16 Haziran 2019 Pazar

Yabancı kuralının artıları, bu futbolcuların Türkiye'de kalmak için sebebi kalmadı


Ertuğrul Ersoy'u çok tuttuğum söylenemez. Kariyeri adına büyük beklenti sahibi değilim ama belli ki güzel bir vizyonu var. Bursaspor düşmüş olsa da o kariyeri için atabileceği en iyi adımı atıyor. Lecce'ye transfer oldu ve 4 yıllık sözleşmeye imza attı. Bursaspor da bu transferden 1.3 milyon avro bonservis kazanacak.

Kapı aralandı. Avrupa'da takımların Türkiye'yi transfer için adreslerden biri olarak kabul ettiğini görmek beni mutlu ediyor. Mevcut yabancı kuralının artıları işte, bu futbolcuların Türkiye'de kalmak için sebebi kalmadı. Haliyle de Avrupa'yı rahatlıkla dener oldular. Transfer için 3 büyüklerden birini de görmeye gerek yok, direkt olarak 1.Lig'den dahi bu transferleri gerçekleştiriyorlar.

6+2'li düzenlerde devam ediyor olsak, Ertuğrul Ersoy'u x büyük takımımız mutlaka transfer ederdi. Transfer yarışında da 3-4 milyon'luk bonservis bedelleri konuşulur, futbolcu da 1 milyon'un aşağısına imza atmazdı. Mevcut tabloda gerek yok işte, büyükler böyle bir transferi düşünmüyor. Haliyle de o genç futbolcu Avrupa diyor ve arkasına bile bakmıyor.

Futbolcunun gelişimi de Avrupa'da çok daha olası. Daha iyi şartlar ve rekabet ortamı içinde yükseliyorlar. Yeni bir transfer için "ara dönem" diye nitelendirebiliriz. Lecce'yi küçük görmeyin, Serie A'ya yükseldiler ve Ertuğrul Ersoy'un da ciddi anlamda şans bulmasını bekliyorum. Ne kadar beklenti sahibi olmasam da bir şansı olacaksa en doğru tercihi yaptı.

Zeki Çelik'ler, Cengiz Ünder'ler, Okay Yokuşlu'lar bulundukları liglerde iyi işler yapınca bu kapı biraz da aralanmış oluyor. Türk futbolcusuna güveniliyor ve bu pazara giriyorlar. Maliyet noktasında da avantajları var. Sonuçta bu ligin belli bir maddi ölçeği var, Oysa Avrupa'da rakamlar çok daha büyüyebiliyor. Bizde de yavaş yavaş bu rakamlar yükselecektir.

16 yorum:

  1. Stoperlerin gelişimi adına İtalya ligi çok önemli. Milli takım adına da çok sevindirici bir durum çok geniş bir stoper rotasyonumuz var artık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ertuğrul Ersoy da umarım gelişim gösterir.

      Sil
  2. Son yıllarda orta seviyede denebilecek Türk futbolcuların bile Avrupa'ya transfer oluyor olmasından şunu anlıyoruz; demek ki eskiden de takımlarımızda oynayan birçok oyuncuya teklif geliyordu ve gitmelerine izin veremiyorduk. Türk oyunculara yapılan ''anlamsız'' maaş artışlı yeni sözleşmelerin sebebi buymuş. Az çok tahmin ediyorduk ama bu kadar olduğunu düşünmüyordum açıkcası. Mesela Selçuk ve Burak'ın zamlı sözleşme yenileme dönemi vardı aynı zamanlara denk gelen. Muhtemelen o dönem ikisine de Avrupa'dan teklif vardı ve göndermemek için bu yolu tercih ettik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yolu açtık. Avrupa'ya giden futbolcularımız iş yapıyor, gelişim sağlıyor. Haliyle de tercih edilir oldular.

      Sil
  3. Ertuğrul'u biz almaya kalksak 3-5m dan kapı açarlardı. Ertuğrul 1.3m ise Okan Kocuk ne kadar acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3-5 milyondan kapıyı açarlar :) Şu an orada hem Okan Kocuk, hem Muhammed Şengezer büyük lüks. Bir de alttan gelen yine genç Milli Takım kalecileri var.

      Sil
    2. Okan yada Muhammed için şöyle bir teklif yapılmalı bize satın bonservis ödeyelim ama bir yıl sizde bedelsiz kiralık oynasın. Bizde Fatih'i alalım 2 yıl için. Önümüzdeki sene Bursa'dan daha hazır bir kaleci alalım. Muhammed ya da Okan farketmez hangisi ucuzsa.

      Bursa açısından ise hem Muhammed'den hem Okan'dan bonservis kazanıp, bir yılda hiçbir maliyete katlanmadan bize sattığı kaleciyi oynatma şansı olacak kaleci arama derdi olmayacak. Bursa hangisini yuksek bedelle satabiliyorsa satsın diğerini biz alıp kiraya geri verelim. Ne akıl ama :))

      Sil
    3. Bursaspor'da biri kiralık durmaz, arkasında bekleyen de iyi çünkü. Başka bir takıma verilebilir :) Gerçi Okan Kocuk'un gereken tecrübesi var, çok büyük aşama kaydedeceğini de düşünmüyorum.

      Sil
    4. Okan bizim için en iyi seçenek. Serkan Kırıntılı vs gibi gelmezse ki oyle biri kalmadı. Tolga Zengin var.

      Sil
    5. Okan Kocuk için de bonservis durumuna bakmak gerekecek.

      Sil
  4. Futboldan cebini dolduran haramzadeler illa değiştirecek orası ayrı ama yabancı kuralı kapıyı açtı, işini bilen menajerlerin yönlendirdiği amacı oynamak olan gençler(Enesler, Çağlarlar, Cengizler) referans oldu ve Türk futbolcusu yavaş yavaş Hakan Şükürlerin, Ariflerin, Akyellerin bıraktığı kötü izleri silmeye başladı. Bu arada sadece göz önündekiler değil 2. ligden de ihracat sürüyor. İstanbulspor'dan Duhan Aksu'da Lille ile anlaşmış. Bu gençler kısa vadede değil belki ama uzun vadede hem daha çok kazanacaklar hem de daha rekabetçi ortamda gelişecekler. Asıl kazanç da futbol sonrası olacak. Örneğin Enes Ünal futbolu bıraktığında GS'li, FB'li değil belki ama uluslarası düzeyde bir futbol geçmişiyle artık hocalık mı yapar, menajerlik mi, yoksa popülaritesini kullanıp ticaret mi yapar bilinmez ama uluslarası ölçekte edindiği çevreden bolca yararlanacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dedim ya, futbolcuların Süper Lig ya da büyük takım görmelerine gerek yok. Artık izleniyor ve direkt olarak gidiyorlar.

      Sil
  5. Burak abi, bir sorum var. dunyaya en cok futbolcu veya en cok hangi ulkeden futbolcu gidiyor haberin var mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fransa abi, alt yapilari Lyon haric igrenc durumda. Ama cogu genc Merih’in yaptigini gidip ispanya portekiz almanya italyada yapiyor. Aktif futbol oynayanlardan 700 kusur fransadan 600’de brezilyadan cikmis

      Sil
    2. Doğrudur, ben Brezilya diye düşündüm :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir