6 Temmuz 2019 Cumartesi

Nuri Şahin & Galatasaray, oyunu bizim formatımıza çok daha uygun


Tutunamayanlarda diğer isim de Nuri Şahin. Tutunamama kaynağı Dortmund dışındaki takımlar, Milli Takım da dahil olmak üzere. Dortmund'da zirve yaptığı ve Bundesliga'nın en iyisi kabul edildiği dönemin ardından Real Madrid'e gitmişti. Sonrası sakatlıklarla geçti ve istikrarını kaybetti. Liverpool'a gitti, Dortmund'a geri döndü ama bir türlü eski havasını yakalayamadı.

Dortmund'da bu kadar uzun zaman edebilmesi biraz da o takımın kültürü ve aidiyeti kaynaklı. Bu tarzda büyük hizmetlerde bulunmuş futbolcularına kapıları daima açık ve futbolcu istemediği sürece de yolları ayırmıyorlar. Nuri Şahin için forma şansı bulamamanın zirveye bulaştığı an böyle bir talep geldi ve Werder Bremen'e 1 milyon avro bedelle transfer oldu.

O günlerde de Galatasaray'a gelebilir mi üzerinden konuşmuştuk. Bundesliga'da kalacağını tahmin ediyordum, en azından o lig için hala piyasası vardı. Bu ihtimali de 1 sezon kullanmış oldu. Werder Bremen formasıyla 20 Bundesliga maçına çıktı ve 1 gol 1 asisti var. Mutlu eden gelişme şu olabilir, sakatlık konusundan çok çekmedi.

Belki istikrarlı şekilde 11'de forma giymedi ama rotasyonda yerini aldı. 2 sezondur sakatlıklarla alakalı büyük sıkıntılar yaşamıyor. Ne kadar eleştirsek de kalitesinden, özellikle de karakterinden şüphe etmediğim bir isim. Bir detay daha vereyim, geçen sezon 21 maçta ön libero, 2 maçta da stoper oynamış. 

Zaman içinde 8'den 6'ya evrildi. Oyun görüşü, tekniği ve pas özelliği yüksek bir isim. Geriden iyi oyun kurar, topun sizde kalmasını sağlar, temposu tartışılsa da oyunun iki tarafında katkı verir. Hızlı bir isim değil ama 6 için "regista" formülünü düşünenler adına iyi tercih. Özellikle de bizim gibi pas oyunu oynamaya çalışanlar adına.

Kalitesinin de Türkiye'nin üzerinde olacağını söyleyebilirim. Oyun bilgisi dahi yeter. Her şeyden öte lider, takım içinde katkısı büyük olur. Fatih Terim de Nuri Şahin özelinde Milli Takım'da çok ısrarcı olmasa da tuttuğu bir isim diye hatırlıyorum. 16 yaşında A Milli formayı onun döneminde girdi ve sakatlıktan her döndüğü zaman da kadrosunda yer verdi. Euro 2016 dahil olmak üzere.

Fernando'nun gidip gitmeyeceğinden bağımsız yazıyorum, Galatasaray'ın öncelikli düşüneceği yerli alternatiflerden biri olur. 30 yaşında, önünde çok temiz 2-3 sezon olacağını düşünüyorum. Mehmet Topal gibi bir düşünceye gireceğime Nuri Şahin'i görmek isterdim, bizim oyun formatımıza çok daha uygun.

18 yorum:

  1. Hoca sans vermiyordu ki milli takimda cunku temposu dusuk,avci sever mesela nuriyi bence bjk ye gidebilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında vermiyordu değil, sakatlık dönüşlerinde kullandığı oldu. Milli Takım ve kulüp ayrı, birbiriyle bağlantılı değerlendirmemek lazım.

      Sil
  2. Terim pas oyunu oynamıyor ki bildiği körü körüne topun bizde kalması ama kimse nereye topsuz koşu yapacağını bilmiyor. Ana plan var ayrıntılar yok.

    Abdullah Avcı pozisyon pozisyon çalışıyor toplu topsuz oyun planları daha ayrıntılı. Nuri bjkde daha faydalı olur. Ama tabi ilk kural fit olması yoksa Gökhan Inler de gelse nafile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pas oyunu oynamak istiyor, ana planında daima bu var. Eldeki malzeme buna yetmeyince, ısrarla topu rakibe verip, biraz daha hızlanmayı deniyor. Ana plan yine pas olacaktır.

      Sil
  3. Gelsin isterim ama denemekte fayda var bonservis öder miyiz?

    YanıtlaSil
  4. Nuri Banega Belhanda çok yumuşak kalır.Banega gelmezse Nuri olur ama.Yanına da Ndiaye tarzı dinamik bir oyuncu alınırsa orta saha üçlüsü noktasında sıkıntı yaşamayız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Nuri Şahin'i ana planda düşünmem, alternatif olarak bakıyorum.

      Sil
  5. Futbolcu ve insan olarak isterim ama taktik anlayışı olarak ona uygun bir ortamımız yok. Gelirse iki taraf için de güzel anılar yaşanmaz. Nuri kendisini bir yandan futbol sonrasına hazırlıyor. Spor pazarlaması üzerine eğitim alıyor. Dordmund, R.Madrid, Liverpool, Feyenoord gibi büyük organizasyonlarda yaşadığı deneyime aldığı eğitimi eklediğimizde futbolun idaresini ver gitsin Nuri'ye derim. Kulüpler batakta olduğu için bu zorunlu bir hamle ayrıca. Futbolu Abdır gibi avamlar, Semih gibi zart zurtcular, Orman gibi çıkarcılar kurtaramaz. Bu birikim lazım bize. Yöneticiler direnir ayrı ama onunda sınırı var. Öte yandan bu birikim Bundesliga'da bir talep yaratır orası da ayrı konu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka katkısı olur, sakatlık durumunu aştı. Ama planı doğru kurgulamak gerekecek, uygun rol vererek.

      Sil
  6. gündemdeki yerliler içinde nuri şahin kesinlikle ilk sırada gelir. tecrübesi hepsini alt etmeye yeter. hem ön libero hem merkez orta saha oynuyor. bu galatasaray adına büyük avantaj olur. böyle bi alternatif zor bulunur. maaşta anlaşılırsa mutlaka gelmelidir. terimin ısrarı da bu yöndedir.

    YanıtlaSil
  7. Şahsen Nuri'yi bizim sistemimiz için istemem, çünkü Banega ismi de geçiyorken bizim 6 numaraya yedek olarak ciğersiz box to box bir 6 numara almamız lazım. 6 numara yedeği olarak da Donk var zaten, 8 numara olarak da rotasyonda iş yapar ama ilk 11 olarak CL'de çuvallar. Ha Nuri'yi düşüneceksek Regista olarak düşünmeliyiz bunu da çift yönlü bir orta sahayla yapabiliriz.

    Nuri
    Çift yönlü orta saha-Belhanda orta sahası iş yapabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nuri'yi alternatif olarak düşünürüm, hem 6 hem de 8 adına.

      Sil
  8. Ben uzun süredir düşünüyordum, niye gündeme gelmedi diye. Başta karakter olarak böyle bir değeri kazandırmak gençler için çok faydalı olur. Futbolculuğunu da çok severim, şayet ki Belhanda ve Banega olursa, zaten savaşan iki 8.5 numaramız olacak, savunma tarafı ligde çok da sırıtmaz. Özellikle skor olarak öndeyken oyuna alıp kanatlara çapraz top atmada çok faydasını görürüz. Ara sıra Selçuk'la yaşadık bunu geçen sezon. Umarım alırız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6 için ciddi alternatif olur, özellikle pas oyununda büyük katkı verir.

      Sil
  9. 8 numara yerli alteenatifi olur Selçuk yerine gibi olur.

    YanıtlaSil
  10. Orta saha alternatiflerini çoğaltır. Selçuk İnan'dan yıllarca beklediğin regista'ligi Nuri Şahin yapabilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an öyle oynuyor zaten, Selçuk İnan bu değişimi yapamadı maalesef.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir