29 Nisan 2019 Pazartesi

Konyaspor 0-0 Galatasaray, yine bir forveti çiftleme klişesi


Şu tablo sürpriz değil. Konyaspor'un felsefesi belli, nasıl oynayacağını az çok takip eden herkes anlatır. Malatyaspor da kapanan bir takımdı, orada "sabır" futbolu başarılı oldu. Konyaspor karşısında da doğru formül "sabır" üzerineydi ama sabretmek sabaha kadar yan pas yapmak değil. Coşku, inanç, hiçbiri yoktu. Mücadelemizi hiç beğenmedim.

Böyle maçlarda atacağınız 1 gol kilidi açıyor. O golü bulmak "sabırdan" geçse de coşkunuz yoksa bir işe yaramaz. Maçın genelinde yüzde 70 - 80 topa sahip olduğumuz anlar oldu. Sezonun genel sorunlarından biri, kapalı savunmaları açamıyoruz. Maalesef organizasyonumuz sorunlu ve fazlasıyla bireysel yeteneklere bakıyoruz. Oradan da sonuç gelmeyince tablo bu.

Oyunu ısrarla kanatlara yaydık mesela. Topa böylesine sahip olduğumuz bir günde Badou Ndiaye'yle pas yapmak zaten güçleşiyor. Topun kanatlara inmesini anlarım da bir tek tek başarılı orta gelmez mi. Nagatomo'yu saymıyorum bile, hücum etkisi sıfır. Kusura bakmasın ama şu ortamda Linnes > Nagatomo denir. Linnes'le en azından biraz daha hücum aklı ve kalitesi konuşmuş oluyorsun.

Mariano da felaket. Bir tane başarılı ortası yok. Hatta o kadar kötüydü ki bir yerden sonra Konyaspor oraya önlem almayı da bıraktı. Feghouli yalnız kalıyor, Belhanda tam iyi oynamaya başladığı anda kenara geliyor. Diagne desek tek düşüncesi penaltı aldırmaya çalışmak. Bir forvet hiç mi ayakta kalamaz. Bulduğunu atamaması da cabası. Mariano mu Nagatomo mu yoksa Diagne mi? Hangisi daha kötü bilemedim.

Maç içinde tek kreatif hareket var. Belhanda'nın Diagne'ye attığı müthiş pas. Orada gol gelse farklı bir senaryo konuşulur. Konyaspor'un kapanacağı, onlara karşı zorlanacağımız net. Bu tarz maçlarda bulduğunu atmak ya da duran top çalışmak gerekiyor. Duran toplar ayrı felaket, hemen hemen hepsi kalecinin kucağında.

Fatih Hoca da hatalı, klişelerinden vazgeçmiyor. 75'de gelen Mitroglou / Emre Akbaba değişikliğiyle rakibi oyuna dahil etti. Oyun bir anda dengelendi ve Konyaspor da etkili gelmeye başladı. Maç boyunca yüzde 60 / 70'lerde topla oynayan takım, uzatmalarda yüzde 40'ı zor gördü. Kim top tutacak ve pozisyonu hazırlayacak. Yine aynı noktadayız.

Amansız pas oyununda Badou Ndiaye etkisiydi. 50. dakikalarda Badou Ndiaye / Selçuk İnan değişikliği gelmeli. Biz ise bunu 79'da yapıyoruz. Ne zaman yapıyorsunuz derseniz de klasik şekilde forveti çiftleyip, orta sahayı boşalttığımızda diye cevaplarız. Bu takım çift forvet oynayamaz, böyle bir yapısı yok.

Mitroglou etkiliydi bu arada, oyuna hareketlik getiren isimlerdendi. Dar alanda oldukça iyi, oyun aklı yüksek. Bu oyun da dar alanda sıkıştı, kilit açabilecek bir isimden bahsediyoruz. Diagne / Mitroglou değişmeli gerekirse, Onyekuru'yu da biraz daha serbest, forvete yakın kullanabilirsiniz. Kontrolsüz hamleler bunlar. Doğal olarak da kazanamamış ve liderliği alamamış oluyorsunuz.

36 yorum:

  1. Geçen sezon gibi Donk fernando orta sahasına geçmemiz gerekiyor bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onun için Marcao'nun dönmesi lazım. Ben de dediğin gibi olur diye düşünüyorum. Badou kenara gelecektir.

      Sil
  2. barcelona dünya futbolu için bir zehirdir bir kanserdir. bir virüs gibi dünyayı sardılar. pas futbolu! en iyi gol boş kaleye atılan goldür! uzaktan şut? yok. sağlı solu orta kesme? yok! topa sahip olalım! top bizde kalsın! verkaçlarla altıpasa inelim!


    10 milyona çöp aldık direkt çöp. paso yerlerde. hangi golü atıcan yeter! akan oyunda bi gol at be!
    tek yapmamız gereken 4 maç kazanmaktı. yok illa sivas'a kanser olmaya gideceğiz illa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pas futbolu tamam da hücum setin, organizasyonun ve coşkun yoksa bir anlam ifade etmiyor.

      Sil
  3. malatya maçı yormuş. çok da sert geçmişti.
    sivas eğer 1 puan alırsa benim 33. hafta ilan etme hesabım şaşmıyor gerçi.
    gs tarihini bir düşünelim. linnes kadar hakkı yenen biri harbiden olmayabilir.
    mariano en beğendiğimiz dönemde bile kötü orta yapıyordu ki.. gs taraftarı aşırı duygusal göremiyor.

    takımı kötü de bulmadım. şu maçın 0-2 bitmemesi ufak detaylar yüzünden. 45 dakikayı fazla çöpe atıyor terim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kötü değildik, hatta oyun doğruydu da. Deplasman oyununu bulsak da bulduğumuzu atamadığımız için sorun oluyor.

      Sil
  4. bjk antalya'ya 6 attı rakip 20 dakika tek kale oynadı 1 gol atsa maç dönecek. rize'ye 7 attı rize 5 net kaçırdı. a.gücü resmen ezdi. balla geldiler buraya kadar korkacak hiçbir şey yok. futbol şansı "azıcık" bizden yana olsun yeter.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deplasman oyununu bulduk, tutuyoruz oyunu ama bitirmek sorun oluyor.

      Sil
  5. bomboş rakibi yenemedik. insan buna üzülüyor. hani rakibin sağlam takımdır 20. haftadaki alanya gibidir anlarım. yazık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes üzülüyor. Erzurum deplasmanını da anlarım ama Konya deplasmanı kayıp olmamalıydı.

      Sil
  6. 4-4-2 ye donunce orta sahada sayisal olarak eksildik yani konya 3 biz 2 orta ile oynamis olduk ve tabi ki rakip hucum etmeye basladi,bu tecrubede bir hocanin 1500.defa ayni hatalari yapmasi valllahi usandim,biktim ya,elinde ki tek ofansif orta sahayi kenara almak,2 sabit forvet ile oynamak,gecen sene eren ve gomis bu sene mitro ve diagne,mitro olmasin istiyorum kenarda ki ayni hatalari yapmasin hoca

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu forvet hattı ve orta saha yapısıyla 4-4-2 oynanmaz. Hoca bunu ısrarla anlamıyor, buna neden bulamıyorum.

      Sil
  7. ilk devre mesela hatırlayın. pozisyon dediğin nedir ki bunlar işte deplasmanda 9 kişi kapanan rakibe karşı.. fernando (bugün çok beğendim) ayakla değil kaval kemiği diz ya da baldırla dokunsa gol ama dokunamıyor. sonra diagne parmak ucuyla dokunsa gol o da dokunamıyor. diagne mis gibi karşı karşıya atamıyor. eh olmaz o zaman..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyunu tuttuk, kontrol altındaydı. Bu maçlarda bulduğunu atacaksın. Beşiktaş'ın yaptığı bu işte, Burak Yılmaz'ın farkı bu.

      Sil
  8. deplasman sıkıntımız bilinen ama çözümleyemedigimiz bir sorunumuz .bırçok maçta oyuna hakim olamıyorduk bu gece oyuna hakim olduk bu kezde üretken olamadık.az şut denedik . haklı eleştiriniz var esas üzüldügümüz sanki inanç azlıgı. istekte. heyecan duymaktaki enerji azlıgı idi. herneyse enseyi karartmayalım geçen hafta bütün maçlarımızı kazanmamız gerekiyor diyorduk şimdi yine aynı şeyi söylüyoruz evet bir avantaj kaybı oldu elbette ama hedef degişmedi. fatih hoca ve klübedeki yardımcıları oyun. taktik . degişiklikler konusunda eleştirebiliriz fatih hocaya sallamaya kalkanlara belki biraz gün dogmuş olabilir lakin o gün bugün degil. eteklerdeki taşları sonra dökeriz önce tüm caddeler sokaklar balkonlar bir kez daha sarı kırmızı ya bürünsün..safları sıklaştırın çoçuklar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deplasman sorunu kalmadı, bizde kapanan takımlara karşı bitiricilik sorunu var. Bulduğunu atman gerekiyor, her maçı büyük bir coşkuyla oynaman imkansız.

      Sil
  9. bence de sabredilmeliydi. bu kadroyla değil ama. onyekuru hızlı, golü koklayan dinamik bir oyuncu. yalnız 4-2-3-1 oyuncusu değil. 4-3-3 oyuncusu. belhandayı sola çekse akbabayı 10a alsa mesela. diagneden daha iyi verim alabilirdik. hatta akbaba geriden kaleyi yoklardı. serkan uzaktan şutlarda başarısız bi kaleci. akbaba atabilirdi gol. fener maçında da sabredip bi devri bitirebilecekken yine aynı saçma sisteme gitti. bu sistemde kim oyun kuracak ki. selçuk tipik merkez orta saha. fernando tipik 6. bi emre var. belhandayı kenara atıyosun bi de. saçmalık. yani terim iyi hoş da bazen olmayacak aldığı riskler çileden çıkarıyo. jahovic kontradan bi gol bulsa 1 puandan da olacaktık az daha. yani hedef 3 puandı tamam da gereksiz riskler. gol atacakları yığıyosun ama gol attıracak yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onyekuru çıkmamalı, bence gole en yakın futbolcumuz. İlla 4-4-2 denenirse dahi ben Onyekuru'ya 2. forvet olarak daha serbest bir gol veririm.

      Sil
  10. bi de 2 pivot santraforla 4-4-2 oynamanın mantığını anlamıyorum. mitro benficada oynuyodu evet ama yanında guedes, jonas gibi adamlar vardı pivotu destekliycek. diagne nasıl desteklesin. ikisi de top gelse de atsak der gibi bekliyo. bi ara rakibin stoperleri sandım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İmkansız, ikisi de pivot ve çok hareketli değiller. Mücadele yok.

      Sil
  11. Eski Terim i ariyor gozlerimiz.Mac sonu Kocamanin futbol oynamak-oynatmak gibi bir derdinin olmadigini tahmin etmistim dedi ancak oyunun gidisatina göre yedek planinin olmadigi anlasildi.Malatyadan yorgun dönen takimina fazla guvendi.Benim hep soyledigim bir konudur, israrla kapanan rakiplere 15-20 dk topu verebiliriz.Ya da farkli denemeler yapabiliriz.Terim de bu yönde bir farklilasma goremiyoruz.Gaz verelim tabi,genel bir stratejimiz olsun ancak o stratejinin icini dolduracak taktik ayarlamalarda bulunsun.Misal ben hücum ederim, defansi orta sahaya kadar cekerim,oyunu karsi tarafta oynarim bir genel stratejidir.Rakip Konya ise taktik olarak gidisatta su su planlarim mevcuttur demem gerekir.Her mac GS genel bir strateji uyguluyor, geriye kalanlar spontan dokunuslar. Bir yönuyle de ego nun yansimasi bu.Terim egosunu dizginleyecek, 96 yilina ve Fiorentina günlerine astral bir seyahat yapacak olgunluktadir.4 mac icin buna ihtiyac var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes okur bu maçı. Konyaspor ne oynayacağı bilinen, felsefesi ortada bir takım. Sabır ilaçtı, sabırlı da oynadık ama bu maçlarda bulduğunu hatacaksın. Hocanın hatası oyuncu değişikliklerinde.

      Sil
  12. Diagne fanatiklerini söyle kenara alalim, iste tam da bu yüzden Mitro forvetimiz olmali dedim hafta ici basliklarinda ve ne yazik ki hakli da ciktim. Bugün bütün Galatasaray yorumculari da Diagne yerine Mitro oynamali diyor, su durumu 10 macta macta göremeyen zaten yorumcu olmasin arkadas, Mitroglou her süre aldiginda ben forvetim diye bagiriyor ama nedense hocanin takintili tarafina denk geldi sanirim yine bu adam da, su kayip puanlari umarim haftaya aramayiz yoksa hakem ve taktik hata yüzünden kaybedilen bir yil olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fanatiklik değil bu, şu yorum üslubunu değiştirelim, değişmiyorsa da sizi kenara alalım.

      Mitroglou fizik olarak iyi durumda değildi, mesajı veremedi. Şans da buldu. Mitroglou 10 dk oynadı bu maç, 90 dakikaya yansıyacak mıydı fizik görüntüsü?

      Diagne en azından atlet dersin, biraz daha hareketli. Bitirememesi sorunu, kafasındaki faul alma düşüncesi problem. Ayakta kalmak istese zaten kalır.

      Sil
    2. Sizi hedef alarak yazmamistim fanatik kelimesini zira Diagne'yi savunan bircok yorumcu Konya macindan sonra 180 derece dönüs yapti, bu platform sayesinde görüslerimizi paylasiyoruz yanlis anlasilmak istemem kusura bakmayin ama fikirlerimde israrciyim Mitroglou'nun ölüsü ceza sahasinda Diagne'den daha faydali olur :)

      Sil
    3. Kimseyi hedef almamak lazım. Ben de Diagne'yi savunan biriyim, üstüme alırım doğal olarak. Malatyaspor maçında ne kadar iyiyse, bu maçta o kadar kötüydü.

      Mitroglou bence de daha yüksek profil, ceza sahası içinde daha faydalı da olabilir ama bunu bu şekilde yazmalısın. Yukarıdaki gibi değil :)

      Sil
  13. Besiktas'a karsi Mitroglou - Linnes baslamali dedigin gibi. Nagatomo - Diagne yedek. Her pozisyonda yere atiyor kendini. Bøyle oyunculari hic sevmem.

    YanıtlaSil
  14. N'diaye berbat ötesiydi. Ayağında top tutamadı, dikine çıkış yok. Serseri mayın gibiydi. Yerini de tutamadı. Fernando ne oyun kurdu, ne sertlik kattı, hiçbir şey yok. Beklere en çok baktığımız maçta bekler sahanın en kötülerinden. Diagne denen arkadaşı da artık savunamayacağım. Oyun tarzı da bu saatten sonra değişmez. Kafa yapısı, oyuna bakışı problemli. Bir forvet gol atmaktan çok, faul almayı düşünür mü ya? Sürekli yerlerde. Bitiricilik denen bir şey kalmamış. Emre Akbaba mübarek bir sakatlanmış, sanırsın hafızası da sıfırlandı. Sıfır kalite, sıfır fizik, sıfır oyun katkısı döndüğünden beri. Onyekuru ve Belhanda biraz umut vadediyordu, atarsa bunlar atar dedik, sağolsun hoca da onları çıkardı. Bu takımın kendini bir silkeleyip Bjk maçından itibaren kazanarak gitmesi lazım. Marcao geldikten sonra, orta saha Donk-Fernando. Forvete Kostas geçmeli diye düşünüyorum. Ama şunu eklemeden edemeyeceğim. Beni en çok üzen coşkumuzun olmamasıydı. Rakiplerin İstanbul veya Anadolu takımı farketmez, senden puan alınca iddialı olsun olmasın, maç öncesi hiç olmadığı kadar motive olması, puan alınca bayram yapması bile seni biraz kamçılamalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Badou ne oynadı ben anlamadım. Bu adam topla dikine çıkmayacaksa ondan geriye ne kalacak ki. Kapalı savunmalara karşı bu delicilik en önemli silah olmalı oysa.

      Sil
    2. Badou'nun bu özelliğini yansıtamamasının en büyük sebebi de çok önde top almaya çalışması bence. Rakip sahaya yerleşme anlarında hep Belhanda'nın çevresinde, sırtı dönük top bekliyor. Halbuki biraz daha geriye gelip kaleye yüzü dönük top alsa hem kendi performansı artacak , belki o driblinglerini yapacak ; hem de takım rahatlayacak. Hocanın 4-1-4-1 sevdası yüzünden midir bilmiyorum ama böyle bir sıkıntı mevcut.

      Sil
    3. Geriye döndüğünde de topu kullanması problem oluyor. O durum aslında Fernando'nun 11'e dönmesiyle alakalı.

      Sil
  15. Bence doğru futbol oynuyoruz. güçlü fizikli adamlarla rakip takımı eziyoruz. sürekli pas alarak bu insanları fazla yormuyoruz kendi kalemizde pozisyon görmüyoruz. Marcao nun bu anlamda etkisi hücüma top çıkarması o da gelince daha rahatlayacak. bu tip bir oyunda %75 lerden aşağı düşmemesi gerek topa sahip olması. doğru bir şekilde sürekli kanat değiştiriyoruz. oyunu yayıyoruz. ama yapılması gereken şeylerden ilki uzaktan şut denemek ortadan atılan uzaktan şutlar gerekiyor bize 20 25 şutla bitirmeliyiz maçı en az. uzaktan şut atarken orta alanın boş kalması lazım bunun içinde kanatların ve kanat eklerinin kanatlarda kalması lazım yani inside forward değil tam olarak bir Wing olması lazım ki rakip takım o kanatları boş bırakamasın orta saha da boşluklar oluşsun. bir diğer önemli nokta kontra atakları çok hızlı yapmalıyız 6 7 saniyede rakip kalede olmalıyız. uzun toplar ve dikine ara paslar geriden çok sık denenmeli ve gelmeli. Diagne set hücumu için doğru bir adam değil top tekniği yok ama din Mitroğlu çok iyi çalımlar attı top hakimiyetini sanki ben burdayım dercesine gösterdi. doğru bir adam olur bir daha ki maç. en önemli nokta da bu tip rezalet futbol oynayan iğrenç bir mantalitesi olan Aykut Kocaman gibi adamların takımlarına karşı rakip takımı çok yorman lazım bu sadece top çevirme ile olmaz onları sahada dövmen lazım sert oynayacaksın ki adamlar yorulsun ezilsin güven kaybolsun daha ilk dakikadan özleri korksun. ünkü bu takımlar yemedikçe dakikalar geçtik güven kazanır gol yemediğinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Futbol doğru olsa da bitiremiyorsun, final gerçekleşmiyor. Kapalı savunmayı açmak için ısrarla b planı bulmadık. Dediğin gibi uzaktan şutlar bir çare. Biz kenar ortası deniyoruz ve hepsi isabetsiz.

      Sil
    2. Ki isabetli olsa ne olacak ki abi? Diagne kenar ortalarına uygun bir topçu değil bence. Boş kaldığı zaman kafasına geldi mi atıyor arada var boyle golleri. Ama çıkıp da stoperin yanından kafayı vuramaz. Kaç maçtır bir tane kafa topu indiremedi bir tane ya. Hem de o fizikle. Derdiyok bile 2-3 tanesine dokunurdu.

      Sil
    3. Sadece Diagne olarak düşünme. Fenerbahçe maçında Onyekuru kafayla atmıştı golü. Kaçar, seker, ortaya düşer bir şeyler olur. Biz sürekli rakibe verdik topu. Kaos ya da karambol bile oluşturamadık.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir