20 Mayıs 2019 Pazartesi

Gelecek sezon Feghouli temelli bir takımın hayalini kuruyorum


"Yıldız" futbolcudan beklentiniz nettir. Çıkacak ve maçı alacak. Sneijder bunu yapardı mesela. Sahada kötü futbol oynandığında dahi çıkar bir şutla işi bitirirdi. Son yıllarını bir kenara bırakıyorum, "yıldız" olmanın hakkını verdiği çok dönem vardır.

Belhanda'yı hiçbir zaman böyle bir futbolcu olarak görmedim. İlk zamanları böyleydi gerçi. Sonrasında oyunu değişti, biraz daha takım oyuncusu olmaya, oyunun iki yönünü oynamaya evrildi. Bu tarzıyla da çok yararlıydı ama ısrarla beklentiler yanlış noktadaydı.

Bu beklentiyi duymamız gereken isim Feghouli'ydi aslında. Geçen sezon yapılan transferler içinde bizi en çok zorlayan ve heyecanlandıran isim o olmuştu. Çabuk unuttuk nedense, sezon içinde beklentiyi oldukça aşağı çektik.

Geçen sezon yaz dönemini sakat geçirmesi ve kamp görmemesi onu kötü etkiledi. Toparlaması ve tempo kazanması zaman aldı. Katkı verdiği çok an olsa da beklenti daha yüksek olmalıydı. Bu yüzden de ısrarla "yeni sezon" vurgusu yapıyorduk.

İçinde bulunduğumuz sezon ise farklı sorunlarla uğraştık. Yaz dönemi iyi geçmedi, Süper Kupa maçında hocayla arası açıldı derken Feghouli'yi yine kaybettik. Mevcut kadroya bakınca "böyle bir lüksümüzün olmadığını" ısrarla yazdım ama belki de onu kazanmak için böyle bir şey gerekti.

Feghouli'nin ligin 2. yarısındaki görüntüsüne bakınca bunu söylüyorum. Porto maçı Feghouli adına da kırılma noktasıydı. O isyanı tetikleyen isimdir ve sonrası da geldi zaten. Ligin 2. yarısının ligde en iyi futbolcusu. Şampiyonluğun da 1 numaralı ismi.

Tempo kazanmış bir Feghouli'nin bu ligin fazlasıyla üzerinde. Takımı her düştüğü anda sırtlayan ve ayağa kaldıran isim oldu. Büyük maçlarda hiç sinmedi, kilidi açmak için zorlandığımız anların da çilingiri oldu.

Feghouli gibi bir ismi x bonservise alamayız. Yeri dolmaz, mümkün değil. Yeni sezonda mutlaka takımda kalması, hatta takımın onun üzerine kurulması gerekiyor. Sağda mı devam eder, merkeze mi çekilir bilmem. Hocanın olmazsa olmazına dönüştü artık.

15 yorum:

  1. 3.850 + maç başı alıyor ama değer. Fernando ile yollar kesinlikle ayrılmalı hatta belhandayi da satıp iki kaliteli 8 lazım.

    Ve tabi 3-4 iş görecek yerli oyuncu. Arda yerine Berkay Özcan yoğunlarsak iyi olur.

    YanıtlaSil
  2. Ben ne Belhanda'yi nede Feghouli'yi yollarim. Bu ikisinin ortasina bosa cikacak Ben Arfa. Belhanda-Ben Arfa-Feghouli. Bu uclu hicbir zaman bir arada oynamadi, ama bu ucu cok buyuk zevk verirdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda'yı ben de yollamak istemem ama bonservis geliri elde edebiliriz. Buna yapacak bir şey yok. Ben Arfa'yı o denkleme ekleyemeyiz, aynı tarzda Feghouli var.

      Sil
  3. kadro mühendisliğinde cagne nin satılması ve yerine tirezege nin alınması bence hayati bir öneme sahip.

    pas kalitesini biraz daha yukarıya çekmek lazım set hücumlarında.

    belhanda nın arızasız olanını bulmak lazım.bu isim ben arfa mı bilemiyorum.

    babel solda feguli sağda ben arfa ortada ve ileride tirezege dörtlüsü fena olmaz.babelinde ben arfa nında sözleşmeleri elinde.

    yapılması gereken cagne yi satıp tirezegeyi almak.

    fernando nun yeri garanti.

    fernando nun yanına bonservisi elinde olan ramires alınabilir.iki brezilyalı merkez orta saha iş yapar.

    kadro mühendisliğinde yapılması gereken hamle alternatif oyuncuların artık yerli ve genç yeteneklerden oluşmasıdır.11-12 yabancı oyuncu haricindekiler gelecek vaat eden gençlerden oluşmalı.bunu fazla ıskalıyoruz son dönemde.bu genç yerli oyuncular hem takımın toplam maaş bütçesini düşürecektir hemde geleceğe bir yatırım olarak kalacaktır.

    mugdat semih kaya ömer bayram yerine genç alt yapı oyuncularına şans ve süre vermek gerekiyor.

    dediğim gibi şu anda karar verilmesi gereken ilk şey cagne nin kalıp kalmayacağıdır.tirezege ile daha pasa dayalı değişmeli set hücumları yapılabilir.

    bu arada belhanda kalırsada bişey diyemem.set hücumunda bence önemli bir yetenek.verdiği ara pasları cagne bazen değerlendiremiyor.vede gayet iyi koşuyor forvet arkası oyuncu tiplemelerine göre.belki yaşı biraz daha ilerlediği için kafa yapısıda düzelebilir.bilemeyiz.
    günümüzde büyük takım ve set hücumu topçusu bulmak kolay değil.haliyle belhanda dan vazgeçmekte kolay olmamalı.

    tirezege mitroglu ve 3. genç yerli bir alternatif ile tek forvet mevkisi kapatılabilir.
    bu arada mitroglu nun cagne den daha iyi golcü olduğunu düşünüyorum.

    cagne süper lig kariyerinde 1,5 sezonda 42 gol atmış. 15 i penaltı bunların.yani 27 golü var 1,5 sezonda. abartılacak bir rakkam değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cagne kim, Tirizige kim, bunu bilmiyorum.

      Bahsettiğin isim Trezeguet ise 5 milyonluk bonservis bedeli zor. Sağda zaten aynı özellikte Feghouli var. Sola Babel geliyor, mutlaka atlet ve daha hızlı bir kanat gelir.

      Penaltı atmak da meziyet, her zaman söylüyorum.

      Sil
  4. diagne derhal satılmalı yazın kamp yemiş bir kostas, bu seneki feghouli gibi katkı verecektir. oyun zekası yeter.
    ileri üçlü babel kostas ve feghouli. mis gibi.
    savunma hattı zaten belli. mariano gitmeli linnes 11 e yerleşmeli.

    orta saha kritik işte. fernando'nun son dönemdeki çıkışı beni etkiledi. müthiş oynadı. bence fernando kalmalı. donk ise hem ön libero hem de stoper yedeği. 11 olmaz.

    fernando'nun önüne 2 çok iyi oyuncu lazım. belhanda satılacak.
    ve mümkünse bu 2 oyuncunun türk olması lazım... ama kim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mitroglou yorumuna katılıyorum. Bu sezon da an ve an kalitesini gösterse de fizik, tempo yetmedi. Sorun şu, Diagne de kalırsa hemen hemen aynı tip iki santrafor. Birbirlerini tamamlamıyorlar ve farklılık yaratmıyorlar. Eğer Diagne gidecekse Mitroglou'nu kesin tutarım.

      Sil
  5. benim görüşüm şu şekilde feghouli'den bağımsız olarak kadro planlaması açısından:

    kaleciler: muslera zaten duracak, yedeğine fatih öztürk tarzı tecrübeli ve uygun kontratlı bir isim, 3'e çipe. batuhan şen 2. lige kiraya verilmeli.

    sol bekler: nagatomo ve emreyle devam. ömer bayram mümkünse satılık, değilse kiralık gönderilmeli; en kötü maaş yükünden kurtulunmalı.

    sağ bek: mariano kesin satılık (2 milyon avro muhtemel getiri) linnes zaten banko ve yedeğine şener. gönül douglas'ı ister de yabancı sınırı işte. ne olacağını belirsiz.

    stoperler: marcao-luyindama kesin. burada luyindama -5. donku yedek stoper olarak düşünelim artık. 4. stoper de bence mert müldür. -3 bonservis yazıyorum. çalık mümkünse satılık, değilse maaşı karşılığı kiralık.

    ortasaha 2lisi: yabancı sınırı kaynaklı nuri şahin diyorum. buraya -2 bonservis yazarım sözleşme 2020de bitiyor. fernando +4e satılık. böylece buraya oyun aklı ve pas kalitsi getmriş oluyoruz. yanına marko grujic kiralık. işin tempo ve bağlantı kısmı. -1 kiralama bedeli yazıyorum. badou gider ve geri gelmez. selçukla yollar ayrılırken yedek ortasaha olarak tarkan ve salih özcan düşünürüm. toplam -3 buraya yazıyorum. biri pahalı gelirse aytaç kara bursa'dan. celil de burada rotasyonda düşünülür ayrıyetten.

    ofansif 3lü: sol kanatta mümkünse onyekuru tekrar kira -1 yazıyorum, değilse babel. yedek kanat gökhan töre veya jimmy durmaz bedelsiz. yerli olması koşuluyla. sağ kanat tartışmasız feg. yedeğine deniz türüç -3 yazıyorum. sinan ve yunus güle güle. yunustan +2 bonservis umuyorum. belhanda mümkünse kalsın. 15 gelmiyorsa kalsın. yoksa al kagawayı geç. kagawa -5'e hallolur. akbaba sakat ama atalayı da oraya düşünürüm rotasyonda.

    santrfor: diagne güle güle. +13 yazıyorum. mitro kalıyor yerine alınabilecek free adamlara batım welbeck sakat, balotelli malum kafadan sakat, giroud ve sturridge premier lig piyasası halen olan külfetli isimler. o halde batshuayi gibi biri bir sene kira diyorum. -1.5 yazarım.

    totale bakınca: belhanda kalırsa +2.5 bonservisle pozitifteyiz. maaş yükü de +3.7 gibi kabaca pozitif geçen seneye göre. kadro kalitesi de aşağı yukarı aynı hatta bazı mevkilerde gelişme var. geçen senenin ilk yarısıyla kıyaslayın bu kadroyu ezer geçer, hem stoper hem santrforda. geçen seneki anormal cezaların, sakatlıkların da olmadığını varsayarsak o kadar puan kaybetmeyeceği düşüncesiyle en optimum kadronun bu olduğunu düşündüm. bu kanaate günlerce dakikalarca beyin fırtınası sonucunda ulaştım, yorum bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ bek Douglas olur, sınır ayarlanır bence. Stoper için hamle yapmam, Semih Kaya'yı 0 bonservise alırım. Donk oraya müthiş alternatif. Aytaç Kara falan olmaz, bu seviyede imkansız ve karakter olarak hiç beğenmediğim bir isim.

      Teşekkür ederim değerli yorumun için :)

      Sil
  6. Bu yazı iyi geçirir umarım dünya kupası gibi herhangi bir turnuva yok. Güzelce dinlenip sonra da sezon öncesi kampını yapacak. Sadece sağ kanat değil hücum büyük ölçüde ona emanet olacak. Mariano giderse arkasında Douglas'la çok iyi ikili olabilirler.

    YanıtlaSil
  7. yani bence feghouli değil de santrafor odaklı bi takım kurulmalı. bütün takımlar santrafor tipine göre kuruluyo genelde. o sistemi oturtup devam ediyolar. feghouli 4-3-3 4-2-3-1 her türlü oynar. gerektiğinde içe kat eder gerektiğinde orta sahanın yükünü alır. santrafor diagne ya da bi başka pivotla 4-2-3-1 4-1-4-1 gibi mi devam edicez yoksa 4-3-3 için false nine mı alıcaz? şahsi fikrim sen de biliyosundur o kadar yazdım :) 4-3-3. ligte adam adama savunma yapmayan yok. bu taktik dizilişle bütün takımlara ters geliriz. lige ters bi sistem. yani diagneyi satalım iki tane false nine alalım. babel de geldi. yani jr liverpool olabilmek için fırsat var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Santrafor odağı gol olmasa da olur. Daha takımı oynatmaya yönelik, önde hareketli olacak ve mücadele edecek, arkasını besleyecek bir yapı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir