21 Ekim 2019 Pazartesi

Emre Mor için en doğru adres Galatasaray, daha doğrusu Fatih Terim'in takımıydı


Büyük beklentimizin olduğu ve mevcut kadroda da ihtiyaç duyduğumuz bir isim. Emre Mor'la alakalı çoğu ismin "bundan olmaz" yorumuna rağmen olabileceğine inanıyorum. Galatasaray formasıyla oynadığı maçlarda da o ışığı verdi sanki, ısrar etmeye devam etmeli. Tansu Gürsel ağabey le de (@tansugursel) Emre Mor üzerine konuştuk.

Bu sezon oynanan futbolda en büyük sorunlardan biri "hız". Hücum tarafından bu duruma bakınca da topu hücuma hızlıca taşıyacak ve açık alanı kullanacak bir ismi bulmakta zorlandık. Mevcut kadro üzerinden düşününce de tek alternatif Emre Mor gibi. Sivasspor maçı özelinden yorumlamak gerekirse nasıl bir performans izledik ve bu durum geleceğe dönük umut verdi mi?

Tansu Gürsel: Hız sorunu gerçekten de doğru bir teşhis. Galatasaray'ın son birkaç senesini hatırlarsak özellikle sol hücum bölgesinde sprinter ve tempolu oyuncular dikkat çekiyordu. Bruma'yla başlayan seri Garry Rodrigues'le devam etmiş ve geçen sezon da Henry Onyekuru'nun katkısıyla diğer takımları imrendirecek bir devamlılık haline dönüşmüştü. Bu sezona ise Ryan Babel'le başlandı. Babel kalite anlamında reddedilmeyecek bir oyuncu olsa da asla bu saydığım isimlerin temposuna ulaşamayacak, onlar gibi süratiyle değil, tarzı gereği daha çok tekniği, fiziği ve oyun görüşüyle ön plana çıkacaktı. Sağ tarafta da benzer özellikli bir Feghouli varlığından söz edebiliriz. Bu iki oyuncunu en önemli özellikleri topu ayaklarına istemeleri. Oysa Galatasaray'ın topu önüne isteyen ve savunma arkasına sarkıp giden oyuncu ihtiyacı da gün gibi ortada. 

Eldeki kadroda süratiyle Bruma-Rodrigues-Onyekuru üçlüsüne en çok yaklaşabilecek isim tabii ki Emre Mor. Emre bu saydığım üç isim gibi klasik bir uçurtma sayılmaz. Topu onlar gibi önlerine değil ayağına ister ve driplinge topsuz oyunda değil, top ayağındayken başlar. Ama tempoyu yükseltir mi, yükseltir... En azından ön alandaki tempo eksikliğine bir nebze olsun çare olur. Bunu Sivasspor maçında net bir şekilde gördük. Bence Sivasspor karşılaşması Emre Mor'un Galatasaray'a geldiği günden bu yana en iyi maçıydı. Özellikle rakip eksiltip Babel'i kaleciyle karşı karşıya bırakan ara topu yapabilecekleri konusunda heyecan vericiydi. Önemli olan bunu maç başına en azından üç ya da dört gibi rakamlara çekebilmek. O da devamlılıkla olabilecek bir şey. Yani Emre'nin şu ana kadar en çok eksikliğini çektiği şey...

Potansiyeli ne kadar büyük olsa da sorunları da o kadar büyüktü. Bu sezon ise geçen haftalara bakınca biraz daha olgunlaşan, sorun çıkarmayan bir Emre Mor var. Konuşmak için erken olsa da olgunlaşmaya başlıyor gibi, en azından ayakları yere basıyor. Sence de bir karakter gelişimi var mı ve sezon başında da söylenildiği gibi onun adına en doğru adres Galatasaray mı?

Tansu Gürsel: Son cümleden başlayayım. Evet, Emre için en doğru adres Galatasaray'dı. Daha doğrusu Fatih Terim'in takımıydı. Dünya üzerindeki hocaların neredeyse hiçbiri Dortmund ve Celta Vigo'daki Emre Mor'a fazla vakit ayırmaz. Bunu net olarak kabul etmekte fayda var. Fatih Terim ondan daha önce milli takımda faydalanmayı başardı. Oyuncunun da hocaya büyük saygısı ve güveni mevcut. Şu an bırakalım Fatih Terim'in ağzından çıkacak her sözcüğü, yüzündeki her mimik bile Emre Mor için çok önemli ve anlam çıkarılması gereken şeyler. Aklı başına geldi mi bilemeyiz. Sonuçta saha dışında ismi zaman zaman gündeme geliyor. Gençliğinin etkisiyle bazı magazinel haberlere konu oluyor. Belki daha doğru seçimler yapması kendi adına kariyeri açısından daha isabetli olur. Bunu bir düşünmesi lazım. Ancak saha içiyle ilgili eskisine göre istekli ve motive olduğu, hatalarını gözlemleyip gelişim göstermeye çalıştığı bariz. En azından şimdilik bunu cebimize koyabiliriz. Tabii ki sezonun başlarındayız. Gelişimindeki devamlılığı görmek lazım.

Patlayıcı özelliği o kadar yüksek ki her an şapkadan tavşan çıkarabilecek bir ihtimal yaratabiliyor. Şu an taktiğe uyumu bekleniyor, biraz daha bireysellikten uzaklaşarak. Bunu ne denli başarabileceğini düşünüyorsun?

Tansu Gürsel: Bence bireysellikten uzaklaşmayı başarabilir. Şu an gitgide uzaklaştığını da düşünüyorum aslında. Sivasspor maçındaki görüntüsü bu yönde ışığı veriyor. Pas zamanlamaları kariyerinin önceki dönemi, hatta birkaç hafta öncesine göre bile çok daha doğruydu. Çalışması lazım. Futbola dair daha teorik detayları öğrenmesi lazım. Bu noktada teknik ekipten Fatih Terim'in dışında ona en çok yardım edebilecek isim de Levent Şahin diye düşünüyorum. Oturup onunla bire bir video analiz yapacaklar gerekirse. Emre Mor futbolu öğrenirse o senin dediğin patlayıcı özellik ve şapkadan tavşan çıkarma gibi meziyetlerini çok daha etkili ve yararlı kullanır ve futbolculuk seviyesinde de kademe atlar.

Aslında Milli Takım adına da düşünmek lazım. Cengiz Ünder'i yazdıktan sonra bu tarzda 2. bir ismi bulmak zor. Bir tek Emre Mor aklıma geliyor ki o da kazanılması gereken bir isim. Şenol Güneş'in de futbolcu kazanma tarafında iyi bir noktada olduğunu söyleyebiliriz. Sence Milli Takım'a geri dönme ihtimali olacak mı?

Tansu Gürsel: Böyle bir ihtimal olmalı. Olur mu bilemem tabii. Şenol Hoca'nın tercihi önemli ama Emre Mor potansiyelini yakaladıkça milli takım için doğal bir alternatif haline gelecektir. Tespitin çok doğru. Cengiz Ünder'in benzer tarzda bir alternatifi yok şu an. Bunu en yakın karşılayabilecek oyuncu Emre Mor. Ama elbette gelişmiş, süreklilik yakalamış, oyunu daha doğru okuyabilen, aklı başında bir Emre Mor... Şenol Güneş'in de oyunculara yaklaşımıyla Emre'yi milli takıma yeniden entegre etmesi çok zor olmayacaktır. Yeter ki iki taraf da bu konuda istekli olsun.

2 yorum:

  1. emre mor da son maçlarda en dikkat çeken şey genelde belhanda ile al-ver yapması.nedense belhanda olduğunda tek pas yapıyor.enteresan.sanırım saha dışında da anlaştığı bir isim belhanda.emre mor malum her topu aldığında dripling ve çalım atar.ama belhanda işin içinde ise tek pas al-ver leri yapıyor.

    sivasspor maçında başka dikkat çeken şey ise babel andone uyumu ve yakınlığı idi.

    ilk golde pası veren babel oldu.top saklaması en önemli özelliği.bunu çok iyi kullandı.
    penaltı oluşumunda ise gene andone ye pası veren babel idi.

    üçüncü golü atan isim babel.

    haliyle bu takımda babel en önemli isimlerden biridir.andone ile uyumuda gayet iyi durumda.

    orta vadede belhanda emre mor ve babel andone ikilileri üzerine planlama yapılabilir.falcao ne olacak?

    iç saha maçlarında yada düşük kapasiteli rakipler karşısında orta ikili nzonzi belhanda olabilir.
    bu durumda solda babel sağda emre mor çift forvet andone falcao olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda hep o ama, al ver çok seviyor ve seri oynuyor. Doğru ismi bulduğunda tabii. Geçen sezon o uyum Feghouli'yle vardı. Emre Mor'u verkaç noktasında kullanırsın, iyi kaçar.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir