9 Haziran 2019 Pazar

Türkiye 2-0 Fransa, bu takımın keyfi büyük


Lucescu döneminde de bu oyuncu grubu için fazlasıyla "keyifli" diyordum. Lucescu'daki sıkıntı bahanelere sığınmak ve bu keyifli grubu bir arada tutamamak oldu. Şenol Güneş ise bu ekip adına olabilecek en iyi tercihti. 3'de 3'le başlamak, Fransa karşısında dahi kazanmak asla tesadüf değil. Ciddi anlamda potansiyel vaat ediyoruz. Bu keyifli ekip bir arada çok daha iyi işler yapacak.

Son Dünya Kupası'nı kazanmış Fransa'nın senin kalende tek pozisyonu, hatta isabetli şutu bile yok. Müthiş bir plan ve disiplin. İlk dakikadan bu yana bir an dahi rakibe alan bırakmadık. Amansız savunma tedbirleri böyle bir takım karşısında işe yaramayabilir diye düşünüyordum. Bu disiplini hiç tahmin etmedim. Şenol Güneş'in taktik planının altını ısrarla çizmemiz gerekiyor.

Bir anlamda Fransa'nın Dünya Kupası'nda oynadığı oyun bu. Genel anlamda "turnuva oyunu" da diyebiliriz. Topa sahip olmak önceliğin değil, kazandığın toplarla hızlı çıkmak ve etkili olmak öncelikli planın. Dorukhan Taköz, Mahmut Tekdemir ve İrfan Can Kahveci orta sahasında müthiş bir baskı vardı. Pogba'nın nefes dahi alamadığını düşünüyorum.

Griezmann ve Mbappe gibi isimler o kadar alan bulamadı ki Fransa bir noktadan sonra işi savunmadan ileri uzun toplarda atmakta buldu. Bu isimler de o topları havadan toplamaya çalışıyordu. Geride iyi duruyoruz, Merih Demiral ve Kaan Ayhan oldukça iyi bir stoper ikilisi. Hasan Ali Kaldırım da Mbappe karşısında o kadar iyi durdu ki (buna Kenan Karaman'ın yardımını da ekleyelim) Fransa'nın herhangi bir organizasyondan söz etmek mümkün değil.

Rakibin atletizmine ve direncine karşı duramayız diye düşünüyordum, sağ olsun orta sahamız bir an olsun ezilmedi. Aslında Deschamps da Matuidi'yi orta sahanın sol içinde oynatarak biraz önlem demiş, Zeki Çelik'in çıkışlarına engel olmak istedi. Tam tersine Türkiye için bu durum geçerli olur ve 45'de hamleler gelir diye tahmin ediyordum. Fransa'nın 45'de 2 hamle yapmak zorunda olduğunu gördük. Hatta Burak Yılmaz bitiricilik noktasında fabrika ayarında olsa daha da büyük bir fark izlerdik.

O da enteresan. Burak Yılmaz için kariyer maçlarından biri ama bitirme noktasında hiç yoktu. Burak Yılmaz ve Kenan Karaman gibi isimlerin ön alan baskısı şahaneydi. Varane ve Umtiti gibi isimler dağıldı, geriden pas yapamadılar. O şok baskılarda kapılan toplarla da gol geldi, pozisyonlar oluştu. Bunun yanına harika duran top organizasyonlarını da ekleyin. Stoperin Merih Demiral indiriyor, diğer stoperin Kaan Ayhan golü buluyor. Neredeyse tüm duran toplarda aynı etki vardı.

Bu iyi bir plan ve disiplindir. Şenol Güneş'i tebrik etmek lazım, onun eseri bir galibiyet. Şimdi İzlanda deplasmanında alınacak bir beraberlik dahi sizi gruptan çıkaracak. 3'de 3 müthiş başlangıç, hazırlık maçlarını da ekleyince "kazanma" alışkanlığı elde edecek bir Türkiye karşımıza çıkacak. Gerçek anlamda iyi bir ekibiz, bu takımın keyfi büyük..

36 yorum:

  1. burak yılmaz çok acayip geliştirmiş kendini.

    pivot santrafor gibide oynayabiliyor artık.

    çoh enteresan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyununa yıllar içinde o kadar çok şey kattı ki. Maalesef geriye dönüp baktığında büyük pişmanlıkları olacak.

      Sil
  2. cengiz ünderin acayip temiz bir ayağı var gol vuruşlarında.sağ ayağıylada temiz bir şut çıkardı

    dorukhan topsuz oyunda tam bir 8 numara. cengize asisti yapan dorukhandı.olması gerektiği yerde oluyor süpriz şekilde

    mahmut ve dorukhan şok presin ve top kazanmanın anahtar isimleri

    kenan karaman kanadını çok iyi savundu defansif açıdan.top hakimiyetide fena değil

    merih tam bi canavar. fiziksel üstünlüğünü ve sertliğini rakibe hissettiriyor
    kaan ve merih birbirlerini tamamlıyorlar

    zeki dengeli bek profiline güzel bir örnek.hem hücumda hemde savunmada gayet başarılı
    hasan ali formunun zirvesine ulaşmış durumda.

    son olarak fransa karşısında oynadığımız oyunun kilit ismi burak yılmazdı.kendini aşmış durumda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burak Yılmaz hücumun beyni oldu neredeyse. Organizasyon onun temelinde dönüyor ve hem baskı, hem de pas anında var.

      Sil
  3. Babel yerine Burak gelmiş olsaydı...

    YanıtlaSil
  4. bu arada uğur meleke Darjo Melnjak ı yazmış. rizesporun solbeki.hırvat

    sözleşmesi 2020 yılında bitiyor. transferi düşünülebilir

    sağbek linnes şener (şener ideal olmasada sanırım alındı)
    solbek ise yugo ve Darjo Melnjak

    diğer oyuncuları satabilirsin bu durumda.

    stoper transferine gerek yok an itibariyle.luyindama marcao donk ve alt yapıdan bir oyuncu.herhalde günay olacak bu isim.diğer stoperler satılır.

    merkez orta saha ve kenar açıkları için yerli alternatifler şart.yabancı sayısı 14 ama esame listesine 12 kişi yazılıyor.haliyle planlama 12 yabancı oyuncu üzerinden yapılmalı

    tek santraforun alternatifide yerli olmalı ayrıca.bu durumda cagne ve mütroglu satılır.1 yabancı 1 yerli forvet alınabilir.misal mevlüt erdinç gibi

    yunus akgün le sözleşme uzatmak gerekiyor kesinlikle.potansiyeli yüksek.iki kanat açığı ve forvet arkası alternatifi olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce sol bekini sat da sonra sol beke yabancı bir isim düşünürsün :)

      Sil
  5. Bu başarı oyuncu ve teknik ekibin şunun altını çizmek gerekiyor gençlerimiz günden dune kendini geliştiriyor bu gelişim yabancı serbestligiyle geldi bizim millet olarak özelliğimiz var zora gelmedi mi bir şey yapmıyoruz bu yabancı kuralı değişmez ise bu milli takım ve oyuncu ve takımlarımızın adına çok güzel olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk futbolcusu mümkün olan en erken zamanda Avrupa'ya açılmalı. Çünkü gelinen nokta bu oluyor.

      Sil
  6. 2002de 3 yaşındaydım. dünya üçüncüsü olduğumuz zaman. haliyle hatırlamam o günleri :) 2008de avrupa 3.sü olduğumuz zaman yaşadığımdaki mutluluk tarif edilemez. sonrasında 10 sene ardalı jenerasyonu çekmek zorunda kaldık. acaba dedim hep böyle mi gidecek? para yoksa biz yokuz diyen kabadayı futbolcuların olduğu bi milli takım mı izliycez? neyse ki bugün bütün endişelerim sona erdi. ağladım. hüngür hüngür ağladım. tarihimizde ilk kez fransayı son dünya şampiyonu fransayı yendik gencecik futbolcularla. bu şampiyon olacak bi takımın ayak sesleri. ya dünya ya avrupa bekleyip görelim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelişime son derece açık ve keyifli bir takımız :)

      Sil
  7. Aynen öyle. Mevcut yabancı durumu şu kaliteli ekibin oluşmasında büyük etken oldu.

    YanıtlaSil
  8. bi de keşke galatasaraydan da kaydadeğer bi oyuncu görseydik. emre akbaba sakatlanmasa olurdu belki de. ne biliyim takımımızda düzenli forma giyen başka oyuncular da olsaydı da milli takımda yer alsaydı. yabancı sınırının kalkması şüphesiz çok iyi oldu da altyapı şartlı kalksaydı keşke. ozanı çıkarttığımız gibi başka gençleri de çıkartırdık. tabi bu zorlama değil zihin meselesi. trabzona gıptayla bakıyorum bu yüzden. çıkardığı gençleri görünce.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanla olur. Yarın Ozan Kabak da oynar mesela, senin altyapından çıkan bir isim. Süreç işi biraz da.

      Sil
    2. altyapımıza güvenim sonsuz. çok büyük değerler var kıymetini bilirsek. yani milli takım profilinde galatasaray arması görmeme gerek yok. bizden çıksın avrupaya gitsin o bile gururdur benim için. mesela altınordulular cengizle çağları görünce milli takımda büyük gurur duyuyolardır.

      Sil
  9. https://www.transfermarkt.de/merih-demiral/detaillierteleistungsdaten/spieler/340879

    merihin kariyerine bakarken ne göreyim.kimse bilmiyor diyorlar ya.enteresan
    u17 den başlayıp u21 milli takımlarında her yaş kategorisinde oynamış.
    aga süper ligde yada fenerbahçede nasıl kimse farketmemiş ilginç.insan milli oyuncu diye bir bakar aga

    ben zannediyordum ki sadece fenerbahçenin alt yapısında oynadığı için kimse oraya bakmadı ve alcanense kullanılarak sportinge geçti.

    şuda değil. alcanenseye transfer oldu ve milli takım alt yaş kategorilerinde oynamaya başladı.

    18 yaşında transfer oluyor.
    oysa u17 milli takımında 7 maçı var
    yani yurt içi scoutların gördüğü bir oyuncu ki milli takıma çağrılmış.

    öyle tahmin ediyorum ki u17 milli maçında portekizlilerin dikkatini çekmiş olabilir.buraya gelip izlediklerini sanmıyorum.

    evet şimdi baktım u17 de portekize karşı oynamış

    https://www.transfermarkt.de/merih-demiral/nationalmannschaft/spieler/340879/verein_id/22462

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kulüplerimizin scout durumu bu malesef. beşiktaş yine iyi. trabzonun da altyapısı çok sağlam. bizdeyse musleraya kötü kaleci diyen o zamana kadar bi kez milli takım forması giymemiş yektayı da xavi gibi gösteren bi scout direktörümüz var. dahası dünkü maçta oynayan dorukhana olumsuz rapor vermişti yakın zamanda. son sene kendini biraz geliştirmiş olsa gerek istatistik kovalayıp iyi oyuncular almakta. buna da şükür ne diyelim.

      Sil
    2. Merih Demiral fark edilmeyen bir isim değil. Vitor Pareira bunu fark ediyor ama tercih etmiyor ilk etapta. O da direkt oynamam lazım diyerek ayrılıyor. Bu vizyondur işte, yabancı kuralının sana sağladığı artıdır. Olmadık bir ücrete ülkede kalabilirdi, sonrada o paranın altında ezilirdi.

      Şimdi ise yavaş yavaş yükseldi ve 21 yaşında Juventus transferi gerçekleşti.

      Dorukhan Taköz işi büyük sürpriz. Kendisini ben de Eskişehirspor'da izlerken böyle bir isim olacağını tahmin edemedim. Sağ bek oynuyordu zaten, orta sahalaşması ciddi anlamda sürpriz :(

      Aynı scout şefimizin çok iyi işleri de var. Biraz haksızlık yapılıyor.

      Sil
    3. yani iyi işleri göz ardı edemem el yaksa da. yalnız haksızlık da etmediğim düşüncesindeyim. ortada her şey. scoutinge genel olarak genç olarak bakarım. dünya kupası u20 kıta u20 şampiyonalarından bi tane genç getirebilmiş değil. sadece bruma o da türkiyedeki turnuvada göz önünde. belki bu sene de ozornwafor. başka yok. sonra bu turnuvalar dışından alınıp da tutmayan gençler sorulduğunda da şey diyor. kulüptekiler kendi kendine alıyor. benle alakası yok. ee o zaman scoutingte ne işi var? ben olsam istifa ederdim sözüm dinlenmiyosa eğer. zamanında eğer takip ettiysen ki etmişsindir. twitterda arada bikaç genç futbolcu paylaşırdı ileride yıldız olacaklar diye. 1 tanesi tutsaydı bari şimdilerde çoğu kulüpsüz.

      neyse yabancıyı boşverelim arkadaşın yorumun seyrini değiştirmeden. türkler konusunda da yok ki bi tane getirdiği. emre akbaba var bu sene o da zaten göz önünde. mesela vedat inceefeye güveniyosun değil mi? ben çok güvenirim mesela bu adama. u21de daha önce de u19da arayıp tarayıp ince eleyip milli takıma alıyor her genci. beşiktaşı övme gibi bi niyetim yok. yalnız yerli scoutingte bizden iyiler. işte vedat inceefenin arayıp tarayıp aldığı bu gençlerden alıyolar son 2 senedir. geçen sene muhayer, dorukhan, güveni aldılar. ondan önce utkuyla, orkanı. yani tutmasa da 0 riskli düşük maaşlı vedat inceefenin güvendiği oyuncuları alıyolar. hem yerli açığı kapanıyor hem de en iyi yerlileri alıyolar. biz neden bunu denemiyoruz peki? ya çok paramız var ya da aklımız yok. paramız olmadığına göre.

      Sil
    4. Gurbetçi ve yerli konusunda katılırım ama senin altyapında bu isimlerden çok daha yetenekli futbolcular zaten var. O yapı sende mevcut, çok üzerinde duracağım bir mesele de değil. Ki bu konuyu yazdım zaten, bence de gurbet piyasasında daha aktif olmalıyız. Yine de bizim altyapımız daha yetenekli isimlerden oluşuyor. Biz de o yapıya birçok isim kattık ama konuşulmuyor nedense.

      Emre Utkucan ülkenin en iyisi, işini de iyi yapıyor. Garry, Marcao, Luyindama, Onyekuru diye güzel bir liste uzuyor. Bu takım 2 yıldır da şampiyon. Biraz hak verme zamanıdır :) Kolay değil herkesi almak, kulübün belli imkanları var.

      Sil
    5. altyapımıza lafım yok gerçekten iyi oyuncular mevcut. yalnız yerli scoutingte kötü değil miyiz? biz de gidelim alalım mesela u21den u19dan iyi oynamış bi iki genç ne zararı olucak ki. bak beşiktaşa zor zamanda faydası bile oldu dorukhanla güvenin. oluyor yani. emre utkucana en iyi değil iyi bile diyemem. 2 senedir şampiyonuz diyerek emre utkucanı övmek doğru mu bilmiyorum. sonuçta terim faktörüydü bizi şampiyon yapan. santraforsuz takıldığımız zamanlar var. para yok diyip geçiştiremeyiz. alınabilecek bonservissiz düşük maaşlı biçok oyuncu vardı. scout bi tanesini bile almadı. zaten parayla herkes alır. scoutun görevi az sermayeyle çok iş yapmaktır. ne diyim inş. ilerde haklı çıkarsın da emre utkucan en iyi olur. saygı duyarım. yalnız son 6 senesi hiç iç açıcı değil yatırım edilen gençler konusunda. bu sene işte biraz iyi gibi.

      Sil
    6. Sen de şans verirsen senin futbolcularının da katkısı olur :) Tabii öncelikle sözleşme imzalamaları gerekiyor. U21, U19 tonla genç isim transfer edildi, bekleyelim. Bu işler orta vadede parlar.

      Emre Utkucan ülkede en iyisi, yanına 2. bir isim yazamazsın. Yok dersen de kusura bakma takıntın var derim :) Sana böyle bir şey demek istemem, yorumların blog için çok mühim.

      Scout mantığı, bakış açısı hata. Avrupa için 4-5 milyon, hatta 8 milyon dahi bedava bir rakam oldu. 30 yaşındaki ismi de scout edersin, 4 milyona aldığın isim de scout olur. Marcao'yu, Garry'i gelmeden önce kim tanıyordu?

      Emre Utkucan son yıllarda kendisine güvenildiğinde müthiş işler çıkardı. Dahasını da anlatırım. Blogda da anlattım aslında. Delaney, Cornelius, Dembele gibi bulunup alınmayan isimler falan. İşler bildiğin gibi değildi yani :)

      Sil
    7. yani kulüpte sözünün fazla dinlenmediğini mi söylüyosun? olabilir zaten kendisi de demişti bi kere. açıkçası ben de fazla yetkin değilim hatta hiç değilim kulüp hakkında. :) belki senin iletişimin vardır biliyosundur bazı şeyleri. şöyle bi liste olsa bunları o aldı diğerlerini başkaları şeklinde. o zaman harbi iyiymiş derdim. yani sözü dinlenmiyosa niye duruyo onu da anlamış değilim. başka şeyler dönüyo demek ki benim anlayamacağım. yani ben 6 senedir alınan gençlere ve giden gençlere bakarak böyle konuştum. bi de attığı twitler var işte. onlar aklımda biraz. yani çok iyi bi scout direktörüyse ve hakkını yediysem kusura bakmasın. çünkü bilmiyorum arka planda neler dönüyo. 30 yaşındaki oyuncu alınır tabi de ben işte o tarz bakmıyorm olaya. çünkü kullanırsın atarsın o kadar. dönüşü olmaz maaşı da fazladır. gerçek bi scouting benim için yetenekli bi genci bulup almaktır. sonra geliştirir satarsın salzburg gibi. hem maaşı düşüktür hem yüksek kar elde etme ihtimalin vardır. bizim ekonomik durumumuzda iyi bi yöntem.

      Sil
    8. Kulüpte sözü dinleniyordur ama bu işler kaynak meselesi. Yönetimler, teknik adamlar değişiyor durmadan. Bu ekibi zamanında Fatih Hoca kurdu, şimdi yeniden birlikte çalışıyorlar ve scout yönünden birçok hamlenin geldiğini görüyoruz. Olay senin nasıl tazda baktığın değil, scout olayının dünya üzerindeki tanımı bu :) Sen kendi açından eleştirirsin ya da ben ama Dünya bu olaya böyle bakmıyor.

      Garry Rodrigues 26 - 27 yaşında geldi, sana 11 milyon dolar bonservis bırakarak gitti. Bu da scout'tur. İlla 15 yaşındaki çocuğu almak değil. Mevcut şart ve imkanlarına göre adım atarsın.

      Sil
    9. anlıyorum da ben 30 yaşında zaten keşfedilmiş adamı almayı scout olarak bakamıyorum nedense :) bu benim bakış açım tabi. yani kolaycılık gibi geliyo biraz. dünya futbolunda scoutsa bu olay ne diyim saygı duyarım.

      bi de eğer yorumlarımla blogun kalitesini düşürüyosam kusura bakma. daha yeniyim bu işlerde. okuduğum gördüğüm kadar. öylesine kendimi geliştirmek amaçlı düşüncelerimi paylaştım. sağol her yorumuma da yanıt veriyosun. yani eğer yazma dersen yazmam bi daha. öyle arada gelir okur giderim. :)

      Sil
    10. Scout'un tanımı bu, senin bakış açın farklı olabilir :) 30 yaşında bir ismi bedavaya alırsın, sana 2-3 sezon tertemiz katkı verir. İlla satmana gerek yok, sonuçta sen de sonuç alacaksın. Beşiktaş Atiba'yı 30 yaşında aldı, bugün hala vazgeçilmez.

      Estağfurullah, yorumların keyif katıyor :) Öyle şey olur mu, sürekli yaz :) Bu tarz yorumlar başımın üzerine. Tartışma, eleştiri güzel, yeter ki üslubu ve dayanağı güzel olsun :)

      Sil
    11. üslub yönünden sıkıntı olmaz. 87li olduğunu varsayarsak gmailindeki tarihten :) benden 12 yaş büyüksün. asla saygısızlık etmek istemem. eğer olur ya bi kusurumuz falan olmuşsa veya olursa şimdiden özür dilerim. birazdan mataya yorum yapıcam :)

      Sil
  10. Ey Senol Gunes...en sonunda istedigin yerdesin...agzin kulaklarinda..bjk basindayken edindigin kriz-kaos tecrubesini umarim milli takimda dogru kullanip genclere yön verirsin..fransanin bizi ciddiye almadan buraya geldigi cok belliydi..bundan sonra alacaklardir..6 takimlik grupta hepsi rakiptir sadece izlanda degil...tamam gercekci olalim da rakibi de gaza getirmeyecek kadar kurnaz konusalim...izlanda macini zora sokar bu tarz konusma...milli takim acisindan bir ayip GS adina var, hic oyuncusu yok 11 de...Terim artik kendi jenerasyonunu kurmali,Terim GS gelmeden once yazdik bunu,yapabilir-yapmali diye, transfer agirlikli duzeni yikip futbolcu yetistiren duzene gecmeliyiz artik...GS dan bu yönde bir önderlik bekliyorum artik...2 yildir günü kurtardik ancak gelecegi de planlama zamani coktan geldi bence.saygilar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şenol Güneş'i tebrik etmek bu kadar zor olmamalı :)

      Sil
  11. Hiç kimsenin beklemediği kadar büyük oyun vardı ve akıllıca oynadik. Fransa'nın maci kazanacağına dair hiçbir ışık yoktu maç boyunca. Milli takımı böyle sevmek bu kadar sahiplenmek uzun zamandır beklediğimiz bir şeydi.
    Fransa'nin geçen sene dünya kupasında oynadığı oyunla onları yendik katılıyorum sana kesinlikle. Herkes çok iyi oynadı ama Kaan'in defanstaki liderliği, Kenan Karaman'ın defansa yardım etmesi ve de Dorukhan'in orta sahadaki mücadelesi harikaydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok plansız ve kontrolsüz geldiler bana. Türkiye de ilk andan itibaren bozdu ve aman vermedi.

      Sil
  12. Mahmut icin fikrin nedir bilmiyorum ama ben bizim takima isterdim,kendisini cok gelistirdi her acidan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müthiş geliştirdi, aynı istikrarda yıllardır devam etmekte. Hakkı yenen futbolcuların başında geliyor.

      Sil
  13. Bazi arkadaslar da keske bizden de oyuncu olsaydi diyor,yav allah askina sampiyonlar ligini alan liverpool da kac tane onemli ingiliz oyuncu var,bi arnold onemli ingilizler icin baska var mi?su gereksiz milliyetciligi birakin artik ya futbol lan bu futbol askerlik falan degil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsaydı ben de isterim de bu Milli Takım, böyle şeylere takılmıyorum.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir