26 Şubat 2020 Çarşamba

Güzel olan da yaş 33 olsa bile gelişim göstermesi


Muslera adına birçok iyi sezon var, en iyisi de bu sezonu. Kurtarış yüzdesi gibi istatistiklere de girmiyorum. O alanda sezonun en iyisi. Geçtiğimiz sezonlara baktığımızda da seviyesi hiç değişmedi. Tartışmasız şekilde ligin en iyi kalecisi ve istikrarıyla da Galatasaray'ın saha içindeki en önemli kozu. Güzel olan da yaş 33 olsa bile gelişim göstermesi. Muslera'nın zayıf olduğu noktalarda da yukarı çıkmaya başladığını görüyoruz.

En çok eleştirildiği konu da geriden oyun kurmasıydı. Topu aldıktan sonra hızlı hareket etmiyor ve topu uzun oynadığında da isabet yüzdesi düşüktü. Böyle bir kaleciden daha ne bekliyorsunuz ki gibi sorulara ise Muslera şu gelişimiyle cevap veriyor. Galatasaray'ın hareketlenmesinde onun hızlı hareket etmesi ve ısrarla pası düşünmesi önemli. Baskı altında top kaleciye geldiğinde gelişigüzel vurulmuyor artık. Geriden kısa çıkmak adına ısrar ediliyor.

Fenerbahçe deplasmanında da ısrarlı geriden kısa pasla oyunu kurma düşüncesi etkiliydi. Donk'un da stopere geçmesinin ardından bu düşünce daha da güçlendi. Donk da, Marcao da pas özellikleri güçlü, geriden oyun kurabilen ve topla çıkabilen stoperler. Sağda da iyi bir Mariano varken oyun kurulumu sorun olmuyor. Lemina ve Seri'nin de bu yönde etkisi var tabii. Muslera'yı da denklemin içine sokunca geriden oyun kurma noktasında iyi bir noktaya geldik.

Ligin ilk yarısında da "amansız pas" düşüncesi vardı. Bu tempoyla birleşmeyince de etkisi olmadı. Şimdi ise daha hareketli, pası dikine ve doğru kullanan bir takım olduk. Ön alanda daha hareketli isimler olunca da geriden atılan toplara yetişen isimler oluyor. İlla direkt pas değil, koşu yolu da kullanılmaya başlandı. Muslera da en geriden bunu görüyor ve oyun kurmasını hızlandırmasıyla birlikte "pas aksiyonunu" oldukça güçlendirdi.

Günümüzde kaleciler adına önemli bir özellik. İddialı takımlar bu özelliği arıyor. Kaleci sadece şut kurtarmalı düşüncesi değişti. Muslera da geçmiş yıllarda ne kadar iyi durumda olsa da buna ayak uydurmakta zorlanıyordu. Bu sezon ise değişti, pas ve oyunu hızlı başlatma konusunda iyi noktaya geldi. Taffarel gibi bu işin ehli diyeceğimiz bir isim altında da bu gelişimi sağlamadı. Kaleci hocamız Fadıl Koşutan'ın hakkını vermemiz gerekiyor.

7 yorum:

  1. Bence musleranin büyük takım yapamamasinin en büyük sebebi ayağının kötü olmasıydı. O da olsaydı bizde kalmazdı diye düşünüyorum. Ama işte ne kadar büyük karakter ki 33 yasa rağmen kendini geliştirmekte bir beis görmüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu noktadan sonra bir yere gitmeyecek olması da güzel :)

      Sil
    2. Bence de bir yere gitmemesi güzel.Zaten büyük bir takımın kalecisi.

      Sil
  2. ayrıca bu sene yan toplara da çok iyi çıkmaya başladı.
    o ozelliğini de geliştirdi. duran toplardan bu kadar az gol yememizin sebeplerinden biri de bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu Fatih Hoca geri döneli geliştirdi aslında.

      Sil
  3. Muslera oyunun gidişatına göre tarzına yön verebilen bir kaleci geriden çıkmak mümkün olmadığı maçlarda rahatça gidin deyip uzun oynayabilirken gerektiğinde de en uygun oyuncuya topu hızlıca aktarmayi başarıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 33 yaşında bunu geliştirmiş olması da büyük bir özellik.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir