30 Temmuz 2019 Salı

Doğru pozisyonlamayla Adem Büyük'den verim alınır


Galatasaray'ın bu sezon yapmış olduğu transferleri konuşmaya devam ediyoruz. Sırayı Adem Büyük'e ayırmak istedim, çünkü enteresan bir transfer hikayesiydi. Bu transferi için "beklenti" ölçüsünü doğru tutturmak gerekecek. Çok sevdiğim ağabeyim Tansu Gürsel de bizleri kırmadı ve Adem Büyük transferini bizler için yorumladı..

En çok eleştirilen transferlerin başında geliyor belki de. İsmi geçtiği gün bu konuda isyan kopsa da zaman içinde biraz daha anlaşılır görünmüştü. Sen bu transferi nasıl yorumlamıştın?

Tansu Gürsel: Adem Büyük transferinin eleştirilmesini anlayışla karşılamak gerekiyor aslında. Anadolu takımlarında yıllarca ortalama üstü performans sergileyip isimleri zaman zaman İstanbul kulüpleriyle gündeme gelse de bu şansa 30'larında erişen futbolcular olmuştur her zaman. Geçen sezon Muğdat Çelik bunun son örneğiydi mesela. Hoş, Muğdat 30 olmamıştı ama 30'a yakındı. Daha önce Altan Aksoy ve Erman Kılıç gibi oyuncular da Anadolu takımlarındaki başarılı kariyerlerinin ardından geç denebilecek bir yaşta Galatasaray'a transfer olmuş ancak fazla forma şansı bulamadan gitmişlerdi. Adem Büyük transferi muhtemelen insanlarda bu bahsettiğim deneyimleri akıllara getirmiş olabilir. Taraftarın bilinçaltında geçmişten gelen bu örnekler haklı olarak yer ediniyor. Ancak prensip olarak ben böyle transferlere karşı değilim. Adem Büyük'ün, oyuncudan yana beklentilerin doğru noktada tutulması kaydıyla hücum bölgesindeki çok yönlü oynayabilme özelliği ve kadrodaki yerli oyuncu derinliğinin artması bakımından doğru bir transfer olduğunu düşünüyorum. Doğru pozisyonlamayla Adem'den verim alınır.

Peki beklentiyi ne ölçüde tutarsak mutlu oluruz? Galatasaray'daki katkısı nasıl olur ve gün sonunda bu işi nasıl değerlendiririz?

Tansu Gürsel: İşte bu beklentinin tutulması gereken ölçü meselesi çok önemli. Oyuncuya takımda doğru rolü biçebilmek ve muhtemelen geçmiş kariyeri nedeniyle pek de alışık olmadığı bu yeni rolünü onun da içselleştirebilmesini sağlamak lazım. Adem de dahil olmak üzere bu bahsettiğim oyuncular geçmiş kariyerleri boyunca oynadıkları kulüplerde genellikle kilit oyuncu rolünü üstlendiler. Çoğu zaman ilk on birin değişmez parçalarından biri olurlarken belli zamanlarda takımlarının oyun planları onların üzerine oldu ve etraflarında bir takım kuruldu. Öncelikle şunu onlara kabullendirmek lazım: Galatasaray'da bu olmayacak. Aslında kendilerinin de bu durumun farkında olduğunu tahmin ediyorum ancak sahaya çıkınca bu yeni role uyum sağlamak çok kolay olamayabiliyor. İşte bu noktada teknik direktörün tutumu çok önemli. Bir mentor desteği bile düşünülmeli. Oyuncu bilmeli ki artık eski kulübündeki gibi takım arkadaşları topu ayaklarına aldığında pas vermek için onu aramayacak. Bu takımın yıldızları daha başka seviyede isimler ve artık kendisi sadece sınırlı anlarda ortaya çıkabilecek, takımın yoğun ve zorlu zamanlarında nefes almasını sağlayacak bir dişli. Onu da bu noktaya getiren de, tecrübesinden ötürü bu nadir gelecek anları soğukkanlı bir şekilde değerlendirme potansiyeli. Adem Büyük bunu yapabilir mi? Elbette yapabilir. Mesela Altan Aksoy ve Erman Kılıç da yapardı fakat olmadı. Hem oyuncunun kendisinden önceki örnekleri iyi inceleyip futbol hayatının bu son dönemecinde ayağına gelen fırsatı değerlendirmesi, hem de kulübün önceki örnekleri iyi analiz edip doğru rolü Adem'e vermesi gerek.

Geçen sezondaki Muğdat Çelik kontenjanı denilse de o duruma katılmıyorum. Adem Büyük'ü daha farklı ve yetenekli görüyorum. Ağırlıklı olarak solda oynuyor ve teknik becerisi çok daha yüksek. Adem Büyük'ü nasıl kullanmak çok daha iyi katkı anlamına gelir?

Tansu Gürsel: İlk sorunun cevabında da bahsettiğim gibi kariyer gelişimleri bakımından ben ikisini aynı sınıfa koyuyorum. Elbette detaya inersek bunu bir kontenjana indirgemek doğru değil ama kaba hatlarıyla aynı sınıftalar. Aralarındaki en önemli fark ise potansiyellerinden geliyor. Muğdat Çelik'le Adem Büyük bence de yetenek ve potansiyel olarak birbirinden farklı kategorilerin oyuncusu. Muğdat ulaşabileceği kariyer zirvesini geçen sezon gördü. Bunu da hak ederek aldı. Çalışkan bir oyuncu neticede fakat daha yüksek bir potansiyeli vardı diyemeyiz. Adem ise benim futbol anlayışıma göre çok daha genç yaşta şampiyonluk kovalayan bir büyük kulüp görebilirdi. Belki de şanssızlığı Beşiktaş alt yapısında oynamış olmasıdır. Burada sorun Beşiktaş'ta değil elbette. Galatasaray ya da Fenerbahçe'de de oynasa aynı şeyi derdim. Son 1-2 sene hariç büyük takımların alt yapılarından çıkan oyuncular A takımlara doğru şekilde entegre edilemediğinden dolayı kulüplerinde tutunamayıp Anadolu yollarına düşmüştü. Adem de bunun şanssızlığını yaşadı diye düşünüyorum.

Adem'in en verimli olduğu bölge tabii ki hücumun sol çizgisi. Sağ ayaklı olmasına rağmen sol forvet olarak oldukça katkı sağlayabilecek bir isim. Topla içe kat ederek şut pozisyonu arayan ya da yaptığı arka direk koşularıyla tehlike yaratabilen bir oyuncu. Dünkü Bordeaux hazırlık karşılaşmasında attığı gol de yapabilecekleri hakkında fikir veriyor. Ayrıca takip edenler iyi bilir ki Adem Büyük kısa boyuna rağmen hava toplarında da çok etkilidir. Tabii bu bölgede Ryan Babel gibi bir oyuncu var. Babel de devamlılığı olan bir futbolcu. Fatih Terim onu hazırlık maçlarında bile neredeyse 90 dakika sahada tutuyor. Babel'in merkez forvete geçtiği ya da dinlendirilmesi gereken anlarda Adem sol öne nefes aldırabilecek bir oyuncu.

Genel performansını soracak olursam, tuttuğun isimlerden biri miydi? Mesela geçen sezondaki Malatyaspor günlerinde bu noktaya geleceğini düşünüyor muydun? Ya da Adem Büyük düşünüyor mudur?

Tansu Gürsel: Elbette Adem Büyük yeteneklerine inandığım bir oyuncu. Daha önceki takımlarında biraz agresif görüntü sergilediği anlar da oldu. Hatta Galatasaray taraftarının bir kısmı bu konuda tepki de gösterdi kendisine ama bunlar futbol içinde olan şeyler. Kimler kimlerle barıştı neticede... Herkes barışır. Malatya'daki günlerinden bu noktaya geleceğini tabii ki tahmin etmiyordum. Bunu kendisinin de tahmin etmediğini düşünüyorum. Hatta benim bildiğim kadarıyla başka bir Süper Lig kulübüyle anlaşma noktasındayken sürpriz bir şekilde Galatasaray gündeme geldi ve o da çok normal olarak Galatasaray'ın teklifini değerlendirmek istedi. Eğer Galatasaray çıkmasa şu an farklı bir takımla anlaşmıştı bile. Galatasaray Adem için bir fırsattır. Şimdi yapması gereken şey, karşısına geç çıkan bu fırsatı iyi değerlendirmek.

4 yorum:

  1. Ben Bilal Kisa ya benzetiyorum:yetenek,liderlik vasfi,buyuk klup cikisli olmasi,buyuk klube gec transfer olmasi...
    Bilal Kisanin sansizligi Galatasaraya Hamzaoglunun yarattigi kaosta yanlis zamanda gelmesi.
    Dogru bir takim ve teknik ekibe denk gelseydi Bilalin faydasinin olacagini dusuyorum.
    Ayni sekilde Adem de bos bir oyuncu degil.isleyen bir makinanin icinde ustune duseni yapacagini dusunuyorum.CL arenasi da dahil buna.
    Bir de Olcan a da benzetiyorum kaderini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilal Kısa dediğin gibi iyi bir alternatifti ama yanlış kullandı. Mustafa Denizli de maalesef hiç yüzüne bakmadı.

      Sil
  2. Adem Büyük hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler için cok iyi bir soru cevap bölümü hazırlamışsın tebrik ederim. Adem büyük yabancı kuralı yükselmeseydi anadoludan büyüklere büyük bedellerle transfer olurdu. Şimdi beğenmediğiniz adama tapardınız o zaman futbol dilinde. Adamın doğru zaman doğru yer olayına takıldığını az biraz görmeye çalışın. Neden üst seviye bir takımda bugüne kadar oynayamadığı konusunda öz eleştiri yapmaktanda kaçınmıyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muğdat Çelik'ten yetenekli isim, o kontenjan adına. Uzun lig serüveni içinde de şans bulduğu, süre aldığı, etkili olacağı zamanlar olacak. Maaşında da sorun yok.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir