25 Şubat 2020 Salı

Büyük maçları büyük futbolcular kazandırır noktası da 80. dakikada attığı penaltı


Fenerbahçe maçı üzerine yazacağım birçok yazı var. Falcao'nun bu maçtaki rolü de onlardan biri. Maç öncesi Adem Büyük mü Falcao mu üzerine düşünüyorduk. Adem Büyük diyordum ben, forma adaleti onun oynamasını gerektiriyordu. Yine de Fatih Hoca'nın Falcao'yu kullanacağını düşündüm ve bunu yazdım da. "Büyük maçları büyük futbolcular kazandırır" düşüncesinde olacaktı. Bu düşünce bir yana, Fenerbahçe maçının planı da bambaşka. O plan içinde de Falcao'nun rolü büyük oldu. Fatih Hoca forvet kararında o kadar haklıydı ki.

Falcao'yu rakip ceza sahası içindeki etkisiyle biliriz. Topu oraya taşırsınız ve o da bitirir. Ligin ilk yarısında da Falcao'lu maçlarda üretememekten bahsediyorduk. Top bir türlü oraya gelmiyordu. Ligin 2. yarısı farklı, rakip ceza sahası içinde daha kalabalık olmaya, organize gelmeye başladık. Falcao, Emre Akbaba ve Adem Büyük gibi isimler de golleriyle bizi taşıdılar. Galatasaray'ın oyunu yükseliyor ve bu yükseliş içinde forvet etkisi de kendini göstermekte.

Fenerbahçe karşısında ise klasik Falcao'nun dışında bir rol vardı. Rakip ceza sahası içine o kadar girmedi. Rakip yarı sahasında dolaştı, pas alışverişine katıldı ve peşindeki Serdar Aziz'i dolaştırdı. Onu dolaştırırken de alanı boşaltmış oldu. Boşalan alanı da Onyekuru doldurdu. Onyekuru ve Jailson' baş başa bırakarak Fenerbahçe'ye zor anlar yaşattı. Falcao'nun bu oyununu oldukça beğendim. Verilen rolü olabilecek en iyi şekilde uyguladı.

Serdar Aziz'i attırabilirdi de. Serdar Aziz uğraşsa da Falcao o işi çok zorlamadı. Rakibin üstüne oynayan bir isim olsa kırmızı kartı aldırırdı. Bir Süper Kupa maçında Drogba'nın Bruno Alves'i attırması gibi. Serdar Aziz'in Falcao'yu tutabildiğini düşünmüyorum. Bu tarz markajlarda iyi bir stoper olsa da Falcao fizik olarak da üstündü. Üstelik sakatlıktan döndü ve son haftaları kayıp. Şu maçta geri dönebilmesi oldukça önemliydi.

"Büyük maçları büyük futbolcular kazandırır" noktası da 80. dakikada attığı penaltı. Kim olsa ayağı titrer. Bu tarz penaltıları da son yıllarda genelde kaçırıyorduk. Fenerbahçe deplasmanını da hesap ettiğimizde eminim ki çoğumuzda bu düşünce doğdu. Falcao'nun büyüklüğü ve tecrübesi bu işte, ayağı titremiyor. Bu tarz maçları çok oynamış, ortamı en iyi bilen futbolculardan. Attığı penaltıyı kurtarabilecek kaleci bence yok. Ancak o kadar mükemmel vurabilirdi. Penaltıyı atan Adem Büyük olsa ve klasik penaltısını kullansa olabilecekleri siz düşünün.

4 yorum:

  1. Biz Falcao'yu Kasımpaşa'ya, Konyaspor'a gol atsın diye almadık, bize maç kazandırsın, ama en çok ŞL'de bizi bir yerlere getirsin diyorduk. Azmine, aidiyet duygusuna asla laf dedirtmem. Sakatlıklar, şanssızlıklar izin vermedi, ama orda kazandığımız derbide şu golü atması ve bu golün de öne geçtiğimiz gol olması içimizi ferahlattı be. Hem de aklınca onunla en çok alay eden topluluğun önünde. Muazzam karakter, futbolu çok iyi biliyor, keşke ileride forvet antrenörü olarak faydalanabilsek...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette öyle. Şampiyonlar Ligi'nde yürümek için önemliydi, olmadı. Olmayacak diye bir şey yok ama, mutlaka geri dönecek.

      Sil
  2. çok sert ve tam köşeye vurdu. yoksa altay kurtarırdi zaten. bi aklım gitti de vuruştan sonra. en iyisi yatır kaleciyi bırak köşeye. kruse'nin yaptığı gibi. hatta en önemli örnek demba ba. kaçırmasinı bırak, daha kaleciyle aynı köşeye giden vuruşu bile yok. bunlardaki ayrı bi meziyet mi ki, diğer oyuncular böyle vurmuyor anlamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alex De Souza vururdu böyle. Köşeyi bilirdin ama kurtarma imkanın olmazdı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir