8 Nisan 2019 Pazartesi

Galatasaray'ın iyi oyunundaki temel neden, 4-2-3-1'e dönüş


Galatasaray'ın iyi oyunundaki en temel nedenin 4-2-3-1 olduğunu düşünenlerdenim. Maç içinde bu düzene yaklaştığımız her anda iyi oynuyor ve geri dönüyorduk. Bu sefer maç başlangıç planı oldu, Emre Akbaba gibi isimler en iyi olduğu pozisyona dönünce kaliteli futbol ve rahat galibiyet beraberinde geldi.

Fernando'nun da iyi oynamasının bizler için artısı oldu. Top kullanma noktasında ve yapılan ön alan presinde oldukça aktifti. Belhanda kadar pas yapmış ve topu yönlendirme konusunda onun kadar aktifti. Emre Akbaba'nın 10 numarada oynadığı ortamda Belhanda 8 numaraya geri döndü, Fernando da topu kullanma noktasında aktif olunca oyunu yükseldi.

Selçuk İnan sahadayken Belhanda daha rahat diyordum, Fernando'nun bu futboluyla da aynı yorumu yaparım. Emre Akbaba'nın kendi özelliğini görme noktasında bu pas istatistiği ışık yakıyor. Oyun kurucu değil, 2. bir forvet gibi. Forvete yakın oynamalı ve rakip cezası içinde bitiriciliğiyle ön plana çıkmalı. Malatyaspor karşısında da tam olarak böyle oynadı. Geçmiş haftalarda ise 4-3-3 içinde orta sahanın derinliklerinde geziyordu.

Belhanda / Feghouli / Mariano sağ kanat üçgeninden bahsederdik. Bu sefer Belhanda'yı sol içe attık, sol bekte de Linnes oynayınca o üçgenin benzeri solda kuruldu. Daha doğrusu oyunu yaydık, sadece sağ kanattan gelmeye çalışmadık. Feghouli / Mariano uyumu yine vardı, Mariano da yükselen isimlerden. Diagne'ye odaklıydı hücum, o odak noktasında bekler iyi çalıştı. 

Marcao bildiğimiz gibi, geriden oyun kurmamızın en önemli anahtarı. Donk da beklediğim gibiydi, oyun kurabilmesi en önemli özelliklerinden biri. Stoperlerimiz bu işi iyi yaptı ve onlar sayesinde takımın boyunu bu kadar kısaltabiliyoruz. Muslera'yı da övmek lazım, belki çok iş düşmedi ama oyunu hızlı kurmasının geriden çıkışlarda etkisi büyüktü. Haftalardır kendisini en çok eleştirdiğimiz konu da bu işte.

8 yorum:

  1. akbaba'nin iyi oynadığını düşünmüyorum. zaten ndiaye bu hafta dönünce yedeğe çekilecektir. iyi bi yedekten öteye gidemez şu haliyle. ve keşke de o iyi yedek olabilse.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben iyi oynadığını düşünüyorum, oyun tarzıyla, iyi yaptığı işlerle alakalı bir konu bu. Malatyaspor maçında iyi olduğu yerdeydi, ondan klasik bir oyun kurucu olmasını beklemeyin.

      Sil
  2. Sene başından beri bunu hep söylüyordum. Fatih Hocanın gereksiz 4-1-4-1 ısrarı var. Bu yüzden ilk yarıları çöpe atıp ikinci yarılarda kendimize geliyorduk. Umarım bundan sonra hep 4-2-3-1 ile 90 dakikayı oynarız. Bu takım en iyi bu düzende oynar başka oynayamaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4-2-3-1 oynamak ayıp değil, bunu ben de ısrarla yazıyorum.

      Sil
  3. terim sezonun ilk yarısında 4-2-3-1i eren varken denedi. eren olmayınca neden denesin ki? bunu adsız arkadaşa söylüyorum. o dönem 4-1-4-1 veya benim tabirimle 4-3-3 ofansa evrilen 4-1-4-1 denedi ki haklıydı da. eğer alan gibi bir futbolcu alınsaydı devam da edilirdi bu düzene. iki pivot santrafor alındı. tekrar geçen sezonki düzene 4-2-3-1e dönüldü. garry kalsaydı şimdiki düzenden daha iyi verim alabilirdik. iki forvet tipi kanatla bu kadar oluyor işte. diagnenin kötü olmasının sebebi de bu bence. 5 gol attı diyip iyi sananlar olacak. iyi değil kötü. kötünün iyisi diyelim. akbaba da bu durumdan müzdarip. benim kafamdaki kadro bu sistemde şöyle. sadece ileri 4lüyü söyliycem. belhanda sol kanat akbaba on numara feghouli sağ kanat diagne santrafor. eminim diagne ve akbaba bu düzende kendini daha rahat gösterebilecektir. kanatlarda bir tane oyun kurucu tipi pas yapan orta açan merkezi rahatlatan adam şart. heee onyekuru nolacak derseniz. ilerleyen dakikalarda dinamikliğinden yararlanılır. 4-4-2ye dönülür mesela. olur bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren Derdiyok'la herhangi bir oyunu iyi oynamak imkansız. 4-2-3-1 diziliminde Belhanda'nın yükseldiğini görüyorduk, bence Diagne'nin varlığı da iyi etken. 4-4-2 zor bu oyuncu grubuyla. Mevcuda göre yorumluyoruz.

      Sil
  4. Onyekuru yerine solda Belhanda oynayabilir orta sahaya da ndiaye

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir