27 Eylül 2019 Cuma

Belhanda oynayacak durumdaysa mutlaka sahada olacaktır


Galatasaray adına "olmazsa olmaz" noktasına evrilen bir derbi. Henüz ligin başı olsa da iyi bir başlangıç yok ve derbi galibiyetinin de getireceği ivme büyük olacak. Kendi sahamızda oynuyorken de tek hedef kazanmak. Furkan Buğra Yolcu'yla (@fbugrayolcu1) da derbi öncesini konuştuk, neler olabileceğine yönelik bir fikir jimnastiği yaptık.

Galatasaray adına "olmazsa olmaz" noktasına yaklaşan bir derbi. Lige iyi başladığımızı söyleyemem ve ilk haftalarda harcanan önemli bir kredi var. Herkes emin ki bu derbide alınabilecek galibiyetin de havası büyük olacak. Fatih Hoca'nın yokluğunu da düşünerek, Galatasaray'ın Fenerbahçe karşısındaki şansı ne olacak?

Furkan Buğra Yolcu: Lige istenilen gibi başlanmadı aslında ama 2 maçta son dakikalarda yenen goller olmasa bekli de harika bir sezon başlangıcından bahsedecektik. Aslında böyle bir zorlanma bekliyordum ben, çünkü geçen sezona göre orta saha ve hücum hattı neredeyse yeniden kurgulandı ve takımın, sistemin oturması biraz zaman alacaktı. Bu süreçten en az kayıpla çıkmak ilerisi için umut ışığı taşıyordu. Açıkçası Malatya maçını yerinde izledim ve 3 puanı almasını bekliyordu Galatasaray’ın. İlk 15 dakika dışında oyunu kontrol eden ve topu yönlendiren takımdı Galatasaray. Yeni oyun sistemi topla oynayan ve tempo yapmayan, daha çok merkezi kullanmaya çalışan bir takım göreceğiz gibi. Fatih hocanın kenarda olması takımı 1-2 adım öne atabilirdi. Kenardaki duruşu ile fark yaratan bir hoca ki onun eksikliği yine hissedilecektir. Taraftarın yükü de bu maçta çok fazla çünkü geçen sezon bu tarz maçlarda inanılmaz atmosferler yaratmışlardı. Galatasaray da taraftarından beslenen bir ekip bence. Ben Galatasaray’ın iç saha faktörüyle zorlansa da kazanmasını bekliyorum. Şansı ciddi derecede yüksek değil ama avantajlı olan taraf Galatasaray, bu maçta %51 de olsa.

Belhanda geri döndü gibi görünüyor ve mutlaka orta saha kurgusunda bir değişim yaşanacak. Hatta işi biraz daha ileri götürüp, 4-4-2 beklentisi içine giren taraftarlar da var. Sence sürpriz bir formasyon izlenir mi yoksa Belhanda eklentili klasik formasyondan mı devam edilecek?

Furkan Buğra Yolcu: Eğer Belhanda oynayacak durumdaysa mutlaka sahada olacaktır. Hocanın en kıymetli oyuncusu bence şu anda. Ki orta sahada onun presine ve top kullanmasına ihtiyacı olacak Galatasaray’ın. Ben de açıkçası 4-4-2 görmek isterim ama hocanın bu maçta deneme yapmasını beklemiyorum. Her zaman bildiğimiz gibi, alıştığımız o sistemi izleriz diye düşünüyorum. Lemina sağlıklı ve hazır olsa hoca onu da 11’de düşünür diye bekliyorum. Çünkü orta alanda sertlik yaratmak isteyecektir. Lemina’da bunu sağlayacak hatta dikine de katedecek oyunculardan biri. Farklı olarak belki kanat kurgusunda değişiklik görebiliriz. Feghouli sağ kanattan ziyade 10 numarada olabilir ki hoca zaman zaman bunu deniyor maç içlerinde. Böyle olursa Nzonzi- Seri- Belhanda üçlüsünü ortada önde Feghouli gibi bir 4’lü de oluşturabilir. Hocanın eli güçlü gibi görünüyor geçmiş senelere göre, o yüzden bu avantajı da kullanmak isteyecektir.

Galatasaray adına derbinin öne çıkabilecek ve fark yaratma ihtimali olan futbolcular kimler? Hangi noktalarda daha baskın olabiliriz ve "olmazsa olmaz" olarak gördüğün noktalar neler?

Furkan Buğra Yolcu: Bence öne çıkabilecek isimler orta alanda oynayan oyuncular olacaktır. Orta alana hükmeden taraf maçı da istediği şekilde götürecektir. Nzonzi, oynarsa Belhanda-Seri gibi isimler bu maçta verecekleri performans ile macın kaderine etki edebilirler. Hücum noktasına da değinmek istiyorum. Fenerbahçe savunmasının önde akılcı baskı yapıldığında hataya meyilli olduğunu gördük. Bu durumu avantaja çevirebilirse Galatasaray’ın önemli şansı olabilir. Bunun içinde Andone, Belhanda gibi isimlerin fark yaratabileceğini düşünüyorum. Yine duran toplarda Fenerbahçe savunması bazen kötü bir dizilim gösterebiliyor. Bu konu üzerine de çalışılırsa etkili olabilir Galatasaray. Çünkü elinde oldukça uzun isimler ve iyi duran top kullanan oyuncular var.

Bu maç için 2 tane olmazsa olmazım var benim. İlki ön alanda rakibi zorlayacak bir pres anlayışı. İkincisi ise merkezde kalabalık kalıp Fenerbahçe’nin pas kanallarını kapatmak.

Fenerbahçe açısından baktığında ise nasıl bir maç olması muhtemel? Hedefleri neler olacaktır ve onların Galatasaray'a göre avantajları neler? Yine Galatasaray'a dönecek olursak, ne tarz önlemler alınabilir?

Furkan Buğra Yolcu: Fenerbahçe’nin kadro tercihi burada belirleyici olacak bence. İyileşen ve kadroya girmeyi bekleyen isimler var. Isla iyileşti ancak sağ bekte ciddi katkı veren Ozan var. Orada nasıl bir kurgu izleyeceğiz merak ediyorum. Isla sağda oynarsa belki Emre - Ozan orta sahası Gustavo - Zanka ya da Gustavo -Jailson gibi stoper tandemi izleyebiliriz. Çünkü Fenerbahçe geriden pasla çıkmaya çalışan bir ekip ve elinde bu oyuna uygun ya da hazır net bir isim yok. O yüzden Gustavo ismini geride görebiliriz. Yine ön tarafta ciddi formda olan Vedat ve Kruse ikilisi var. Kruse’yi merkezde serbest rolde kullandığında orada ciddi boşluklar verebiliyor Fenerbahçe ve kaybedilen toplar büyük tehlike arz edebiliyor. Moses sakatlığını atlattı yine ancak Deniz kanatta baya iyi durumda görünüyor. Ersun Yanal’ın nasıl bir kadro tercihi yapacağı maç hakkında daha net konuşmamızı sağlayacaktır. Avantajları ise moralli ve iyi bir sezon başlangıcı yaparak geliyorlar. Geçen sene öz güveni dipte olan ekipten eser yok üstüne baya katmış bir Fenerbahçe olacak. Kadroya da kalite yönünden iyi eklemeler yaptılar. En büyük kozları Kruse ve Vedat olacaktır. Marcao ve Luyindama gibi güçlü iki stoper karşısında nasıl bir verim verecek konusu belirleyici olabilir.

Galatasaray’a dönecek olursak merkezde rahat pas alışverişine izin vermemeli ve sık sık stoperlere baskı yapmalı ve kapılan toplarla hızlı oynamaya çalışmalı. Merkez sertliği sağlayabilirse Fenerbahçe’nin pas kanallarını tıkayabilir ve oyunu kontrolüne alabilir Galatasaray. Kruse’ye ciddi önlem alınmalı bence. Çok zeki ve oyunu iyi okuyan bir isim. Boş alan bulduğunda ya da istediği topları aldığında müdahale için geç olabilir. O yüzden Kruse noktasında savunmanın uyanık olması lazım.

İki takıma da başarılar diliyorum. Umarım hakem konuşmadan güzel futbol konuşabiliriz.

4 yorum:

  1. Burak bey , belhanda oynayacak lakin bu gece. bu saatten sonra taktiği dizilişi ,rakip analizini kafana takma rahat ol ..rela× rela×.... çocukluk askımsın , nevizade geceleri vs. Dinle .maçın moduna havasına gir. Kalede altay var...vurdugun gol olsun galatasaray....iyilikle kalın..😊😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl kafaya takma, laylaylarlarla olmuyor maalesef :)

      Sil
  2. Benim bu güne kadar yazdıklarım herzaman belli bir cizgidedir ,sizin bana tabirinizle (lay lay lom dan))uzaktır size bir katkı birlikte daha iyi galatasaray arayışından ibarettir..sadece bu kadar güzel önemli analizler yaptığınız maç önü yazilarınıza son gün ders calısmayalım biraz kafamızı dagıtalım düsüncesiyledir bazen gam keder öldürur insanı derler bazı anlar vardır biraz odaklandıgın şeyden uzaklaştıgında belki biraz daha iyi görursun buda iyi gelir insana yoksa size hayatınıza müdahale etmek değildir istediğiniz gibi yazar çizersiniz. Hoşçakalın....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni yanlış anladınız :) Bu blog taraftar değil, yorum blogu, ben yorum yapmak için kurdum :) Ben saha içini konuşmayı, kafa yormayı seviyorum.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir