19 Haziran 2019 Çarşamba

Dortmund'un Favre'yle istikrar araması doğal


Dortmund adına şampiyonluk yarışını son ana kadar sürdürmek ve ligi 2. bitirmek başarısızlık değil demek isterdim. Sezon öncesinde bu söylense herkes "başarılı" derdi. Sezon içinde ise öyle işler oldu ki 9 puan farktan şampiyonluğu kaptırmak "başarısızlık" olarak kabul edilecek.

Doğal olarak Favre sorgulandı. Beğendiğim bir teknik adamdır ve Dortmund'un başına gelmesinden ötürü de memnundum. Bundesliga'da başarılı, düzeni, planı, projesi olan bir teknik adam. Gladbach'da, hatta Nice'ın ilk sezonunda önemli işler yapmıştı.

Sıkıntı şu. Bir anda yükselse de düşüşü aynı keskinlikte oluyor. Dortmund'da bunu çok daha kısa sürede yaşadı. Lige öyle başladı ki, Bayern'in de kötü gidişinden yararlanılıp puan farkını açtı. Ligin 2. yarısında ise ne kadar olmadık puan kaybı varsa yaşadılar. 3-0'dan maç vermek, kendi evlerinde Schalke'ye kaybetmek gibi.

Dortmund'un istikrar araması doğal. Favre'nin iyi bir teknik adam olduğunu yine söylüyorum ve Bayern'e rağmen şampiyonluk imkansız değil. Transfer için önemli yatırımlar oldu. Brandt, Thorgan Hazard ve Schulz gibi isimler geldi, Hummels de yolda. Dahası gelir ayrıca, Dortmund'un eksik kalan her yönü güçleniyor. Özellikle de hücum tarafında.

Favre'nin oyun düzenleri her ne kadar 4-6-0'a yakın olsa da iyi bir santraforun eksikliğini yaşadılar. Alcacer sezona fırtına gibi girdi ama düşüşü keskin oldu. İlk 11'de oynadığı hemen hemen her maçta da kayıptı. O pozisyonda ağırlıklı olarak Götze, Philipp ya da Reus kullanıldı. Thorgan Hazard'ı de o rotasyona atacaklar. 

Brandt da iyi bir sol açıktır ama Leverkusen'deki son sezonunda orta saha için hücum silahına dönüştü. 4-3-3 gibi düzenlerde 10'a yakın 8 gibi. Dortmund orta sahasında her ne kadar iyi isimler saysak da "yaratıcılık" konusunda o kadar eksik kalındı ki. Mücadele ya da pas oyununa uygun isimler, hareketlilik ve topla çıkışlar eksikti.

Dortmund doğrusunu yapıyor. "Favre kazanan değil" üzerinden de düşünmek istemiyorum. İstikrar lazım, takımın eksikleri zaten belliydi. Sezon içindeki değişkenlikler durumu başarısız kıldı ama bitirilen noktayı kötü bulmuyorum. Bayern de değişecek, çok köklü transfer hareketleri geliyor. Onların da zamana ihtiyacı olacak.

8 yorum:

  1. Gecen seneden ders alarak bu seneye daha iyi hazirlanirlarsa olabilir. Sorun şu ki bu yıl Leipzig daha ciddi bir şekilde başlayacak lige. Bayern de geçen yılın ilk devresinden ders çıkarmıstir ve aynı hatayı tekrar yapmaz. Dortmund'u desteklerim şampiyonlukta ama bu yıl işleri daha zor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Transferlere bakılınca o dersler alınmış gibi görünüyor :)

      Sil
  2. dortmund gibi bir kulüp hummels kazığını nasıl yer inanamıyorum. 20'den fazla vermemeleri gerekirdi. hummels seni bırakıp gitmiş biri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gidebilir, Almanya'da çok takılmıyorlar. Gitti de bedavaya gitmedi ya :) Dortmund / Bayern arası o kadar ateşli değil.

      Sil
  3. lige iyi girer ikinci yarı düşerler. bayern de kupaları alır. klasik favre :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Favre'nin o düşüşleri genelde 2. , 3. sezonlarda olurdu. Bu sefer yarım sezonda gerçekleşti :)

      Sil
  4. Neden bizde istikrarlı bir başarı yok sorusunun cevabı sahip olmadığımız ve yakın zamanda da olamayacağımız bu futbol kültüründe gizli. 9 puandan kaybetti ama o farkı açan da Favre'ydi. Biz iki sene üstü üste şampiyon olan, Avrupa kupasında kaybetmeden 2. tura çıkaran Şenol Güneş'i poposuna teneke bağlayarak yollayan anlayışa sahibiz. Hocayla devam kararına Dordmund adına sevindim. Bu sene yüksek olasılıkla Kovac'ın olmadığı daha güçlü bir B.Munih önünde işleri daha zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an bir değişim gerekmiyordu. İyi de hamleler geliyor, bence Favre de çok iyi bir teknik adam. İstikrar iyidir. Kovac da kovulacak olsa şimdiye giderdi. Bence devam edecekler.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir