10 Haziran 2019 Pazartesi

Şenol Güneş sonrası ise bu keyifli ekibin başarılı olacağına da inanıyoruz


Milli Takım adına keyifli olduğumuz, yeniden heyecanlandığımız günlerdeyiz. Lucescu döneminde dahi bu ekibin "keyifli" olduğunu söylüyorduk. Şenol Güneş sonrası ise bu keyifli ekibin başarılı olacağına da inanıyoruz. 

Geleceğimiz gerçek anlamda parlıyor. Fransa'yı 2-0 yenen kadroda 26 yaşının üzerinde olan sadece 4 futbolcumuz vardı. O isimler Mert Günok, Burak Yılmaz, Hasan Ali Kaldırım ve Mahmut Tekdemir. Geri kalan isimler ise 26 yaşının altında.

"Ekol" kavramının üzerinde çok dururum. Bu yorum sıklıkla da yapılır, bir futbol ekolümüz yok denir. Ekol olabilmenin temel dayanağının mümkün olan en fazla sayıda Türk futbolcusunun Avrupa'ya açılmasıdır. 

Mevcut yabancı kuralı da bu imkanı size tanıyor. Milli Takım'ın keyifli ve güçlü yapısının temel nedeni de bu kural. Fatih Hoca'nın o dönem attığı temel bu günlerde kendisini belli etmeye başladı. O günden bu yana birçok isim Avrupa'ya gitti ve gelişim gösteriyorlar.

Bu futbolcuları ülkede tutma zorunluluğu yok çünkü. Hep söylediğim gibi, bir futbolcuyu zorunda olduğunuz için oynatmak onu geliştirmez. Rekabet olmalı ve o rekabet içinde ayakta kalabilen futbolcularla devam edilmeli. Gelişimi bu sağlar.

Çok sayıda futbolcu değil, iyi olduğu için ayakta kalan futbolculara ihtiyacımız var. Mevcut Milli Takım havuzunda da birçok iddialı genç isim var. Cengiz Ünder'i izliyoruz mesela, wonderkid durumunu aşmış, yıldız olmuş bu adam. Ya da Merih Demiral, 21 yaşında 15 milyon avro'ya Juventus'a gidiyor.

Yurt dışına mümkün olduğunca erken giden futbolcunun da sağladığı gelişim ortada. İyi liglerde, güçlü rakiplere karşı oynamanın artısı büyük. Zeki Çelik'in, Merih Demiral'ın, hatta Ozan Kabak'ın sağladığı gelişimlerde bu durumun önemli bir payı var.

Ekibin çok keyifli olduğu her halinden belli. Oynadıkları futboldan ve bir arada olmaktan keyif alıyorlar. Lucescu istiyordu ki 2000'lerde olduğu gibi bir takımdan 10 - 12 tane futbolcu çağırayım. Günümüzde gerek yok, futbol değişti. Bu futbolcuların Milli Takım'da bir araya gelmesi yeterli. Burada da birlikte büyümüş ve gelişmiş olacaklar.

Yabancı sayısı aşağı çekilmeli, bize şu kadar yabancı futbolcu yeter diyen kimseye saygı duymuyorum. Saygı duyulacak bir düşünce değil çünkü, hem Milli Takım hem de Türkiye Ligi'nin kalitesinin yükselişi ortada. Bu istikrarı korumaya devam edelim.

5 yorum:

  1. Milli takım maç kazanıyor ama ülkenin gündemi Fatih Terim ve Galatasaray. Fatih Terim gitti milli takım ayağa kalktı algısı yapmaya çalışıyorlar ama Lucescu'yu unutuyorlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu temel Fatih Hoca'nın oysa. Teşekkür eden yok..

      Sil
  2. Bize belli olmaz ama sanırım ilk defa büyük bir turnuvaya bu kadar kolay gitme imkanımız olacak :) oynanan futbol ve gruptaki diğer takımların durumu bunu gösteriyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlanda deplasmanı geleceğimizi bizlere gösterecek :)

      Sil
  3. Gördük ki bize kolay iş yok :D okyanusu geçip derede boğulmaya devam :D

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir