12 Ağustos 2019 Pazartesi

Şener Özbayraklı eğer yeterli motivasyona sahipse çok da çalışkan bir futbolcu


Transfer soru / cevaplarımızda sıra Şener Özbayraklı'nın. Şu sıralar sakat olduğu için pek konuşulmasa da böyle bir transferimiz de oldu. Maliyetiyle de başarılı bulmuştum, yerli açığı adına doğru isimlerdne biri olarak bakıyorum. Sevgili Tansu Gürsel ağabeyimiz de bir kere daha bizleri kırmadı ve Şener Özbayraklı'yı bizler için anlattı.

Şener Özbayraklı'nın Bursaspor performansı ilgi çekiciydi ve Fenerbahçe'ye transferini gerçekleştirdi. Ciddi de şanslar bulmasına rağmen beklentinin daha yüksek olduğunu düşünüyordum, ne kadar karşıladığı tartışılır. Fenerbahçe dönemini sen nasıl yorumlarsın, beklentini ne ölçüde karşıladı?

Tansu Gürsel: Şener Özbayraklı Bursaspor'a 2.ligden gelmişti. İki alt kategoriden sezon ortasında Süper Lig'e gelip formayı kapmak ve 2,5 sezon sırtından çıkarmamak önemli bir başarı. Özellikle Bursaspor'un Şenol Güneş'le çalıştığı sezon Ozan Tufan'la birlikte takımın en dikkat çekici oyuncularından biri olmanın meyvesini de sezon sonu İstanbul'a transfer yaparak aldı. Fenerbahçe'ye ne tür bir beklentiyle transfer edildiğini bilemiyorum. O dönemki kadroda yıllardır formayı terleten Gökhan Gönül'ün varlığı Şener için önemli bir engeldi. İlk on bire girmesinden çok Gökhan'ı rekabete sokması amacıyla alınması mantıklı. Dediğin gibi fena şans da bulmadı Fenerbahçe'de. İlk iki yıl sezon başına 30'un üstünde resmi maça çıkmayı başardı, ki bu iyi bir rakam aslında. Fakat son iki yıl, hatta özellikle geçen yıl iyice kayboldu desek yeridir. Tabii bu geriye gidişte Fenerbahçe'nin takım halinde yaşadığı düşüşün de etkisi var. Bu düzensizlikte irtifa kaybetmeyen çok az oyuncuları oldu.

Ciddi de bedeller konuşuldu tabii. Bonservis olarak uygun olsa da büyük bir yıllık ücreti vardı. Önce Gökhan Gönül, sonra Isla gibi isimlerle rekabete girdi, bu sürede Milli Takım'ın da sağ beklerinden biri oldu. Şu an Galatasaray'da ise çok daha makul bir bedelle oynayacak. Fatih Hoca'nın da onu iyi tanımasıyla bu transferi nasıl yorumlarsın?

Tansu Gürsel: Ligin en gözde yerli oyuncularından biri olarak, üstelik yabancı kontenjanının sınırlı olduğu bir dönemde transfer edildiği için Fenerbahçe'ye doğal olarak yüksek bir maaş maliyeti de getirmişti Şener. Kendisi adına o dönemin futbol konjonktürünün getirisi buydu. Senin de belirttiğin gibi Gökhan Gönül ve Mauricio Isla gibi iki üst düzey sağ bekle rekabete girmek durumunda kaldı. Hatta buna zaman zaman gösterdiği performansla Nabil Dirar'ı bile katabiliriz. Sanırım son dönemlerinde de Fenerbahçe'de kalmama kararı vermiş olmasının düşen performansında etkisi vardır. Bugün kadronuzda 14 yabancı tutabiliyorsunuz. Doğal olarak kaliteli olan oynuyor ve yerli oyuncular da eskiden buldukları o paraların yanından geçemiyor. Yaşının da 30'a dayandığını ve son iki sezon yaşadığı düşüşü hesaba katarsak Şener'in uygun maliyetinin nedenlerine ulaşmış oluruz. Üstelik buraya ilk on bir oyuncusu olma iddiasıyla da gelmiyor. Bunun bilincinde. 

Ben iki taraf için de çok makul buluyorum Galatasaray'dan kazanacağı parayı. Önemli olan kendisinden ne derecede bir verim alınabileceği... Fatih Hoca oyuncular açısından her ne kadar güven verici bir futbol adamı olsa da amansız bir karakterdir. Eğer oyuncuya inanırsa arkasında durur, o inancını kaybederse de bir daha yüzüne bakmaz. Şener'in bu noktada ortaya bir kararlılık koyması gerekiyor. En önemli özelliği olan çalışkanlık ve özverili yapısını Fatih Hoca'ya hissettirebilirse yoğun maç trafiğinde zaman zaman hocanın aklını karıştırabilir. Ancak şu çok net, transferdeki asıl amaç Şener'den alınacak saha içi verimden çok yabancı kontenjanına getirilecek bir daraltmaya karşı önlem almaktı ve bu da doğru bir stratejiydi. Şener bugün bile nereden baksak ligdeki en iyi birkaç yerli sağ bekten biri. Belki de iki bekten biri ve bedelsiz geldi. O yüzden çok da şaşırtıcı bir adım olmadı.

Hücumu sever, amansız bindirir ama hücumdaki verimliliği tartışılır. Hatta bu durum savunması için de geçerli. Galatasaray'da da Mariano ve Linnes gibi sağ bekler var. Bu trafik içinde nasıl şans bulmasını bekliyorsun, beklenti ne ölçüde olur?

Tansu Gürsel: Ben aslında Şener Özbayraklı adının Galatasaray'la anıldığını ilk duyduğumda Mariano veya Martin Linnes'ten birinin takımdan ayrılacağını düşünmüştüm. Hatta Linnes'le sözleşme uzatılmasından sonra Mariano'nun (o dönemde düşüş de yaşıyordu) gideceğine neredeyse kesin gözüyle bakıyordum. Ancak şu an itibariyle hiçbiri ayrılmadı. Aslında bir önceki sorunun son bölümünde bu sorunun cevabına da inceden bir giriş yapmış olduk. Galatasaray'da bulacağı şans kendi gayretine bağımlı olsa da esasen işi sadece buna bağlı değil. Burada Şener'in forma bulup bulamayacağına dair iki türlü kriter devreye giriyor. Birincisi, az önce de bahsettiğim kendi mücadeleci yapısını ne derece sahaya yansıtacağı, ikincisiyse Fatih Hoca'nın Martin Linnes'e bakışı... Hoca Linnes'i son dönemde daha çok sol bek alternatifi gibi kullandı. Ömer Bayram'dan bu verim alınamamıştı. Emre Taşdemir ise iyi başlamasına rağmen devamını getiremedi. Muhtemelen Linnes burada Yuto Nagatomo'nun öncelikli alternatifi olacak gibi. İşte o zaman Şener'in işi daha kolay olur. Yok eğer Linnes sol bekte olduğu gibi sağ bekte de Mariano'nun ilk alternatifi olursa Şener'i sıkıntılı bir süreç bekliyor demektir. Bu sorunun cevabını sezon içinde hep birlikte göreceğiz. Benim şahsi fikrimi soracak olursan, Şener bu kadro yapısı devam ederse çok fazla şans bulamayacaktır.

Sen, Şener Özbayraklı'yı hangi özellikleri ile ön plana çıkarır ya da noksanlarıyla geri plana atarsın?

Tansu Gürsel: Daha önceki sorularda da belirttiğim gibi Şener Özbayraklı'nın en önemli özelliği mücadeleci yapısı ve fiziksel gücü. Temaslı oyunda Şener'le başa çıkmak hiç kolay değil. Eğer yeterli motivasyona sahipse çok da çalışkan oyuncudur. Ayrıca iyi bir hücum bekidir. Fenerbahçe'de bu özelliğini fazla sergileyemedi belki ama Bursaspor'daki ilk sezonunda yarı dönemi dört asistle, sonraki iki sezonu da beşer asistle kapatmıştı. Bir Anadolu kulübünde bek oyuncusunun böyle bir asist sayısına ulaşması hakikaten çok ciddi bir olay. Şener'in yumuşak karnı ise elbette alt yapı eksikliği. Zaman zaman yerini kaybetmesi nedeniyle zor duruma düştüğü anlar oluyor. Özellikle motivasyonunu iyiden iyiye kaybettiği Fenerbahçe'deki son döneminde bunu çok gördük. Fiziksel olarak bir sorunu yok. Topla arası da iyi sayılır. Kafası da sahada ve formasında olduğu müddetçe Şener iyi futbolcu. Elbette yaşının getirdiği bazı zaaflar olacak. Eskisi gibi çevik ve hızlı olamayabilir. Bu noktada tecrübesini devreye sokarak o yer kaybetme sorununu minimuma indirmesi gerekiyor ki eline geçen şansları iyi değerlendirsin.

2 yorum:

  1. telekomdaki ilk macta armayı öperse(yalnız serdar azizden daha içten öpücek) oda yetmez bide kadıköyde rakip kaleye gol atarsa bu taraftar onu bağrına basar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fenerbahçelilerin ya da Galatasaraylıların çok takıldığını düşünmüyorum :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir