17 Ağustos 2019 Cumartesi

Seri 8'e geçecek işte, Denizlispor karşısında 6'da neden Donk oynamıyor?


Yazdığım çoğu şeyin anlaşılmaması üzücü. Bir arkadaş var, yorumları yayımlanmadığı için bana "cesaretsiz" diyor. Oysa içi boş, bloga bir şey katmayacak yorumlar yayınlanmıyor. Her türlü eleştiri burada yayımlanır. Selçuk İnan konusu da böyle, ben ne demişim, yorum nereden gelmiş. Celil Yüksel üzerinden örnek veriliyor, inanılmaz.

Geçen sezonun şampiyonluk maçı olan Başakşehir karşısında Selçuk İnan oyuna girince etkili olmuş ve topu tutmayı başarmıştık. Selçuk İnan'dan beklediğim rol de budur, ısrarla söylerim. Son 15 - 20 dakikalarda oyuna girer ve topa sahip olmanız gereken anlarda basit oynar. İlk 11 başlattığınızda ve tempo aradığınızda elbette sahada varlığı olmayacak. Son yıllarda olmadığı gibi.

Akhisarspor karşısında da hata, bu maçta da. Seri'den 6 olmayacağı görüldü, o konuda ben de yanıldım. Seri'yi 6'da kullanmak ve Selçuk İnan'ı 8'e atmayı anlamıyorum. Nzonzi hamlesi tam olarak eksiğin ne olduğunu gösteren iyi bir transfer. Nzonzi sonrası da Seri 8'e geçecek işte. Denizlispor karşısında 6'da neden Donk oynamıyor?

Selçuk İnan'ı doğru kullanmak bu değil. İlk 11 başlattığınız böyle maçlarda iyi performans vermeyeceği net. Orta sahan kadar varsın, biz doğru üçlüyle oynamıyoruz. 6'da oynayan Seri düşüyor, kesicilik rolü onu kısıtlar, üstlenemez. Selçuk İnan zaten sahada yok, Belhanda da tek başına sorumluluk almaya çalışıyor ve hatalar yapıyor.

Denizlispor da haliyle seni eziyor. Çünkü orta sahan yok, rakip o kadar rahat geliyor ki. Donk'la başlasan belki yine yaratıcılığın düşük kalacak ama bu kadar da kısır bir görüntün olmayacak. Seri ve Belhanda yan yana birbirini yükseltir, Donk da orayı bir şekilde doldurur. Selçuk İnan'ı 11 başlatıp, 90 dakika sahada tutarak olmaz. Üstelik 10 kişi kaldığında.

Maalesef ilk paragrafta bahsettiğim o adam da "ne oldu Başakşehir" maçı diye yorum atıyor. Ben bambaşka bir şey anlatıyorum, o ise kendi havasında. Diğeri de 1.5 yıl önce attığı Nagatomo mesajını gösteriyor. 6 ay önce neredeydin dediğimde de "1.5 yıl önce demişim ya" diyor. Önce bir yazılanı anlayın, sonra yorum yapın. 

36 yorum:

  1. Dediklerine aynen katılıyorum. Nzonzi transferi ile 6 numara doldurulabilir seri 8 e geçerse güzel olur selçuku son 20 dk alırsın topu takımda tutar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bunu söylüyorum ama bazıları bilgisi olmadığı halde alakasız yerlere çekiyor :)

      Sil
  2. Selçuk'un oynaması bu takıma hiçbir şey katmayacak bu çok bariz sorun illa yaratiiliksa tecrübe kazansın diye Atalay bile ilk on bir baslayabilirdi Selçuk'tan daha fazlasını koyardı kesinlikle sahaya. Selçuk ise kontrolü ele geçen macin son 15-20 dakikasinda oyunu tutardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amaç topa hakimiyet ise katılıyorum. Bence bu da doğru yöntem değil ama en azından daha doğru tercih olurdu.

      Sil
  3. Yani takımın 11'i vs. her şeyi bu kadar netken böyle taktiksel hatalar yapılması cidden akıl almaz.

    Yazdığından farklı bir şey yazmayacağım ama yine de yazmak gerekiyor sanki. Seri 8. Takımın önliberoya ihtiyacı var. Bu takımın bir tane de önliberosu zaten var 18'de. Donk son 2 senede ne zaman yüzümüzü kara çıkardı ki onun yerine Selçuk tercihi?

    Hele Seri-Donk değişikliği akıl almaz. Umarım yardımcıların insiyatifidir Fatih hocanın böyle bir hata yapabileceğini aklımın ucundan geçirmek istemiyorum. Gerçi yardımcıların insiyatifiyle yapıldıysa da onlar orada biz yardımcıyız diye bir dakika daha durmasın bi zahmet. 30 milyon insanın gördüğü sorunu teşhis edemiyorlarsa o görevi hak etmiyorlar demektir zaten.

    Ayrıca biz Mariano-Linnes rotasyonunu sık sık yapardık. Ne ara vazgeçti hoca bundan acaba. Mariano'nun tek bir olumlu hareketi yoktu maçta.

    Jimmy tercihine daha değinmiyorum bile. Yürüyerek yenebileceğimiz bir maçtı. Tamamen teknik heyet verdi maçı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gördük bunu hazırlık maçlarında. O maçlar deneme içindi, denedik işte. Seri orayı mümkün değil dolduramaz.

      Sil
  4. Her şeyi anlıyorum ama kimse kusura bakmasın da bizim teknik ekibin olmayacak oyuncuları farklı pozisyonlarda oynatma fantezisini anlayamıyorum. Seri 6 da yapamıyor işte ne gerek var farklı farklı şeyler denemeye. Sahadaki oyuncuların hepsi kalite. Her birini kendi pozisyonunda oynatsan kenar yönetimine bile gerek kalmaz kendileri bir şeyler yapar. Ama biz lig maçında bile olmayacak adamları yapamadıkları pozisyonlarda denemekle uğraşıyoruz. Herkes alışık olduğu yerde oynasın ki oynadığı futboldan da zevk alsın. 10liralık malzemeden 2 lira alıyoruz ama 10 alma ümdiyle. Kenar yönetimi de Galatasaray seviyesinde olduğunu düşünmüyorum. Dün maç sonunda rezil oyuna kafa yoracaklarına kabadayılık peşindeler. Eğer biz kendimizi dünya markası olarak görüyorsak her anlamıyla profesyonel hareket etmemiz gerekiyor. Taktik olarak kenar zaten yetersiz üstüne üstün kavgacı tiplerden oluşuyor. Tamam eyvallah efsane falan da yapmayın abi oyunculara da yansıyor bu kavgacı tavırlar. Biz rakipleri dominant oyunla dövelim. Yenildiğimiz maçta veya kötü oyunlu bir maçta sözle veya fiziken değil. Üzülüyorum sadece hocama acil daha teknik bilgisi yüksek yardımcılar lazım diğerleri de takım içi dengeler için yardımcı olsunlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazırlık maçlarında denersin, olur mu diye bakarsın. Ömer Bayram orta sahada ışık vermişti mesela, normalde olmayacak bir iş. Seri ise 6'da olmadı, denedin. Elinde Donk var, o adamla deplasmanlardan iyi şekilde çıkmışsın.

      Sil
  5. Seri bırakın 6’yı aslında 8.5 numara. Dikine kat eder, kilit pas atar ve 10 numara bölgesinde çok hareketli olarak hücuma katkı verir. Seri’nin yanına oyunu iki yönlü oynayabilen, pas yeteneği, çalışkanlığı ve fiziği yüksek bir merkez orta saha gerekli. Vecino, Herrera gibi. Belhanda ile olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda da olur, Seri'yle birbirlerini de Nice günlerinde olduğu gibi yükseltirler.

      Sil
    2. Belhanda yı çalışkanlık ve fizik anlamda yetersiz buluyorum. Sanki saklanıyor, kaçıyor biraz. Ne savunmanın önünde alan kapatırken görüyorum ne de forvet arkasında boşluk ararken...Her yerde biraz biraz var ama hiçbir yerde tam yok. Ne top kaptığını görüyoruz ne de dikine girdiğini...Bir iki maç çok akıllıca paslar atıp büyülüyor başka zaman ise takım eksik oynuyor gibi. Pres de yapmıyor ne yapıyor bu adam nasıl bir görevi var ben anlamıyorum.

      Sil
    3. Fizik neyse de çalışkanlık olarak Belhanda takımın en iyilerinden biri. Maalesef Seri'nin 6 oynaması ve Selçuk İnan'ın varlığı da Belhanda'yı aşağıya çekiyor. Belhanda'nın farkı kendi pozisyonuna göre oyunun iki yönündeki etkisidir.

      Sil
  6. Asil gücümüzden farkli daha kötü göründük gibime geliyor. Takimin yüzde yüz hazir olmamasi ile beraber takima henüz katilmamis, transfer bekledigimiz oyuncular ve ideal kadronun birbiriyle oynamasini bekliyoruz. Bunlar zaman alacaktir fakat bu mac üzerinden yorum yapmak zor cünkü kazanilabilecegimiz bir macti. Daha dogru oyuncu tercihleri yani sira degisiklikler daha dogru yönetilseydi puan kaybi yasanmazdi. Yedek külübesine yedek oyuncu degilde yedek bir teknik adam ihtiyaci yoksulluk karnesi....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk haftalar böyle şeyler olabilir. Zamanla oturacağımızı düşünüyorum.

      Sil
    2. Tamam da denizli de yeni kurulmuş bir takım herkes için sezon başı kimse tam hazır değil. Dünkü oyunla Denizlispor da bana ümit vermedi.

      Sil
    3. Onların sahası ama, ayrıca 45'de 10 kişi kaldın.

      Sil
  7. Boşver ağabey böyle saçma sapan yorum yapanları. Onlar hep vardı hep olacaklar canını yeriz sıkıntı yapma sen. Sana bir soru sorayım konu değişsin. Ya bu stoperler ne olacak dökülüyor ağabey ya, övdük, beğendik ama gerçekten berbat haldeler. 6 numara elbette fayda sağlar ancak bireysel sorunları çok büyük, sence sorun nasıl hallolur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuyu https://www.sportifcumleler.com/2019/08/luyindama-ve-marcao-ikilisi-gecen.html 'da detaylıca yorumladım :)

      Sil
  8. Sorunlar Seri'nin 8 Nzonzi yada Donk'un 6 oynayınca vereceği katkıdan çok daha büyük maalesef.

    Futbolun temel doğruları alan paylaşımı topsuz oyun birlikte anlamlı hareket etme yok, negatif bir sinerji var. Yeni değil aslında. Akhisar kupa maçları türkiye kupası maçları tuzladan umraniyeye ve nerdeyse her deplasman. Terimden önce de sonra da.

    Galatasarayli olmasak seyredilecek takımımız yok. Kalp damar hastalıklarından yada stresten bişey olur sürekli seyreden öyle bir takımız. Herkes farkında soyleyemiyor.

    Ümitsiz bir durum mancini prandelli rijkaard rikeerink vs. hep aynıydı. En pozitif oynayan skibbeli takım bile deplasmanda 4 yerdi kocaelinden.

    Terim'in 2011 takımı hariç o da bir sezon.

    Sneijder hamit drogbali burakli takımda bozuktu işin gerçeği ite kaka yetenekle bisey yapıyordu.

    11 yabanci+ yabancı teknik direktör gelse sanki değişmeyecek gibi bir hava var. Fiorentina takımına bizim formayı tiydir ligde oynat 3 maç sonra yine böyle şuursuz oynayacak gibi bir hava var.

    Abdillah Avcı vari pozisyon pozisyon set set oyuna kafa yoran antrenörler lazım hocanın yanına Hasan Şaş yerine... belki yapıyorlar ama ağızlarından bir gün teknik taktiğe dair bir şey duymayınca bilemiyoruz tabi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tespitleriniz çok doğru. 3. Terim döneminde de benzer sıkıntılar vardı, takımda atak varyasyonu yok yok yok... Hocanın golü bir şekilde atarız mantığıyla düşünüp oyunculara bıraktığını düşünüyorum bu hücum işlerini. Neden dikine ceza sahasına giremiyoruz senelerdir, Tudor döneminde ilk 9 haftada gördüğümüz dikine oyunu hiç bir maçta göremedik...Yan paslarla yerleşip rakibin hatasını bekliyoruz yoksa dön defansa... Deplasman sıkıntılarının sebebi de rakiplerin evinde kapanarak sert ve baskılı oynaması, alan bırakmaması... Bunu aşmanın yolu dikine atak varyasyonlarının çalışılması ama bu teknik ekiple mümkün gözükmüyor...Nasıl Bartali kondisyon için italyadan getirildiyse hücum için de avrupadan yabancı bir yardımcı teknik adam gerekli...

      Sil
    2. Çok hareketsiz kalıyoruz, bence asıl mesele bu.

      "Sneijder hamit drogbali burakli takımda bozuktu işin gerçeği ite kaka yetenekle bisey yapıyordu. " bu yorum öyle hatalı ki. Bence de 4-4-2 günleri gibi değildi ama Real Madrid'i ite kaka mı yendin. Süpüre süpüre şampiyon oldu o ekip de, güçlü yapıydı.

      Sil
    3. Abdullah Avcı gibi set oyununa kafa yoran hocalar da Fatih Hoca karşısında çaresiz bu arada. 2 sezondur izliyoruz.

      Sil
    4. Abdullah Avcı vs Terim değil amacım umrumda da değil. Benim demem şu başakşehir son 2-3 sezonda içerde dışarda standart oynayan, sampiyonluk adayları arasında deplasmanda zorlanmayan tek takım. Öyle aman aman agresif bas bas tempo oynayan bir takımda değildi.

      Misal Tudorla yeni kurulan takım ilk 6-7 hafta aşırı tempolu fiziksel güce dayalı istahli oynuyordu ama sürdürülebilirliği yoktu özelikle deplasmanlarda. Velhasıl sonrasında da takım düştü Terim gelmese düşüş devam edecekti.

      Başakşehir normal tempoda oynayarak her oyuncu görevini rolünü ezbere oynarak standarta bağlamış takımdı. Keşke bunu bizde yapabilsek.

      Formamız büyük seyirci gücü vs onlar ayriyeten + faktörler.

      Sneijder Drogbali sezon ligde rahat şampiyon olmadık ki bu arada. Avrupada kötü oynadığımız maçlar oldu Elmander Ulfali takim kadar güven vermiyordu.

      Sil
    5. Bekleyin abi, yangınlar erken kopuyor. Kadro iyi, taşlar mutlaka oturacak.

      Drogbalı sezonda son 2 hafta kala şampiyonluğu ilan ettik, oldukça rahattık.

      Sil
  9. çünkü terim inatçı. çünkü oyuna kafa yormuyor. isimler değişse de futbolda ilerleme olmuyor. bunu nasıl göremezsiniz gerçekten anlamıyorum. şampiyon olduk diye alay ediyorsunuz. evet olduk. bu sene de olacağız zaten. ama ite kaka. sahada gram top oynamadan. sadece kaos ve mücadele. yeter artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyuna kafa yormuyor ama takım hep ayakta, üstelik onca soruna rağmen. İlginç.

      Sil
  10. o kadar hataya ve eksiğe rağmen sadece ilk yarım saatte 3 puanı cebimize koyabileceğimiz bi maçta göz göre göre kaybettik. en kötüsü de bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 saat önce attığım twit;

      "Lacazette özel, iğne deliğinden geçirdi topu. Diagne'nin 5. dakikada kaçırdığı goldeki vuruş tarzı da aynıydı ama daha rahattı. Falcao o noktada mühim işte, yüzde 95 kaçırmaz. Maçla alakalı küçük detay, berbat futbolu elbette değiştirmez ama dakika 5. Görüntü değişirdi."

      Bazı şeyleri açıklar bence.

      Sil
  11. bro seri transfer edildiğinde ne diyordun? çok dinamik orta saha oluşturuyoruz.

    ben ne yazmıştım.?
    ''seri yi izlemedin sanırım'' demiştim

    yumuşak bir oyuncudan bahsediyoruz.

    bu arada atalay a yazık oluyor.bu yıl nzonzi atalay ikilisi neden olmasındı.

    yetenekli gençlere güvenmek gerekiyor.

    6,8 gibi numaralara fazla takılıp koşu mesafelerini es geçiyoruz nedense.

    düşük tempoda koşuyorlar genaraller hocam

    ilk 11 in yaş ortalaması 30 idi denizlispor maçında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müthiş bir tespit yapmışsın, Seri'yi gerçekten de ilk kez Galatasaray'da izledim :)

      Sil
  12. Joao Mario ilac olur. Seri defansin onunde oyun kurucu olarak dusunuluyor, olabilir de, ama mac icinde dusebiliyor, tehlikeli pas hatalari yapabiliyor, ortada 2 pasor oyun kurucu, ki su durumdaoldukca ust duzey iki isim, Nzonzi ve Seri, cok mantikli gorunuyor. Takimda patlayici hizi olan tek oyuncu Emre Mor ve bence mutlaka ilk 11 e dahil edilmeli.
    Tam bu noktada, Joa Mario sag kanatta ve Belhanda sol kanatta ve oyun icinde donem donem ikisinden birinin orta sahayi ucledigi, digerinin kanat forvet pozisyonuna gectigi bir sistem hem defansif hem ofansif sorunlari buyuk olcude cozebilir.
    Babel bu planda oncelikli olarak Falcaonun yedegi olur, ama duruma gore Emre Moru da yedekleyebilir; Atalay Belhandanin, jimmy ise Joaonun alternatifi olur, Soso ise ikinci forvet, sag kanat ve sol kanat alternatifi olabilir ki satilmasi da gundeme gelebilir zira maliyeti cok yuksek..
    Transferle ilgili hersey donup dolasip Diagnenin satisina geliyor, satildi satilacak derken bir suredir haberler kesildi, feghoulinin satildigi ve Joaonun kiralandigi boyle bir senaryo bu acidan da kurtarici olur, ffpyi ihlal etmeden ekaiksiz bir kadro kurabiliriz. Falcao/Diagne/Babel forvet rotasyonu tum buyuk liglerin bas alti takimlari icin etkileyici olurdu..
    Boyle bir kadroyla bek eksikligi de daha az hissedilecektir.
    Flavius Lulianus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Joao Mario = Belhanda, aralarında hiç fark yok. Birebir aynı oyun tarzları :) Mario'nun farkı sağ kanatta da oynayabilmesi olur ama Belhanda'yı da istersen sola kaydırabilirsin, o da öyle oynayabiliyor.

      Sil
  13. O futbolcunun 90 dakika sahada kalması Atalay'a büyük haksızlıktır.Değişikliği kim yapıyorsa yapsın bunu söylerim.Hadi Seri'yi geriye çekerek anlamsız bir şey yaptık da merkezde bari Atalay olsaydı.Hiç değilse kötü oynasa dahi olsun gençtir öğrenecek derdik ama bu adam oynayınca gram katkısı olmadığı gibi takımın oyununa da zarar veriyor.Umarım Galatasaray ile 11 başladığı son lig maçı olmuştur.Açıkçası artık bu rezilliğe katlanacak durumda değilim şahsen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de illa pas oyunu oynayacaksam Atalay Babacan'ı düşünürdüm ama işin doğrusu Donk'la başlamaktı.

      Sil
  14. Gs de oyuncu profillerinden daha büyük bir teknik heyet sorunu vardır(terimin çantacıları).Atalayın donkun olduğu yerde selçuğun 90 dk oynaması,oyuncu değişimleri,oyun esnansında alakısız üçlü defansa geçilmesi seriyi illa 6 da oynatması..büyük bir hataydı.Maalesef hasan şaş falkao nzonzi haberleriyle geçiştirildi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Hocanın yokluğunda her maç böyle maalesef.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir