12 Haziran 2019 Çarşamba

İzlanda 2-1 Türkiye, her maçın planı farklı olmalı


Bu takımın fazlasıyla keyifli olduğunu ve umut vaat ettiğini ısrarla yazıyoruz. Fransa karşısında da bu "keyfin" doruk noktasındaydık ve tamamen saha içini konuştuk. İzlanda karşısında ise ülkeye adım attığımız andan bu yana kaosu tercih ettik. Yapılanlar mutlaka doğru değil ama saha içinde kalabilirdik. Bu gerilimin "genç futbolculara" iyi yansıdığını düşünmüyorum.

Fransa maçı ne kadar Şenol Güneş'e yazarsa, İzlanda maçı da o kadar yazacak. İzlanda'nın taktik disiplini yüksek, bekliyorlar ve sonuca gidiyorlar. Biz ise Fransa maçındaki düşünce yapısıyla sahaya çıktık. Yaratıcılıktan çok uzak bir takım vardı. Mahmut Tekdemir'in yokluğunu da düşününce takımın elle tutulur "savunma" tarafı ortadan kayboldu. Takımın Atiba'sı olmuş, yokluğunda düzen çöktü.

Yaratıcılığı ve hızı arttırmak gerekiyordu. Mevcut orta saha hattınız hücumda çok şey vaat etmiyor. Solda Hakan Çalhanoğlu'nun ne oynadığı belli değildi, sağda doğal olarak Kenan Karaman kayboldu. Ne gibi bir hücum organizasyonundan bahsedebilirdik ki. Bu takım durdursa dahi hücumda üretemezdi. Topu hücuma hızlı taşıyacak kimse yoktu. Bu noktada da Cengiz Ünder aranıyor işte. 

2-0'ın ardından biraz top yaptık, hafif bir baskı kurduk ve gol geldi. Bu maç durdurarak kazanılacak bir maç değildi. Oyuncu değiştirmek için ilk yarının bitmesini beklemeye gerek yoktu. 45'de hamle yapılacağını bilsek de Yusuf Yazıcı'nın resmen 6 numara gibi kullanılması diğer hata. Geriden oyun kurmamız büyük problem olsa da Yusuf Yazıcı orada oynayacak isim değil. Bu adamın şuh tehdidi var ve bir şey üretemiyorsun. Hücuma mümkün olduğunca yaklaşması gerekiyordu.

Hakan Çalhanoğlu ve Ozan Tufan'ın 90 dakikayı tamamlamasının açıklaması yok. Her pas hatasında bu iki isim ön plandaydı. Bizim Fransa'ya yaptığımızı İzlanda bize yaptı. Geriden oyun kuramadık ve her baskıda dağıldık, basit top kayıpları yaptık. Emre Belözoğlu kadrodaysa bu işi en iyi yapacak isim, bunu görmemize rağmen orada Yusuf Yazıcı'yı kullandık.

Abdülkadir Ömür'ün oyuna girmesi biraz olsun hareketlilik getirdi. Hız arıyorduk, o da bunu kattı. Hücum organizasyonu yoktu maalesef, pas ayakları çok zayıf kaldı. Kenar ortaları ve duran toplar derken yine pozisyonlarımız var. İzlanda'ya kaybetmek üzücü, kaybedilecek maç değildi. Fransa karşısında doğruları yapmıştık, bu maçta ise hiç çalışmamız gibiydik. Fransa karşısında kalmışız maalesef, özellikle ilk yarıdaki 2-0'a gelene kadar ki süreç maçı bitirdi.

12 yorum:

  1. Fransa maçında kenan bir nebze Hak'a yardımıyla katkı verdi ama cengiz gibi bir isimden yokken ve ileriye top gitmesi gereken bu kadar önemli bir maçta kenan neden oynar? Bu adamın gizli topu ileriye taşıma meziyetleri var da bizim mi haberimiz yok? Hele ki Hakana nasıl 90dk dayandı Şenol anlamak mümkün değil. Bu adamı belhandanın yerine isteyenler vardı birde. Gülüyorum onlara sadece farklı tipler bir kere bir kez daha gördük bunu. Ozanın yerine Emre oynayabilirdi en kötü ikinci yarı girebilirdi. Hem maça biraz ağırlık ve kalite katardı. Ama biz onun yerine saçını düzeltmekle uğraşan bir topçu izlemek zorunda kaldık. Hakem de rezildi bana göre. Bu maç kesinlikle Şenola yazar resmen fazia...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kenan Karaman'ı savunma aradığın anlarda hücumda kullanırsın. Bu maç savunularak kazanılacak maç değildi maalesef.

      Sil
  2. Reklam tiklandi...Tek maclik zaferlerden rüyalara dalmadan gecmeyi becermemiz lazim...Günes bjk macinda cok kaos atlatti ama halen ayni kafada..Fransa maci sonrasi her demeciyle İzlandayi havaya soktu..Politik davranmayi kendisi öğrenmeli, poker face olmayi da oyunculara öğretmeli..15 dk kenardan akilli bastirdik gol geldi..Devre arasi girmeseydi bir gol daha gelecekti..İki yan topa beleş verdik maçı..Calhanoglu fiziken bitik durumda sert maclarda olmamasi lazimken 90 dk oynadi.Burak yorgun.Ezbere gelinmiş maca, hic özel bir plan yok.Senol gunes bu yazdiklarimi ne zaman aşar yol katederse iste o zaman kendisini tebrik edecegim...

    YanıtlaSil
  3. spiker her ozan dediğinde hemen akabinde bi son geldi. herhalde ozan kabakson :) bu maçta cengizin yokluğunu hissettim. abdulkadir keşke ilk 11 sürülseydi. yusuf ile olan uyumu çok iyi yusuf yanlış oynatılsa da. savunmada fransaya karşı ne kadar disiplinliysek bu maçta o kadar kötüydük. her topu aldık. yani sigurdsonla gudmundsona bi sağlam markaj yapsak. diğerleri kaleyle karşı karşıya gol atamayacak kadar kötüler. bu maçı ben de futbolculardan çok şenol güneşe yazarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şenol Hoca gibi iyi bir hücum teknik adamından beklemediğim felsefeydi bu :( Sıfır organizasyonla oynadık.

      Sil
  4. Abdulkadir ve Yusuf oyunu çok hareketlendirdiler ve bu iki oyuncu girdikten sonra yerden çok iyiydik. İzlanda gibi bir takımı yerden paslarla açabilirdik bunu çok kısa bir dönemde ve panik halinde denedik. Yine de maçın sonuna kadar enerjimiz hep sağlamdı ve sürekli bastirdik bu da iyi tarafiydi maçın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlanda'ya karşı kendi oyunumuzu oynasaydık kazanırdık diye düşünüyorum.

      Sil
  5. Hakan Calhanoglu ne yapar anlayabilen yok çıktığından beri.
    Forvetsizlik de belimizi büktü Güven Yalçın'ı oyuna almakta çok geç kaldık. Burak iyi niyetli ama ortasahaya yardıma geldiği her pozisyonda top kaybı yaptı babası antrenör olmasına rağmen findamental özellikleri top kontrolü vs kötü bir oyuncu. Güven 'ın top alış verişi çok daha iyidi. Kenan o boyuna rağmen yan toplarda uyanık olmaması sonucu golleri kolayca yedik.

    Elimizde Yunus Mallı Yusuf Abdülkadir vs varken Hakan Calhanoglu ilk 11 oynamamali. Umarım gs ye gelmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çalhanoğlu iş görür görmesine ama bu tarz yaratıcılığı kısıtlı bir takımda değil. Yaratıcı bir 10 değil çünkü, işleyen hücum düzeninde büyür.

      Sil
  6. Hangi takimimizin standart hücum oyunu var? Sahada ne yaptığını bilen istikrarli uygulayan tek takim biraz Başakşehir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şenol Güneş'in daima hücum setleri, organizasyonları vardır.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir