6 Eylül 2019 Cuma

Johan Elmander'den de Adrian Ilie'den de izler var


Romanya'nın İspanya karşısında umut vaat eden bir futbolu vardı ve kaybetseler de gelecek adına önemli kazanımları var. 2-1 kaybettikleri maçta tek gollerini de Galatasaray'ın yeni transferi Andone attı. Fatih Hoca'nın oyun tarzını düşününce Andone heyecanlandırıyor. Ben de Andone'yi Tansu Gürsel Ağabey ile konuşmak istedim.

Fatih Hoca'nın olmazsa olmaz düşüncelerinden biri "ön alandaki hareketlilik." Bu hareketliliği ise 4. döneminde bir türlü oluşturamadı. Oysa 3. döneminde Elmander ve Umut Bulut gibi isimlerle bunu deniyor, mevcut forvetlerinden de bunu bekliyordu. Sence Andone transferi bu ihtiyaca yönelik mi gerçekleşti ve bu ihtiyaca cevap verebilir mi?

Tansu Gürsel: Muhakkak bunun etkisi vardır. Aslında hocanın bu düşüncesi ve dördüncü dönemindeki olan biten de apayrı bir tartışma konusu. Senin de değindiğin gibi bu dönemde henüz böyle bir oyuncuyla çalışma şansı olmamıştı. Bafetimbi Gomis, Mbaya Diagne ve Kostas Mitroglou farklı tarz oyunculardı. Bu bağlamda Fatih Terim'in farklı planlara adaptasyonunu da görmüş olduk aslında. Özellikle de Garry Rodrigues ve Henry Onyekuru ile yeni bir tarz oturtmayı başarmıştı. Bu yeni tarzın daha önceki döneminde transfer edip birlikte fazla çalışma olanağı bulamadığı Bruma zamanından gelen bir düşünce olduğu ortada. Şimdi yine en son 6-7 yıl önce uygulayabildiği bir düzene dönüyor. Kadroda bir Bruma, Rodrigues ya da Onyekuru yok. Ancak bazı yorumlarda gördüğüm ve senin de altını çizdiğin gibi Johan Elmander ya da Umut Bulut tarzında yeni bir oyuncu olarak Florin Andone var. Peki Florin Andone bu oyuncularla aynı tip mi? Elbette değil. Mücadeleci yapısı, savunmayı hücumun en ucundan başlatabiliyor oluşuyla temelde benzer özellikler gösterse de boş alan bulduğunda topla akıp gidebilen bir oyuncu Andone. Yani aslında o bahsettiğimiz diğer çizgi oyuncularından da hafif izler taşıyor. Ben Fatih Terim'in bu oyuncuyu nasıl kullanacağını çoktan tasarladığına inanıyorum. Dolayısıyla ihtiyaca cevap verme olasılığı tabii ki yüksek.

Andone sonrası 4-3-1-2 gibi bir düşünceye kapıldım. Babel'i de forvet diye düşünüyorum ve Falcao, Andone de derken güçlü bir forvet rotasyonu oluştu. Andone'nin nasıl kullanılacağını düşünüyorsun, Fatih Hoca ondan nasıl bir katkı almayı deneyecek?

Tansu Gürsel: Bu formasyon konusunda rakamlara en az bağımlı kalan hocalardan biri de Fatih Terim'dir. Ben 4-3-1-2 ya da 4-4-2 gibi çok net çizgilerle çerçevelenmiş sınırlar koyulacağını sanmıyorum. Zaten artık Avrupa futbolunda da oyun içinde birkaç kez formasyon değişikliği yapıldığını görebiliyoruz. İhtiyaca göre versatil oyunculardan kurulu bir kadro oluşturmanız gerekiyor ve Galatasaray da son transferleriyle birlikte bu çok yönlülüğü yakaladı. Ön tarafta Babel ve Andone, bir adım arkada Belhanda ve Feghouli... Daha da arkada Seri ve Lemina... Yedek kulübesinde Jimmy ve Adem... Hatta geçen sezon Erzurum'da 8 ve 10 numaraların yanı sıra sezonun belli bölümlerinde sol ön oynayan Taylan... Bu saydığım oyuncuları tek bir mevkiyle sınırlayamayız. Oyun içinde sürekli rol değiştirebilir, farklı pozisyonları kapatabilirler. Belki şu an es geçtiğim farklı isimleri de ekleyebiliriz bunlara. Sözün özü bu sezon transferler yapılırken oyuncuların birden fazla mevkide görev alıp alamayacakları da irdelenmiş ve buna göre tercihler oluşturulmuş gibi geliyor bana.

Andone'nin nasıl kullanılacağına gelelim şimdi. Hoca mutlaka onun fizik kalitesinden ve dayanıklılığından faydalanacaktır. Yukarıda da bahsettiğim gibi savunmayı en önden başlatma konusunda Andone'nin bir rolü olur. Andone'nin daha çok ikinci forvet ve kanat forvet olarak kullanılmasını bekliyorum. Falcao'nun sezon boyunca tüm maçlarda kullanılmayacağını da ön görürsek zaman zaman onu en uçta tek başına da görebiliriz. Sahadaki duruşuna bakıldığında ağır bir oyuncu intibası yaratabilir fakat asla öyle değil. Hatta zaman zaman onu iki kişinin arasından süzülüp giderken görebiliriz. Sırtı dönük oyuna yatkın fakat kaleye yüzü dönükken daha etkili olduğunu düşünüyorum. Galatasaray'ın baskı kurduğu maçlarda da çok faydası olacaktır. İyi bir tamamlayıcı forvet aldı Galatasaray.

Peki futbolcuyu nasıl tanımlarsın? Elmander'e benzeten de var, Adrian Ilie'ye de. Ben ise ikisinin arasında görüyorum. Senin düşüncen nedir?

Tansu Gürsel: Doğru bir benzetme yapmışsın. Johan Elmander'den de Adrian Ilie'den de izler var. Elmander'e göre topla arası daha iyi ve Ilie'ye göre daha dayanıklı. Ama ikisinden taşıdığı özellikleri de ikisi kadar çok taşımıyor. Yani bir Elmander direnci ve Ilie yaratıcılığı beklememek lazım.

Geçmiş dönemde de gündeme gelmiş, Riekerink'in vetosuna kurban gitmişti. Sonrasında ise iyi bir La Liga kariyerini geride bıraktı ve Premier Lig'e gitti. Brighton'da ise beklentiyi tam anlamıyla sergiledi diyebiliriz. Henüz 26 yaşında tabii, yeniden ayaklanması oldukça olası. Sence o dokunuş yapılabilecek mi?

Tansu Gürsel: Özellikle İspanya'daki kariyerini yakından takip etme fırsatı bulmuştum. Dünya Kupası'nda dikkat çektikten sonra formasını giymeye başladığı Deportivo La Coruna önceliği savunmaya veren bir anlayışa sahipti. Zayıf bir kadro vardı ve takım da zaten küme düşmüştü. O sezon attığı 12 gol önemli. O performans küme düşen takımın oyuncusu olmasına rağmen Andone'yi Premier Lig'e taşıdı. Bunlar önemli detaylar. Tabii ki Premier Lig farklı bir mecra. Başarılı olmak kolay değil. Andone de orada leblebi gibi gol atmadı elbette. Fakat en azından belli bir forma devamlılığı yakaladı. Galatasaray'a da skor yükünü çekmesi beklentisiyle getirilmedi. Farklı işleri olacak. Arkadaşlarına alan açacak, rakip savunma Falcao'ya önlem alırken doğacak boşlukları değerlendirecek... Şu an Galatasaray'ın sahip olduğu forvet rotasyonu düşünüldüğünde Andone için bu sezonun bir fırsat sezonu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Başarılı olması için birçok şart oluşmuş durumda. Bunu bir yeniden ayaklanış olarak mı görmek lazım bilemiyorum tabii fakat Andone'nin iyi bir sezon geçireceğini tahmin ediyorum.

6 yorum:

  1. andone kasımpaşa maçında serinin yokluğunda ortasahada lemi ve nzonzinin oynayacağını ve belhandanın durumunun belirsiz olacağını düşünürsek falcaoyla ilk 11de çıkabilir.ligde derbiler dısında içsahada çift santraforla çıkmanın bir mahsuru yok,konya maçında net gördük

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4-3-1-2 diyorum ben, beklentim hala o yönde :)

      Sil
    2. dışarda kalacak isimler dolayisiyla zor. o formasyonda ilk 11'e kimleri yazarsin merak ediyorum. hatta kimleri yedeğe atarsin, onu daha çok merak ediyorum.

      Sil
    3. Muslera
      Mariano Luyindama Marcao Nagatomo
      Nzonzi
      Seri Belhanda (Lemina)
      Feghouli
      Babel (Andone) Falcao

      Sil
  2. hani böyle amerikada kasırgayı beklerler ya günler öncesinden,sarı&kırmızı alarmlar verilir,günlerce dönen bulut gibi birşeyin hartasını gösterirler tv lerde,herkes teyakkuzda bekler böyle,korkmayın ama önlem alın filan derler..falcaoyla bu ikisini de resmen işte aynen öyle bekliyorum yaww :)
    fırtına öncesi sessizlik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Falcao da iyi hazırlanıyor, etkisi büyük olacak :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir