2 Ekim 2019 Çarşamba

Galatasaray 0-1 PSG, neden mi gururluyum?


Gururluyum dediğimde bu sözüme takılanlar olmuş. Gururluyum, kaybediyorsan böyle kaybet. Bunu da sezonun şu ana kadar ki geçen kısmı ve Fatih Hoca'nın ruh hali üzerinden yazdım. Bu sezona bakıyorum ve kurulan kadronun hakkı bir türlü verilmemişti. Tıkanan bir 4-3-3 var, her fırsatta yazdık. Hocanın odağını sahaya vermesini ve dokunuş yapmasını bekliyorduk. Beklenti 4-4-2'ydi, o ise 3-5-2'yle herkesi olumlu anlamda yanılttı.

PSG karşısında ancak bu kadar oynanabileceğine inanıyorum. Eksikleri ne olursa olsun, kadro kalitesi çok yukarıda. Hücumdaki kaliteleri çok yukarıda ve bu kadar pozisyona girmiş olmaları beni şaşırtmadı. Di Maria da, Sarabia da savunma arkasına sarkacak, o konuda hızlı değiliz. İlk 15 dakikada bu baskıyı kurdular ve biz bunu iyi aştık. Muslera'nın mükemmel çıkardığı bir maçtı.

İlk 15 dakika sonrası ise biraz olsun dengeyi kurduk. Topa biraz daha sahip olduk, pas yapmaya başladık ve baskıdan çıktık. Belhanda'nın pas hataları sorundu, hızlı çıkabileceğimiz birçok hücum yok oldu. Seri ve Nzonzi ise büyük bir artıydı, özellikle de Seri. Pas oyununun temelinde bu adam var, vazgeçemezsiniz. Ayrıca Seri'yi biraz daha hücuma yaklaştırınca oradaki akıl da yükseliyor.

Geçmiş maçlarda Galatasaray'ın geriden iyi oyun kuramadığını ve bek sorunu yaşadığını konuşuyorduk. Hatta bu maça girerken de "Di Maria karşısında Mariano ne yapar" diye kara kara düşünülüyordu. 3-5-2'yle birlikte bekleri yükselttik. 3'lü savunma ile arkadaki kademeyi sağladık ve Mariano / Nagatomo ikilisi biraz daha hücumda aktif oldu. Yetmedi ayrı, yine de mücadele önemli.

Geriden oyun kurma problemi de böylelikle çözülüyor. Donk'un oradaki varlığı herkesi yükseltti. Marcao bu sayede sol bek gibi hücumu düşündü mesela, o riski alabildi. Ya da Donk'un hücum çıkışları vardı, bunlar hep etki. Luyindama da iyi maç çıkarmış oldu. Di Maria o taraftan her ne kadar arkaya sarksa da bu bekleniyordu. 3'lü savunmayla birlikte "pas oyununda" birçok sorun çözüldü.

Tabii bu iş biraz da felsefe meselesi. Galatasaray bugün biraz daha hızlı pas yapmaya çalıştı, tempoluydu ve maçın son anına kadar da mücadeleden ödün vermedi. İnsanların beklediği de bu işte, keyif almak, mücadeleden vazgeçmemek. Gururluyum demem bundan, çünkü gelecek adına umutlandım.

Falcao da mücadele içinde mesela, çok hareketli. Çift forvet oynandığında da ne kadar rahatladığını gördük. Doğru partner Babel değil tabii, maalesef hareketsizdi ve bizi orada tutamadı. Andone'nin hareketliliği ve mücadelesi ise yararlı oldu. Şu an oraya bir ismi daha yaklaştırmak mesela. Belhanda uzak kaldı, Feghouli ise biraz daha iyiydi. Kenar ortalarında da kalitemiz düşük maalesef, isabet sağlayamıyoruz ve bu büyük bir problem.

İşin özü bu maç kaybedilse de bir kırılma olabilir. Geçen sezon kendi sahamızda kaybettiğimiz Porto maçında söylediğim gibi. O gün de mücadele alkışlandı ve ligin 2. yarısındaki şampiyonluk yürüyüşü başladı. Bugün ise doğru kurgu ve felsefeyi bulduk. Neler yapabileceğimizi biliyoruz, Fatih Hoca'da da o ateşin yandığını düşünüyorum. İşte bu yüzden gururlu ve umutluyum.

23 yorum:

  1. Nagatomo cok kotuydu, Seri ve Nzonzi gayet iyiydi bence üretemiyoruz, sorun orada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında geçen maçlara göre daha iyiydi ama sağ ayaklı bir sol bek çok sırıtmaya başladı. Orta kalitesi yerlerde.

      Sil
  2. Onyekuru,bruma tipi bir kanat eksigi var malesef takimda,bugun onyekuri olsa en az 2-3 pozisyon yakalardi,bence organizasyon olarak hala sikintiliyiz,biraz oturmus takim olsaydik yenebilirdik psg yi,bu arada jimmy su duzende kanat beki olarak gormek isterdim yuto gercekten asiri zayif hucumda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre Mor orayı tamamlayabilir ama 3-5-2 içinde o hızı çok da aradık diyemem. Jimmy Durmaz solda olabilir, tekniği ön planda.

      Sil
    2. Bence aradik ya,mesela falcao nin yaninda soyle kosucu bir forvet olsaydi ciddi etkili olurduk

      Sil
  3. terim'i eleştiren biriyim. ve şu an hiç kızgın değilim işte budur. ben ne diyordum?
    artık işine bak saha içine bak bir şeyler yap. yaptı işte, farklı bir oyun planı denedi.
    tuchel de dikkat çekti 5-3-2 çıktılar dedi. rakibe göre diziliş doğruydu.
    maç içindeki değişiklikler doğru. pozisyon verdik yine evet ama bu da psg. kupayı alsa kimse şaşırmaz.
    olmadı ne yapalım. ha bu arada taraftarı da beğendim. uyumadılar maçın içine girdiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoca dokunuşu yapacaktı, bunu her fırsatta yazdık. Ben şaşırmıyorum, bu takım mutlaka yükselecek.

      Sil
  4. seri mükemmeldi nefisti.. derbide oturdu şu adam büyük hataydı..
    luyindama buradan transfer yapar. varane de yapıyor o hataları önemi yok.
    marcao üst düzey olamaz ama. sağlam paraya kimse almaz onu.
    belhanda maskeli olmuyor işte. otursun bu hafta bence. sonra da milli ara.
    babel'in egoistliği belki de golden etti bizi. şu an sorunumuz babel.

    psg yensin brugge'u 9 olsun 12 olsun, real'i yenersek nefis olur grup :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3-5-2 de artı sağladı. Donk'un varlığı Luyindama'yı da Marcao'yu da farklı kldı mesela. Marcao'nun sol bek edasıyla hücuma çıkışları mesela, çok işe yaradı. Luyindama da Donk'un varlığıyla orta sahaya daha yaklaştı ve farkını ortaya koydu.

      Sil
  5. Reali yenmekten baska caremiz yok artik, Babel gercekten büyük maclarda bizi bitirdi, set oyunu diyorduk ama su ana kadar olan performansa bakarak her türlü Onyekuru ya da Bruma tarzi bir kanat Babelin üzerinde diyebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. PSG karşısındaki şu oyun Real Madrid karşısında yeter diye düşünüyorum. Felaket durumdalar.

      Sil
  6. arkada 3'lü 5'li durmak filan, böyle dizilişler bizi aşar. juve gibi takımlar oynar ve ön hazırlığı da çok uzun olur. şu dizilişle inan anadolu'da rakip kaleye bile gidemeyiz. ayrica bu maç aldatmasin, psg hücumda finalleri iyi yapsa daha 20. dakikada 5-0 bile olurdu maç. defans evlere şenlik. 1 gol yememiz bizi aldatmasin. en az 6-7 kere savunma arkasına sarktilar, becerikli olsalar maç onlar adına çok daha kolay geçerdi. biz ise iyi mücadele ettik ama iyi oynamadik. bu taktikle oynayamayız da zaten. kaç defa rakip kaleye gittik ? kendimizi avutup kandirmayalim. 5-6 yıl önce r.madrid maçlarını hatırlayın. hatta 6-1 şanssiz bi şekilde kaybettiğimiz maç; r.madrid ilk yarim saat orta sahayi geçememişti. şimdi toplasan 1-2 tane yarım yamalak pozisyon bulmuşuz, 7-8 tane net fırsat vermişiz kalemizde ama skor tek fark diye kendimizi kandırıyoruz. bırakın abi bu işleri. galatasaray, r.madrid karşısinda 10 dk'da 3 gol atmış takimdir, avrupa'da yenemediği dev olmayan takimdir. böyle psg karşısında iyi mücadele var diye sevinecek bi takım değildir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niye aşsın, hatta aşmadığını da gördük. Mücadele için sevinilir, gelecek adına bu sezon ilk kez umut verdik. Di Maria ve Mbappe'nin kazanabildiği bir mücadele yok.

      Sil
  7. Nagatamo ve Mariano zayıf halkaydi. Koca sezon onlarla nasıl geçecek? Babel kaç maçtır formsuz. Forvete geçti değişen birşey olmadı. Muslera, Donk, Seri çok iyilerdi. Çıkana kadar Belhanda da ciddi katkı verdi. Pozisyon bulmamız gerekiyor. Genel olarak takım bence de iyiydi ama brugge,FB, PSG maçlarını düşündüğümüzde 0 gol, brugge maçında Babel'in rakibin hatasından bulduğu pozisyon dışında bu 3 maçta 0 net pozisyon. Hücumdaki denemeler daha fazla olmalı. Real Madrid maçına gelirsek, dün onların da maçını tamamıyle izledim. Çok kötü durumdalar da maça daha 3 hafta var. Real gibi en büyük kulüpler toparlanma sürecine girdiklerinde, seri yakalarlar. Umarım bizim maça kadar, toparlanma sürecine girmezler de kaos devam eder.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ocak'a kadar mecbur idare edeceğiz, ligde de oraya yerli isimler yazacağız. Orada sorun bence de var ama 3lü savunma içinde onlar geçen maçlara oranla daha rahattı.

      Sil
  8. Babel maçın önemini bilerek sahaya çıkmamıştı sanki çok laubali oynadı. Oysaki brugge puan aldıktan sonra bu maç çok mühimdi bizim için.
    Nagatamo kayıp gibiydi sol bekte Mariano nispten daha iyiydi. Ligde bu formasyonla daha fazla iş yapabiliriz.
    Muslera bugün muhteşemdi. Yokluğunda çok ararız kesinlikle yeri doldurulamaz bir isim.
    Sonuca gelirsek rakip PSG onlara 1-0 yenilmek anormal bir şey olamaz. Kadro kalitesi net ortada. Onların kalitesine yakın 2 oyuncumuz vardı. Nzonzi ve Muslera. Diğerleri ne zaman bu seviyeye çıkar. O zaman gruptan çıkmaktan bahsedebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babel felaket durumda. Bu yorgunluktan da olabilir, üst üste çok yüklendik, dinlenmesi gerekebilir.

      Sil
  9. 3-5-2 yi 1-2 hafta erken uygulamaya başlasak ligde puan kaybı olmazdı ve bu maça kadar sistem otururdu diye düşünüyorum. 3-5-2 ile devam edersek toparlarız bence de. bir de Seri-Nzonzi-Falcao-Andone-Donk şu kurguda kafadan 11'de başlamalı. Luyindama-Marcao'dan başka stoper ikilin de yok zaten, e Muslera da garanti.geriye 2 bek ve 1 orta saha kalıyor. bence beklerde kötü durumdayız , kalan 1 orta sahaya da Feghouli - Lemina - Belhanda 'dan birisi duruma göre yazılmalı. Babel bir süre tribünden ya da kulubeden seyretmeli. Çok kötü durumda zira, aşırı formsuz. Sence hoca 3-5-2 ile devam edecek mi yoksa tek maçlık bir deneme mi idi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de olmazdı ama 3-5-2 için de stoper rotasyonu yok işte. Eldeki en iyi 3 stoperi yazdık, arkalarında kalan isim Ahmet Çalık. Bu da güven vermiyor.

      Sil
  10. Oyun mevcut şartlardaki karamsar tabloyu ve oyuncuların nelere muktedir olabildiklerini hissetmeleri adına sevindirici bence de. Donk'un onca maç bekleyip yine katıldığında sergilediği tavır hayranlık uyandırıcı profesyonellik ve işine saygı bu olsa gerek. Keza Babel insanlar kızıyor ama bu adamlar bu yaşında halen fitler ve katkıları var. Belhanda ya bırakmadı diye eleştiriliyor bence o kadar da net bir posizyon değildi bıraksa belhanda da kaleye direk şut atmayıp sağa doğru yeltenecek ve açısı kapanacaktı çok büyük ihtimalle olsun önemi yok.
    Önemli olan ayağa kalkmaktı. Porto maçı örneğin bence doğru düzelecekler yaş haddi bizim için en büyük sorun açıkçası dün bir şablon bulundu ve bence lemina alternatifi dün bambaşka işleri sağlayabilirdi belhanda lemina değişikliği elimizin altında olabilseydi keşke aradık diyebilirim 2. yarıda özellikle.
    Önemli olan oyundan keyif almamız o keyfi bilenler bilir başarı ve kupalara değil istek ve arzuya aşığız biz armanın yanında desteğe devam arkadaşlar. Devre arası geçen seneki stoper hattı gibi beklerde değişim çok daha güzel olmamızı sağlayabilir diye düşünüyorum ayrıca selamlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Takım kendisine olan güvenini tekrar kazanabilir, olumsuz havayı üzerimizden attık.

      Sil
  11. Abi sence neden takım gol atmakta zorlanıyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hücum organizasyonu olmadığı ya da oturmadığı için.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir