5 Eylül 2019 Perşembe

Lemina, o kapasiteyi ona angaje edecek ender hocalardan birinin tezgahına gidiyor


Transferin son günü çok hareketli ve isimler itibarıyla da iddialı geçti. Son gün transferleri üzerine de soru / cevap konseptimize devam edelim. Lemina'yla başlıyoruz. Sevgili Çağan Kesmen, Lemina'yı bizler için anlattı. Orta saha için başka transfer beklemezken, böylesine iddialı bir isimle karşı karşıya olmamız fazlasıyla heyecan verdi.

Beşiktaş'la adı anıldığında bu transferi zor görüyordum. Galatasaray'la adı geçtiğinde ise zor demeye bile fırsatım olmadı, bir anda iş bitti. Seri, Nzonzi ve Lemina gibi isimleri kiralamayı önemli görüyorum. Sen bu transfer tablosunu nasıl yorumlarsın, Galatasaray doğru işler mi yaptı?

Çağan Kesmen: 1999 UEFA zaferinden bu yana en kuvvetli nüveye sahip olmuş olabilir Galatasaray, belki daha bile fazlasına. Hem Lemina, hem Seri, hem N'Zonzi hem Falcao hem de Andone'yi batmadan tek off-sezonda yapıya eklemek tertemiz hiyerarşi ve üst akıl başarısı. Nüvenin uyumunu konuşuruz az sonra, özellikle göbekte. Ama santrfor rotasyonu için çok büyük upgrade diyebiliriz herhalde. Tükenmiş Mitroglu'ndan Avrupa'nın en presçi 10 santrforundan birine kulübe golcüsü rolü vermek, Mbaye Diagne gibi oyun içi etkinliği vasat ve Fatih Terim'e taban tabana zıt profilden kılçıksız golcü Falcao'ya geçiş. Yapılabilecek tek yapıcı eleştiri kadro mühendisliğinin tek sezonluk oluşu, o da biraz FFP ile ilişkili, hareket alanı kısıtlanıyor FFP'den markaj yiyen kulüpler.

Nzonzi / Seri / Belhanda hattı kağıt üzerinde iyi dursa da Seri henüz hazır olmadığı için beklenen etkiyi veremedi. Şimdi bu denkleme Lemina'yı da katınca bir isim dışarıda kalacak.. Sen orta saha yapısının nasıl oluşacağını düşünüyorsun, dışarıda kalan kim olur?

Çağan Kesmen: Jean Michael Seri'nin üstüne Steven N'Zonzi'nin geldiği gün orta saha kombininde problem olacağı malumdu aslında. Seri 6 numara değil ama arkasını toplayacak kadar da tek yönlü oyuncu değil. Seri'yi çözümlemek için İngiltere'den ziyade biraz daha Fransa'ya bakmak lazım olabilir. Hem Lucien Favre hem de Claude Puel, genellikle Seri'yi 8 kullanıp yanına ds ekstra bir 8'le onu kombinlerdi. Dolayısıyla Seri'nin maksimum performansı, hep çift 8 partnerli merkez yapısıyla. 

Fatih hocanın kafasındaki merkezde 1+2 yerleşimine aykırı oyuncu Seri. Seri 2+1 oyuncusu. Zaten oyun içinde 1+2 yerleşse dahi ister istemez 2+1'e dönüyor toplu oyunda Galatasaray. Seri yeterli kutu koşusu atamazken N'Zonzi daha önde konum alıyor hatta bazen. Ciddi bir çarpıklık var gibi hocanın mentalitesiyle oyuncu profilleri arasında. Seri, Süper Lig'in en kalitesi topçusu şuan yüksek ihtimal ama bu oyunun oyuncusu değil gibi. Fatih hocanın beklentisini, 1+2'deki ihtiyacını en azından "kısa vadede" Mario Lemina karşılayabilir. Ama orta vadede yine N'Zonzi - Seri - Belhanda triosunun yeri hazır muhtemelen. Seri, Lemina'ya vazgeçilecek oyuncu değil, gerekirse oyunu değiştirebilir hoca.

Lemina'nın bu mevcut orta saha rotasyonu içindeki farklılığı ne olur? Galatasaray'a ne gibi bir fayda sağlar ve geleceğini nasıl görüyorsun?

Çağan Kesmen: Lemina oyunu %30-35'yle oynayan biri, ona rağmen rahatlıkla Premier League'de kontrat bulmuştu. %100 kafayı verse İstanbul'a anca Şampiyonlar Ligi'nde deplasmana gelirdi yüksek ihtimal. Nerede olursa olsun hiçbir zaman kafayı vermedi oyuna, devamlılığı zayıf oyuncu. Juventus'tayken Pjanic'in yanında temaslı top kazanma ve hücumda alan parselasyonu görevi için ilk düşünülen isimdi zamanında. Şimdi o rol Matuidi'de. 

Southampton'da zaman zaman 3'lü zaman zaman çift orta sahada oynamıştı, daha tutucu maçlarda Oriol Romeu - Lemina, daha kuvvetli maçlarda Hojbjerg - Lemina yapardı hocası. Formata büyük esneklik sağlayacak oyuncu, büyük deplasmanlarda Nzonzi - Seri - Lemina, daha ofansif karakter koyulacak maçta Lemina - Seri - Belhanda yapılacak alternatif oyunlar sunabilir. Terim'in hem Lemina hem Andone eklemesi buna işaret ediyor gibi zaten, farklı konseptleri de oynayabilen bir Galatasaray. 

En büyük özelliği patlayıcılığı, tren gibi gider topla. Teması, presi çok sever, baskı gereken segmentte kesin kullanılır Lemina. Lemina - Andone transferlerinin bir sebebi de pres tetikleyen oyuncu olmaması kadroda. Lemina 2.bölgede, Andone 3.bölgede bu tetiği çekecek topçu prototipindeler. Ama temel faydası rotasyon zenginliği olur gibi geliyor.

Juventus'ta Pogba sonrası olabilir diye düşünülen bir futbolcu olsa da olmadı. Southampton'da ise ciddi bir yatırım olsa da beklenen etkiyi gösterdi diyemeyiz. Bugün ise yeniden ayağa kalkmayı deneyecek. Eğer o dokunuşu yapabilirsek nasıl bir futbolcu izleriz?

Çağan Kesmen: Kafa olarak tam kapasite çalışabilecek, o kapasiteyi ona angaje edecek ender hocalardan birinin tezgahına gidiyor Lemina. Futbolun onu bıraktığı Selçuk, iyice hantallaşmış Donk'dan Lemina'ya uzanmak kulübe derinliği için şahane ekleme. Önü çok tıkalı ama 3 haftadır eksikleri belli Galatasaray'ın belli açıklarını kapatan özellikleri var oyuncunun. En azından kontrolcü oyundan daha pressever ve direkt oyunun sinyalleri olabilir son 2 yabancı transferi. Belhanda'ya topla delicilik için de güzel partner. Ana parça olması kolay değil ama iyi niyetli yan parça olmayı başarabilse bile temel oyun felsefesine katacağı çok fazla olabilir, kendisinin dahi farkında olmadığı.

15 yorum:

  1. Cagan onemli bir yere deginmis,hocanin orta sahayi 1-2 dizme israri,gecen sene de badou ile bunu yapmaya calisiyordu hoca ama badou nun teknik kapasitesi bu dizilise uygun degildi,mac icerisinde ne zaman 2-1 e donse ndiaye o zaman iyi performanslar veriyordu insallah oyuncularin oynayamadigi sistemleri zorlamaz hoca

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O dönüşleri yapabilmek adına alternatifleri çoğalttı belki de.

      Sil
  2. Terim Falcao'dan önce stoper ve orta saha ihtiyacımız var demişti; Lemina ve Taylan geldi, Mehmet Özcan zorlandı. Stoper için ise Caceres ismi geçmişti ki sağbekte de oynayabilen bir oyuncuydu.
    Burada merak ettiğim nokta, Terim'in gerçekten üçlü defans düşünmesi durumunda Lemina'nın defansta değerlendirilme ihtimalinin olup olmadığı.. Zira Lemina'yı değerli yapan enerjisi ve dripling yeteneği, dolayısıyla 8 numara da düşünülmesi beklenir ancak bir sürpriz gelir mi diye de düşünüyorum..
    Benzer şekilde Mariano'nun üçlü defansın sağ stoperi olarak düşünülebileceği tartışılabilir, hatta Mariano defansın önünde bile kulanılabilir. Birlikte oynamaları durumunda Mariano-Lemina-Feghouli üzerinden klasik sağ kanat akınlarımızın daha da güçleneceğini tahmin edebiliriz. Tabii Nzonzi defansın önünde daha ilk maçtan bu kadar etkili bir performans vermişken onun yeriyle oynanır mı bilmiyorum, ama Nzonzi de Seri ve Lemina gibi çok yönlü bir oyuncu ve orta sahanın tüm rollerinde etkili olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta sahada Lemina gibi ihtimal doğunca da kaçırmak istememiş olabilir.

      Sil
  3. arkadaşta bi abdullah avcı havasi var :) "nüve, upgrade, off-sezon, segment" vs... böyle daha farklı kelimeleri telaffuz edince bu işten daha çok anladıklarını sanıyorlar galiba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alakası yok. Çağan bu işi en iyi bilen isimlerden, saygım müthiş.

      Sil
  4. Donk gonderilmeliydi bence,

    YanıtlaSil
  5. hocamızın tezgahına girecek ama fırsat vermiyorlarki hocamıza bu senede stadta tezgah açtırmayacaklar anlaşılan,allahaşkına ne vardı o sözlerde cezayı gerektiren..2yıllık adalet yüksek okulu mezunu olarak söyleyebilirimki o sözleri mahkemede söylesen hakim dinler savunmanın ifadesi olarak kabul eder hiçbir hakaret ve küçük düşürücü kelime olmadığı için..ama ben hocam kadar kibar olmayacağım
    pbs.twimg.com/media/EDtsUKqXkAAZPmy.jpg:small
    hocamıza verilen 4maçlık cezanın açıklanması saati olayın organize olmasının ispatıdır,hatta dalga geçmektirki bunun "adalet sanatında,adalet verenlerin lugatında" yeri asla yoktur..bu ProFesyönelDenyolarKurulunu yüksek ahlakı ve adalet anlayışlarından dolayı tebrik ederim,hadi bakalım sizmi büyüksünüz,Galatasaymı..

    YanıtlaSil
  6. kim bu GS düşmanları tek tek tanıyalım
    pbs.twimg.com/media/EDt3BmBWsAAHe6z.jpg

    YanıtlaSil
  7. www.instagram.com/p/B1wn-E0o2wg/
    bayıldım mario leminanın bu paylaşımına,çok orijinal yaa
    bence resimle altındaki ifadesinin uyumu okadar şahaneki,bize kendini resetleyip gelmiş resmen,çok umutluyum ondan sağ bek,kanat,orta,ortanın önü,forvetin arkası heryerde oynar,kafası sahada olursa yalanım yok mbappemiz olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sosyal medyayı güzel kullanıyor. Aidiyeti şimdiden hissediyor, ileride daha da iyisi olur.

      Sil
  8. www.instagram.com/p/Bo_naoUghMI/
    buda şahane tam aslan işi :)
    aylar önce hissetmiş yeni yuvasını

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir