17 Mayıs 2019 Cuma

Valentine Ozornwafor & Galatasaray, uygun maliyete gelmesi işi cazip kılar


Sürpriz iddia. 19 yaşındaki, Nijeryalı stoper Ozornwafor'un Galatasaray'la transfer görüşmesi yapmak için İstanbul'a geldiği yazılıyordu. Doğal olarak bilmediğimiz bir isim. Bu yüzden de sevgili Furkan Buğra Yolcu'ya hem bu ismi, hem de scout mantığını sordum. Kendisine çok teşekkür ediyorum, bizleri kırmadı ve en azından izlenim edinmemiz adına çok güzel yollar açtı.

Marcao için günümüz piyasasında 4 milyon avro'luk bonservis bedeli "bedava" diye yorum yaptığımda, 4 milyon avro'nun yüksek olduğuna dair karşı yorum gelebiliyor. Scout mantığı çoğu durumda "genç, maliyetsiz" isimler üzerinden düşünülüyor. Sen ülkemizdeki scout mantığı için ne söylersin ve Galatasaray'ı bu konuda nerede görüyorsun?

Furkan Buğra Yolcu: Önceden 4 Milyon Euro ciddi bir bedeldi ancak futbol ekonomisinin geldiği noktada artık bu bedeller pekte göze çarpan maliyetler değil. Scout mantığı ülkemizde çok yanlış anlaşılıyor maalesef. Scout denildiği anda direk 17-18 yaşında potansiyelli isimler geliyor ama Scouting bu değil. Takımına, sistemine ve oyununa katkı verecek doğru ismi bulmaktır. Yaşı 32’de olur 18’de olur. Az maliyet çok kar hesabı gibi düşünebiliriz. Galatasaray’ın scout ekibini çok değerli buluyorum. Ciddi çalışma yapan 4-5 kulüpten biri Galatasaray ve şu ana kadar scout önerisi ile gelen isimlerde hata payının çok az olması da ne kadar iyi işlediklerinin göstergesi.

Günün konusu aslında Ozornwafor. Birkaç gündür konuşulan bir isim olsa da kendisini tanımadığımız için çok yorum yapamadık. Senin takip ettiğin ve hakkında izlenimin olan bir futbolcu. İlk etapta bu transferin gerçekleşmesi halinde Galatasaray'ı ne bekliyor, taraftarlar ve izleyenler ne düşünmeli?

Furkan Buğra Yolcu: Ozornwafor’u 3-4 ay önce detaylıca izleme şansı bulmuştum. Afrika U-20 şampiyonasında Nijerya Milli Takımı’nın stoper ikilisinden biriydi. Taraftar tutumu ve karşılaması bu tarz transferlerde çok önemli. Çoğu taraftar menajerlik oyunu gibi düşünüp geldiği an katkı vermesini bekliyor oyunculardan. Bu mantık çok yanlış. Oyuncuya gerekli sabır gösterilirse ben mutlaka fayda verecektir diye düşünüyorum. Oldukça uygun bir maliyetle gelmesi de işi iyice cazip kılıyor.

Nijerya'nın genç savunmacılarını ön plana çıkarmışsın. Ozornwafor o potansiyelin önemli isimlerinden biri. Ozornwafor için sorayım, sence potansiyeli ne ölçüde? Hangi özellikleriyle ön plana çıkar, tarz olarak nasıl bir stoper?

Furkan Buğra Yolcu: Oyuncuyu tanıtma kısmına geçecek olursak öncelikle hamleleri ile dikkat çeken ve oyun içinde oldukça sakin kalan bir isim. Riskli oynamayı sevmiyor ve garantici oynuyor. Takımının oyun planından olsa gerek ki çoğu zaman topu kanatlara açıyor. Sol ayaklı bir stoper ve artık bu tarz stoperler dünya futbolunda çok değerli. Geliştirmesi gereken yönü çok. Öncelikle oyun aklını ve pozisyon zamanlamasını geliştirmeli. Fiziğine göre çabuk sayılabilecek bir isim. Yanında toparlayıcı tarzda bir stoper oynarsa daha verimli olmasını beklerim. Savunmadan top çıkarmada eksik bir isim o yüzden bu yönünü de geliştirmesi gerekiyor. Çünkü şu an Galatasaray oyun planında stoperlerin top çıkarması ve atağı yönlendirmesi önemli bir noktada.

Transferin gerçekleşmesi halinde futbolcuyu mutlaka kamp döneminde takip eder ve izlenim elde ederiz. Yine de yabancı sınırından kaynaklı, 4. bir yabancı stoperi kadroda tutmamız zor. U21 için de bir hamle olduğunu düşünmediğim için kiralama yöntemi konuşulabilir. Avrupa'da birçok kulüp de böyle isimleri alıyor ve futbolcuları kiralayarak gelişimini gözlüyor. Kendi kullanamasa dahi bonservis bedelleri kazanıyorlar. Bu ülkemizde uygulanabilecek ve uygulanması gereken bir plan mı?

Furkan Buğra Yolcu: Evet çoğu Avrupa kulübü bu yöntemi kullanıyor ve geneli oyuncuyu parlatmak ve onun üzerinden daha iyi paralar kazanmak amacıyla yapıyor. Ülkemizde mutlaka değerlendirilmesi gereken bir sistem. Oyuncunun maç pratiği kazanması açısından ve ülke futbolunu tanıması açısından Spor Toto 1.Lig takımlarıyla anlaşmalar yapılabilir ve her sezon 2-3 oyuncu orada düzenli olarak forma giyebilir. Böylece hem hazır bir oyuncun olur hem de oyuncuyu ilerisi için vitrine çıkartmış olursun. Ki çoğu Avrupa takımı 1.ligi yakından takip ediyor ve oyuncu izliyor. Mali açıdan kötü olduğumuzu da düşünürsek bence kurtuluş reçetemiz bu olabilir ülke futbolu açısından. Az maliyetle doğru isimlere yönelmek.

08.05.2019 tarihli yazı..

14 yorum:

  1. Afrikalı savunma oyuncularına mesafeli olduğum için benden bir acaba kenarda dursun. Bu transfer mantığına okey derim ama tutmasa da zarar etmezsin. Dev bütçeli City bile bu tür hamleler yapıyor. Bu tarzda transferleri gurbetçi ağırlıklı yerli için yapmamız şart. BJK maçında 11 yabancı tamam da gol gerekse Emre ve Selçuk(ondan da ne kadar gol veya asist gelir tartışılır) dışında hamle oyuncumuz yoktu. Kadromuz fena halde yerli alternatif istiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanmasan dahi satarsın, kazanç sağlarsın. Yerli konusunda katılıyorum sana.

      Sil
  2. bu oyuncu genç ve faydalı olabilir, olamasa da bir şekilde satılır. ama bonservisi var. o yüzden almayalım.

    bonservisi olmayan isimlere yıllık 3 milyon euro saçalım. hatta 4 verelim. yüksek ama olsun bonservisi yok. (burak eren yorumu yaptım)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 300 bin dolar mı :)

      Babel'i alırsan yıllık ücreti bu, eleştirilir. Demem bu. Adı olmayan arkadaşım, Babel'e vereceğin imza ücreti ffp'de sattığın kadar al olayına girmiyor. Olay budur, anlattığım budur ama elbette anlayış beklemiyorum :)

      Sen zannediyorsun ki bonservise 7-8 verelim, yıllık ücret düşük olsun, ffp zarar görmez. Sattığın kadar al böyle bir şey değil.

      Babel'in maliyetini eleştirirsin, ben de eleştiririm. Ama bonservisi yok işte, ffp'de - yazmıyor (sattığın kadar al olayında).

      Kusura bakma, ben senin adını bilmediğim için ekleyemiyorum.

      Sil
    2. "300 bin dolar mı" nedir? nerede geçiyor anlamadım.

      bu kulüp saçma sapan maaşlarla battı. bunu bi düşün biraz ffp'den kafayı kaldırıp.

      Sil
    3. Bilmediğin konular hakkında yorumlama o zaman, bilgin yok işte. Ozornwafor un bonservis bedeli o.

      Kulübün bir yere gittiği yok, burada. Ffp'den kafayı kaldıramazsın, ffp'ye göre hareket edeceksin. 3 yıl daha anlaşman var.

      Sil
    4. seninki klasik burak eren taktiği. senelerdir alıştık. konuyu sürekli çarpıtma, istediğin yerden tutup cevap verme. site yönetimi de doğal olarak sende. istemediğini yayınlama. millet sana 10 maddelik cevap verir atıyorum. sadece ilk 2 maddeye yanıt verirsin.

      kardeşim, babel için yazılan maaşlar yüksek mi? yüksek.
      yaşı belli mi? belli.
      babel iyi futbolcu mu? evet iyi futbolcu.
      millete son kontratını vereceğimize genç istiyoruz genç. tutmasa da satılır. o yüzden diagne değil tetteh, o yüzden babel değil mümkünse scout önerisi genç bir sol açık.

      80 milyon maaş ödeyelim o zaman. 0 bonservis diye anlatırız uefa'ya.

      Sil
    5. İstersen 88 maddelik bir şey yaz. Anlatmak istediğini anlatamıyorsun, bazı noktaları da ısrarla anlamıyorsun. Senelerdir alıştın ama buradan da kopamıyorsun, bu da bir şey :) Seviyorsun demek ki.

      Anlamayacaksın ama yine anlatayım. Babel'in maaşı tartışılır, bence de yüksek. Alalım, kesin gelsin demiyorum. Gelmesi halinde olacağı yazıyorum.

      Ben de genç istiyorum ama sanıyorsunuz ki scout önerisi alalım, 0 bonservis verelim. Böyle dünya yok, paran varsa scout yapıyorsun. Marcao için bile 4 milyon verdin.

      Tetteh'i yazın alamadın, 3-4 milyonun dahi yoktu. Ocak oldu, 10 milyona dahi bırakmadılar. Bunu 2 milyar kere yazdım, hatta bugün Fatih Hoca da açıkladı ama anlayamıyorsun. Aç biraz çakraları.

      Ben de genç istiyorum, keşke olsa. Bunun için bonservis girdisi lazım. Önce gidecekleri görelim.

      Elinde harcayabileceğin bonservis şu an yok. Haliyle bonservisi elinde isimlere bakabiliyorsun ve sattığın kadar al dengesine 0 yazıyor.

      Umarım anlaşılmıştır :)

      Sil
  3. U21 takımı gelecek sezon olmayacak u19 sonrası çürüyen oyuncuların önünü açmak için geçen yıl milli takımlar altyapı sorunlusu Tolunay Kafkas böyle bir karar olmıştı. Dolayısıyla u21 transferi olamaz bu Valentine dene arkadaş.

    Ben çok tuttum bu kararı açıkçası u19 sonrası ya A takıma yada sağa sola kiralık gitmesi gerekcek genç isimlerin. Bir hayli potansiyelli isim var altta fakat çoğu toy örneğin Atalay çoktan A takımda rotasyona girmiş olmalıydı ama o kadar toy o kadar korkak ki bu hali ile süperligde boy göstermesi imkansız seneye bir alt lige kiralık gitmesi çok iyi olabilir.

    Hoca sol ayaklı bir yabancı stoper daha aldırıyorsa açıkçası benim aklıma gelen ilk şey Marcao yu seneye 6 numara deneyecek gibi duruyor. Malum son maçta çok iyi performansıda olsa Fernando ve Ndiaye nin çok ta bir geleceği yok bu takımda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. U21'in kalkması iyi olsa da bu futbolcuları oynatmamız, geliştirmemiz için ciddi pilot kulüpler gerekiyor. U21 kimseye yaramadı, orada gelişim olmuyor. Geç kalıyoruz. Bugün Celil Yüksel 22 yaşına girecek ama 2-3 tane profesyonel maçı var.

      Sil
  4. Yedek yerli kaleci konusunda umarım bir adım atılır altay bayındır, muhammed sengezer gibi uygun bedele alınabilecek kaleciler mevcut. Kalkıp 17-18 yaşında kaleci almanın mantığı yok. Akhisarda Fatih te iyi tercih olur kupa maçına takilmamak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka atılır. Hatta atılmıştır da diye düşünüyorum.

      Sil
  5. Aldığın oyuncu ilk 11 de oynamayacaksa almayacaksın..Alırsan kiraya vereceksin..Bizde oynayacak oyuncu girdi mi en iyi randımanı verecek yok zamana ihtiyacı var yok sakatlıktan çıktı yok alışamadı falan diye bizi yormayacak..
    GALATASARAY burası sahaya çıktın mı oynayacaksın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu talihsiz bir yorum olmuş :( Alırsan kiraya vermeyebilirsin, al kullan. Fark etmiyor o.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir