olduğu andan itibaren konuşuluyordu.Maçı kaldıramayacağı netti

    YanıtlaSil
  11. Sürekli düşük tempoda yan pasla vakit kaybetmek yerine beklerle doldur boşalt karambole yüksek yada sert ortalar açabilirdik daha tehditkâr olurdu iki uzunla.

    Yine yan pas yerine ceza sahası çevresinden şut da denemedik neden? Sinan neden oyuna girdi.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir