21 Haziran 2019 Cuma

Trabzonspor'un tok satıcıyı oynaması doğru olsa da ülkenin bazı gerçekleri var


Trabzonspor'u her ne kadar övsem de eleştireceğim bir konu da var. Yusuf Yazıcı ve Abdülkadir Ömür için çok ciddi teklifler gelmesine rağmen konuşmuyorlar bile. X Türk futbolcunun mümkün olan en erken zamanda Avrupa'ya gitmesini dilerim. Yakın geçmişte gelişimlerini izledik. 

Cengiz Ünder, Merih Demiral ya da Ozan Kabak mesela. Cengiz Ünder bugün Roma'nın vazgeçilmez isimlerinden, Merih Demiral Juventus'a gitti, Ozan Kabak da ya Bayern Münih ya Milan diyecek. Abdülkadir Ömür ve Yusuf Yazıcı da potansiyel olarak altta kalır isimler değil.

Bu ligin bazı gerçekleri var. Para olarak ne hayal ediliyor bilmesem de belli bir eder olur, ötesi imkansız. Ligin bir değeri var, Avrupalının bakış açısı farklı. Yeni yeni o algıyı kırabildik ama hala tam anlamıyla aşılamadı. Ayrıca bu futbolcular henüz Avrupa kupalarında da boy göstermediler.

Lille mesela Şampiyonlar Ligi'nde oynayacak. Geçen sezonu 2. bitirdiler ve potansiyel olarak iyiler. Futbolcu gelişimi zaten ortada, o yapıda bir de Yusuf Yazıcı'yı düşünün. Trabzonspor da geliştiriyor, bir yanda da keyifli futbolları var ama işin bir de ekonomik gerçekleri var. Bu futbolcular ihraç oldukça adlarını duyuracaklar, herkes Trabzonspor altyapısını konuşacak.

Abdülkadir Ömür ise Monaco'nun teklifi daha çılgın. 15 - 16 milyon avro gibi bir bonservis ve sonraki satıştan pay gibi haberler dönüyor. Bu futbolcunun "Türkiye sınırları içinde" daha fazla bir ederi yok, vermezler. Şampiyonlar Ligi falan oynaması lazım, tabii orada da büyük işler yapmalı.

Monaco'nun son yıllarda sattığı futbolculara ve onların gelişimine bakalım. Abdülkadir Ömür için de Bernardo Silva müthiş bir örnek. Tarzlar çok benzer, gelişimleri neden olmasın? Jardim gibi bir teknik adamın elinde olacak. Abdülkadir Ömür 19 yaşında, tam zamanı. Yusuf Yazıcı ise 22 oldu, geç bile kaldı.

Trabzonspor'un tok satıcıyı oynaması, futbolcularını değerli kılması doğru da ülkenin de şartları var. En azından birinin bu transfer döneminde ayrılığını bekliyorum. Bu ayrılıklar da Trabzonspor altyapısı adına Avrupa'da müthiş bir pazar demek. Projeye devam ettikleri sürece de daha çok kazanan taraf olacaklar.

12 yorum:

  1. Üzücü olan paranın az yada çok olmasından ziyade ülkemizde daha fazla aşama kaydedebilecekleri ortamın halen olamayışı.
    Önemli olanın oyunun ve oyuncunun gelişimi olmadıkça da bu sistemsizlik nedeniyle sonuç hep bu olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ligin kalitesinin yükselmesi için hala zaman lazım. Biz ise yabancı sınırını aşağı çekelim diye uğraşıyoruz.

      Sil
  2. Eğer avrupa liginde başarılı olamazsa tok satıcının önemi kalmaz oyuncuların değeri düşer.Bende tûk futbolcuların en kısa zamanda slavrapaya gitmez düşüncesindeyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı şekilde olası Avrupa Şampiyonası da mühim. Hadi Abdulkadir Ömür daha genç, Yusuf Yazıcı için zaman geçebilir, geç kalıyor.

      Sil
  3. +Yabancı sınırı bu gençlere önceliğin dört büyükler değilde yurt dışı olduğunu gösteriyor

    YanıtlaSil
  4. iki oyuncu da toplam 30 eder. ver gitsin. sonra ağlarsın. kaça gidecekler 55 mi.. trabzon hata ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de hata ediyorlar. Beklemek iyi de maksimumları da belli.

      Sil
  5. Oyuncular gitmek istese Trabzon mecbur satar da oyuncular pek bastirmiyor anlaşılan.Degerini bulan her oyuncu satılır. Trabzon bu treni kacirirsa sonra işler kötü olabilir. Ki bı oyuncular Avrupa Ligi'nde veya bizim ligde oynayarak değerlerini çok fazla artiramazlar. Tehlike şu ki form düşüklüğü, sakatlik, Trabzon takım içi kargasalari gibi şeylerle oyuncular düşerse fırsat kaçabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyuncular bastırıyor ama işin aidiyet boyutu var. Para kazandırarak gidelim düşüncesi durduruyor onları.

      Sil
  6. Bu rakamların abartı olduğunu düşünüyordum ama doğruysa ortalama 15/16 her ikisi için de şahane rakam. Yöneticiler de biz taraftarlar da anlamalı artık: sadece alarak endüstrileşen futbol düzeninde ayakta kalamazsın. Satmalı, elde ettiğin gelirle satabileceğin yeni oyuncular bulacak bir yapıyı kurmalısın. Bunu yapmadığımız için borçlar malum durumda. Senin de yazdığın gibi bu rakam aslında potansiyellerine veriliyor. Bir iki sene sonra bu rakamları bulamayabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yandan iyi işler geliyor bu arada. Çok yetenekli, genç Türkler takıma katılıyorlar. Yol doğru, bu paraları kazanırlarsa imkanları da büyüyecek.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir