2 Ekim 2019 Çarşamba

4-3-3 / 4-1-4-1 sarmalından çıkmak ve farklı bir dokunuş görmek mutlu etti


Hocanın açıklamalarına bakınca "3-5-2'yi zaman zaman oynayacağız" sonucu çıkıyor. Aslında asıl mesele takımın felsefesi, formasyonlardan bağımsız. Yine de 4-3-3 / 4-1-4-1 sarmalından çıkmak ve farklı bir dokunuş görmek mutlu etti. Bu dokunuşun da ne denli işe yaradığını izledik. İyi bir maç hazırlığı bu, özlenen Fatih Hoca.

3-5-2 adına stoper rotasyonunun yeterli olmadığını herkes gibi ben de biliyorum. Donk'u oraya çektiğimiz an ideal üçlü oluştu ki arkaya bakınca herhangi bir alternatifleri yok. Herhangi bir stoperin cezasında da Ahmet Çalık'ı yazdığınız an düzen çökebilir. 3'lü savunma içinde Marcao'nun atletizmi ve sol ayaklı olması çok önemli.

Bazı takımlar beklerini stopere çekiyor ve 3'lü savunma oynayabiliyor. Fizik olarak sorun yaşama potansiyelleri yüksek olsa da Mariano / Nagatomo gibi isimler 3'lü savunma içinde stoper gibi değerlendirilebilir. Stoperlerden en az birinin çıkabilmesi ve orta sahayı desteklemesi mühim. PSG maçında Marcao'nun yaptığı gibi. Sol bek edasıyla hücumu birçok kez destekledi ve etki yarattı.

Donk da aynı şekilde. Arkasında 2 stoperin varlığını bilince orta sahayı destekledi, gol aranan anlarda hücuma da çıktı. Bekleri de her ne kadar yetmeseler de geçmiş maçlara oranla yükselttik. Mariano ve Nagatomo biraz daha hücumu düşündü. Arkalarında kademe var çünkü, PSG gibi hızlı hücumcuları olan bir takım karşısında bile hiç fena durmadık. 

3-5-2 içinde orta sahadan bir ismin de hücumu desteklemesi gerekiyor. Belhanda ve Feghouli bunu şu aşamada yapamadı. Lemina'yı aradık, dikine çıkışları önemliydi. Yine de Lemina'nın yokluğunda Belhanda'dan vazgeçemiyorsunuz. Topsuz oyunda çok hareketli, mücadelesi var. Pas hataları çok can sıktı ve hücumdaki eksiydi.

Beklerin orta kalitesi düşük, özellikle de Nagatomo'nun sağ ayaklı sol bek olması sorun yaratıyor. Hücumda organizasyon da oturmadı ama çift forvetin Falcao'ya artısı var. Biraz daha rahatladı ve baskının dışına çıktı. Yarın onu görüp, pozisyona soktuğumuzda çok şey çözülecek. Andone mühim, baskısı ve mücadelesiyle.

3-5-2'nin en büyük artısı da geriden oyun kurabilmek. Luyindama / Marcao ikilisi bu anlamda çok eleştiriliyordu. Bekler de yetmiyordu ki tüm yük Nzonzi'ye biniyordu. PSG karşısında Seri etkendi, daha da büyük etken Donk oldu. Geriden, yapılan baskıya rağmen hiç fena çıkmadık. Bu yapı ligde çok daha büyük artı sağlayacaktır ki etkimiz yükselecek.

13 yorum:

  1. Nzonzi varken gerek yok ki ucluye,nzonzi zaten top rakipteyken sık sık savunmanin arasina girip kademe yapiyor,real ve psg gibi takimlara karsi ideal ama lig de hic gerek yok,onden eksiliyorsun bide beklerinde kanat beki olarak oldukca yetersizler,onlerinde pas opsiyonu olmayinca iyice sikinti yasiyorlar,en guzeli bence 4-4-2

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Giriyor da orada bir sigorta aranıyor yine de. Nzonzi geriye geldiği an ortada 1 eksiliyorsun mesela.

      Sil
  2. yeni sistemde mariano ve nagatomo nun ilk 21 dışı kalacağını düşünüyorum.bu sayede 12 yabancı sorunu çözülecek.bunun için şener ve ömer bayramın forma girmeleri yeterli.

    luyindama donk marcao üçlüsü fena değil.önlerinde ise nzonzi.bu dizilişle çok az gol yeriz.

    donk, marcao ve luyindama nın kenarlara daha rahat açılmasını sağlıyor.

    seri ve belhanda uyumu ve daha fazla üçüncü bölgeye akmasını bekliyorum.

    bakalım terim 3-5-2 de devam edecek mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lig için ben de katılıyorum, en azından Ocak ayına kadar beklerde yerliye gidilmeli. 3lü devam eder etmesine de bu stoper rotasyonuyla çok zor. Bazı bekleri stopere çekmek formül olabilir.

      Sil
  3. Babel su an bence tribune cikmali. Ilk 11 icin verilen sanslari kulanamadi. hemen ustunu cizmiyorum ama bence su an kendisini en az ønemli olan yabancimiz su an. 3 yillik søzlesmeyi elestirmistik zaten. Kendisinin alternartifi cok su an kadroda. Olmaz ise olmaz degil. Su an Linnes bile benim gøzumde Babel'in ønunde. Bizi sahada 10 kisi birakiyor. Mucadele etmiyor ve rakibe hic baski uygulamiyor. Onun sahada olmadigi dakikalar daha harekelti Galatasaray gøruyorum hepis.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Milli Takım arasına giriyoruz ki önce Gençlerbirliği, sonra Sivasspor maçlarında ben de dinlendirirdim.

      Sil
  4. 3-5-2 de beklerde sorun yaşamanız büyük ihtimal. Stoper sorununu Mariano ve Nagatamo'yu stoperlere çekerek çözebiliriz çünkü ikisinin de temposu stoper oynamaya daha yatkın şu anda. Ama kanat bek oynayabilecek oyuncumuz Ömer Bayram'da dahil olmak üzere yok. Belki Linnes olabilirdi ama o da kayıtlı değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ömer Bayram ve Şener gibi isimler temposuyla daha öne çıkabilir mesela. Linnes'in sistemi dediğin gibi :)

      Sil
  5. Bizim problemimiz sahaya doğru yerleşememek ve dolayısıyla rollerin tam belirgin olmaması. O yüzden oyunculara çok net roller verilmesi gerekiyor. Kimse kimseden rol çalmamalı. O kadar akışkan bir felsefe uygulayabilecek durumda değiliz. Daha basit rol ve görev dağılımlarıyla bu işi çözebiliriz.

    Savunmadan başlayalım: Marcao ve Luyindama ikilisinden Marcao topu gerektiği zaman driblingle ileri iletme görevini üstlenebilir. Luyindama dribling yaptığı zaman çok top kaybediyor. Ancak uzun pasları etkili. Onun dışında normalde kısa paslarla ortasahaları veya bekleri görmeleri daha doğru olur. Güvenleri arttıkça ve tecrübelendikçe ortasahalar ileri çıkabilir direkt oyuna geçebiliriz. Şimdilik böyle.

    Beklere geçelim: Bence en büyük sorun bu. as beklerimiz görünen Nagatomo ve Mariano kanatları hem savunup hem hücuma kalkamazlar. Yedeklerinin de yeterliliklerini tartışırım. Ömer hücumda olabilir, ama savunmada yok. Şener ikisini de tam yapamıyor. O halde Mariano'nun en iyi yaptığı iş hücum. Onu hücumcu konumlandırmak daha doğru olur. İlerdeki isimlerle uyumu teknik kalitesini düşündüğümüzde daha iyi olur. Nagatomo ise defansta sağlam. Onu da geride konumlandırabiliriz. Risksiz oynayan birisi. Gerektiğinde topsuz ve topla da gidebilir.

    Bu yüzden savunmayı 3lü konumlandırmak bana makul geliyor: Nagatomo-Marcao-Luyindama.

    ortasahaya gelelim: Zonzi, Seri, Belhanda, Lemina, Feg havuzu çok kaliteli. Feg'i de buraya koydum çünkü yaratıcı kısmı ortada toplamak bana daha makul geldi. Zonzi allah'ın emri oynayacak. Yönlendirici ve kesici olarak 3lü'nün önünde Pirlo stili durabilir. Hem sert hem teknik. Takımın pozisyonunu yönlendirebilecek kalitede mental düzeyi yüksek. Gerektiğinde ileri çıkar gerektiğinde gömülmemizi sağlar gerektiğinde ortada konumlandırır. Böylesi bir liderlik rolünü alabilecek tek isim Zonzi. Bunu ona vermeliyiz. Zonzinin önündeyse mümkün mertebe dinamik isimler gerekiyor. Bu oyuncular hem kanada gerektiğinde yardım edecekler hem de ortadan delmemizi sağlayacaklar. Savunmada da kanatla ortasaha arası mı, tam kanat mı, ortada mı konumlananacaklarına dair doğru karar verme yetisine sahip olmalılar. Bu arkadaşların rolleri biraz daha karmaşık görünse de 3lü hat olarak dizilmelerindense 2li dizilmeleri ve önlerinde forvet arkası cinsten yaratıcı serbest rol isteyen birisini koymak lazım. Forvet arkası bence Feg olmalı. Zor maçlarda Belhanda olur. NZonzi-Feg arasında kalan hatları da Belhanda-Lemina doldurmak daha mantıklı dinamizm açısından. Seri de olabilir elbette zor maçlarda Feg yerine. Kanat beklerden birisini MAriano yaptık. Arkada 3lü ve Zonzi olunca daha yüksekte basar ve bekle gelmesi yeterli olur. Arkadaki kanadı Luyindama yer. Belhanda Feg Mariano 3geni gerektiğinde burada kurulabilir. Sol bek ise burada Jimmy olur mu diye düşünüyorum. Jimmy akıl, Lemina sola yakın dinamizm katar, Nagatomo da geriden destekçi olarak gelebilir. Feg de buradaki yaratıcılık eksikliğini oraya gerektiğinde yanaşarak kapatabilir. Ömer de olabilir. Jimmy'nin oyun aklı yüksek, Ömer tempolu. Duruma göre bunlar değerlendirilebilir.

    Hücumda tek Falcao oynar ve top dağıtma işiyle uğraşmaz. Mümkün mertebe kaleye yakın oynar ve işi gol atmak olur. Arkada Feg'le uyum sağlaması gerekebilir. Soldan Jimmy, sağdan Mariano; destekçi olarak Belhanda ve Lemina gayet iyi olabilir.

    Hasılı şöyle bir formasyon hayal ettim: 3-1-4-1-1. Savunmada 3 tane dinamik ve atletik savunmacu önlerinde Zonzi aklı. Önceki 4lü hat mümkün mertebe dinamik ve oyun aklına sahip: Jimmy/Ömer-Lemina-Belhanda-Mariano. Önlerinde Feg yaratıcılığı en önde falcao bitiriciliği.

    Mümkün mertebe belirlenmiş rol ve görevler. Pasa yatkın, kanattan akmaya veya ortadan delmeye müsait bir yapı. Ama buradaki kilit adamlar Ortasahalar olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ha bir de lemina da sağ kanat bek oynayabilir. hatta çok iyi olur: jimmy-seri-belhanda-lemina önlerinde feg harika olur gibi görünüyor. şimdi kafama yattı :)

      Sil
    2. Ben çift forveti gerekli görüyorum, Falcao'yu rahatlatmak ve ön alanda daha mücadele etmek adına. Çift forveti yazdıktan sonra arkasındaki rakamlar değişebilir. Gerçi o da mühim değil, önemli olan taktik disiplin ve felsefe.

      Sil
  6. Ahmet beşiktaş maçında üçlünün solunda oynayıp quaresma'ya adım attırmamıştı.O bile bu düzene belki uyum sağlayabilir ama konu stoperden çok bekler.Artık 3 5 2 oynar mıyız pek sanmıyorum ama sola Jimmy, sağa Şener kesinlikle yazılmalı yani gerçekten bıkkınlık veriyor şu an oynayan bekler.Ayrıca Lemina hazır orta sahada Seri ve Nzonzi ile oynaması gereken futbolcu çünkü geçişi temposuyla sağlar.Umarım bir an önce tam hazır hale gelir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine de zor, ben güvenemem. O gün yokluk vardı :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir