5 Mayıs 2019 Pazar

Galatasaray 2-0 Beşiktaş, Mayıs aylarını seviyoruz


Orta sahada Fernando / Donk ikilisini gördüğümde ister istemez geçen sezona gittim. Geçen sezonun son haftalarında gelen galibiyet serisinin anahtar noktalarındandı. Biraz daha kontrol ve sertlik dedik, istediğimiz sonuçları aldık. Konyaspor karşısında "sabır" derken bahsettiğim yapı buydu. Oradaki eksik coşkuydu, Beşiktaş karşısında ise belki de iç saha avantajıyla coşkumuz vardı.

Beşiktaş'ın çıkış yaptığı zamanlardaki futbolundan ödün vereceğini tahmin etmiyordum. Şenol Güneş bu maçta Necip Uysal'la son bir kumar oynamak istedi ve kaybetti. Atiba / Dorukhan Taköz ikilisi mücadele için iyi olsa da pas aksiyonunda sorun yaşayabiliyordu. Bir de onlara Necip Uysal'ı eklediğinizde orta sahayı kazanma ihtimaliniz kalmıyor.

Mücadele edelim, oyunu mümkün olduğunca tutalım ve Burak Yılmaz / Lens gibi isimleri rakip savunma arkasına sarkıtarak sonuç almaya çalışalım mantığıydı. Galatasaray ilk yarıyı önde bitirmemiş olsa doğru da plandı, bir şey diyemem. Galatasaray'ın orta sahası da çok verimli gibi durmasa da daha pas oyununa uyabilecek bir yapısı var.

Belhanda hareketli bir isim mesela. Fernando da son sakatlığından döndüğünden bu yana iyi iş çıkarıyor. Galatasaray'ın sıkıntısı her iki yarıya da kötü başlangıcıydı. Ön alanda yediğimiz hafif baskıda dahi topu kaybettik. Anlamsız bir pas sevdasıyla başladık. Ne zaman ki biraz daha dikine oynamayı, rakip eksiltmeyi düşündüğümüzde nefes aldık ve açık alan yakaladık.

Beşiktaş'ın planını Galatasaray uyguladı diyebilirim. Beşiktaş'ı bir şekilde üzerimize çekmeyi başardık ve Onyekuru'ya atılan her topta pozisyon bulduk. 2. yarıda da görüntü buydu. Yine kötü başladık, yine anlamsız pas sevdası ve üzerimize gelen Beşiktaş. 1-0 geride olmalarıyla biraz daha risk aldılar ve boş alanlar daha da arttı. Selçuk İnan oyuna girene kadar da orta saha üstünlüğümüz vardı.

Diagne'nin ayakta kalması gerekiyor. Konyaspor maçından farksız bir görüntü değildi bu. Sürekli penaltı almaya çalışıyor, topu tutup, kaleye gitmek gibi bir düşüncesi yok. 2. yarıda biraz daha ayakta kaldığında topu tutabildi, pozisyon da buldu. Yaptığı iyi iş ise ilk goldeki aklı. Tacı o kadar hızlı ve doğru kullandı ki gol geldi. Beşiktaşlılar Caner Erkin'in pozisyonuna değil, 2 goldeki uyumalarını ve oyundan kopmalarını konuşsun. Bu arada top da Caner Erkin'den çıkıyor. Galatasaray o anlarda çok akılcıydı.

Selçuk İnan hamlesi hata. Topa biraz daha sahip olmak düşünülse de Selçuk İnan ayakta kalamadı. Oysa Donk'la bir sertlik vardı, bunu kaybettik. Mariano, 2. yarıda çok aksadı. Ben Linnes'le Mariano'yu değiştirir ve biraz daha hücum derdim. Çok fazla geriye yaslandık, top Beşiktaş'ta kaldı, topu bizde olduğunda iyi kullanamadık ve pozisyonlar yedik. O anlarda da Muslera'nın şampiyonluk modunu açmasının mutluluğunu yaşadık.

Beşiktaş'la alakalı yapılacak hamle belliydi. Burak Yılmaz'a alan vermeyeceksin, ilk kural bu. Ljajic bağlantısı da kesildiğinde hücum kalitesi sıfırlıyor. Necip Uysal tercihinin de artısı mutlaka oldu. 2. yarıda Quaresma ve Lens, özellikle Mariano tarafını zorlasa da Donk tercihinin önemini görmüşsünüzdür. Badou Ndiaye neden yoktu yorumuna katılmıyorum, orta sahada sağlam kalmak gerekiyor. Fatih Hoca'nın 11'ini fazlasıyla beğendim.

Bu galibiyet büyük öz güven getirecek. Şampiyonluk haftaları, oynadığımız her maç en zoru. Mayıs aylarını seviyor, içinde olduğumuz şampiyonluk yarışının favorisi oluyoruz. Bu rehavet değil, iddia ve öz güvendir. Galatasaray'ı diğer takımlardan ayıran da bu iddiası. 8 de kapanır 18 de derken söylenmek istenen bu işte. Fatih Hoca bir an olsun vazgeçmedi, kimse vazgeçmemeli. 

33 yorum:

  1. donk ilk yarıda saçma sapan top kayıpları yaptı çünkü ağır oğlu ağır adam, skoru aldıktan sonra oyuna girmeli her zaman, ndiaye olmadığı için bjk her pres yaptığında topu kaybettik çünkü ön alanda ki adamlar hareketsiz ve ağırlar,eğer badou gibi çabuk bir oyuncu ile oynasan bu hataları yapmazdın,allahtan golü attık da işler tersine döndü,hoca değişikliklerde de geç kaldı,selçuk belhandanın yerine girmeliydi ya da diagne nin,muslera olmasa bu maç giderdi bence çünkü feghouli ve fernando hariç diğer oyuncular inanılmaz gevşek davrandı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Donk'un bazı pas hataları olsa da çok iyi maç çıkardı. Badou da top kullanma konusunda çok kötü, hatta daha da kötü.

      Sil
  2. şöyle henderson gibi bi merkez orta sahamız olsa keşke fernando önünde. donkla selçuk yavaş kalıyo yaa. onları izlerken uykum geliyo bazen. donk sert falan ama aşırı yavaş kalıyo. iyi ki o dakikalarda gol yemedik. yoksa zor toparlardık. hatta toparlayamazdık. şenol güneş 1-0ı iyi oynuyo çünkü biliyoruz. iyi ki muslera var diyim ne diyim. hamzaoğlu dönemindeki şampiyonluğun mimarıydı. bu sene de kurtardı gibi şampiyonluğu. bu maç muslerayı eleştirenlere gelsin. umarım buffon gibi 40a kadar oynar bizde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Donk ağır kalsa da yine iyi alternatif. Doğru top kullanacak, takımı yönlendirecek bir çift yönlü orta saha ben de isterdim :)

      Sil
  3. rize maçı en zor maçımız, o maçı kazanırsak biter bu iş

    YanıtlaSil
  4. 51.578...Bu sezonun unutulmaz rakamı..GS sevdalilarinin gidisati ne kadar iyi okudugunun göstergesi..Kupaya cıkan son 3 basamak...İlk iş Rizeyi iyi analiz edip dersimizi calisarak en az hasarla dönmek..Kimyasehir macindan önce kupa es gecilebilir...Sonrasi zaten Mordor diyari..Düsman tüm cephanesiyle gelecektir..Simdiden basladilar gazlamaya dikkat ederseniz, icerde aslan falan filan...Kanmayalim ciddiyetle devam edelim..10 kisi oynamayi,Terimin tribune yollanmasini dahi planlamaliyiz..Çözüm var mi? var, 52.000 full cekmek öyle ki stad disina ekran kurdurtmak...Ama Önce Rize..adim adim...Ben de biraz Rize calisayim bakalim..Mayis iyi de haftalarin gecmemesi kötü be...Saygilar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az önce Terimin mac sonu roportajini dinlerken duydum "topu onlara birakip hizli hucum aradik" dedi...dedi degil mi ? dedi..Allahim sana geliyorum...

      Sil
    2. Kötü değil işte, gayet başarılı plan. Açık alanda iyiyiz, topu paylaştığımız sürece alanı çok iyi kullanıyoruz.

      Sil
  5. ben 65 ten sonra diagne》linnes degisikligi bekledim. onyekuru ileriye, linnes beke önüne mariano

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diagne'nin sahada kalması doğal. 2. yarıda beğendim, top sakladı, tuttu, mücadelesi iyiydi.

      Sil
  6. muslera nefis oynadı. ama şu huyunu hala düzeltmedi. sayesinde sürekli atak yiyoruz. olmuyor abi ayakla atamıyorsun işte.

    luyindama ilk devre çok kötüydü. 2. yarı burak'ı kutu kola gibi ezdi.

    nagatomo japonlar'ın hatrına oynadı. vasattı yine. haftaya linnes şart!

    donk tercihi bence doğruydu. ama yanıldık. ndiaye daha iyi olurmuş.

    belhanda kaleye vursun diye yalvarıyoruz vurmuyor. mis gibi atakta aşırtma deniyor. adam cidden bir garip.

    10 milyonluk forvetimiz yine yerlerde süründü. gomis'i geçemeyecek bence. büyük komedi olur bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. diagne yanlış değil bence. biz yanlış adam aldık devre arası. iki kanat forvetin ortasında pivot oynatan bi takım göremezsin hiçbi büyük takımda. biz oynattık. hala daha oynatıyoruz. geçen sezon garry vardı iyi besliyordu kanattan mesela. kasımpaşada da diagneyi trezeguet besliyodu. şimdi bi belhanda var işte kanattan besleyebilcek. terim onu da orta saha oynatıyo. diagne iki kanat forvetin arasında rakip stoper gibi.

      Sil
    2. Donk tercihinde yanılmadık, gayet iyi oldu. İlk 10 dakikadaki görüntüye aldanmayın.

      Sil
    3. liverpoolfan, beslenme konusunda haklısın. kadro yapısı dışında bazen resmen orta yapılmıyor diagne'ye. ama 10 milyon euro verdiğimiz adamın pek üst düzey olmadığı her hafta ortaya çıkıyor. her hareketinde hem de. ayrıca stoperlerin yanında takılıp "abi bana top gelmiyor" demek de biraz kolaycılık. yine de şu 2 linkle seni desteklemek isterim.

      7. saniyede aynı yerde fegh ya da belhanda olsa asla orta yapmaz sağ çizgide bekleyen mariano'ya verir https://www.dailymotion.com/video/x6yajhj

      19. saniye. asla orta yapılmaz yakındaki arkadaşına pas verilir https://www.dailymotion.com/video/x6ixuxm

      6 ay dolaşıp takımına uymayan birini almak ise zaten bambaşka bir tartışma konusu :)

      Sil
    4. burak, bence donk ile atağa çıkmakta çok zorlanıyoruz. defansif açıdan faydalı ama ağır işte. ndiaye'nin topla aniden dönüp birkaç metre top sürmesi çok önemli bu tür maçlarda. bjk'nin suni baskısını rahat kırardık.

      daha doğrusu olması gereken donk çıkarken ndiaye'nin girmesiydi. ama dünyanın gelmiş geçmiş en saçma kuralı olan, yıllardır da itiraz edilmeyen "tribüne gönderme" yüzünden adam maç kadrosuna giremiyor.

      Sil
    5. Sürmüyor işte, problem o. Yapabileceği tüm iyi işleri yapmıyor, haliyle de kendisinden geriye bir şey kalmıyor.

      Sil
  7. Yine Muslera dan bahsetmemissin... Iki tane çok net pozisyon çıkardı. Bu yüzden büyük ve eleştiri kabul etmez. Adam yine açtı şampiyonluk modunu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Çok fazla geriye yaslandık, top Beşiktaş'ta kaldı, topu bizde olduğunda iyi kullanamadık ve pozisyonlar yedik. O anlarda da Muslera'nın şampiyonluk modunu açmasının mutluluğunu yaşadık."

      Ya okuduğunuzu anlayın ya da hiç okumayın :)

      Sil
  8. O değilde şu maçta özellikle ikinci yarı mitroglou sahada olsaydı, çok daha fazla pozisyon bulurduk. topu aldığında çok iş görürdü. belki golü olmazdı ama asisti ya da asissten önceki pası %100 olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mitroglou ile pas yapardık ama topu ne kadar tutabilirdik bilmiyorum.

      Sil
  9. Fernando bugun hem forvet, hem 6 numara, hem 10 numara, hemde 8 numarayi guzel oynadi. Ayakta kaldi ve forvet gibi golu atti. Diagne baksin da øgrensin. Penaltilarla gol kralli olmaya calisiyor.
    Fernando Bøyle devam ederse kadroda seneye de gørmek isterim.
    Galibiyet yine hoca'nin oyun icindeki yanlis mudahelesini gølgede birakmasin. Ilk 11 dogru olsa da oyunu okumakta zorlandi. Dediginiz gibi maci izlerken bende Linnes'i en gec 60-70 lerde Mariano yerine bekliyordum. Lens ve Quaresma'nin kendi beceriksizlikleri gol atamamalari. Valbuena afettmezdi. Besiktas ikinci yarida bircok pozisyon buldu. Selcuk hamlesi bence dogruydu. giren oyuncu Selcuk'un olmasi degil de cikan oyuncunun Donk olmasi dogruydu. Cunku cok fazla pas hatasi yapmaya baslamisti sonlara dogru. Tabi Badou kadroda olsaydi onu tercih ederdim ikinci yari icin. Selcuk un girmesi alternatif sizlikten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fernando böyle kalabilir mi hiç emin değilim işte. Sık sakatlanır oldu. Selçuk hamlesi kağıt üzerinde doğruydu ama pratikte tutmadı.

      Sil
  10. Ndiaye sahada olsa skor farklı olur muydu sence ?

    YanıtlaSil
  11. Fatih hoca bu zamanlarin ilacidir demistik, Fernando büyük oynadi ilk sakatligindan önceki haline benzerdi ilk defa böyle iyi gördüm uzun zamandir. Luyindama Burak ile 9 kafa topuna cikmis 8 tanesini almis, beklerden Mariano cok hirsliydi top göstermedi, Rize macinda yenilmezsek sampiyonuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoca ne kadar formsuz olursa olsun. Varlığı hedef ve iddia demektir. Şu an bunu yaşıyoruz.

      Sil
  12. Haftaya da kazanırsak başakşehir macindan sonra türü atariz

    YanıtlaSil
  13. Çok önemli bir virajı döndük son düzlüğe girdik bu maça hoca,takım, taraftar hatta klübün sosyal medya ekibi çok iyi hazırlanmıstı belki çok iyi oynamadık ama sonucu alacak olan oyunu oynadık hep elimizde tuttuk rakipe oyunun büyük bölümünde bunu kabul ettirdik. Donk tercihi biraz da belki marcao sorun yaşarsa onun yerine geçebilir tercihi idi.muslera bir kaç çok önemli kırılma anı olabilecek pozisyonda çok iyi idi.tek tek oyuncu analizi yapılabilir ve fernando ilk siraya yazılabilir ama ben takim halinde ortalama iyi bir mac çıkardık buna bakarım.. artık buradan hiç konsantremizi kaybetmeden ki bu konuda fatih hocaya güveniyorum 3 maçımızı oynayalım yeter. Sıkıntılı maçlardan sonra çetin altan'in güzel sözü hep aklımızdaydı."enseyi karartmayalım"ve mayıslar için safları sıklaştırın çocuklar..(.bu arada trübunler müthişti bu ortamda derler ya ölüyü diriltirti..)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Odaklanmak gerekiyor böyle maçlarda. İç saha avantajımızı son ana kadar kullanmak zorundayız.

      Sil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu maçta da Luyindama için olumsuz yorum gelmesin :) Bu konuda bir yazı yazdım, bugün yayında.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir