26 Ekim 2019 Cumartesi

Bu yerleşimdeki 4-3-3 ile Galatasaray’ın bir yere gitmesi mümkün değil


Real Madrid maçı yorumu ve Beşiktaş derbisi maç önü gibi düşünün. Her iki maçın temelinde, fazlasıyla da geleceğe dönük bir soru / cevap oldu. Sevgili Mehmet Köksal (@SirArsenalist) 'da bizleri her zaman olduğu gibi kırmadı. 

3-5-2'yi tuttuğunu biliyorum. Özellikle de saha içi yerleşiminin altınını çiziyorsun. Real Madrid maçının ilk yarısında da bu oyunu oynamış ve en azından hücum tarafında artı sağlıyorduk. 2. yarıda ise 4-3-3'e dönüş geldi derken hücum yine tıkandı. Sence de en azından içinde bulunduğumuz açmazı çözene kadar 3-5-2 en iyi çözüm mü?

Mehmet Köksal: Aslında ilk oynandığı dakikadan itibaren burada 3-5-2’nin bu takım için daha az dokunuş gerektirecek bir yerleşim olduğunu ve bu takıma daha uygun olduğunu konuşuyoruz. Kanatlar otomatik olarak tek oyuncuya kalıyor ve onlar da oradaki tek kişi olduğu için oyunu daha rahat bir şekilde kanatlara taşıyabiliyoruz. 4-3-3’te ise kanada muhtaç kalmamıza rağmen kanat üzerinden bir şeyler üretebildiğimizi söylemek çok zor. 3-5-2’deki stoper ve kanat beki ihtiyacımızı giderdiğimiz sürece en ideal çözüm yolu olduğunu söyleyebilirim. Stoper için Yuto ve Mariano gibi isimlerin orada kullanılabileceğini düşünüyorum. Sağ tarafta iyi iş göreceklerdir bence. Aynı zamanda Luyindama’yı merkeze çekmek onun için de daha iyi olabilir. Bunun haricinde yine Nzonzi’yi oraya çekebiliriz. Zaten Real Madrid maçının büyük bir kısmını bu şekilde geçirdi. Kanat bekler için ise sağda Lemina-Şener solda da Ömer- Jimmy ikili oldukça makul görünüyor. Orası için ilk düşünmemiz gereken tempo olmalı. Şener maç ritmi olmamasına rağmen bu konuda iyi gözüktü Sivasspor karşısında.

Belhanda / Seri ikilisi Real Madrid karşısında kötü durumdaydı. Bu yüzden de atak sonlandırma büyük problem olduğu gibi, pas aksiyonu da sıfırladı. Sadece bu maç adına da değil, genel bir problem aslında. Fatih Hoca ise 4-3-3 üzerinde ısrarcı, pas ve amansız topa sahip olma düşüncesi var. Sence de ısrar doğru mu, mevcut takım en iyi bu oyunu mu oynar? Ya da sana göre ne oynamalı, yükselişin formülü sence nedir?

Mehmet Köksal: Ben aslında bu iki oyuncunun durumlarını Nzonzi’nin oyun anlayışına bağlıyorum. Nzonzi çok övüldü maçta evet gayet iyiydi genel anlamda ama baktığımız zaman takımın orta sahada Madrid’e ezilmesinin ve Casemiro’nun oyuna hükmetmesinin sebebi de yine Nzonzi’ydi. Arkasında üç stoper olmasına rağmen sürekli onların hizasına doğru geldi. Bu da öndeki 3 vs 3 eşleşmesi Galatasaray aleyhine döndürdü ve Seri ile Belhanda orta sahada Casemiro-Kroos-Valverde üçlüsü karşısında eksik kaldı. Dolayısıyla pas hataları oldukça arttı. Nzonzi’nin öne doğru çıktığı ve rakip orta sahadan birini üzerine çektiği durumlarda ise Galatasaray’ın pozisyon bulduğunu gördük. Andone’nin kaçırdığı pozisyon bunun en bariz örneği. Ben pas oyununda ısrarın doğru olduğunu düşünüyorum. Bu takım sezonda oynadığı maçların 27-28 tanesini kapalı savunmalara karşı oynuyor dolayısıyla onları açmak için bir sistem geliştirmelisiniz. Bu konuda da pas oyunu zirvede. 4-3-3 bence dünyanın en dominant taktiği günümüzde. Baktığımız zaman Man City ve Liverpool gibi takımların böyle olduğunu görüyoruz. Fakat Galatasaray için 4-3-3 yerleşimi bu takıma uygun değil. Bu değişmediği sürece 4-3-3 oynanmaması gerektiğini fakat eğer doğru yerleşim yapılırsa da bu takımın 4-3-3’e uygun olduğunu düşünüyorum.

Beşiktaş da kötü durumda. Sakatlar, kadro kalitesi, Abdullah Avcı ekseninde istedikleri yerde değil. Bu anlamda da Beşiktaş deplasmanını en iyi zamanda oynayacağız diyebilirim. Galatasaray da futbol olarak hiç iyi durumda olmasa da favori diye düşünüyorum. Beşiktaş karşısında nasıl bir Galatasaray izlemeyi umut ediyorsun? Hangi formasyon ve felsefe bu maçı bize getirecek anahtar olacak?

Mehmet Köksal: Galatasaray bu sene 3 tane hedef maç oynadığı hatta Yeni Malatyaspor karşılaşmasını da buna eklersek Galatasaray topla oynama iradesine karşı koymaya çalışan 4 takımla karşılaştı. Real ve Paris maçları üçlü oynanan bölümde takım oldukça iyiydi. Yeni Malatyaspor karşısında ise rotasyonlu ve hızlı oyuna daha müsait isimler oynadığı için yine daha iyi bir görüntü vardı. Fenerbahçe maçında ise rezalet bir takım gördük. Şu tablo bile bize 4-3-3’deki normal kadronun uygun olmadığı hedef maçlar için uygun olmadığını söylüyor aslında. Dolayısıyla ben Beşiktaş karşılaşmasında yine üçlü savunmanın tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çift forvet tercihi burada çok önemli bence çünkü Beşiktaş stoperlerini daha da önemlisi stoper-bek ikilisinin arasındaki boşlukları sürekli rahatsız etmeniz gerekiyor. Maç için en büyük beklentimin bu olduğunu söyleyebilirim. Çünkü Fenerbahçe karşısında tüm ligin çok rahat bir şekilde üzerine oynadığı Zanka-Jailson ikilisini hiç zorlayamamıştık. Aynı hatayı Necip’in oynayacağı savunma dörtlüsüne ve Vida gibi forveti takip mesafesini ayarlayamayan bir oyuncuya karşı yapmamamız gerekiyor. İlk hedef sürekli burayı zorlamak olmalı, bu da normal 4-3-3 oyunumuzla mümkün değil.

Takımın tempo ve atletizm problemi büyük bir gerçek. Andone, Emre Mor, Ömer Bayram ve Şener Özbayraklı gibi isimler sahada olduğunda sadece tempolarıyla dahi farklı görünüyorlar. Galatasaray'ın aşması gereken 1 numaralı problem bu gibi. Beşiktaş maçını bir kenara bırakalım, bundan sonrası adına tempo problemini aşmak adına ne yapılabilir?

Mehmet Köksal: Tempo sorununu ya bu tarz oyuncuları kulübede yanınıza alarak ya da oyun içinde daha pasif roller vererek çözebilirsiniz. Fatih Terim bunu iki sene önce Belhanda’yı pres için öne atıp kanatlardaki Garry-Feghouli ikilisinin pres yükünü azaltarak bunu başarmıştı ve ligin ikinci yarısında bu iki oyuncunun da performansının arttığını görmüştük. Aynı dönemde Aykut Kocaman’ın ise benzer bir sorun olmasına rağmen Valbuena için kadro içi rol değişimi yapamadığını ve sürekli oyuncuyla kavga ettiği, yedek bıraktığını görmüştük. Dolayısıyla mesela Mariano için biraz daha oyun kurma görevleri verilip öndeki kanat oyuncusunun çizgiye basması sağlanabilir, bu şekilde arkayı üçleyerek diğer tarafta Ömer gibi defansı zayıf bir ismi çizgi üzerinde kullanabilirsiniz. Ya da tamamen diziliş değişir aynı roller farklı şekillerde verilir. Fakat şu bir gerçek ki bu yerleşimdeki 4-3-3 ile Galatasaray’ın bir yere gitmesi mümkün değil, bu devam ettiği sürece arada 4-5 ay geçse bile aynı sorunları konuşuyor olacağız.

5 yorum:

  1. Mehmet abi'nin Nzonzi tespitine katiliyorum. Nzonzi mukemmel oynasada geriye cok yaslaniyor. Buna deginmesi cok guzel. Ama tabi arkada Marcao kalitesiz kaliyor.. her ne kadar Donk'u begensem de malesef onuda her mac icin 11 kalitesinde gørmuyorum. Luyindama yanina iki saglam stoper gelene kadar 3-5-2 icin Nagatomo sol stoper olabilir. Savunmasini begeniyoruz hepimiz. Tempo sorununu da gidermis olur ve belki bu pozisyon degisikligi ona iyi gelir. Ve Ocak ayina kadar iyi katki alinabilir.
    Bir diger pozisyon dokunusu da Mariano icin. 3-5-2'in sag ic orta'da Mariano oyun kurma becerisiyle bazi ic saha maclarinda ise yarar. Eger sag'da Sener, solunda Belhanda-Lemina vs kosan tempo yapan oyuncular olursa ayni anda sahada ozaman onun da tempo sorunu giderilebilir. Ben Yuto ve Mariano'nun pozisyon degisikligi az da olsa iyi gelecegini dusunuyorum. Hoca eskiden bu dokunuslari iyi becerirdi. Her transfer dønemini isaret etmekle olmaz. Jimmy'den sol bek yada 8 numara, Yuto'dan sol stoper. Mariano'dan sag ic orta saha, Belhanda'dan sol kanat ( ki daha ønce , Nice'de basarili olmustur). Belki de Lemina ve Seri'nin saglikli oldugu maclar, derecesi dusuk maclarda Nzonzi stoper olabilir. Luyindama-Nzonzi daha garanti bir adim olabilir su an
    Nzonzi -Yuto-Luyindama-Marcao rotasyonlu stoper hatti olabilir 2-3 ay. Øzelikle Mariano, Yuto ve Jimmy den farkli yararlanmali hoca. Belhanda'yi da ekleyim. Belhanda sol tarafa Babel'den fazla hareketlilik getirir. Babel'de Andone'nin partneri olur Falcao'nun yoklugunda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özelliği bu ama, defansif oyun kurucu ve oradan pek ayrılmaz. Luis Gustavo, Fernando gibi isimler ister istemez biraz daha hücuma atıyorlar kendilerini.

      Sil
  2. nzonzi geri geliyor ama fernando ile bir değil.
    fernando yetersiz fiziği yüzünden geri kaçardı.
    nzonzi ise stoperlere güvenmiyor o yüzden geride sigorta görevi yapıyor. haksız da değil zaten. özellikle marcao güvenilmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da olabilir ama biraz da özelliği bu aslında.

      Sil
    2. Bu yüzden Nzonzi yerine Elneny alsaydık keşke. Nzonzi biraz fazla onlibero ve statik Elneny'e göre. Seri zaten seyredilerek alınmamış Lemina 2 ay erken alınsa Seri hiç alınmayacaktı belki.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir