19 Şubat 2020 Çarşamba

Eboue mi, Mariano mu?


Sağ bek konusunda son yılları düşününce Galatasaray adına 2 isim var. Eboue ve Mariano'nun kalite anlamında fark yarattıklarını söyleriz. İnişleri çıkışları olsa da genele vurduğumuzda sağ bekte yarattıkları fark büyük. Özellikle de zirve dönemlerinde ligin en iyileriydi. Haliyle de Eboue mi Mariano mu sorusu çokça sorulur. Bu tarz kıyasları çok sevmesem de sorulduğu için yazalım. Siz de kendi görüşlerinizi yorum kısmında belirtirseniz çok sevinirim.

Çok büyük bir ışık yakacağını düşünmesem de rakamlarla başlayalım; Eboue, Galatasaray'da 101 maça çıkmış ve 5 gol 12 asisti var. Mariano ise 95 maçta 2 gol 15 asist yapmış. Bu anlamda Mariano önde diyelim. Zaten teknik özelliğiyle farkını ortaya koyuyor. Sağ bek olsa da oyun tekniği ve aklı bir orta saha düzeyinde. Bu özelliği sayesinde de 33 yaşında dahi ciddi bir alternatif oluyor. Takım tempo kazandıkça Mariano'nun farkı ortaya çıktı.

Eboue ise Mariano'ya göre biraz daha joker özellikli bir futbolcuydu. İlk geldiği günlerde sol açık, sağ açık gibi pozisyonlarda denense de sağ bekteki istikrarıyla farkını yarattı. Onun da farkı istikrar diyebilirim. Mariano'nun yer yer inişleri çıkışları yüksekti. Eboue'nin de inişleri olsa da bu kadar keskin değildi. Çok daha tempoluydu ve sağ kanadı neredeyse tek başına kullanabilecek durumdaydı. 


Farklı özellikler yani. Eboue temposu, Mariano ise tekniği ve oyun aklıyla ön planda. Haliyle de bu tarz bir kıyasta Mariano'yu 1 adım öne yazıyorum. Bu teknikte bir sağ bek kolay bulunmaz. İstikrarı da kolay bulamazsınız ama tempolu isim bulmak o kadar zorlamaz. Mariano'yu buraya getirebilmenin farkı daha büyük oldu gibi. Eboue'nin de kazandırdığı maçlar var, Şampiyonlar Ligi seviyesinde de büyük oynuyordu.

Takımıyla da alakalı tabii. Mariano'ya oranla çok daha iyi bir oyuncu grubu ve düzenin parçasıydı. O kadar iyi işliyorduk ki Eboue de temposuyla farkını ortaya koydu. Bir noktadan sonra ise düştü, hatta sezonu yatarak geçirdi. Mariano ise düştü, bitti derken yeniden ayaklandı. Üstelik 33 yaşında. Takım da biraz olsun tempo kazanınca bence geçen sezonun da önüne geçti. Şu kısa dönemde 4 asisti var ki gerçek anlamda büyük oynuyor.

Desteklerinizi beklediğimi her fırsatta dile getiriyorum.
Destek olmak için;
Blogdaki tanıtımlara gün içinde atacağınız 1-2 tık yeterli olacak :)

16 yorum:

  1. Eboue'nin sevmediğim bir özelliği vardı. yere yatar dakikalarca kalkmaz bazen takımı zor duruma düşürürdü. Hatta bu yüzden kaybettiğimiz bir Gençlerbirliği maçı vardı. Farklı profiller olduğu için kesin bir şey diyemem ama Mariano birazcık daha önde gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle de 2. sezonunda onu o kadar çok uygulamıştı ki.

      Sil
  2. Mariano akıl, Eboue tempo. Yazdıklarına katılıyorum yine ama ben Eboue derim yeri ayrıdır ne bileyim.

    YanıtlaSil
  3. 30 maç mükemmel oynayacak bi eboue'yi net 30 maç mükemmel oynayacak bir mariano'nun önüne koyarım.
    ama bu çok zor :) ortalama performans olarak mariano önde olur.
    umarım anlatabildim.

    YanıtlaSil
  4. İkisi de çok iyi oyunculardır. Ama büyük takım sağ beki dediğinde, akıl > tempo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Mariaco'cuyum. Bekte akıl işi oldukça önemli, özellikle büyük takımlarda.

      Sil
  5. abi öyle bi anlatmışsın ki, tanımayanlar eboue'yi sadece tempo üzerinden bişeyler yapıyormuş sanacaklar. mariano'yu çok seven biri olarak, eboue'yi mevkiisindeki elit oyuncular listesine yazıyorum ben. mesela sneijder'i en iyi 10 no'lar listesine yazdığımız gibi. eboue'nin seviyesi daha büyük. zaten bunu anlamak için şampiyonlar ligi seviyesine bakmak yeterli. eboue oraya da damga vuruyordu ama ben mariano'nun 2 sezondur iyi oynadığı bi tane şampiyonlar ligi maçı oynadığını hatırlamıyorum. bence twitter hesabında bi anket açarsan iyi olur :) yüksek katılımli bi ankette taraftar ne düşünür merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mariano'ya kıyasla yazdım. Eboue de elbette teknik özelliği olan, oyun aklı önemli düzeyde, kariyeri ortada bir isim. Ama Eboue'yi tarihin listelerine falan almam :)

      Sil
    2. hayır, sadece oynadığı dönemin en iyiler listesine alırım demek istedim :) sneijder örneği de aynı şekilde, oynadığı dönemin en iyi 10 numaralarindan

      Sil
    3. Mariano da fena bir kariyer değil ama. Sevilla günlerinde Barcelona'nın istediği bir futbolcuydu.

      Sil
  6. ikisinin de kötü halleri hiç çekilmiyor. en formda hallerinde ise eboue'yi tercih ederim. mariano da tabi özel bi oyuncu, onun başakşehir maçında attığı ve şampiyonluk getiren işlerinden biri olan o golü hiçbir zaman unutamicam. eboue'nin de tabi r.madrid'e attığı gol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birbirlerine göre öne çıktıkları özellikleri var elbette.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir