20 Ekim 2019 Pazar

İç saha maçlarında Babel - Falcao forvet hattı, Andone kanatlarda oynayabilir


Geçen haftaların toplamından fazla pozisyona girdiğimiz ama gün sonunda futbol olarak eleştirdiğimiz bir maç daha. Hücum ve bireysel performanslar noktasında sevindiren taraflar olsa da, takımın sorunları devam etmekte. Ben de hem Sivasspor maçını, hem de ileriye dönük Andone / Falcao ihtimali üzerinden sevgili Furkan Buğra Yolcu'yla (@fbugrayolcu1) konuştum.

Yine futbol olarak eleştirdiğimiz ama geçen maçlara oranla da daha iştahlı ve mücadele eden bir Galatasaray vardı. Bu iştah da pozisyon olarak takıma geri döndü. Geçen 7 haftanın toplamından daha fazla pozisyona girildiğini gördük. Galatasaray'ın hücum kalitesini bu maçta nasıl yorumladın ve bu görüntüdeki en önemli etmenler nelerdi?

Furkan Buğra Yolcu: Evet aslında bunu değişen kadroya bağlıyorum, çünkü 11’in iskeletinde olan isimler ciddi manada yorgun ve belli yaşa gelmiş oyuncular. Ömer gibi, Emre Mor gibi ya da Şener gibi kendini kanıtlamak isteyen isimler de 11 oynayınca o tempolu ve istekli oyunu gördük ara ara. En azından şunu gördüğüme sevindim ben zaman zaman 2-3 isimle birlikte organize ön alan baskıları yapıldı ve bunlar sonuç verdi. Kapılan toplarla kaçan 2-3 pozisyon oldu. Maçı rölanti havasına alana kadar aslında mücadele etme isteğini beğendiğim bir Galatasaray vardı ve beni mutlu etti açıkçası. Çünkü ilk 7 hafta bu heyecanı sadece Kasımpaşa maçının ilk yarısında görmüştük. Umarım bu tempoyu 90 dakikaya yaymaya başarırız ve ondan sonra daha umutlu konuşabiliriz.

Fiş çekip, maçı bitiremiyoruz. Konyaspor ve Malatyaspor karşısında izlediğimiz senaryo, Sivasspor karşısında da gerçek olabilirdi. 2-0 ve 3-1'in ardından maçı bitirmek adına birçok şans yakalansa da maç bir türlü bitirilemedi. 3-2 olduğunda da panik olan, kendi yarı sahasına kapanan bir Galatasaray vardı. Bunun nedeni ve çözüm yolu sence nedir?

Furkan Buğra Yolcu: Aslında bunun başlıca nedeni hocanın saha içinde yaptığı dokunuşlar. Özellikle bu sezon dikkatimi çeken bir eksiklik bence kenardan yapılan hiçbir hamle olumlu olarak sahaya yansımadı.Bugün yine Ömer Bayram orta sahada gayet verimli oynarken Emre –Seri değişikliği yapıldı ve Ömer sol tarafa kaydırıldı. O dakikadan sonra oyunu Sivasspor istediği gibi oyandı ve kanatlardan çok etkili geldiler. Bunun bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Kenarda oyunu doğru okuyamıyoruz. 

Bir diğer etmen de bence taraftar oldu. 2 kez son dakikalarda gol yenilip puan kaybedilince tribün bugün o korkuyu takıma aşıladı resmen. Destek noktasında biraz duruldular ve o korku tüm stadyuma yayıldı. Aslında bugün özelinde konuşacak olursak Belhanda çıkıp yerine Yunus girmesi bence büyük hataydı. Her ne kadar Belhanda sezona kötü de girmiş olsa da bugün bence yeteri kadar oynadı ki o çıktıktan sonra orta sahada anahtarı Sivasspor’a verdik. Son 15 dakikalarda oyunu resmen 30 metrede kabul ediyoruz ve rakibin sayısı önemsiz her şekilde üstümüze gelmesine izin veriyoruz. Orta alanda doğru isimleri kullanabilirsek eğer bir yerden sonra bu oyunu tutma işini de yapabiliriz. Aslında bugün Taylan hamlesi gelseydi hem kapanmak zorunda kalmazdı takım hem de aynı oyunu sürdürürdü. Uzun vadede çözüm için tabii öncelikle tam kadroyu randımanlı bir şekilde izlememiz gerektiğini düşünüyorum.

Andone'nin Sivasspor karşısında gösterdiği performansın ardından "çift forvet" düşüncesi yeniden güçlendi. Ben de kenara alınmaması gerektiğini ve Falcao'yla bir arada oynatabileceği formülün üretilebileceğini düşünüyorum. Sence bu formül nedir?

Furkan Buğra Yolcu: Andone bugün o özlenen koşan, yıpratan ve delen forvet rolünü tam anlamıyla yaptı ki bunu en son Johan Elmander ile görmüştük. Ben de artık 4-4-2 formülüne inanıyorum. 2 seçenek olabilir burada bence. Birincisi özellikle iç saha maçlarında Babel - Falcao forvet hattı Andone kanatlarda oynayabilir. Tabii bunun için orta saha oyuncularının dinamo gibi işlemesi gerekiyor ki şu ortamda bu da çok mümkün görünmüyor. İkinci bir opsiyon ise Babel kulübeye çekilip Belhanda’nın sol kanatta oynadığı Andone – Falcao ikilisinin santrafor mevkisinde olduğu bir düzen. Bence bu Galatasaray’ın oynamak istediği oyuna çok daha uygun gibi görünüyor. Orta alanda Seri – Nzonzi ya da Nzonzi – Lemina tandemini oturtabilirse bu sistem üzerinden ciddi katkı alabilir Galatasaray.

Genel olarak nasıl bir maç izledik? Maç öncesi beklentin nelerdi ve bu beklentiler ne ölçüde karşılandı ya da karşılanamadı? Şunu da sormak isterim, sence Galatasaray adına bu maçta iyi anlamda fark yaratan ne oldu?

Furkan Buğra Yolcu: Benim maç önü beklentim mücadele eden ve ne oynadığını bilen bir Galatasaray görmekti açıkçası. Ne oynadığını bilen bir Galatasaray gördük mü bence görmedik. İlk gol gelene kadar Babel’in kanadından bireysel zorlamalar gördük ancak sonuç vermedi. Şanslı bir şekilde 2-0 olduktan sonra zaten oyunu tuttuk ve 4’e 3, 4’e 2 pozisyonları yine acemice harcadık. Ama mutlu eden 2-3 durum var tabi. Özellikle Andone ilerisi için özlenen o pres yapan ve rakibi kolay oynatmayan Galatasaray için ışık verdi. Umarım Fatih Terim de bu planı yeniden kullanmak ister ve o zaman vitesi biraz daha artıran bir Galatasaray görürüz. 

Yine sevindiren bir durum Ömer Bayram’ın orta sahada oynamak istediği o çalışkan oyun. Oyunu isteyen, zorlayan yapısı ile formayı orada aldı ve hakkını da veriyor ancak sol bek performansı da tam tersi hata veriyor. Emre Taşdemir bu maç özelinde çok sırıtmadı ancak ben hala eksik olduğunu düşünüyorum. Özellikle savunma kısmında pozisyon alma konusunda büyük eksikleri var. Burada da devre arasına kadar bence Nagatomo izleyeceğiz. Yine sevindiren diğer gelişme Şener’in oyunu ve ön alana verdiği katkı. 7 haftadır umutsuzca Mariano’dan beklenen o katkıyı verdi ve bence artık formayı alma noktasında şansı %49 olmuştur. Yine o kanatta Emre Mor’un istekli oyunu ve rakip savunmayı bozan, topla iyi kat edişleri de sevindiren gelişmelerdendi. İlerleyen haftalarda hocanın elinde çok ciddi bir koz olabilir. Skor ve oyun olarak gerçekten tatmin etmeyen bir Galatasaray vardı ancak olumlu tarafından bakınca da bu 2-3 ismin özverili oyunu ilerisi için umut verici oldu diyebilirim.

2 yorum:

  1. Furkan abiye katiliyorum. Bende Belhanda'nin sol kanat ve Feghouli'nin sag kanat oldugu bir duzeni mantikli buluyorum . Babel yavas ve temposuz. Belhanda sol tarafa hareket getirir. Temposuz diye bugun Mariano'dan vazgecmiyormuyuz? Babel'de temposuz. Bence Babel Falcao'nun alternatifi olmali ve forvet gibi gørulmeli artik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babel temposuz olsa da hala yapabileceği şeyler var. O da dediğin gibi forvette, buna ben de katılıyorum.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir