6 Temmuz 2019 Cumartesi

Yunus Mallı & Galatasaray, yine Türk alternatifler konusuna geldik


Yine "Türk alternatifler" konusuna geldik. Bu konuda da Yunus Mallı'yı konuşmak gerekiyor. İlk parladığı dönemler gayet iyi olsa da zaman onu giderek aşağıya çekmekte. Geçen sezon Wolfsburg formasıyla Bundesliga'da 21 maça çıktı ve 1 gol 2 asisti var. Böyle bir 10 numara için kötü istatistikler. Geçmiş sezonlarda 10 gol 10 asisti yakaladığı ya da zorladığı zamanlar oluyordu.

Mainz 05 döneminde kendi pozisyonu adına Bundesliga'da en iyilerden biriydi. Wolfsburg da onu 2.5 yıl önce 12.5 milyon avro'ya transfer etmişti. O performansı bugün göstermiş olsa rakam çok daha yükselirdi. Wolfsburg'da da ilk etapta iyiydi ama 2 sezondur performansı düşüyor. Hatta geçen sezon itibarıyla dip yapmaya yaklaştı.

İyi de kazanıyor diye biliyorum. Wolfsburg ondan vazgeçebilir ama ciddi bonservis bedelleri an itibarıyla konuşulmaz. Kira + opsiyon gibi formülleri düşünüyorum. Bu noktada da transferi oldukça olası görünüyor. Alabileceğiniz daha iyi yerli alternatifler yok. Ülke içinde 1-2 isim, gurbet pazarında da 3-4 isim sayabilirsiniz.

Yunus Mallı'yı tarz olarak biraz Emre Akbaba'ya benzetsem de ona göre farkı birçok pozisyonu oynayabilmesi. Emre Akbaba'nın oynayabileceği tek yer 10 numara. Onu 8'e evirmeye çalıştığımızda istediğimizi alamamıştık. Emre Akbaba forvet özellikli bir 10 çünkü, teknik / pas gibi konulardan önce bitirici etkisini konuşmanız gerekir. Sezonda 10 civarında gol bulan bir futbolcuydu.

Yunus Mallı da böyle aslında. O da forvet özellikli ve rakip ceza sahası etrafında çok daha etkili. Pas / teknik gibi konulardan önce gol etkisini konuşmanız gerekiyor. Rakip ceza sahasına sürpriz koşular yapar ve o noktada iyi bitiricidir. Farkı ise birçok pozisyonu oynayabilmesi kaynaklı. 8 de oynar, kanatlarda da kullanırsınız.

Eleştirilmesi de biraz bundan. Yunus Mallı için her şey var ama "şu özelliği de ön planda" diyebilmek zor. Birçok pozisyonda oynayabilmesi de aynı şekilde, gerçek anlamda o pozisyonu doldurabilmesi yine tartışılır. Bu mevkisizlik yüzünden de Milli Takım'da bir türlü anlaşılamadı ve ısrarla yedek bekliyor. Oysa çok kıymetli bir alternatiftir.

Yedek bırakması güç bir isim, baştan söyleyelim. Yunus Mallı'yı Banega olmazsa üzerinden de değerlendirmek güç. Bu transferin gerçekleşmesi bir bakıma "Belhanda ayrılığı" anlamına da gelebilir. Yerli kalitesini yükseltmek istiyorsak da bu tarz isimlere yönelmek gerekiyor. Sadece kulübe değil, ilk 11 adına da yerli 1-2 ismi düşünmek gerekiyor.

6 yorum:

  1. takımda altyapıdan gelenler dahil bisürü 10 varken hala 10 konuşmak tuhaf. yunusun 8 tecrübesi yok denecek kadar az. şahsen hem 8 hem 6 oynayan nuriyi yunusa tercih ederim. zaten terim de ısrarla istemekte kendisini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birlikteydiniz dimi, transfer listesini beraber hazırladınız. Oradan veriyorsun tabii bilgileri :) Yoruma bakar mısın :)

      Sil
  2. Ffp nin seneye de devam edecegini ve mevcut kadromuzun ozelliklerini dusunerek, bence uzun donemde basarili olabilmek icin Belhanda'yi satmali ve onun yerine forvet arkasina genc ve yetenekli bir oyuncuya yatirim yapmaliyiz.. Bu oyuncu Ianis Hagi, Emre Mor, trezeguet vb. olabilir. Fernando-Banega takasi mukemmel bir hamle olur, Diagneden gelecek parayi ve hatta belki Marianoyu da satarak tum imkanlari, ismi bizimle gectigi icin soyluyorum, Cuellar gibi genc, dinamik, hizli bir defansif orta sahayi almak icin kullanabiliriz.. Bence Yusuf Erdogan transferi de cok kritik bir hamle olacak, umarim gerceklesir..
    Santrafor icin Kostas-Babel ve Adem rotasyonu yeterli olabilir, Vedat bizi bekleyebilirse seneye Kostas yerine onu yazabiliriz..
    4-4-1-1 gibi dizilime gore kadro kurarsak, gercekci bir butceyle yarismaci bir takim olabiliriz..
    Kostas(giderse yerine emond veya komlichenko gibi makul fiyatli genc bir oyuncu alabiliriz)/Babel/Adem; arkasinda Ianis(veya Emre Mor veya trezeguet)/Atalay, 4 lu ortasaha Yusuf-Cuellar-Banega-Feghouli (jimmy, selcuk, Emre, Gokay); Yuto-Marcao-luyindama-Linnes (Omer-Donk-Valentine-Sener)..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bonservis girdisi sağlarsak dediğin genç hamleler gelebilir. Bir yandan da başarı lazım, kadroyu zayıflatmamak. Ianis için maalesef tren kaçtı, Emre Mor kumarına asla girilmez, Trezeguet de merkez oyuncusu değil.

      Sil
  3. Bu tarz futbolcularin başarılı olmaları için kendi tarzlarina birebir uyan bir takimda oynamalari şart. Çünkü kesin su mevkinin oyuncusu diyemiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde olabilir diyorum, Türkiye'de yükselebilirler.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir