14 Nisan 2019 Pazar

Oyun anlamında iki as oyuncu eksiğine rağmen Galatasaray’ı daha önde görüyorum


Bu soru / cevapla birlikte derbi bekleyişine geçiyoruz. Sevgili Zübeyde Özcan, bizler için derbiyi değerlendirdi ve kendisiyle olası galibiyetin yollarını aradık. O senenin bu sene olmasını diliyorum, tüm inancımız bu yönde..

Luyindama'nın yokluğunu Donk'la kısmen de olsa doldurmak mümkün ama Marcao'nun yokluğunun büyük problem olacağını düşünüyorum. Düzen içinde "oyun tarzının" önemi büyüktü. Derbi öncesi de en önemli soru "Marcao'nun yerine" kimin oynayacağı. Sizin tercihiniz kim olurdu ve o yokluğu biraz olsun dindirmek adına ne yapılmalı?

Zübeyde Özcan: Savunma anlamında hem Luyindama hem Marcao’nun olmayışı Galatasaray için büyük handikap şüphesiz. Takıma devre arası gelmiş olmalarına rağmen birbirini tamamlar nitelikte çok iyi bir uyum yakaladılar ve Fatih Terim’in savunma çizgisini önde kurma isteğine de çok büyük oranda yanıt verdiler. Ancak tüm bunların yanında Galatasaray bu iki ismin Kadıköy’e giden kafilede olmamasıyla birlikte işin skora giden yönünden de iki kurşun eksiltmiş olacak. Birinci sıraya Luyindama’nın hava toplarına yükselişini yazayım. 1.90’lık uçan stoperin yokluğu oyunun sıkıştığı noktada Galatasaray’ın duran toplardan gol bulma şansını yarı yarıya indirecek etkenlerden biri bence. İkinci ve benim için en önemli olanıysa Galatasaray’ın oyun planında Marcao’nun takımının hücumunu başlatan birinci adam haline gelmiş olması. Takımın ileriye taşınmasında en büyük rol sahibi olan, çıkarttığı etkili toplarla takımını hücuma kaldırabilen başat adam. Bu sebeple Portekizlinin yokluğu Galatasaray için bir anlamda oyun planında değişiklik demek olacak.

Kimin oynaması gerektiğinden önce kimin oynamaması gerektiğine değineyim. Ne Donk-Fernando ikilisi ne de 3’lü savunmayla bu maça çıkmamalı Galatasaray. Ben Fernando’nun katiyen stoper mevkisinde oynamaması gerektiğini savunmuyorum. Hatta bu sezon o bölgede denenebilir olduğunu düşündüğüm birkaç maçı da oldu. Fakat bu fikir Donk’la değil de Marcao ve Luyindama isimlerinden biriyle birlikte oynayacağı zaman makul görünüyor gözüme. Donk-Fernando ikilisi savunma yeterliliğini -özellikle geri dönüşlerde- gösteremeyecek fazla ağır kalacak ve Galatasaray’ın kalesinde göreceği olası kontra-atak golü senaryoları yazdıracak bir tercih olacaktır. Ayrıca iki defansif orta saha özellikli oyuncunuzu da stopere çekip o mevkiden çalacak olmanız da bir başka sorun. 3’lü savunma fikrine gelince, üç ayaklı bir sehpanız olsun istiyorsanız sehpa tahtasının altına üç tane taş koymazsınız. Stoper sayısının çok olacak olması daha iyi savunma anlamına gelmiyor. 3 stoperle oynardınız ama Marcao, Luyindama; gitmeseydi, Ozan’la oynardınız. Ahmet Çalık, Semih, Donk’la Fenerbahçeyi karşılayacak olma fikri çok hoş değil.

Derbide hangi tandemin oynaması gerektiğine gelince Donk’un yanına Çalık ya da Semih kimi yazarsanız yazın sezon itibariyle futbol anlamında çok bir farklılıkları olduğunu düşünmüyorum. Sadece Semih’in bu sezon hiç oynamayışı, Ahmet’in az da olsa sahaya ayak basmış oluşunu göz ününde bulundurarak Çalık tercihini bir tık daha önde görüyorum. Tüm bunların yanında taraftar bu noktada karamsar davranmamalı. Bir vagonu eksik olsa dahi tren kararlı bir şekilde yoluna gitmeye devam eder.

Fenerbahçe'nin önemli problemleri olsa da neticede bir derbi ve Kadıköy'de en iyi dönemlerimizde dahi kazanamadığımız maçlar var. Bu maçın önemi de "kazanmak" zorunda olmamızdan kaynaklı, tabii şampiyonluk düşünülüyorsa. Sizce nasıl bir Galatasaray izlemeliyiz, bu maçın anahtarı ne olacak?

Zübeyde Özcan: Dediğin gibi, neticede bir derbi ve takım Kadıköy’e gidiyor. Fenerbahçe’nin bu sezon ki gidişatı ne derece kötü olursa olsun 2-0’dan 2-2’ye gelen Galatasaray maçı ve yine 3-0’dan 3-3e gelen Beşiktaş maçı gösterdi ki bu takım derbi mücadelelerinde bir şekilde büyük takım kimliğini ortaya koyuyor. Bu noktada Fatih Terim’in sahaya nasıl bir oyun koyacağını pek kestirebiliyor değilim. Fakat bildiğim bir gerçek var ki Galatasaray geçiş oyununu set oyunundan çok çok daha iyi becerebilen bir takım. Bu noktada topa sahip olma oyunundan ziyade direkt oyunu düşünmek daha mantıklı geliyor bana. -Her ne kadar ligin ikinci yarısı itibariyle topa sahip olma konusunda ilk sıraları çekiyor olsa da…- 1’inci ve 2’inci bölgede kazanılan toplarla hızlı bir şekilde rakip ceza sahasını girmek Galatasaray’ı skora daha rahat oynatabilir. Böyle bir mücadele anlayışının anahtarı da orta saha oyununu alıp rakip defansla karşı karşıya kalmak olacaktır herhalde. Fenerbahçe’nin hata yapmaya çok müsait savunma hattı düşünüldüğünde karşı karşıya kalınan bire bir pozisyonlarda tabela yapma şansınız çokça yüksek…


4-2-3-1'e dönüldüğünde görüntünün daha iyi olduğunu düşünenlerdenim. Malatyaspor karşısında düzen buydu ve belki de bu sezon en iyi futbolumuzu oynadık. Badou Ndiaye'nin dönüşüyle birlikte Malatyaspor maçının düzeni devam mı eder yoksa Fernando / Badou / Belhanda'lı klasik yapıyı mı görürüz?

Zübeyde Özcan: Sistemden ziyade Malatya maçında Marcao ve Belhanda’nın topla birlikte takımı çok iyi yönlendirmiş oluşunun büyük etkisi var bence. Yukarıda Marcao eksikliğinin Galatasaray oyununun bir yönünü değiştirecek olduğundan bahsederken kastettiğim noktalardan biri buydu. Sistemsel anlamda sayılara takılmak yerine saha içinde nasıl duracakları bizim için önemli. Buna karşın Malatya maçında oldukça iyi performans sergileyen Emre’nin derbiye yedek kulübesinde başlayacağını düşünüyorum. Fernando-N’diaye-Belhanda orta sahasıyla başlanır gol gelmez de oyun dengede devam ederse 60-65’ten sonra gol bulmak adına Badou 6’ya çekilir Fernando-Akbaba değişikliğine gidilir merkez daha ofansif bir yapıya döndürülür senaryosunu kafamda oynadığım maçlardan birinde yazdım..

Olaya bir de Fenerbahçe açısından bakacak olursak, sizce Galatasaray'a oranla avantajları neler ve olası kadrolarına düşününce önlemimizi hangi noktalara almalıyız?

Zübeyde Özcan: Avantaj deyince Fenerbahçe adına aklıma gelen şeyler yalnızca psikolojik etmenler oluyor. Galatasaray’ın çok uzun yılları aşkın bir süredir Kadıköy’ü geçemeyişi, taraftarının 12’inci adam olarak tribünlerini dolduracak oluşu vs. vs. . Saha içinde ise net olarak bunu çok iyi yapıyorlar diyeceğim bir nokta ya da şu oyuncuya dikkat edilse iyi olur diyeceğim bir isim yok. Zaten sezon boyu bellerini doğrultamamalarının en etkili sebeplerinden biri takım profilindeki bu belirsizlik oldu. O yüzden “Avantajları nedir?”den çok Fenerbahçe nasıl bir oyunla çıkar, bu kısmı biraz açayım. Ekici’nin yokluğunda Zajc’ın oynadığı en uçta Soldadolu kenarlarda Moses/Valbuena ve Dirarlı bir hücum dizilişi bekliyorum Ersun Yanal’dan. Forvetini efektif olarak kullanamayan, üretim için genelde kenarları zorlayan merkez üretiminde çoğu zaman güçlük çeken bir takımdan bahsediyoruz. Yine de her şeye rağmen dikkat edilmesi gereken oyuncu olarak Soldado isminden söz edilebilir. Maç içinde bazı bölümlerde onun merkezinde olduğu hücum organizasyonlarıyla rahatça ceza sahasına girebildiğini görüyoruz Fenerbahçe’nin.

Tahmininizi de sorayım. Derbinin sonunda sizce neyi konuşuyor oluruz., maça yönelik beklentileriniz neler? Maçın da gidişatını düşünürsek, sizce hangi senaryo bizi galibiyete biraz daha yaklaştırabilir?

Zübeyde Özcan: Maç deplasman takımının tarafında üç oyuncu üzerinden döner. Fernando, Soso ve Belhanda. Ersun Yanal en azından ilk çeyrekte önde baskıyla Galatasaray’ı boğmaya çalışacaktır. Bu noktada takımın geriye düşmemek adına en büyük silahı Fernando’nun stoperler önünde sergileyeceği performans olur. Reges sezonun en iyi maçını çıkartıp o bölgede gereken direnci sağlamak zorunda. Yine orta sahada ve hücumda Belhanda ve Feghouli ekseninde şekillenen bir oyun olacak, ikisinin maçın öneminin farkında olmaları ve o psikolojiyle oynamaları çok önemli. Ve tabi ki ilk golü yiyen taraf Galatasaray olmamalı. Kısaca taktiksel savaştan çok mental mücadeleyi kazanan tarafın galibiyete yakın olan taraf olacağını düşünüyorum. Oyun anlamında iki as oyuncu eksiğine rağmen Galatasaray’ı daha önde görüyorum. Takımca sakin ve soğukkanlı kalınmanın başarılabildiği seviyede galibiyetin de geleceğine inanıyorum. Ve maç sonunda o top direkten nasıl döndü, biz oynadık ama Donk’un bir tarafına çarpıp girdi yorumlarını görmemeyi çokça umut ediyorum.

2 yorum:

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir