8 Eylül 2019 Pazar

Falcao’nun liderlik özelliklerine bu takımın çok ihtiyacı var


Transfer yazılarında son isim de Falcao olsun. Çok daha öncesinden verilmiş bir sözdü ve Mehmet Köksal da bizleri kırmadı. Çok konuştuk, yazdık, çizdik, her türlü noktaya değinildi. Bu da finali olsun diyelim, bundan sonrası saha için performansı olacak. Mutluyuz, bu transferi çok bekledik ve istediğimiz şartlarda finali yaptık.

Son yılların en çetrefilli ve heyecanlı transfer sürecini geride bırakıyoruz. An itibarıyla herkes mutlu. Bu transferi maddi şartlarıyla da fazlasıyla iyi bulduğumu söyleyebilirim. Sen bu süreci nasıl değerlendiriyorsun ve Falcao transferinin önemi senin açından ne oldu?

Mehmet Köksal: Falcao için benim en çok dikkatimi çeken konu Galatasaray’a ait bir bağlılıkla gelmesi oldu. Taraftara uygun nasıl davranacağını kendisinin ve ailesinin öğrenmesi, profesyonelliği gibi değişkenlerin onun üzerimizdeki etkisini artırdığını düşünüyorum. Bunun haricinde transferin biraz geciktiğini fakat Monaco’nun inadını ve Falcao’nun bonservissiz gelmesini hesaba katarak bunun hoş görülebilecek bir gecikme olduğunu düşünüyorum. Aynı şekilde transferlerin son iki gün açıklanma şekli ve yapılan imza töreninin de son dönemde kaybolan sinerjiyi tekrar tetiklediğini ve o aradığımız atmosferin tekrar kulüp içine yayıldığını görüyoruz. Dolayısıyla sadece Falcao için değil tüm transfer dönemli olarak ortalamanın çok üzerine çıktık ve bu kulübe oldukça iyi yansıdı.

33 yaşında olsa da hala hedef sahibi, fit bir futbolcu. Lider özelliği de fazlasıyla yüksek. Galatasaray'a katkısını saha dışında da yorumlamak mümkün olacak. Ben saha içini sorayım. Falcao'yla birlikte Galatasaray'da neler değişir ve nasıl bir forvet etkisi alınır?

Mehmet Köksal: Haftalardır sürekli hareketsiz oyundan ve bu oyuna Diagne’nin sebep olduğundan bahsediyoruz. En sonunda Diagne’yi çıkarmak nedeni olarak bu ifadeleri kullandı Fatih hoca. Peki hareketsizlik ne demek? Neden bu kadar önemli? Öncelikle büyük takımsanız kapanan rakiplere karşı sahanın her yerinde bir kişi fazla olmaya çalışmalısınız. Buna, kanada bir kişi ekleyerek oyuncuyu çizgiye indirmek, santrforu biraz daha geriye çekerek orta sahada sayısal üstünlüğü almak, ataklarda ceza alanına orta sahadan ekstra oyuncuyu sokmak gibi örnekler verebiliriz. Bu aynı zamanda hareketli oyuncunun eşleştiği oyuncuyu peşinden dışarıya doğru çekmek anlamına geleceği için rakip hatlarda boşluklar oluşmasını da sağlıyor. 

Peki bu Diagne ile neden olmuyordu? Çünkü Diagne sabit bir ceza alanı golcüsüydü. Sürekli ceza alanında beklediği için onu tutan stoperlerin sürekli ceza alanında kalmasına sebep oluyordu. Bu da stoper oyuncuları için konfor alanı demek, çünkü geleni uzaklaştırmaları bile yetiyor. Stoperlerin rahatını bozamadığı ve onları konfor alanından çıkaramadığı için birçok maçta kenar ortalarına muhtaç kaldığını gördük bu takımın. Falcao da burada devreye giriyor, rakipler için sürekli bir tehdit olduğu gibi aynı zamanda da stoperleri kanatlara ve orta sahaya doğru peşinden sürükleyecek bir isim. Bu da boşluklara takım arkadaşlarının girmesi demek.

Mevcut yapıyı da düşününce Falcao'dan maksimum almanın yolları sence neler? Nasıl bir oyun kurgusu olacağını düşünüyorsun ve o kurgu içinde de Falcao'nun rolü ne olacaktır?

Mehmet Köksal: Falcao, saha içinde bir santrforun yapması istenilen her şeyi yapabilen ve oyunun her çeşidini oynayabilen bir oyuncu. Dolayısıyla asıl hedef Falcao’nun sisteme getireceği avantajları diğer oyuncular üzerinden nasıl kullanabiliriz olmalı bence. Bunun için de Lemina transferini çok değerli görüyorum. Çünkü Premier League öncesinde oyunu çift taraflı oynayabilen bir oyuncuydu. Falcao’nun takıma getirdiklerinden optimum verim alabilmek için onu çok hareketli sahanın her yerine adım atan bir profilde kullanmalıyız. Aynı şekilde Babel’in sürekli ceza alanını zorlaması gerekiyor. 

Beşiktaş’ta Cenk veya Abubakar’ın arkasında Talisca ve Babel’in aldığı role yakın bir oyun beklemeliyiz Lemina ve Babel ikilisinden. Tabi bunu Lemina ve Talisca’yı aynı kefeye koymak adına söylemiyorum bu zaten mümkün değil sadece saha içi hareketlilik anlamında söylüyorum. Şu kadro yapısıyla Galatasaray’ın ceza alanına ekstra oyuncuları sokma konusunda sıkıntı yaşayabileceğini öngörmek mümkün. Dolayısıyla Andone’nin 11’e yerleştiği diamond 4-4-2’ler de ilerleyen süreçte gündeme gelecektir. Tabi bu yapıda bekler kanatlarda tek başına kalacağı için çok fazla efor harcamaları gerekecek. Bunun da 32-33 yaşına gelmiş ve bu konuda sıkıntı çeken oyuncularla şu aşamada pek mümkün olmadığını düşünüyorum.

Mevcut forvet rotasyonunu nasıl yorumluyorsun? Andone / Babel gibi isimleri de hesaba katınca sence ne izleriz ve bu kalite bizler için yeterli olacak mıdır? Ayrıca bu rotasyonun Falcao üzerindeki etkisi nasıl olur?

Mehmet Köksal: Ben birbirinden farklı profillerde ve birbirleriyle oynayabilme özelliği olan forvetleri kadromuzda barındırdığımızı düşünüyorum. Bu Fatih Terim’in elini ciddi anlamda güçlendiriyor ve takıma esneklik sağlıyor. Babel’i ikinci forvet gibi ceza alanına sokarak çizgide Yuto’nun etkinliği artırılabilir, Falcao-Andone ve Falcao-Babel gibi çift forvetli düzenler kullanılabilir. Yine aynı şekilde 4-3-3 oyun yapısında Belhanda’nın biraz daha fazla ceza alanına gireceğini ve skor sayısının artacağını ön görebiliriz. Nice’de Favre döneminde santrfor olarak kullanılıyordu hatta santrfor oynadığı maçlarda Nice hiç mağlubiyet almadı. Bu da Falcao’nun arkasındaki oyuncularla nasıl uyumlu bir şekilde kullanılabileceği hakkında bizlere önemli ipuçları veriyor aslında. Rotasyon açısından bakarsak da Falcao’nun arkasında Andone takım içi rekabeti artıracaktır ve bu hem santrfor pozisyonunun hem de takımın belli oranda yükselmesine anlamına gelecektir. Özelikle Falcao’nun liderlik özelliklerine bu takımın çok ihtiyacı var. Takımda bu tarz bir oyuncu yok. Falcao’nun oyuna en çok etki edeceği alanlardan birinin de bu olacağını düşünüyorum.

8 yorum:

  1. Melo'dan sonra ilk kez böyle takıma liderlik edebilecek bir oyuncumuz oldu diyebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melo'nun liderden çok ateşleyici olduğunu düşünüyorum. Drogba'dan bu yana derdim ben.

      Sil
  2. radamel falcao..hollandalı futbol analisti michael statham a göre virgil van dijki %50üzeri oranda birebirde çalımlayıp geçebilcek dünyadaki faal 163 oyuncudan biri..adam bunun için dünya üzerindeki 135binden fazla profesyonel oyuncuyu tek tek analiz edip van dijkin istatistikleriyle oluşturduğu veri tabanında karşılaştırmış ve ortaya muazzam türünün tek örneği bir çalışma çıkmış..bu 163 oyuncudan şu anda 12si türkiyede top koşturuyor..biri ikinci ligde,biri alanyasporda,biri beşiktaşa yeni transfer oldu,ikisi başakşehirde,fenerden kimse yok,3ü trabzonda,4ü bizde biri falcao :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enteresan bir araştırma olmuş ama hiç bir şey anlamadım ben :)

      Sil
  3. falcao büyük oyuncu. eminim helal olsun iyi ki gelmiş diyeceğiz.

    ama çok önemli bir durum var!! inanın kendi kendime komplo yazmıyorum!

    sakatlamaya girecek rakip defanslar. estirilen gs düşmanı hava buna yol açacak.. kendini sakınmalı.

    YanıtlaSil
  4. Çok değerli bir yazı 2.-3. kısımlar özellikle teknik detaya inen öngörüler artsa keşke bu blogun en sevdiğim ikilisi olabilirsiniz elinize sağlık

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir