6 Ağustos 2020 Perşembe

Arda Turan'ın Galatasaray'daki pek de konuşmadığımız gol / asist rakamları


Sizi bilmem de şu listede dikkatimi çeken futbolcu Arda Turan oldu. Galatasaray formasıyla çıktığı 191 maçta 44 gol 76 asist yapmış. Bu rakamlara da Türkiye ve Avrupa Kupası maçları dahil. O dönem çok sayıda Avrupa Ligi maçları oynanıyordu. Grup seviyesinde de Arda Turan'ın ön plana çıktığı birçok maç var. Yine de şu rakamları hangi ara yaptığını bilmiyorum. Kaşla göz arasında bir yükseliş oldu diyebilirim. Özellikle de 44 gole bir an inanamadım.

Şu rakamları bugün düşününce de Arda Turan'ın o dönem için hakkını yeterince vermemişiz diyorum. Atletico Madrid'e transferi ve yükselişi de sürpriz değilmiş. Galatasaray'dan ayrıldığı gün resmen dip yaptırmıştık. Kaptanlık, liderlik gibi sorumluluklar altında bu genç futbolcuyu ezdik. Galatasaray'da forma giydiği son sezon da sakatlıklar kurbanı, doğru düzgün maç dahi oynamadı. Bu dip haliyle dahi 13 milyon avro kazanıldı.

O günün 13 milyon avro'sunu bugüne kıyasladığımızda mutlaka yüksek bir rakam. Yine o günün şartlarında elimizi oldukça rahatlatmıştık. Buna rağmen çok daha fazlasını kazanmak mümkündü diyorum. Skibbe ve Rijkaard'ın ilk sezonundaki görüntü devam etse rakamın üzerine koyardık. Takım olarak da dip yapmıştık. Arda Turan da o dip takım içinde pek görünemedi ve başarısızlığın odağı olmuştu.

Gerçi Fatih Hoca'nın elinde 2011 - 2012 şampiyonluğunu görmüş olsa yine rakamı yukarı çekebilirdik. O dönem takım onun üzerine yapılıyordu ama Ağustos ortası lig ertelendi derken oluşan boşlukta Atletico Madrid'e gitmek istedi. Kendisi için hayırlı da olmuş olabilir. Simeone göreve geldikten sonra gelişimine devam ederek Barcelona'ya çılgın bir rakama gitti. Sonrası da yok, o gün sonrası Arda Turan'ı ben de eleştiriyor ve istemememin nedenini oluşturuyorum.

Ama bu rakamların hakkını vermek lazımmış. Blogun ilk dönemleri takımın kötü olduğu günlere denk geliyor. Bugün düşündüğüm gibi de o gün düşünemiyordum. Sezonlara da vurayım rakamları, o zaman daha net anlaşılır. Toplam rakamları veriyorum tabii, Avrupa ve Türkiye Kupası da dahil. 

2006 - 2007; 33 maçta 7 gol 12 asist
2007 - 2008; 44 maçta 8 gol 21 asist (14 asist Süper Lig'de)
2008 - 2009; 46 maçta 12 gol 14 asist (8 gol 9 asist Süper Lig'de)
2009 - 2010; 47 maçta 11 gol 26 asist (14 asist Süper Lig'de)
2010 - 2011; 19 maçta 6 gol 3 asist

Rakamlar ortada. Lincoln'ü konuşuruz mesela, onun da oynadığı dönemde böyle rakamları vardı. Hakkını da verdik ama Arda Turan'ı pek konuşmamışız. Rijkaard döneminde orta sahanın merkezi ve en ileri uçta da oynamışlığı var. Keşke şu kariyeri daha iyi yönlendirseydik. Kaptanlık ve liderlik gibi olguları çok erken verdik. Sonrasında da kötü gidişatın merkezine getirerek, bir anlamda günah keçisi ilan ettik.

19.02.2020 tarihli yazı..

19 yorum:

  1. Sürekli başka şeylerle gündeme geldiği için iyi futbolcu olduğu unutuluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle de şu performansı. Ben de unutmuşum.

      Sil
  2. sadece 1 adet şampiyonluğu var. o sezonda da servet çetin bile ondan büyük pay sahibi. sivas maçı dışında maçı yok. nefretlik karakterini de düşünürsek unutulması çok doğal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha neler :) Nefret etmek, sevmemek bazı gerçeklerin önünü tıkamamalı.

      Sil
    2. anonim

      arda lincoln kewell baros dörtlüsünün skibbe dönemindeki pas oyununu kim unutabilir,hele benfica deplasmanında evdeymiş gibi rahat oynanan futbol,

      arda yetenekli ve hücum futbolu oynayan bir takımda harika işler yapacaktır

      Sil
    3. O 4-2-3-1'in hücum organizasyonlarını ben bir daha göremedim :(

      Sil
  3. Kimin ne düşündüğünü bilmem bana gore Arda Turan Galatasaray tarihinin en onemli oyuncularindandir.
    Bana gore Sneijder Ve Drogbadan daha onemli yeri vardir tarihimzde
    Her zaman elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmıştır
    Zaman zaman başarısız donemleri olmadı değil ancak bu donmlerde biz taraftarın da payı vardır
    Yeni sezon planlamasında onu da kadroda gormek isterim
    Var bir hayalimiz Fatih hocayla Koca Kafa birlikte yeni zaferlere doğru...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sneijder'den daha önemli yeri yok bence ama Drogba konusunda hak veriri.

      Sil
    2. drogba ile destansı bir real maçın, juventus maçın ve onun golüyle fb'yi yenerek kazandığın bir süper kupa var.

      arda'nın kendisi bile "haklısınız bende bunlar yok" der.

      Sil
    3. Arda Turan'ın da altyapısından yetiştiği takıma, o günün şartlarında kazandırdığı 13 milyon avro var. Bugünün kaç parası hesap et. Rakamları zaten ortada. Şanssızlığının döneminde oynadığı kötü ve dengesiz takımlar olduğunu düşünüyorum.

      Sil
    4. Drogbali Sneijderli takim Fatoh hocanin 3.Donemiydi
      O takimda Arda oldaydi dusunemiyorum bile
      Arda Turan doneminde mesela Sampiyonlar Ligi play offda yenidigimiz Mlada maci var parladığı mac o sezonki kadromuzu hatirlayanlar bilir berbat bir takim vardi:)
      Mesela unutulmaz 08/09 sezonu Arda sakat sakat Hamburg macinda oynamisti Bordeaux maçınin kahramaniydi
      07/08 sezonunda Hakan Nonda Umit Mehmet Servet Emreli takimin parlayan ismiydi sampiyonlukda buyuk pay sahibiydi
      09/10 sezonu da Galatasaray kariyerinin pik noktasina çıktığı sezondu
      Arda Turan Fatih hocali donem gorseydi daha cok sey kazanirdi buna eminim
      Atletico Madride gitti orda da Diego Simionenin en onemli hucum silahlarindandi
      Barcelonada kendisine cok haksızlık yapıldığı dusuncesindeyim Neymar sakatken Arda yavas yavas yavas toparlanmaya başlamışken Luis Enrique tercihini hep baskalarindan yana kullandi
      Kisacasi arkadaslar Arda Turan final yapmak icin bence donmelidir yuvaya Fatih hocayla beraber yeniden son bir kez toparlanir

      Sil
    5. geçmişi çabuk unutuyoruz. gs için bu kulüp diyen adamları kolay kolay affedemem. mesela şu haberi hatırlatmak isterim.

      NTV Spor'daki programa Madrid'den bağlanan Arda Turan, yetiştiği Galatasaray'dan "Bu kulüp" diye bahsedince sarı-kırmızılı taraftarları çileden çıkardı. Başta Bülent Korkmaz olmak üzere eski yıldızlara vefasızlık yapıldığının altını çizen Arda, Galatasaray'ın adını anmadan şu açıklamayı yaptı: "Efsane oyunculara yaşarken sahip çıkmak lazım. Bülent Korkmaz da bayrak adam olduğu bu kulüpten 6 ay sonra gönderildi ve hala kalbi buruktur. Bu kulüpte yemek verilmediği zamanlar oldu.

      Sil
    6. Geçmişi unutmuyoruz. Arda Turan'ı Ocak ayında ben de istemedim, blogu takip ettiysen görmüşsündür. Nedeni de saha dışı ve mevcut durumu. Yine de bu durum geçmişte yaptığı saha içindeki performansı değiştirmez. Bu görmezden geliniyor ya da yok gibi kabul ediliyor. Birinden nefret etmeniz gerçek olanı söylemeyi engellememeli.

      Sil
  4. socrates yutub kanalında emre özcanın arda turan yorumu üzerine dün aklımda istatistiklerine bakmak istemiştim,unuttum,başlığı görünce hemen bakayım dedim

    https://www.transfermarkt.de/arda-turan/detaillierteleistungsdaten/spieler/21369

    emre özcanın arda turan yorumuna katılmıyorum,zaten istatistiklerde bunu söylüyor,yetenekli oyuncunun a.madrid gibi defans yapan bir takıma gitmesi madrid istatistiklerinde oyuncu hakkındaki yorum yanıltır,çok az gol atan takımda haliyle asist ve gol sayıları düşük kalacaktır,barçada ise zaten fazla dakika oynamadı,

    emre özcanın transfermarkt a girip ardanın istatistiklerine bakmadan yorum yapması enteresan,bazen araştırma merakını yok ediyor kendine güven

    fizik olarak iyi bir ardanın sezonda 10 gol 10 asist yapması işten bile değildir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakacağız ona da, kampta ne durumda. O bize ışık olacak.

      Sil
  5. Bugün bu istatistiklere ulasamayan gençlerin bile degerleri 100 milyon eurolarda (jadon sancho, Kai havertz). Arda o kötü dönemlerde çok iyi işler çıkarmış. Özellikle asist sayıları olağanüstü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Galatasaray dönemi şu rakamların hakkını veremedik.

      Sil
  6. Arda bu istatistikleri yapmasaydı zaten o kadar bonservis verilmezdi. Keşke Atletico Emre'yi almasaydı da çocuğun karakteri bozulmasaydı. Bu kadar yetenekli ve sempatik biriyken nefret edilen bir figüre dönüşmesi ne kadar üzücü. Umarım pişman olduğunu performansıyla gösterir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette. Buradaki konu o dönem bu istatistikleri konuşmamamızdı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir