14 Kasım 2019 Perşembe

Türkiye 0-0 İzlanda, Avrupa Şampiyonası'nda da iddiamız güçlü olacak


Tüm takıma ve şu potansiyelli takımın keyfini bizlere yaşatan Şenol Güneş'e tebrikler. Kavgadan, dövüşten, kaostan uzaklarda, sadece oynadığı futbolla ve potansiyeliyle konuşulan bir Milli Takım izliyoruz. Kağıt üzerinde zor bir gruptan, bana göre rahatlıkla çıkıyoruz. Bu takım çok daha fazlasını da vaat ediyor. Genç ve potansiyeli yüksek bir takımız. Avrupa Şampiyonası'nda da iddiamız güçlü olacak.

Hatta o kadar iyi durumdayız ki son Dünya Şampiyonu Fransa'nın önünde grubu da lider bitirmek mümkün olacaktı. Elemeler öncesi bize sorulsa "şu tabloyu" kabul etsek de öyle bir eleme oynadık ki liderlik adına da üzülüyorum. Liderliği alamamak da değil aslında, lider olmak istememek diyeyim. İzlanda karşısında maalesef bunu istemedik.

Rahatlıkla kazanılabilecek bir maçtı ve 80. dakikaya kadar da İzlanda'nın kazanmaya yönelik bir umudu olduğunu sanmıyorum. Mahmut Tekdemir / Okay Yokuşlu / Ozan Tufan üçlüsünü orta sahaya yazdığınız an da mesajı kaybetmemek adına veriyorsunuz. İlk 11'leri gördüğümde herkes gibi ben de kaybetmeyeceğimize inansam da anlamsız şekilde kazanmayı istemedik.

İlk yarıdaki hücum planı şut üzerine mesela. Topu alan şut attı ve herhangi bir hücum organizasyonundan söz etmek imkansız. Burak Yılmaz o kadar anlamsız şekilde saha içerisinde dolaştı ki forvetsiz bir düzendi de diyebiliriz. İlk yarıda sol kanada daha yakındı mesela, onun boşluğunu da Hakan Çalhanoğlu doldurmaya çalıştı. Cengiz Ünder'in aksiyonu da ayağına aldığı her topu kaleye bir şekilde göndermek.

2. yarıda yine biraz daha hareket vardı. Rakip de risk aldıkça alanlar açıldı ve hücumdaki hızımız bence fena değildi. Pozisyonlardan yine söz etmesek de bu sefer şut kalitesi yükseldi aslında. Hücumda yardımlaşmamak kötü bir tek, kimse yanındakini düşünmedi. Rakip ceza sahası içine de ısrarla girmeyince tek olayın şut oldu.

İrfan Can Kahveci'nin yaratıcı futbolunu aradık bence. Topu hücuma iyi taşıyan ve rakip ceza sahası etrafında da etkili bir isim. Onun yokluğunda Yusuf Yazıcı olabilir ya da biraz daha erken oyuna girebilirdi. Onu oyuna geç soktuğumuz gibi diğer değişiklikler de tamamen savunmaya yönelikti. Ne durumda olursa olsun, en önemli kontra silahın Cengiz Ünder ama Kaan Ayhan'la değişiyor. Hızlı hücumlar yakaladık, İzlanda tamamen risk almıştı. Maalesef kullanamadık.

Neyse ki müthiş bir savunma kalitemiz var. İç sahada son 5 maçta gol yemediğimiz gibi, grupta da sadece 3 gol yedik. 3 golün de ortak noktası duran toplar. İzlanda karşısında 80. dakikadan sonra verilen pozisyonların temelinde de duran toplar var. Merih Demiral'ın çizgiden, devamında da Mert Günok'un ayaklarıyla çıkardığı pozisyon gibi. Akan oyunda iyi olsak da verilen bu duran toplar çok riskliydi.

Bugün mücadele vardı, en azından "kaybetmeme" planı doğru uygulandı ve Avrupa Şampiyonası hakkını elde ettik. Kazanabilirdik, lider olmamız gerekiyordu, bu da belki konuşulmayacak ama biraz daha zaman sonra anlaşılacak bir durum. Genç bir takımız, yıllar içerisinde daha da gelişeceğiz. Keyifli bir Milli Takım izlemekten ve Avrupa Şampiyonası'nda yer almaktan oldukça mutluyum. Emeği geçenlere tekrar teşekkür ederim.

8 yorum:

  1. çok iyi bir savunma takımı olduk ama aynını hücum için söyleyemeyiz.
    yusuf yazıcı neden ilk tercih olarak düşünülmüyor böyle maçlarda anlayamıyorum gerçekten.
    3 tane ön libero ile çıkmanın da manasını anlamadım. hadi Okay'ın görevi vardı anladık, hava toplarını kesmek için ilk set oldu. mahmut da zaten kesici ve oyun kurucu.
    Ozan ne işe yarıyor. Fransa maçında da deli danalar gibi koşmaktan başka bir işe yaramamıştı bugün de. Öne doğru bir rolü olmayan orta sahaları artık görmek istemiyorum. Elinde yusuf var oynatmıyorsun.
    Bu takımın her şeyi var ama golcüsü yok. Burak'ın Galatasaray'dan gittiği gün bayram etmiştim. top süremez, pas veremez, topu stop edemez, ofsayta düşer, rakibe anlamsız faul yapıp top ezer, bir sürü basit golleri atamaz, hava topu yoktur, vs.. böyle bir golcü olamaz istediği kadar atsın. ki zaten atamadığı dönemlerde iyice çekilmez oluyor.
    Milli takımın güvenilir bir golcü bulması lazım. Geriden gelen gençlerden falan öyle biri var mıdır bilmiyorum ama, bu golcülerle gittiğimiz tunuvada istediğimiz kadar iyi defans yapalım şansımız olmaz.
    ama forvet arkasındaki zenginliğimizi biraz daha efektif kullanıp hiç olmazsa oradan hücum zenginliği yaratmamız lazım. yusuf, sakatlığı geçince abdülkadir, cengiz gibi süper forvet arkası elemanları var.
    hakan çalhanoğlu sevgisi de belanda gibi bir şey. tırnak içinde süper faydalı oyuncular ama skora etkileri yok. ben istemiyorum böyle futbolcuları. oralarda oynayan adamlar gol atmalı, ceza sahasına girmeli...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 defansif ağırlıklı orta saha mesajı kaybetmemek üzerineydi ve kaybetmedik. Kazanılacak maçtı ama, bu durumu ben de eleştiriyorum. Ozan Tufan yine de elemeler genelinde çok iyi iş çıkardı.

      Sil
    2. benim için bir takımın iyi olması onun hücum anlamında ne yaptığı ile ilintili. sonuç olmak sadece kısa vadede tatmin eder. uzun vadede başarılı olmak için hücumda var olacak bir planın ve stratejin olması lazım. her zaman bu kadar şanslı olmazsın. Bence bu takımın için daha iyi futbol oynayacak bir takım çıkabilir.
      bu kadar iyi stoperleri ve defans hattı olan bir takımın elindeki hücum gücünü kullanmamasını korkaklık olarak nitelendiriyorum. yusuf, abdülkadir hiç ilk 11 düşünülmüyor.
      kenan gibi vasıfsız yetersiz sırf koştuğu defans yaptığı için oynatılan forvetler görmek istemiyorum. elinde olmaz anlarım ama elinde bir sürü yetenekli oyuncu var.
      Ozan tufan'ı neye yaradığına dair hiçbir bilgim yok. Kafası kesik tavuk gibi koşuyor, ama skora katkısı yok. 3 tane birbiri aynı tipte ve rolde orta saha ile oynadığın rakip kaleye gidemiyorsun.
      bence teknik adamları bir üst segmente çıkartan şey sahadaki hücum vasıfları yüksek oyuncu sayısının fazlalığı. Buna cesaret edip bu uğurda gerektiğinde mağlubiyetleri dahi göze alarak bir sistem kurmak için uğraşanlar uzun vadede kalıcı ve unutulmaz işler yapıyorlar.

      Sil
    3. Fransa savunma yaparak Dünya şampiyonu oldu. Milli Takımlar turnuva performanslarıyla alakalıdır, haliyle de Türkiye iyi yolda.

      Kenan Karaman belli maçlar özelinde, sistem adına çok yararlı bir isim.

      Ozan Tufan da bu eleme grubunun en iyi futbolcularından biriydi. Temposu, topu öne taşıması ve direnci iş gördü.

      Savunma da en az hücum kadar önemli ve sonuca gidiyorsan sıkıntı yok diye bakıyorum.

      Sil
  2. son 5 maçtır falan zerre top oynamadık. ama gittik bir şekilde. umarım bu şans orada da yardım eder.

    YanıtlaSil
  3. Grup maçları boyunca sadece 3 gol yedik diyebilmek gerçekten harika... Şampiyonaya katılmak ayrı ama şu takımın iyi de oynasa kötü de oynasa kendini böyle izletmesi beni çok mutlu ediyor

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir