1 Ağustos 2019 Perşembe

Jimmy Durmaz'ın Türkiye'ye gelme sebebi Galatasaray'ın cazibesi


Hazırlık döneminin en heyecan veren isimlerinden biri de Jimmy Durmaz'dı. Sezonun en önemli transferlerinden biri olacağını şimdiden gösterdi. Hücum için iyi bir joker kazandığımızı düşünüyorum. Biraz Gençlerbirliği günlerine de gitmek istedim ve sevgili Osman Burak Çetinkaya'yla hem o günleri, hem de Galatasaray'da neler yapabileceğine yönelik güzel bir söyleşi yaptık.

Sezonun en başarılı transfer hikayelerinden biri olacak. Bedelsiz bir transfer ve kazanacağı ücrete kadar süreç çok başarılıydı. Jimmy Durmaz'ın Galatasaray'a transferini sen nasıl yorumladın?

Osman Burak Çetinkaya: Bence de alternatif olarak düşünülen bir oyuncu için büyük masrafa girmemek çok doğru. Aynı zamanda az maliyetle yetenekli bir oyuncuyu kadrosuna katmış oldu Galatasaray. Yaşı genç olmasa da genç bir oyuncu gibi bu takımda kendisini kanıtlamak isteyecektir. Bu da bütün Galatasaray kadrosunu olumlu etkileyecek. Örneğin Feghouli ve Babel yerlerini garanti olarak görmeyecek ve takımdaki yerlerine daha sıkı sarılacaklar.

Gençlerbirliği'nde bıraktığımızda iyi bir sol kanattı. Fransa günlerinde ise sağ kanat ve orta saha ağırlıklı oynadığını görüyoruz. Fatih Hoca da onu hazırlık maçlarında bu iki pozisyonda da kullandı. Galatasaray rotasyonu içinde Jimmy Durmaz'ı nasıl bir rol bekliyor olabilir?

Osman Burak Çetinkaya: Jimmy sol ayaklı ve skora çok uzak olmayan bir oyuncu. Bunun için sağ kanatta onu kullanmak, içeri kat edip soluna çekebilme ihtimalini artıyor. Böylece gol katkısı alma ihtimali onun sağda oynatıldığından daha fazla. Galatasaray yapısı içinde düşünerek söylüyorum tabi bunu. Ortada oynatma sebebi de şu olabilir; Galatasaray'a bir orta saha daha gelecek. Bu orta saha büyük olasılıkla defansif bir orta saha olacak. Böyle olursa Seri, Belhanda ve 6 numaranın olduğu orta saha zaman zaman ofansif olarak -özellikle gol sayısı anlamında- sıkıntı yaşayabilir. En azından belli maçlarda bölüm bölüm sorun çıkabilir. İşte o anlarda orta sahada daha ofansif bir oyuncuya ihtiyaç olacak. O oyuncu da Jimmy olabilir. Bu rolü kaldırabilir mi bilmiyorum. Fatih Terim deneyip bunun kararını verecektir. Her ihtimalin düşünülmesi lazım. Jimmy'nin ortada denenmesi de bu ihtimalin düşünülmesinden doğuyor olabilir.

Gençlerbirliği dönemi sonrasındaki gelişimi ne ölçüde oldu? Bugün hala İsveç Milli Takım'ının parçalarından biri ve tutulan da bir futbolcu. Onu Türkiye'ye sürükleyen etmenler ne olabilir?

Osman Burak Çetinkaya: Farklı profildeki takımlarda oynaması onun taktik zekasını geliştirdi. Örneğin Gençlerbirliği defansif bir takımdı. Hücum çeşitliliği sınırlıydı. Sistemsizlik içinde hücum etmeye çalışıyorlardı ama oldukça verimliydi. Şöyle bir avantajı vardı daha geniş alanlar buluyordu. Olympiakos'a gittiğinde ortam tamamen farklıydı. Bambaşka bir sınav vermek zorundaydı çünkü Olympiakos şampiyonluğa oynanan, rakiplerinin çekindiği bir takımdı. Orada Gençlerbirliği'nde bulduğu kadar geniş alan bulamadı, ofansif anlamda taktik olarak daha sistematik ama boşluk bulmakta zorlanacağı bir ortama girdi. Ancak Olympiakos dönemi de iyi geçti diyebiliriz. Öyle takımı taşıyan bir profili olmasa da ama skora önemli katkı sağladı. Toulouse dönemini çok takip etmesem de, Gençlerbirliği'ne benzer olarak daha defansif ve alt sıra takımıydı. Ancak orada daha kaliteli rakipler ve düzenler gördü. İyi bir tecrübe oldu onun için. Türkiye'ye gelme sebebi Galatasaray'ın cazibesi. Toulouse'de küme düşmemeye oynarken Türkiye'de şampiyonluğa oynamak ve Şampiyonlar Ligi'nde oynamak çok cazip. Galatasaray'da oynamanın vereceği şöhreti reddetmek kolay değil. Zaten Fransa ligi benzeri liglerde büyük takımlarda oynaması mümkün değil.

Jimmy Durmaz'ı nasıl tarif edersin bizlere? Hangi özellikleriyle ön plana çıkar, yaratacağı fark ne ölçüde olabilir? Ya da görülen olumsuz özellikleri sence nedir?

Osman Burak Çetinkaya: Jimmy Durmaz, oyun görüşü, topla gidebilme özelliği ve skor katkısı olarak lig ortalamasının üzerinde bir oyuncu. Ama bu üç özelliğin hiçbirinde üst düzey değil. Bu yüzden Galatasaray'da, herkesin beklediği gibi, rotasyon oyuncusu olmaktan öteye gitmeyeceğini bilmek lazım. Ama ihtiyaç duyulduğunda taraftarı çok mutlu edebilecek anlar yaşatacaktır diye düşünüyorum. Eğer beklenti yükselmezse herkesin mutlu kalacağı bir transfer. Kanat rotasyonunda değerli bir yeri olacağına inanıyorum.

5 yorum:

  1. Direkt Gençlerbirliği veya başka bir Anadolu takımından gelse herkes ön yargılı olurdu orası kesin bence..

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir